No menu items!

Black Friday

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Black Friday, ziua de după Thanksgiving, reprezintă așa cum deja stim începutul sezonului de cumpărături ocazionate de sărbătorile de iarnă. Începând de anul trecut, magazinele online din draga noastră Românie au preluat și ele „tradiția” Vinerii Negre.

Wikipedia ne spune că originea numelui provine din Philadelphia, unde era folosită inițial pentru a descrie traficul pietonal și auto masiv ce avea loc în ziua de după Ziua Recunoștinței . Practic, ziua următoare celei de Thanksgiving era denumită așa de către polițiști, șoferii de autobuz și de taximetriști pentru că era cea mai aglomerată zi și creea probleme de trafic din cauza numărului masiv de oameni care ieșeau la cumpărături.  Folosirea termenului a început înainte de 1961 și a început să fie folosit si în afara Philadelphia după 1975.

Cel mai vechi document care făcea referire la această zi este din ianuarie 1966, scris de Bonnie Taylor-Black de la Societatea Americană de Dialecte.

În 1980, comercianții, nesatisfăcuți de conotația negativă a ceea ce părea a fi originea reală a numelui, au decis să impună o altă interpretare: comercianții lucrau pe pierdere tot timpul anului și Vinerea Neagră a fost numită așa pentru că era ziua în care comercianții în final vedeau un profit, trecând de la roșu (pierdere) la negru (acoperirea pierderilor). Aceasta,  pur și simplu nu e adevărat :), comercianții având tot timpul anului profit, în perioada sărbătorilor de iarnă se întâmpla doar să se cvatrupleze.

Facts:

Aproape 135 de milioane de persoane merg la cumpărături în Vinerea Neagră

Aproape 1,5 milioane de persoane au participat la Vinerea Neagră anul trecut în România, „tradiția” fiind adusă de Emag.

În 2010: 212 milioane de cumpărători au cheltuit 39 de miliarde $, cu o cheltuială medie de 365,34$.

În 2011, doar Emag a vândut produse în valoare totală de 8 milioane de euro de Black Friday.

„Vinerea Neagră” a fost adusă în România din 2011 de către cel mai are magazin online de la noi și a avut atât de mult succes încât le-au căzut servererele timp de câteva ore din cauza numărului imens de accesări.

Anul acesta, la vinerea neagră s-au abonat destul de multe magazine, majoritatea Online și se așteaptă vânzări care să bată recordul de anul trecut.

Ați aștepta să cumpărați un produs  până în „Vinerea neagră”?

PS: Anul trecut au fost cazuri în care anumite magazine online au mărit semnificativ preturile cu 2-3 săptămâni înainte ca ulterior să taie din ele până la prețul inițial sau chiar puțin mai mult. O dovadă de neseriozitate, la noi produsele se scumpesc de sărbători, în vest prețurile scad.

6 COMMENTS

  1. Ce bine ar fi fost daca exista black friday pentru facturi, pentru chirie si mai ales pentru antidepresive.

  2. Caz concret: parfum care in august costa 375 ron. Okay. Scumpit in noiembrie la 650 RON. 23 noiembrie 2012 – pret redus 349,99 RON. :))

    Tipic romanesc!

  3. Exact cu zicea si George, in Romania unele magazine oline si-au dublat preturile ieri, si noaptea trecuta anuntau cu mare tam-tam ca au reduceri de 50%. 🙂

    Altele, au niste servere atat de bune (si vorbim aici de PcGarage) incat acestea au crapat azi noapte. Si totusi nu vorbim de business-uri de cartier aici, ci de unele cu cifre de afaceri cu multe 0-uri.

  4. Trebuie sa ai cumparaturile in sange cu lacomia aferenta nebuniei alergarii dupa chilipiruri, care nici nu te fericesc nici nu-ti produc orgasm, dar te sminteste spiritual.

Comments are closed.

Vezi si...

Cateva randuri…

Uite cum a trecut si iarna si a venit si vara, ca de primavara cred ca am avut parte cam vreo 2 sau 3 zile si deja suntem in Duminica Pastelui... in plina vara, zic eu la ce calduri sunt. Din nefericire, am avut un program destul de incarcat in...

Articole din aceeasi categorie