No menu items!

Manga: shonei-ai si yaoi

Acelasi autor

Acest articol este un fel de proba, il scriu ca sa vad cat de mare poate sa fie vizibilitatea lui pe acest blog, poate si pentru ca sa o compar cu cea a celuilalt blog al meu de pe wordpress:  http://sydonay.wordpress.com/.

Am remarcat destule teme interesante pe care si despre care s-a discutat in cadrul acestui blog.

Cred ca pentru inceput ar fi indicat, eventual, sa discut despre o chestiune tangentiala homosexualitatii, fenomenul manga. Probabil ca acesta specie de arta poseda caracteristici unice. De ce? Pentru ca cele mai cunoscute si bine vandute “diviziuni” ale mang-ai abordeaza teme (homo)sexuale si (homo)erotice, fie ele cu tematica gay, shonen-ai si yaoi, fie cu tematica lesbian gay, shojo-ai si yuri. Din cate stiu eu termenul de ‘manga‘ se poate aplica nu numai benzilor desenate si schitelor, ci tututor productiilor artistice bazate pe desen si derivate din primele doua, adica inclusiv filmelor de animatie care se circumscriu aceluiasi domeniu.

Cred ca modalitatea in care benzile desenate si filmele- de multe ori inspirate din primele- abordeaza problematica gay este fascinanta, ajutand la cresterea acceptantei ei sociale. Iar asta pentru ca protagonistii sunt, de regula, la varsta liceului sau a colegiului, iar relatiile lor sunt prezentate cu cea mai mare non-salanta posibila, nimeni neavand ceva cu orientarea sexuala a celor implicati, ceea ce primeaza fiind intriga, mai ales sentimentele puse in joc.

Brother (manga)
Image via Wikipedia

Fireste, una din criticile majore aduse acestui gen de arta contemporana, prin excelenta japoneza, o constituie lipsa ei de realism, tocmai datorita caracteristicilor enumerate mai sus. Uneori varstele celor implicati sunt inca nepotrivite pentru scenarii atat de pretentioase, iar neutralitatea societatii nu exista nicaieri la acest nivel. Pe de alta parte, aste este o cale de a creste acceptanta sociala a gay-ilor si a lesbienelor, si pe asta se si mizeaza, cat si pe succesul comercial pe care il au astfel de scenarii. De altfel, demografia publicului este foarte variata, adolescentele si tinerele, nu numai gay-ii si lesbienele, manifestand o afinitate deosebita pentru gen. Iar asta se intampla pentru ca prin astfel de creatii artistice fetele isi pot explora propria sexualitate si propriul lor erotism, identificandu-se cu unele dintre personaje si reusind astfel sa-si exploreze si sa-si inteleaga mai bine psihismul personal.

Un alt element care vine sa recomande manga il constituie calitatea desenelor, fie ele alb-negru sau color, statice sau animate. Personajele sunt de cele mai multe ori sex symbol-uri. La receptia pozitiva de catre publicul larg heterosexual contribuie nu numai calitatile estetice si morale ale caracterelor, dar si situarea cuplurilor intr-un model oarecum heterosexualizat, chiar cu riscul indepartarii partiale de la adevarul vietii de gay, afirmatie valabila cu precadere in cazul productiilor cu si despre baieti gays, gen shonen-ai, care, literal, inseamna ‘doi baieti’. Acestia, dupa modelul socio-cultural antic grecesc- al erastes-ului si eromenes-ului-, sunt de doua tipuri, care apar recurent in tot ce inseamna manga shonen-ai: seme si uke.

Seme-le este baiatul din relatie, adica personajul cu trasaturi masculine mai pronuntate si mai in varsta, in vreme ce uke-le este cel caruia ii revine pozitia gay-ului receptiv, avand un grad mai mare, de multe ori evident, de efeminare, poate chiar si de feminizare, fiind, totodata, si mai tanar. De multe ori, uke-le este virgin in momentul inceperii intrigii, si, de asemenea, in foarte multe dintre cazuri, seme-le, in special, nu-si pune problema homosexualitatii lui, ci a sentimentelor lui de la un moment dat pentru uke, fapte care contribuie, la randul lor, la facilitarea receptionarii mang-ai in randul publicului larg, in special a celui feminin, generand afinitate si empatie la femeile si fetele straight, si, respectiv, intelegere, la barbatii si baietii heterosexuali. Acest element narativ vine, in acelasi timp, sa sublinieze preeminenta dragostei fata de orice altceva: cei doi se iubesc incat nimic altceva nu trebuie sa mai conteze.

Si in Grecia antica situatia era oarecum asemanatoare, erastes-ul nu era neaparat gay; stricto sensu, el era bisexual, putand sa fie chiar si casatorit, in timp ce eromene-le era un june care devenea ucenicul erastes-ului. E de mentionat ca cei doi puteau sa-si mentina relatia in limitele permise de societate doar pana cand eromene-le atingea maturitatea, moment din care relatia lui cu mentorul sau, erastes-ul, devenea indezirabila. Ceea ce inseamna ca o comparatie cu sablonul nipon nu poate sa fie completa, insa este de mentionat inspirarea schemei seme-uke a mang-ai japoneze din istoria Europei antice.

In unele situatii elementele homo-erotice si homo-sexuale sunt diseminate cu subtilitate, asa cum este situatia filmelor si a benzilor desenate cu vampiri, de exemplu. Insa, de cele mai multe ori, ele sunt explicite. Nu in ultimul rand, sunt de remarcat scenariile, extrem de inteligent concepute, atat in privinta intrigii, cat si prin elementele stiintifice si filosofice la care se face apel. Unele dintre ele rivalizeaza, prin calitate, cu filmele artistice, cateva dintre ele, de altfel, chiar au stat la baza unor filme artistice de lung metraj. Un numar semnificativ al filmelor de animatie s-au inspirat din seriale de benzi desenate sau, mai nou, din jocuri de calculator de mare succes.

Una peste alta, manga reprezinta deja un fenomen mondial, iar modalitatea in care acest gen de arta este conceput il face pe cat de comercial, pe atat de valoros artistic. Prezinta, printre altele, avantajul de a permite publicului sa-si investigheze si sa-si defineasca sexualitatea inca din perioada pubertatii sau din primii ani ai adolescentei. Sunt extrem de sceptic in privinta posibilitatii ca acest tip de arta contemporana japoneza sa poata determina orientarea sexuala a cuiva, pentru simplul motiv ca acesta constituie un dat natural.

Previous article
Next article

13 COMMENTS

  1. De unde se pot cumpăra astfel de reviste? (În afară de internet.)

    Tu de unde le cumperi?

    Mi-ar plăcea să am astfel de reviste… cei doi arată atât de sexy 😀 😯

  2. Sincer, eu nu detin nici o revista de manga, am, cel mult reviste mai vechi care contin anumite coperte sau extrase vizuale din reviste ale genului. De altfel, ele trebuie sa fie si destul de scumpe. Probabil, totusi, ca libraria NOI de la Sala Dales ar constitui una dintre posibilele locatii din care sa fie procurate astfel de publicatii. Cert ca ca prin e-commerce, gen Amazon, poti sa-ti cumperi orice tiparitura aparuta oriunde pe glob, tinand cont insa si de taxele vamale care sunt aceleasi pentru un singur articol comandat si te descurajeaza facand mai rentabila cumpararea unor articole mai scumpe- mai bine iti cumperi o carte de colectie de 500 USD decat o revista de 25 USD la o taxa vamala identica…

    Informatiile mele sunt obtinute de pe Internet, exista, de altfel, destul url-uri pe you tube pentru filme de animatie bazate pe shonen-ai, de asemenea, sunt site-uri de manga, gen:

    http://www.onemanga.com/, unde se pot rasfoi electronic seriale de benzi desenate care, in majoritatea cazurilor au constituit baza grafica si narativa pentru anime-uri ulterioare.

  3. Salut. Chiar daca am abia 18 ani pot sa spun ca mi-am petrecut vre-o 4 ani din viata citind manga , vizualizand anime sau citind fanfiction. Pot sa spun ca m-am “specializat” in yaoi respectiv slash, dar dupa atata vreme am ajus sa fac selectii la sange. Am citit Cronicile Vampirilor si Cronicile Vrajitoarelor la 14 ani, am vazut La Mala Education pe clasa a 7-a… “norocul” meu in perioada 14-17 ani a fost ca majoritatea filmelor a caror descriere mi se parea incitanta sa contina a gay topic. Am o pasiune pentru literatura si cand m-am apucat de muncit serios la un anume proiect, hopaaa, i`m turning this into a gay thing, si chiar nu as dori.
     Poate am itit prea multe carti despre renastere, poate m-a zapacit Anne Rice de tot sau naiba stie, dar am ajuns sa nu mai fiu in stare sa descriu straight romance fara sa ma apuce somnul sau fara sa ma gandesc la sandra brown. Am ajuns in situatia in care imi vine sa ies din atelier cand am un model fata.
     Nu, nu am indoieli, sunt straight. Nici macar nu sunt ca fatutele manga-anime care considera orice chestie yaoi oricat de trasa de par si de penibila cute. Mai nou relatiile hereo mi se par incomplete, ca si cum ai vorbi in alta limba fata de omul de langa tine: recunosc in schimb ca nu suport lesbienele…  Nu, am avut de trecut prin prea multe lucruri neplacute ca sa mai despart oamenii in categori dirijate de sexualitate.

  4. Salut, am citit si eu cateva yaoi (numai vreo 150:P)…Trebuie sa recunosc ca inainte eram foaste inchisa la minte si nu suportam ideea ca pot exista doi barbati sau doua fete care se plac. Dupa ce am citit prima manga yaoi(din gresala), m-a fascinat, dupa aceea am luat alta la rand si alta, iar acum am ajuns si pe situl asta:D si uite ca pot sa spun ca sunt open-minded. Eu le citesc online, in engleza aici: http://www.mangafox.com , apoi dati la advanced search si bifati genu yaoi (recomand sa se bifeze si yes de la compleated series), dati search si gata…aveti o multime de yaoi in ordine altfabetica cu imagine si descriere. Sper ca am fost destul de clara si de ajutor:P…have a nice day!

  5. Iti multumim pt info Lavi. E bine de stiu ca asemenea materiale mai disipeaza putin din homofobia romanilor, in special a celor tineri.

  6. In primul rand manga se refera la benziile desenate japoneze.Pe langa manga mai sunt doujinshi si manhwa..daca nu am uitat ceva;si in acestea se pot gasi tema homosexualitatii.
    In al 2lea rand, mult mai vizat este publicul feminin decat cel masculin.
    Si T, sa nu crezi ca fetele nu pot distige good stuff sau chestiile penibile.

  7. Zau manga yaoi sa stii ca e vizat mai mult de fete si manga yuri de baieti 😛 … eu de exemplu is fata si de cand mam uitat la primu manga yaoi ( zau ca din greseala nici nu stiam cei aia yaoi ) am devenit obsedata si ma uit incontinuuuuuuuu 😳 probabil dacas fi baiat as fi gay deacuma ce mai ? :mrgreen: ! pe de alta parte nu ma atrage deloc yuri adik numi place deloc … uuite cateva site-uri de manga : MangaFox , Manga Go , MangaAnimeA , Manga Here , Manga Park , Manga Rush ….. si mai stiu dar recomand in special Manga Fox si MAnga Go ( bazat in special pe yaoi ) 😉
    Bye Bye 😎 😎

  8. Am uitat sa zic mai e un site pe care gasesti site special yaoi Aarinfantasy … uitativa 😳 😛 🙂 😉
    Acu Bye BYe 😎 😎 😎

  9. In 2 ani de zile de cand am intrat in lumea asta a “Japoniei” pot sa zic [,] ca deja sunt oarecum experta.
    Nu am mai vazut un anime sau nu am citit un manga -normal- de nspe mii de ani.
    Scriu ficuri yaoi pe banda rulanta si citesc vrea 2-4 pe zi (+one shot-uri) 😆

    Sunt fata si ador genul asta yaoi (nu pot sa zic acelasi lucru si despre yuri 😕 )

  10. desi în mare parte ceea ce ai spus este destul de corect am remarcat câteva greseli mai importante: shounen-ai nu se traduce doi băieti ci boys love, shounen însemnând băiat si ai iubire/dragoste. de asemenea seme si uke sunt niste termeni care provin din artele martiale ( verbul semeru înseamnă a ataca si ukeru a primi). yaoi este un gen care tinteste către tinere si nu trebuie confundat cu gay manga, care este făcută special de gay pentru gay si este mult mai realistă. dacă este un film de animatie atunci este anime, nu manga. iar jocurile de inspiratie sunt jocuri video la general nu numai pentru calculator. sukisho este un anime shounen-ai inspirat dintr-un asemenea joc.

Comments are closed.

Vezi si...

Get in top now, please!

Hmmm, daca vreti sa analizati masina albastra in amanunt, se poate descarca imaginea (superimaginea) in format 4133x2693 de aici. :)

Articole din aceeasi categorie