No menu items!

Corect și facil

Acelasi autor

Confesiuni la miezul nopții

Într-unul din materialele mele de debut pe acest site aduceam în discuție trăirile mele din perspectiva homosexualității. Dar scoteam în evidență gândurule tensionate cu...

Un gay la botez

... sfânta taină a botezului, sfânta taină a căsătoriei. Sunt două evenimente importante din viata oricărui om. Biserica le catalogheaza drept Sfinte Taine. Mai sunt...

Există iubirea veșnică?

Ante scriptum:  Discutam cu el pe messenger și a venit întrebarea care se regăsește în titlul. Vă salut, cu drag, dragi darkq-iști :D ! Este întrebarea...

Cugetările mele la un răstimp

Vă salut pe toti! Probabil că iar am dat într-o patimă de moment a creației mele dospite latent în lăuntrul meu abisal. Că ce am...

„Amendamentul” meu la Constituție!

Am dreptul la asta, ca cetățean al acestui stat! Nu? După cum se vede am început (și din titlu se observă) cu evocarea unui drept...

Salutare tuturor! În viață, aflându-ne mai des sau mai rar în fața unei probleme de orice fel, ce ați alege între ce este corect și ce este facil ? Dilema asta am preluat-o dintr-un roman arhicunoscut, dorind, poate, să o deslușesc. Sintagma mi-a atras atenția cu precădere, pentru că răspunsul nu este unul ușor de dat, aș zice eu.

Mi s-a spus de multe ori că sunt specialist în a complica lucrurile, încercând să le rezolv. “Alege calea mai ușoară!”. Astfel îmi va fi cu mult mai bine. Auzisem de asemenea că matematicienii sunt  descriși ca fiind “leneși”. De ce ? Pentru că ei aleg / încearcă măcar să aleagă calea cea mai ușoară în rezolvarea unei probleme (de matematică 😀 ). Și totuși, la momentul cu pricina, persoana care mi-a menționat asta a zis că mai des le este un defect decât o calitate această caracteristică. M-a îndrumat să rezolv orice problemă într-un mod ușor, e adevărat, totuși… să fie corect !

Abordarea facilă poate duce la tratarea superficială a problemei, în anumite situații consider eu, deși alteori tocmai acest mod de a oferi un rezultat este cheia succesului. Doar termini înaintea celuilalt, cum s-ar spune, nu ?

Cu toate acestea m-aș înclina și spre corectitudine chiar de ar fi să urmez un drum mai anevoios. Siguranța e mai mare, rezultatele pot fi mai trainice și mai greu de combătut, nu ?

Și mai apare o problemă: ceea ce pentru cineva este corect pentru altcineva poate reprezenta facilitatea și vice-versa. Cum discernem între aspectele astea diferite ale unor persoane diferite. Desigur aceste aspecte presupunem că le preluăm noi (cei care avem nevoie în mod direct) sub forma unor recomandări venite de la diversele persoane.

Observați, fie că iau în nume personal sau general, balanța se află în echilibru între ambele aspecte, corectitudine și facilitate. Deci, aș zice că o îmbinare măiastră a celor două ar duce spre calea de mijloc. Însă ce poate fi rezolvat facil, dar nu corect, ce poate fi rezolvat corect dar nu facil și bineînțeles, care probleme se încadrează la facil și corect împreună ?

7 COMMENTS

  1. Teoretic, a minți ar trebui să fie mai greu decât a spune adevărul, dat fiind că o minciună trebuie ticluită. Practic se întâmplă însă invers, dat fiind că omul nu se dă niciodată în lături de la eforturi suplimentare, dacă astfel poate obține beneficii directe.

    Trebuie spus că a fi corect nu reprezintă un avantaj. Realitatea însăși nu poate fi corect înțeleasă dacă este privită prin prisma avantajelor pe care aceasta le oferă. Cu toate acestea, tendința de a specula realitatea și de a avea mai degrabă o perspectivă interesată (deși incorectă) asupra ei este foarte răspândită.

    E infinit mai simplu să fii corect și să spui adevărul, cu toate că e adesea impractic. Tocmai din dorința de a rentabiliza realitatea se ajunge la distorsionarea acesteia, chiar cu prețul complicării lucrurilor. Reiese de aici că o complicație, chiar dacă ne îndepărtează de ceea ce e simplu, ușor și facil nu e deloc inutilă!

    Ideea că e mai facil să (te) minți și că ar exista o opoziție între corectitudine și facilitate e falsă. Această percepție greșită se datorează faptului că se confundă adesea ceea ce este facil cu ceea ce e preferabil sau de dorit. De altfel, cuvântul “facil” are deja o conotație de superficialitate, denotând mai degrabă calitatea de a reuși în eludarea drumului cel mai drept și mai scurt, evident de teama pericolelor la care un astfel de drum te supune.

    Așa se face că a devenit preferabilă (și, prin urmare “facilă”) alegerea drumului ocolitor, care ne scutește de efortul pe care îl presupune integritatea. Asumarea drumului parcurs de către cel care îl parcurge înseamnă că mergătorul se face una cu drumul. Nu oricine își asumă calea pe care merge. Cei care preferă ocolișurile, evitând lucrurile cu care nu vor să se întâlnească nu și-ar dori să fie ei înșiși ocoliți.

    Legat de acest lucru, trebuie spus și că între “corect” și “adevărat” nu există deloc o relație de echivalență. Putem înțelege de ce este așa dacă analizăm în paralel și antonimele celor două noțiuni – corectitudinea se opune nu minciunii, ci falsității, iar adevărul nu se opune falsului, ci minciunii. Corectitudinea este scuza pe care minciuna o invocă în fața adevărului, atunci când încearcă să-i ia locul. Adevărul ascunde în fapt legitimitatea falsului, o legitimitate pe care minciuna nu o poate niciodată uzurpa.

    Cam același lucru se întâmplă cu omul care are nevoie de Dumnezeu numai pentru că vrea să-i ia locul. Principial, aspirația de a deveni asemenea lui Dumnezeu este o atitudine corectă și dezirabilă (las la o parte faptul că e totodată și un demers direct interesat și profitabil). În fapt, această dorință e ilegitimă, iar rezultatul nu poate fi decât o minciună. Desigur, e o minciună… corectă. Unii pot crede că e și facilă, însă nu pot să spun că n-au deloc dreptate. Din păcate însă, ideea mea despre facilitate este că-i mult prea complicată și de evitat. Nu pentru că-mi plac ocolișurile, ci doar pentru a evita scurtcircuitele.

    😎

  2. Cu alte cuvinte, adevarul spuselor lui grid ne induce gandul linistitor si placut, ca minciuna este corecta atunci cand dorim a evita situatii sau oameni pe care dorim sa-i ocolim sau pacalim.
    Iar realitatea de azi, confirma adevarul acesta, cand toti traim superficial, cumparand reclama imaginii fara sa fim atenti la continut si dorim s-o cumparam cat mai rapid si fara efort.

    Asa ca pentru cei care spun 5 minciuni in 3 cuvinte, ideea este nu doar agreeata, ci chiar ridicata la rangul de adevar suprem, fiindca conform proverbului, ‘adevarul iese la suprafata ca untdelemul”, nu se mai poate aplica, pentru simplul motiv ca ies deasupra atatea adevaruri neplacute, multe si urate, incat le dam la cap cu polonicul sa intre repede sub pelicula de untdelemn unde ar trebuii sa stea cuminti.

    Totusi recomand, contrar ideii lui grid de-a evita scurtcircuitele, ca este de preferat folosirea sigurantei, scurtcircuitul sigurantei este protectia de la ardere, stricare a aparatului, scurtcircuitarea indica depasirea unor parametri in care functionezi la adapost de orice pericol in pace si liniste.
    E mai simplu sa schimbi siguranta si sa functioneazi iar fara probleme.

    Daca ar merge asa si cu organul din dotare, noi ca tipi am fi cei mai fericiti, nu se mai scoala … schimbi siguranta, revine la viata tare si mare … si functioneaza la capacitate maxima.

  3. Cand am de rezolvat o problema, oricare ar fi natura ei, am grija de toate aspectele acesteia. Intorc problema pe o mie de parti si am grija sa nu scap nici un aspect, astfel incat toata lumea sa fie fericita. De ce? Pentru mine asa este corect. A rezolva ceva pe calea usoara mi se pare pueril…:)). Vreau dureri de cap, stres si toate cele! 😛

  4. @-> Castillo, parerea mea e ca cine alege calea care imbie spre facilitati, are ca suport miza:”sa obtin mult cu efort minimal”; fie doreste un beneficiu/profit imediat, fie ii este teama sa se confrunte cu realitatea dura si se complace in asa-numitul “efect de turma” (ce fac toti fac si eu, fie ce va fi), fie este superficial. In toate cazurile, un astfel de om mie imi inspira neancredere; e genul de om care s-ar compromite oricand pentru a-si apara imaginea de sine, indiferent de mijloacele folosite, de cele mai multe ori nefaste 😉 Trist este faptul ca tot mai putini oameni sunt dintre aceia care se respecta pe ei insisi si in ciuda presiunilor care cauta sa le deformeze convingerile bune, nu cedeaza; acestia recunosc ca au trecut prin esecuri, dar nu i-au descurajat ci i-au motivat sa invete din ele pentru urmatoarele imprevizibile confruntari. “Experienta este ceea ce vei obtine, atunci cand nu obtii ceea ce vrei”.(Dan Stanford) si “Intotdeauna tinteste spre luna! Chiar daca nu reusesti, macar vei ajunge printre stele.” (Les Brown) 🙂
    Conclud prin a spune ca integritatea e o valoare rar intalnita in zilele noastre; multi pretind ca o au, dar prea putini stiu cu adevarat ce implica. 😉
    p.s. interesant articol si foarte util; “atitudinea face diferenta” si “cine rade la urma rade mai bine” :p (imi place mult cum scrii si mai ales despre ce scrii) 🙂

Comments are closed.

Vezi si...

O nouă democratie…

Democraţia.... ştim cu toţii ce este, am auzit la TV ori la orele de istorie de la şcoală. Eu ştiam ce este democraţia (mai ales teoretic), tot ce  înseamnă şi care este rolul ei. Democraţia înseamnă puterea poporului şi mai ales libertatea fiecărui individ (desigur, unica limită este aceea că...

Articole din aceeasi categorie