Acasă Opinii Cu şi despre protest

Cu şi despre protest

10
23

Salvati Rosia Montana

Am participat astăzi la primul meu protest. Şi de acolo vin, acum, cu păreri şi gânduri.

 

Protestul a fost împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. Aş fi ipocrit să spun că sunt complet convins că e un lucru rău ceea ce se întâmplă acolo. La o adică, de ce nu protestăm faptul că nu se ocupă guvernul nostru de minerit? De ce ne e frică? Ne e teamă că, poate, cumva, o vom duce bine dacă ne alegem cu vreo 300 de tone de aur?

 

Trecând peste.

 

Am mers din câteva motive:

1. Guvernul a aprobat legea, desconsiderând total opinia publică.

2. S-a impus un blocaj mediatic. Dacă n-ar fi fost internetul, mulţi n-ar fi avut habar despre ce e vorba.

3. Bunicii din partea tatălui locuiau în Borşa, jud. Maramureş. Acolo au fost revărsate cantităţi mari de cianură într-o apă curgătoare care trecea prin spatele casei în care, în momentul de faţă, doar bunica mai trăieşte. Ţin minte cât de straniu mi se părea să văd o apă în care nu trăieşte nimic.

 

La protest n-au fost foarte mulţi oameni. Dar nici atât de puţini pe cât mă aşteptam. Au fost destui. Şi a fost grozav. Am strigat „Salvăm, salvăm, salvăm Roşia Montană!”, „Victor Ponta nu uita, România nu-i a ta!”, „Hoţii!”, „Demisia!” şi „Solidaritate!”

M-am simţit foarte bine. Am văzut că românii nu-s răi, ba din contră. Oamenii au fost foarte deschişi, majoritatea bine informaţi şi bine intenţionaţi. Mai apoi s-a lăsat cu muzică. Au cântat ceva tineri la câteva instrumente, ţinând ritmul scandărilor.

 

Au fost multe aplauze. Au fost şi oameni care stăteau puţin stânjeniţi, neştiind dacă să aibă ori ba curajul să strige. Dar vedeai cum le sclipeau ochii, cum euforia momentului îi acapara încet, încet.

 

Nu ştiu de ce, dar simt o vreme a schimbării. Lumea nu mai poate fi prostită atât de uşor, pe perioade lungi de timp. Când se întrec limite, oamenii se autosesizează şi au ceva de spus. Faptul că sunt ori nu băgaţi în seamă drept consecinţă nu e atât de important. Important e că începem să avem o voce, din nou. O voce care nu poate fi ignorată la nesfârşit. Şi poate că voi avea privilegiul ca lucrurile să se schimbe în timpul vieţii mele. Optimism. Asta simt.

 

În final, vă las cu un sfat. Mergeţi la proteste, de fiecare dată când se organizează, indiferent pentru ce cauză. Faceţi-vă vocea auzită. Vă veţi simţi foarte bine după.

 

Pentru cei interesaţi în direcţia Roşiei Montane, câteva detalii şi iniţiative mai jos:

 

http://www.reuters.com/article/2013/09/01/us-romania-goldmine-idUSBRE9800FU20130901

 

http://bit.ly/14QQT8x

 

http://www.rosiamontana.net/

 

http://www.rosiamontana.org/

23 COMENTARII

 1. În asentiment cu tine. E fascinant cum o cauză (nobilă zic eu, în acest caz) mobilizează masele. Mă bucură faptul că parcă, parcă, societatea noastră iese din caracteristica-i stare de letargie. 🙂

 2. Eu nu am o părere clar conturată despre treaba asta, îmi permit deci să exersez poziţia de gică contra(gicilor contra).
  Observ că blocajului mediatic i se opune un soi de extremism. Ferească sfântu să ai altă părere, eşti imediat etichetat. Plătit de RMGC, sau ticălos, sau inconştient. Asta n-are cum servi dezbaterii.
  Nu înţeleg de ce nu apar la proteste localnici. Dacă ei nu sunt interesaţi de proteste, oare încercăm să le facem bine cu forţa?
  Mă tem că aceste proteste sunt prea la modă, prea emoţional argumentate şi repet, prea departe de cei direct implicaţi.
  Sfatul tău, Roy, are o doză de superficialitate, în nota expusă de mine anterior. Să mergem la proteste indiferent de cauză şi oricând se organizează? Chiar dacă nu avem de protestat? Chiar dacă nu suntem în temă? Num-aşa ? Ca să ne simţim bine?!?!
  Recitind articolul revin cu o întrebare. Aţi strigat printre altele „solidaritate”. Cu cine?

 3. Am citit articolul si mi-a placut. Te felicit, pentru ca ai initiativa si pentru ca faci un lucru, pe care poate nu multi dintre noi, il mai facem… fight for what you think is right. (lupti pentru ceea ce tu crezi ca e just/drept/corect)
  Mi-as dori ca pe viitor, sa mai citesc astfel de articole.

 4. Au protestat si o parte din localnicii Rosiei. Aceia care nu vor exploatarea si care nu vor sa isi cedeze proprietatile companiei. Solidaritate cu acestia! Ma mira cum se fac unii ca nu inteleg ce se intampla.

  Este clar ca s-a trecut masura cand un guvern aproba o lege care da puteri unei companii peste cetatenii tarii! Sunt argumente pro si contra exploatarilor miniere, dar ce este mai grav e ca o astfel de lege ar putea crea un precedent de incalcare a drepturilor.

 5. @CM

  N-am spus ca trebuie sa mearga toata lumea, doar pentru a se afla in treaba. Evident ca trebuie sa fii pe aceeasi lungime de unda cu cei alaturi de care protestezi. La o adica, principalul motiv pentru care mergi e ca nici tie nu-ti convine ceva anume. Am si exprimat clar motivele pentru care am fost acolo.

  Si despre „bine cu forta” – n-am mers acolo sa fac „bine” altora. Din nou, am mers pentru motivele enumerate. Cat despre „solidaritate” – da, cu cei care nu vor asa ceva, fie ca traiesc acolo, fie ca sunt cetateni din restul tarii.

 6. Roy, eu am văzut doar sfatul de a participa indiferent de… e bine că ai precizat.
  Dan, Roy, câţi dintre localnici se opun exploatării? Eu cred că de aici se poate porni, pentru că oamenii ăia ştiu cel mai bine ce e bine pentru ei. Mai bine decât ştiu eu. Ei au în faţă balanţa şi în talerele acesteia stau grija zilei de mâine şi cea a secolului care va veni. Noi ne permitem luxul de a judeca în principii. Caz în care expun şi eu variantele mele:
  1 localnicii sunt majoritari contra exploatării, a doua zi mă înscriu pe listele de protestatari împotriva guvernului ticălos şi a business ului nemilos .
  2 Opinia majoritară în zonă e pro, caz în care i-aş lăsa să îşi vadă de vieţile lor amărâte între ciocan şi nicovală. Cum ar fi să răsturnăm noi opţiunile lor ? La asta mă refeream, Roy când spuneam de bine făcut cu forţa.

 7. @CM

  Nu e vorba aici de localnici, asta nu intelegi tu. Problema mare cu toata treaba asta e ca statul da voie unei companii private sa incalce drepturi fundamentale ale omului. Nu doar asta, dar RMGC ar avea in zona respectiva o anume autoritate. Autoritate care apartine in mod normal statului. Se creaza, dupa cum spunea cineva mai sus, un precedent periculos. Si maine ar putea veni la fel de bine o alta companie, care ar vrea sa dezvolte ceva sub casa in care locuiesti tu. Ca iti place sau nu, va trebui sa accepti asta.

  Si intr-un final, problema se rezuma la o chestie si mai simpla: din moment ce exista atata tam-tam pe tema asta, nu ar trebui sa se mai puna problema ca Rosia Montana sa fie exploatata. Poporul nu vrea asta si, de bine de rau, poporul ar trebui, intr-o democratie, sa decida ce anume se face sau nu se face cu tara lor. Si poporul nu e doar cel care traieste in zona.

  Dar eu raman la ce am zis la inceputul articolului. Nu, nu vreau RMGC sa faca asta. Vreau Romania sa exploateze ce e acolo si sa ne vina noua intreaga gama de beneficii. Si daca e sa riscam un dezastru ecologic, sa ne-o facem cu mana noastra si sa facem si ceva banuti in procesu asta.

 8. Am fost si eu duminica la protest in Piata Universitatii. Nu planuiam asta, dar daca tot treceam prin zona, daca tot am aflat recent informatii despre proiect, am spus ca nu ar strica inca un om care sa umple Piata. Am stat o ora, linistit, nu am scandat nimic, prin prezenta mi-am declarat solidaritetea. Nu mi-a placut faptul ca era o atmosfera de galerie de fotbal.
  L-am zarit in fata mea pe arlequin-ul Paleologu, personajul acela politic demn de ironiile lui Caragiale. La un momentdat, „ma trezesc” si cu Cernea langa mine, inconjurat de echipa sa, vreo trei „verzi”- vroiam sa-l salut dar parea cam ocupat cu tableta, si un cetatean-cunoscator in ale politicii (ca asa sunt toti romanii astia de peste 40 de ani) deja il deranjase.
  Cat despre blocaj mediatic… acum, in timpul protestelor, nu prea exista. Cam toate televiziunile de stiri au acoperit evenimentul, se tin si talk-show-uri despre RM din cate am inteles. Poate nu se dicscuta mai mult, asa cum ar trebui dar nu stiu, nu prea ma uit la tv.
  In campanie, Ponta a sustinut ca va respinge proiectul. Sa speram ca se va tine de cuvant.

 9. Înţeleg că sunt două subiecte aici.
  Primul, legea în cauză, despre care nu ştiu nimic, sunt absolut convins că dacă guvernul propune o lege abuzivă, Curtea Constituţională va fi sesizată de opoziţie (cea parlamentară sau cea extraparlamentară) şi lucrurile vor reintra în limitele Constituţiei. Decât proteste, în cazul ăsta mi se pare mult mai practic să se ia legea la examinat.
  La al doilea subiect se pare că nu suntem de acord. Încerc să schematizez poziţia pe care o presupun că o ai tu, să vedem dacă ţi se mai pare atât de logică. tabăra A vrea +, tabăra B vrea -. Pentru că nu se pot înţelege, zici tu, va fi -… poate pentru că şi tu vrei tot – , dar ăsta e un argument valid? Am mai auzit genul ăsta de logică şi nu prea îmi surâde…
  Care popor s-a exprimat împotrivă şi când? Şi de ce trebuie să fie la latitudinea mea, clujean, sau a ta, ieşean dacă la Roşia Montană se crează locuri de muncă cu riscul (insuficient dovedit după gustul meu) unui dezastru ecologic? Între noi fie vorba, toate produsele pe care le folosim se fac undeva, cu preţuri ecologice plătite de cineva. Suntem dispuşi să reintrăm PE BUNE în acord cu Mama Natură renunţând la Laptop, I phone, Mercedes, Electricitate, carne de pui ieftină, etc?
  Nu am o părere despre cum e mai bine,nu am destule date să pot evalua şi să fiu împăcat că am ales corect aşa că dacă se pune problema să votez, voi adopta poziţia majorităţii localnicilor. E casa lor, o să îi ajut să trăiască aşa cum vor ei în ea.

 10. Ok, facem altcumva atunci, ca sa simplificam lucrurile la maxim.

  Nu stiu ce-i bine si ce-i rau. N-am niciun argument pro sau contra. N-am nicio opinie intr-o directie ori alta. N-am destule date incat sa-mi formez vreo idee.

  Dar, in acelasi timp, voi impartasi pareri pertinente, cu pretentia ca ele sa fie luate in considerare.

 11. Am pus câteva întrebări în aşteptarea unor răspunsuri. Începe să mi se confirme bănuiala, nu sunteţi dispuşi să argumentaţi,nici să evaluaţi argumente vreţi doar să vă admirăm spiritul civic. Sunt puţin (foarte puţin) dezamăgit.
  Nu am opinii conturate ÎNCĂ. Testez, caut, întreb DEOCAMDATĂ. Am o idee despre ce e bine şi ce e rău, nu ştiu ACUM cât bine şi cât rău este într-o parte şi cât în alta. Cred că sunt prea tânăr ca să le ştiu pe toate.
  Da, m-aş bucura să discut despre părerile mele cu oameni a căror păreri le iau în considerare. Altfel aş găsi alt mod de a-mi petrece timpul, nu stau aici ca să te enervez pe tine, sau să te demobilizez.

 12. Din punctul meu de vedere, argumentele aduse, fie ele pro sau contra nu se pot dezice de latura emoțională, de subiectivitate, pentru că ne raportăm la propria experiență de viață, la propriile trăiri. Sunt unii care nu vor demararea exploatării pentru că au avut rude în Geamăna (alt exemplu mai elocvent nu am găsit), alții sunt pro pentru că au trăit în zone defavorizate și consideră că a avea un loc de muncă și siguranță primează în fața a orice altceva. Trăim într-o lume a ideilor (ah, cât de clișeic sună), iar unele idei se impun, la timpul lor, în fața altora. Eu, personal, am oribila tendință de a relativiza și ajung uneori să nu mai fac nimic. Da, absurd, dar dacă pornim de la premiza relativului în absolut toate contextele cu care ne confruntăm nu ne mai raliem la mare lucru în viață. Și eu ajung la concluzia că raționalul trebuie să conviețuiască cu emoționalul, în echilibru, dacă nu-i așa, îi cam bai. În definitiv, fiecare acționează conform filosofiei sale de viață, conform principiilor sale (care nu trebuie neapărat enunțate). Și oricât de bătrâni am fi…nu le vom ști niciodată pe toate. 🙂

 13. Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul Rosia Montana:

  1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare aurifera din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
  2. In toate tarile UE, adica in toata industria miniera din Europa, se utilizeaza aprox 1000 tone de cianuri, iar la Rosia Montana se doreste utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
  3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril in urma utilizarii cianurilor;
  4. Interventia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de aprox 8 km diametru;
  5. Vom ramane pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri si un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.

  Exploatarea se face la suprafata si nu in galerii cum s-a facut pana acum in Romania. Astfel se aduc mari prejudicii mediului si comunitatii, adica acestea se distrug aproape complet. Se foloseste tehnologia pe baza de cianuri pentru ca este cea mai ieftina, desi sunt si alte tehnologii mai scumpe care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Totul bazat pe o logica tipic corporatista, in care cei din consiliul de administratie se gandesc doar la profit si exploatare a tot ce se poate exploata: legi, guverne, omeni, mediu.

  Ce ofera RMGC?
  – cateva sute de locuri de munca pe o perioada determinata si foarte putine pentru localnici;
  – o redeventa de 6% catre statul roman.

   

  Alaturi de informatiile astea, care se gaseau si pana acuma pe net, cu un minim efort, redirectionez pe cei interesati catre linkurile postate in articol. Plus, alte cateva linkuri de interes:

  http://www.victorponta.ro/content/cele-15-propuneri-ale-usl-de-guvernare (vezi punctul 8) – fapt care constituie un motiv destul de bun in sine pentru a protesta impotriva proiectului.

  http://www.buciumul.ro/2012/02/01/e-oficial-valoarea-celorlalte-metale-rare-de-la-rosia-montana-e-mai-mare-de-patru-ori-decit-cea-a-aurului/

   

   

 14. Dintre cele 6 linkuri propuse (pe care le voi consulta cu mare atenţie) 5 sunt exclusiv anti exploatare, unul singur, cel de la Reuters are o miică referire pozitivă. Asta să fie documentarea?
  Înainte de a analiza propunerile tale, m-aş referi la informaţia nr 5. Chiar crezi că există ceva pe lumea asta care durează „pentru totdeauna”? Nu te nelinişteşte certitudinea asta? Nu-ţi miroase deloc, deloc, ciudat?
  Eu personal voi compara informaţiile acestea cu cele propuse de RMGC, asta pentru am bănuiala că adevărul e undeva la mijloc.
  Anecdotă: când a apărut ideea construirii căii ferate, erau oameni convinşi că e o nebunie, că cei care urmau să se deplaseze cu 30 km/h aveau să moară asfixiaţi pentru că, spuneau ei, aerul va ieşi din vagoanele respective… La fel s-a întâmplat cu zborul în aparate mai grele decât aerul, etc.

 15. Mă, care-i şmecheria cu voturile ataşate fiecărui comentariu? Le înţeleg pe cele pozitive (cui nu-i place să fie aprobat?)şi pe cele mai multe dintre cele negative (e absolut firesc să existe păreri diferite de a mea). Da’ unu văd că nu e de acord cu mine… când îmi cer scuze, asta nu mi-ar fi trecut prin cap.
  ROFL

 16. Parca era vorba in noua lege sa il faca proiect de „interes national”. Oricum daca s-ar face ar avea un impact national, daca nu regional. Orice roman are dreptul sa isi dea cu parerea, despre un proiect cu asa impact, si nu numai cei care locuiesc acolo. Oricum oamenii de acolo care sunt pentru proeict nu mai traiesc in zona, locuiesc in Alba in casele construite de Gold. Sa fim seriosi, unii si-ar vinde si mama pentru niste bani, iar aici a fost vorba doar de niste „munti”.
  https://www.youtube.com/watch?v=U3gyZP9C0UY

  Proiect ilegal: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15512225-ministerul-justitiei-dat-aviz-negativ-proiectului-lege-privind-rosia-montana.htm

 17. Am aflat de pe un forum frate de pe afara ca bicicletele CUBE sunt ” official gay bicycles” ! La protest am vazut destui cu astfel de biciclete :-)))))) !

 18. e bine să iţi exersezi dreptul la informare şi opinie insă în cazul Rosia Montană, e vorba de afaceri si politică, un subiect bun pentru campania prezidenţială. În România sunt mari probleme de mediu, multe din inteprinderile socialiste au lăsat în urmă zone periculoase pentru oameni iar decontaminarea zonelor a fost facută în badjocură.
  Personal nu mă mai miră nimic. Atât timp cât cetăţenii români acceptă să lucreze pentru 200 de euro, rămânem un popor de onanişti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here