Acasă Homosexualitate Eliberadio la maxim! Cu și despre libertate la Radio Guerrilla

Eliberadio la maxim! Cu și despre libertate la Radio Guerrilla

7
11

Ca să facem un lucru cât se poate de clar de la început – majoritatea oamenilor sunt de rahat. Iar procentul oamenilor de genul în România e crescut. Asta în cirumstanţele în care e o ţară preponderent religioasă iar grosul monetarului vine şi pleacă de la oameni cu convingeri la fel de valide ca cele în Zâna Măseluţă.

Afectaţi de acest fenomen au fost, sunt şi vor fi şi puţinele excepţii de la regulă. Dar astăzi am să-mi îndrept atenţia înspre Radio Guerrilla.

Acest post se defineşte astfel:

…Ne place libertatea si nu libertinajul de consum. Ne place sa punem cap acolo unde altii vad doar capatul. Facem din muzica o arma si lovim cu cele mai bune piese, inaintea tuturor…

Ieri şi alaltăieri, respectiv 3 şi 4 februarie, s-a discutat extensiv pe baza unei anume postări pe Facebook din partea postului radio în care puteai citi:

Se pare că în Franţa a fost legalizată căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Nu ştim dacă-i bine sau rău, nu este ţara noastră, însă avem câteva curiozităţi. Dacă doi barbaţi se căsătoresc şi înfiază un copil, căruia dintre ei ii va spune copilul Mama, respectiv, dacă două femei se căsătoresc şi înfiază un copil, căreia dintre ele îi va spune copilul Tata? Mergând mai departe, după ani şi ani, care dintre cele două femei căsătorite va fi Bunicul pentru nepoţi, respectiv care dintre cei doi bărbaţi căsătoriţi va fi Bunica? 🙂

Nu vreau să cred că sunt singurul care nu vede ceva amuzant în postare. Ba din contră, o pot lua destul de personal, dacă-mi pasă câtuşi de puţin de părerea altora. În fine, nu vreau să vorbesc despre lipsa impactului ce l-a avut asupra mea această postare. Dar vreau să vorbesc despre impactul ce-l are asupra noastră.

În primul rând, ideea de la care s-a plecat a fost căsătoria. S-a ajuns printr-o logică de baltă la adopţie şi problemele etico-semantico-morale rezultate din această cauză. “Nu ştim dacă-i bine sau rău” e piesa de rezistenţă în prima parte a postării. Evident că trebuie să ne dăm cu părerea dacă-i bine ori rău, dat fiind că alternativa (căsătoria heteroilor) e un lucru absolut bun, în special în contextul ţării noastre în care aruncarea de topor şi datul la ficat e sport practicat intens în căsătoria “tradiţională”. Mai mult, divortul aduce bani grei statului, deci e automat bun iar casele de copii suprasolicitate şi prost dotate sunt clar un semn al siguranţei oferite de căsnicia între un bărbat şi o femeie. De partea a doua a postării nici nu mă ating fiindcă simt că mi-aş pierde timpul.

Ce e interesant e ceea ce a urmat. Comentariile la această postare au fost în mare măsură homofobe şi extremiste, genul de comentarii cu care mulţi dintre noi suntem deja obişnuiţi. Postarea a fost ştearsă într-un final exact din acest considerent – “Nu vrem să pierdem ziua ştergând comentarii homofobe, dat fiind că noi suntem cu libertatea”. Deci postezi un mesaj cvasi-homofob şi ai pretenţia ca ceilalţi să rămână politically correct. Din nou, o logică imaculată, după cum se poate observa.

Acesta a fost primul lucru care s-a întâmplat. A urmat mai apoi o armată pro-LGTB care a început să le spammuiască pagina de Facebook cu print screenuri ale postării şi mesaje în genul “Un mare Unlike pentru Guerrilla”. Mai apoi, scrisori deschise în care ascultătorii fideli cereau o explicaţie, o cerere de iertare publică din partea postului – evident ignorate în totalitate de către Mnezăul din spatele paginii.

Ei bine, toate astea până azi când, pe ici pe colo, Radio Guerrilla a binevoit să îşi aducă contribuţia la aceste discuţii. Cineva posta print screenul, începea debateul aferent în comentarii şi Radio Guerrilla intervenea cu un comentariu irelevant în care ameninţa “glumeţ” anumite persoane să nu îi mai numească “ăştia de la Guerrilla” ori se luau de expresii ale pro-LGTB-ilor în aceaşi manieră “Fără „beşe ţie mintea” pe aici că ne despărţim.” Asta fiindcă, vedeţi voi, pe pagina Radio Guerrilla nu se acceptă limbajul prost alcătuit.

Ce-i trist e că totuşi ne vrem democraţi. Ce-i mai trist e că Guerrilla se vor “Deschizători de minţi şi adepţi ai libertăţii”. Ce-i halucinant e că nu-ţi poţi asuma o greşeală la acest nivel şi de asemenea proporţii, chiar şi numai de dragul ascultătorilor revoltaţi. Iar ce-i de-a dreptul patetic e că, în cazul în care acea postare e în conformitate cu viziunea postului de radio, nu au fost în stare să o lase acolo şi să lase discuţiile să curgă. Eliberadio con cojones!

Rezolvarea ar fi fost simplă: “Ne cerem scuze pentru inaptitudinea celui/celei care a postat acel mesaj”. Ori “Nu vă place, n-ascultaţi, noi ne menţinem poziţia vis-à-vis de acea postare”. N-au facut nimic şi au tăcut. Asta în condiţiile în care:

Pe 29 noiembrie însă, a apărut Radio Guerrilla, o formaţiune de eliberare a radioului de sub teroarea amorţirii, a lipsei de comunicare reală, care urmăreşte instaurarea stării de normalitate a dialogului, a bucuriei jocului, a inventivităţii şi empatiei. Un radio premium, care şi-a propus să fie adult în conţinut, personalitate, stil de revoltă, atitudine, informaţie şi muzică.

Eliberadio continuă…

 

(Descrierea lor pe pagina de Facebook)

Aici print cu postarea:

radio-guerilla_gay

11 COMENTARII

 1. Mi-a placut primul comentariu si numarul de like-uri.
  In rest, perfect de acord, un comentariu homofob mascat cu lasitate.
  Gasesc absolut ilara formularea „nu stim daca e bine sau rau, [dar e rau]”. N-ar fi primul comentariu homofob pe care il aud din partea lor, dar aveam pretentia sa vina macar cu ceva mai inteligent decat „cui ii spune mama?”. Asa ceva…

 2. @Alex P

  Din pacate, sunt infim de putine comentarii ok la postarea respectiva – majoritatea fiind de genul „Mimimi, sunt bolnavi, cacaturile noastre ignorante.”

 3. Postarea e intr-adevar deplasata, dar ce deranjeaza mai mult e faptul ca au sters-o si incearca sa bage totul sub pres. Cu niste scuze, totul ar fi fost rezolvat diplomatic.

 4. Sincer, nu m-am asteptat la un astfel de status din partea Guerrilla, se prea poate sa-mi fi creat eu o impresie gresit.

  Dintre toate posturile de radio, Guerrilla a fost singurul pe care-l mai ascultam din joi in paste, muzica a fost de cele mai multe ori buna.

  Cred ca ce m-a deranjat cel mai mult a fost reactia si refuzul lor de a-si cere scuze sau macar de a lamuri situatia intr-un fel sau altul, mai ales cand ei pretind a fi „deschizatori de minti”, „eliberadio” si mai ales cand zic ca „ne place libertatea si nu libertinajul de consum”, yea’, fuckin’ right.

  Pentru cine vrea sa citeasca mai mult din comentariile facute la postul respectiv, goagle e baiat dragut si ne lasa sa ne uitam in cache-ul lor.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Awww.facebook.com%2Fradio.guerrilla%2Fposts%2F556392454379898

 5. Si daca stau bine sa ma gandesc, nu cred ca o sa-si ceara scuze sau sa clarifice situatia, in conditiile in care traim intr-o tara majoritar homofoba, sa zici ca homosexualii sunt okay si homofobii nu ar insemna sa-ti pierzi mare parte din ascultatorii homofobi.

  Guerrilla nu vrea asta si de aia se c**a pe ei.

 6. Din ce văd eu în cache, majoritatea comentariilor sunt ale unor oameni deschiși la minte.

  Multe dintre ele se axează pe „bun, și dacă rămâne orfan sau primește bătaie de la părinți, e mai bine?”

  OK, Radio Guerilla s-a vrut a fi amuzant, deși nu a fost niciodată. Părerile oamenilor, în schimb, m-au bine dispus. Probabil pentru că mă aștept la ceva mult mai rău și am fost plăcut surprins să văd că oamenii încep să gândească problema mai obiectiv.

 7. Cine-i de vină? Ăia care au aşteptări. E un post de radio, nu o academie, ceva, iar lighioanele care fojgăie pe acolo nu sunt cu mult diferite de restul populaţiei- O spoială de vorbe, aere cât cuprinde, şi superficialitate profundă.
  Puneţi un CD dacă vreţi să ascultaţi muzică, e cu siguranţă mai bună dacă o alegi tu.

 8. In dimineata asta (6.2.1012) au vorbit la radio despre „glumite” – care pot fi considerate acceptabile si care nu. Ei bine, cel care a tinut emisiunea a concis ca gluma respectiva (evitata in discutie pana nu a adus-o in vorba un invitat prin telefon) a fost una intr-adevar nereusita. E ceva, totusi.

  S-a incheiat emisiunea foarte brusc dupa (datorita limitei de timp, pare-se) pe aceasta nota, cu o promisiune ramasa suspendata ca se vor intoarce asupra subiectului „data viitoare”.

 9. Radio Guerrilla face parte din trust-ul Realitatea-Catavencu. Mai bine spus Irealitatea-Atavencu – un radio cu libertate executiva zero. care urmareste o agenda, si se supune unor reguli media cel putin cretine.

 10. … eu ascultam si uneori nu evit sa ascult guerrilla … insa dimineata la matinalul lor am tot inceput sa aud glume mai aiurea referitoare la sexualitate/homosexualitate (vorbesc de 2-3 ani in urma; la fel e si acum) … si am ridicat o spranceana, fiind destul de mirat … am trecut la playlistul meu din telefon si am renuntat la radio. apoi incep sa vad pe  pagina lor de FB tot felul de poze cu sfinti si arhangheli si postari de genul „la multi ani celor cu numele Andrei, Petru, Bleah, Bleah” si „Petru a fost cel care …. bla, bla, bla”, „Sfanta Parascheva a reprezentat … trilu, la, la, la!” in acel moment am zis „Fuck This!”. Ieri au pus tot pe pagina lor o poza cu doi politisti pe cai, un cal negru, celalalt alb; eu am adaugat un comment de genul „Hmmm, foarte BrokeBack Mountain” la care am primit nu stiu ce replay de genul „Nu, Nu, politisti in centrul vechi” … eu eram ceva de genul: „No shit?!” … in fine … chiar ma bucur de existenta acestei postari pe blog, ai perfecta dreptate …  pentru mine guerrilla e pt niste noi drepte mai evoluate! 🙂 just saying.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here