No menu items!

„Amendamentul” meu la Constituție!

Acelasi autor

Confesiuni la miezul nopții

Într-unul din materialele mele de debut pe acest site aduceam în discuție trăirile mele din perspectiva homosexualității. Dar scoteam în evidență gândurule tensionate cu...

Un gay la botez

... sfânta taină a botezului, sfânta taină a căsătoriei. Sunt două evenimente importante din viata oricărui om. Biserica le catalogheaza drept Sfinte Taine. Mai sunt...

Există iubirea veșnică?

Ante scriptum:  Discutam cu el pe messenger și a venit întrebarea care se regăsește în titlul. Vă salut, cu drag, dragi darkq-iști :D ! Este întrebarea...

Cugetările mele la un răstimp

Vă salut pe toti! Probabil că iar am dat într-o patimă de moment a creației mele dospite latent în lăuntrul meu abisal. Că ce am...

Si vis amari, ama ! (2)

„La atingerea palmelor totul avea să se schimbe. Pe nesimțite! Era ireversibil. Istoria se rescria sub privirea înmărmurită a lui Matei! Dar care dintre...

Am dreptul la asta, ca cetățean al acestui stat! Nu? După cum se vede am început (și din titlu se observă) cu evocarea unui drept al oricui de a se exprima cu referire la problemele cotidiene. Mda, sună prea oficial… hai sa scap de prea multă oficialitate!

Trebuie să recunosc că discuțiile având la bază orientarea homosexuală sunt oarecum cu dus-întors. Pe deoparte trebuie admis ca niciodată nu s-a mai discutat atât de amplu pe o tematică atât de, hmmm, volatilă. Vedem că polemicile tind sa inflameze ușor persoanele de ambele baricade, fiecare tabără susținându-și furibund concepțiile și ideile,  în ansamblul lor. A fost o ocazie benefică, incomodă, de a afla părerile, ce-i drept mai mult homofobe, vis-a-vis de domeniul homosexualității. Chiar mă mir că presa europeană / internațională nu a acordat nici măcar o rubricuță discuțiilor homofobe de la noi 😀 . Am spus asta pentru că modul acerb de desfășurare a discuțiilor de genul ăsta din ultimele zile ar consitui o mică picanterie… europeană.

Într-un paragraf anterior vorbeam despre drepturi. Avem dreptul la exprimare liberă, dreptul la manifestare (decentă!) pentru a ne susține anumite drepturi etc. Sunt multe. Ceea ce mă irită este viziunea unei comisii de revizuire a Constituției asupra unei probleme atât de sensibile. Acele persoane UITĂ că ei nu sunt acolo pentru a-și expune părerile personale ci să se gândească la a creea un cadru legal benefic pentru toată lumea, fără a inflama spiritele.

Azi am citit o știre care m-a convins de mentaltatea „ectopică” a minunabilei comisii. Se pare că totuși SUNT OAMENI! Daaa! Nu prea rezistă la presiuni mediatice. Așa că au făcut ce era mai SIMPLU! de făcut. Au revenit la variantele inițiale ale „versetelor” constituționale care au constituit de ceva timp sămânța de scandal în spațiul public.

O să îmi permit să recapitulez pe scurt „versetele” lui nenea Crin:

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie:

 “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”

Articolul 48, alineatul (1) propus spre modificare în noua Constituţie:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, edicaţia şi instruiorea copiilor

De aci a pornit BOOM-ul! Zbang! Și dă-i drumul la discuții nenicule! Și discuțiile fură degeaba! DE CE?! Păi întrucât AMENDAMENTUL referitorul la căsătoria dintre o femeie și un bărbat a fost RESPINS! la adoua rundă de voturi.

Similar, însă, s-a întâmplat și cu amendamentul Articolului 4 alineatul (2):

——-> Forma actuală: “România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”

——-> Forma modificată: “România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă“.

Deci, stimabilii domni au zis ca e prea greu să facă modificări substanțiale și că e mai bine… așa cum era înainte. Asta e… povestea mioritică a homosexualității pe plaiurile inflamabile ale homofobiei îndoctrinate.

G(ay)ood Luck! 😀

7 COMMENTS

  1. Păi dacă nu se poate ajunge la o formulă mai bună ŞI agreată de toată lumea, e mai bine să rămânem la situaţia existentă. Că doar n-o să ne certăm la nesfârşit până o parte cade lată pe jos.
    Oricum, Constituţia actuală nu acolo pleznise, scopul revizuirii e altul, să repare ambiguităţile care au condus la situaţia ultimilor ani. Să clarifice suprapuneri de atribuţii, să reorganizeze ţara pe noile tipare ale UE. Tare curios sunt cum vor reuşi asta.
    Povestea cu familia şi aia cu discriminarea au fost aduse în discuţie pe post de perdea de fum.

  2. Presa europeana, spre deosebire de a noastra, chiar are lucruri de relatat si de aceea cred ca e mai preocupata de fapte decat de “sa discutam discutii”.

    “a creea un cadru legal benefic pentru toată lumea, fără a inflama spiritele.” poate fi destul de greu spre imposibil, deoarece pe unii ii deranjeaza cand altii primesc beneficii legale (de obicei aia care se bucura deja de ele sunt aia deranjati).

    Am MARI indoieli ca s-au razgandit din cauza presiunilor mediatice (care nici n-au fost asa mari, ca au existat destui care sa apalude amendamentul legat de familie, de exemplu, CTP). Banuiala mea e ca ei incearca sa se puna bine si cu biserica si cu drepturile omului in acelasi timp si de-aia dau una calda, una rece (si la propus amendamente si la retras). As spune ceva de genul ca ei sunt pusi acolo sa conduca nu sa se eschiveze si sa faca bani, dar daca si Obama a asteptat pana s-a inclinat clar balanta in favoarea casatoriilor gay ca sa se pronunte, ce sa le mai cer si “reprezentantilor” nostri?

  3. Ca sa nu se supere nimeni, eu zic ca ala care e cel mai barbat, alb, crestin, hetero si instarit sa fie si cel mai egal. Asa nu e nicio problema, respectam si traditia…

  4. Sincer,eu cred ca e destul de tarziu pentru ca unele generatii sa mai inteleaga sau sa accepte ceva.Adica cei de ,,sus” au o anumita varsta,interese,prioritati care ii impiedica sa gadeasca ,,outside the box” cum ar spune americanii.Bine,nu sustin ca in mod neaparat printre ei nu se afla si oameni cu mentalitati deschise,numai ca una dintre cele mai importante prioritati ar trebui sa fie si educarea generatiilor care vin,oamenii tineri care au acces la informatii,care sunt in masura de a lua propriile decizii,si care nu ar trebui sa fie influentati de altii.Trebuie sa incepem sa implementam liberul arbitru,sa ,,nu mai scriem dupa dictare”ca la scoala.Adolescentii,in general fac ceea ce e ,,la moda”,nu prea mai incearca sa se individualizeze,poate si de teama de a fi marginalizati,dar,cred ca ar trebui sa le fie prezentata realitatea asa cum e ea,nici buna,nici rea,si sa faca ei propriile decizii.Daca mai multi oameni s-ar implica,poate ca lucrurile ar sta altfel in tara,dar cand majoritatea nu vor sa se amestece in nimic,totul se duce de rapa.
    Eu as propune o comunitate/organizatie care sa aduca subiectul homosexualitatii in scoli si licee,care sa ofere sprijin si informatii,texte scrise si activitati.Poate daca ar vedea cu totii ca ,,a fi gay” nu e ceva rau,o boala sau un moft,s-ar produce ceva schimbari.Tinerii au o putere mai mare decat isi dau seama.
    Dar,in orice caz,deocamdata nu ar trebui sa ne lovim de modificari lingvistice,ci de mentalitati,deoarece mi se par mai importante.Libertatea de a fi egal,cum spuneati si voi,si de a fi ceea ce vrei sa fii,mi se pare foarte importanta,si ar trebui apreciata de cei care o au mai mult decat altii.
    Cu totii putem face o schimbare,atata timp cat scopul este comun,deci,sa ne mobilizam ,si sa ne educam reciproc,fiindca asta este unul dintre lucrurile care le lipseste cel mai mult romanilor!

Comments are closed.

Vezi si...

Somn putin

Dupa doua ore de somn in reprize a cate 20 de minute ma simt buimac. Am fost trezit de niste creaturi care au venit sa schimbe nush' ce tevi la calorifere. In Zalau erau centrale termice proprii, ceea ce era mult mai bine. Si nici nu erau "cheltuieli gospodaresti". Am...

Articole din aceeasi categorie