Starea prin care toti am trecut – deficitul monetar – un moment tragic care este pana la urma principalul motiv al depresiei si ideii de suicid. Banii au destramat familii, au pornit razboaie si au ingenunchiat natiuni grandioase. Singurul lucru care conteaza in societatea actuala, moneda, sta la baza existentei si a dezvoltarii. Esenta miscarii, esenta vietii.
Intrebarea la care Guvernul Roman nu a raspuns niciodata concret este urmatoarea: “Cat costa sa traiesti in Romania?”. Ei bine, daca ei nu se incumeta sa raspunda la aceasta intrebare o s-o fac eu.
Costul de viata intr-o luna pentru un bucurestean din clasa joasa, fara locuinta sau masina sau educatie superioara, arata cam asa:
Partea I.
Chirie – echivalentul a 100 de euro – 460 lei.
Mentenanta – intretinere (luna decembrie) 195 lei – partea mea.
Electricitate (luna decembrie) 97 lei – partea mea.
Gaz (luna decembrie) – 17 lei – partea mea.
Internet plus cablu 20 lei.
Telefon mobil – 50 lei.
Metrou – 50 lei
Total = 889 lei – salariul minim pe economie (a se citii 40% populatia tarii) este 700 lei.
Deficit curent – 189 lei.
Partea II
Un plafon rezonabil pentru o alimentatie aproape nesanatoasa si relativ diversificata, 35 lei/ zi – 31 zile x 35 lei = Total 1085 Lei
Deficit anterior 189 Lei + deficit curent 1085 Lei= 1274 Lei
Partea III.
Detergent de rufe 3kg – 40 lei
Balsam de rufe 2L – 12 Lei
Anticalcar – 9 Lei
Clor – 6 lei
Igienol – 14 lei
Detergent vase – 8 lei
Tableta Closet – 10 lei
Hartie igienica 24 role – 12 lei
Sampon – 15 lei
Gel de dus 2x – 30 lei
Sapun 6x – 10 lei
Saci pentru gunoi – 3 lei
Burete vase – 2.50 lei
Total – 171.5 lei.
Deficit anterior 1274 Lei + 171.5 Lei – Deficit curent = 1445.5 Lei
Partea IV.
Tigari 31×13 lei = Total 403 Lei.
Deficit total 1445.5 + 403 = 1848.5 Lei
Asadar cat costa un minim de decenta in Bucuresti? Ei bine, luand modesta mea viata ca si exemplu, lucrurile stau asa:
Cost total = 2548.5 Lei
Salariu minim pe economie 700 lei – 2548.5 Lei / 700 = 3.6 Slujbe/capita pentru decenta umana.
In acest calcul nu am inclus datorii la carti de credit sau macar o pereche de sosete.
Costul total de trai lunar in Bucuresti, Romania – cca 572 Euro.
No comment – daca asta este considerata o suma mare in tara asta, eu imi donez un coi.
Adevarul este ca o schimbare este mult mai mult necesara decat Catedrala Mantuirii Neamului.
Din filele somer in Romania.
Ohooo… dac-as sta sa calculez…
Crede-ma.. am scos de pe lista destule.
Păi tu ai pretenția să mănânci la restaurant în fiecare zi, de 3 ori pe zi? Sau cum de cheltuiești 35 de lei pe mâncare zilnic? Și mi fumezi și un pachet de țigări zilnic?
Plus că o mare parte din români dețin apartamente, deci nu trebuie să plătească chirie (care și-așa e mult mai mică decât în alte țări).
În Timișoara lumea se descurcă ok cu un salariu de 1500 RON și bonuri de masă (stând în chirie)… dar, evident, salariile sunt prea mici, fără îndoială.
Restaurant? Nu, asta ma costa sa mananc acasa. Mananc relativ mult. Adica numai pe unt de arahide cheltui cam 100 lei lunar lol. Adauga lapte, fructe, toate cele si te duce poate chiar mult mai mult decat suma mentionata de mine.
Da, mananc. Insa sunt European – daca eram rezident in Ghana, nu aveam aceste asteptari. Plus ca nu mananc porc si nu pot sa beau lapte de vaca ca am intoleranta la anumite lactate.
Viata costa. Pe langa asta, luna asta am fost la dentist si am lasat 250 lei – asigurarea nu acopera dantura. Sunt foarte multe cheltuieli si prea putine surse de venit. Ca sa nu intram in alte facturi.
Adevarul este ca in tara asta, oricat de mult muncesti, nu ai un minim de securitate sociala.
Eu cand eram student mancam paine cu untura doua saptamani, apoi alte doua cartofi prajiti. In acelasi ulei pana nu mai ramanea nimic. Daca reuseam sa mananc la cantina (piure din fulgi si ceva carne tare ca talpa de pantof), era boierie.
Sau, mai faceam “supa” de pui Knorr. Si mancam cu paine. Asta daca aveam paine.
Si nu stiu cum se face (!!!) ca tineam si post mai des, si curele de dezintoxicare a organismului erau mai la moda, cand tineam post tineam si cura de slabire sau invers… o gramada de beneficii. 😀
Dupa aceea am realizat ca tre’ sa trag tare daca vreau sa am ceva ca mie nu mi-a dat mama sau tata bani ca sa-mi traiesc viata cum e in multe cazuri, hai sa le spunem… fericite, desi ma indoiesc. Si am tras si trag in continuare. Si am facut orice pentru bani (nu, nu m-am futut ever pentru bani si nici n-as face-o si sa mananc merci cruzi) si am invatat sa nu fac nimic gratis. Orice costa. Orice.
Si banii se duc, mai ales daca vrei sa si traiesti si sa simti ca esti om. Mai o iesire, o haina mai de doamne-ajuta, o excursie, benzina, mancare cat de cat ok, una alta…. se duc.
Uite… mi-au venit cheltuielile luna asta destul de mult si m-am uitat de ce… am consumat, fata de failiile de 3-4 membrii… 8 mc de apa calda. Asta in conditiile in care nu is rata. Nu-mi explic cum o familie de 4 membrii consuma 1-2 mc de apa calda pe luna. Adica imi explic da’… nu pricep cum sa faci rabat de la apa calda dar sa ai bani de bere si mici. Ca asa fac astia.
Azi am fost sa iau niste prostii… am lasat 79 RON.
Atat am luat… detergent la oferta, doua iaurturi cu zmeura, o pasta de dinti, niste salam de curcan, ciocolata cu 85% cacao ca am citit azi noapte ca intinereste tenul (hahaha, pe bune, asa am citit si mi-am luat repede si io), fructe (asta numai ca stiu ca is ok sa le mananci ca nu prea is io cu fructele…). Si atat. Aproape 20 de euro. Daca nu i-as fi avut, as fi spalat vasele cu detergent de rufe, mi-as fi luat iaurt fara fructe, 3 mere si o pasta de dinti mica. Si nu mi-as fi permis nici sa-mi pese de ten. 🙂 Cam asa merg lucrurile din pacare.
Mai vad pe unii care castiga foarte putin, isi fac abonamente, isi iau iPhone, nu mai platesc abonamentul, se imprumuta de bani si-apoi se ascund ca nu mai au de unde sa-i dea ‘napoi… dar in cluburi beau numa’ cocktail-uri fancy… deci ma depaseste… nu ai, nu consumi.
Chirie – echivalentul a 100 de euro – 460 lei.
Mentenanta – intretinere (luna decembrie) 195 lei – partea mea.– investeste in becuri economice, scoate din priza ce nu e necesar sa stea acolo, nu uita becuri aprinse, frigider clasa energetica A, program scurt la masina de spalat.Electricitate (luna decembrie) 97 lei – partea mea.
Gaz (luna decembrie) – 17 lei – partea mea.
Internet plus cablu 20 lei.
Telefon mobil – 50 lei.– e mult, ia-ti cel mai mic plan tarifar – e doar 4 euro.Metrou – 50 lei– umblii pe jos?Detergent de rufe 3kg – 40 lei
Balsam de rufe 2L – 12 Lei– Please… se poate si fara.Anticalcar – 9 Lei– Tot asa… nu e apartamentul tau, nu e masina ta de spalat… ti se rupe de calcarul lu’ altii.Clor – 6 lei
Igienol – 14 lei
Detergent vase – 8 lei
Tableta Closet – 10 lei
Hartie igienica 24 role – 12 lei– 24 de role intr-o luna? Asta inseamna un pic mai putin de o rola pe zi. In afara de faptul ca e mai recomandat sa te speli cu dusul decat sa te stergi… tot mi se pare mult.Sampon – 15 lei
Gel de dus 2x – 30 lei– Sapunul e suficient.Sapun 6x – 10 lei
Saci pentru gunoi – 3 lei
Burete vase – 2.50 lei
Tigari 31×13 lei = Total 403 Lei.– Te lasi de tigari, se poate.Mancare 35 lei/ zi – 31 zile x 35 lei = Total 1085 Lei– E prea mult 35 RON pe mancare/zi. Iti poti gati… iei o varza si 200-300 gr cotlet si faci varza calita, iei de 10 lei legume din piata si un piept de pui cu alti 10 leu si faci o ciorba… iti ajung astea doua zile linistit.P.S. Si fara unt de arahide. 😀
Sper ca stii de gluma dar acu pe bune, ai niste chestii in lista de care te poti lipsi… ce-are daca te speli numa’ cu sapun??
Robert în acest ultim comentariu mi-ai luat vorbele de sub degete.
Pe de altă parte, micile modificări în listăa nu alterează mult totalul. Socoteala e în mare corectă, ilustrează un fenomen real şi foarte îngrijorător. Lăsând deoparte personalizările (eu mă descurc pentru că muncesc, îs deştept, descurcăreţ etc) ideea este că ar trebui să poată trăi şi ăia mai proşti, sau ăia mai ghinionişti. Nu crezi că ar merita un balsam de rufe din când în când şi săraca angajată de la textile? Sau Profesorul de chimie al vărului tău din Aiud? Nu de alta, dar ăştia formează piaţa în România. Dacă ei nu consumă, pentru că nu au de unde, nici tu nu îţi vei putea vinde produsele, oricât de ingenioase ar fi ele. Şi când spun “tu” mă refer la un personaj generic.
Trist, dar in Romania lumea munceste pentru a-si plati facturile. In vest lumea munceste in mare masura pentru a trai decent, a merge in concedii, etc…
P.S.: Ai uitat pasta de dinti din lista… suntem printre ultimele tari din UE la consumul de pasta de dinti
@CM, stiu mai, ca e naspa insa ziceam asa ca in lipsa optiunilor ne limitam la strictul necesar. Adica daca nu avem decat atat, incercam sa ne descurcam cu atat. Evident ca nu e o solutie pe termen lung, insa iarta-ma, dar cineva care e student si care nu are parinti instariti si nu munceste sau e fara job ca l-au dat afara – trebuie sa uite de tigari si alte cheltuieli inutile.
Pe de alta parte, spuneam ca omul trebuie sa aiba o minte facuta pentru a face bani si daca vinde gainat… uite, ma uit uneori la frati’miu… e casatorit si are un copil. Se plange toata ziua cat ii de greu, cum munceste el si nu-i ajunge…. da’ fumeaza amandoi. Revin iarasi la “daca nu ai, nu consumi”. Sunt chestii neesentiale, cum sunt tigarile si chiar si balsamul de rufe… ca n-o sa fac rana de la hainele spalate doar cu detergent. Unde mai pui ca acum aproape orice detergent are si balsam inclus. 🙂
Iar la cealalta chestiune, sa stii ca nu ar trebui sa fie foarte greu pentru 2-3 oameni sa lanseze un business… am un prieten casatorit… a inceput sa faca taxi, apoi a mai luat doua masini si a angajat doi tineri… incet-incet si-a facut omu’ casa lui. Se descurca foarte ok. Nu poti astepta o eternitate sa te angajeze statul, sa faca statul, sa-ti dea, etc. Statului nu ii pasa de tine, io il percep ca pe un intreg care ori functioneaza, ori nu.
@ Michel-Angelo – Am scos pasta de dinti pentru ca trebuia sa adaug si apa de gura, flossing, si apoi ajungeam la motivul pentru care am fost la dentist si urca prea mult suma finala.
@CM – decenta umana nu trebuie sa se bazeze pe capacitatile unui om de a produce. Exista bunuri de baza si apoi luxul. Ceea ce lista mea a prezentat se incadreaza in securitatea sociala primita prin intreaga Europa exceptand tarile de mana a doua (Romania, Bulgaria, etc).
Si da, asta este defapt tragedia consumerismului. Ce nu este cumparat, dispare. Cel mai bun exemplu este Saab.
@Robert
Exista diferente – eu nu sunt student. Eu trebuie sa produc suma asta lunar si sa muncesc echivalentul a 3.6 slujbe pe luna – din acest motiv nu am fost in concediu de trei ani.
Cat despre itemele de pe lista – trebuie sa investesti in ceea ce te tine energic si activ – una din surse este cafeaua combinata cu red bull si unt de arahide – cum altfel sa muncesti zilnic?
Exista lucruri care eu nu le mananc – cotlet, slanina, supa instant. Daca as face asta, m-as insura cu Enterocolita – si nu e chestie de moft, e chestie de sistem digestiv.
Cat despre rolele de hartite igienica – avand in vedere ca locuiesc cu inca trei oameni in casa, e bine sa ai mereu mai mult decat mai putin. Eu nu sunt ca si fecioara din pilda cu candela – daca mi se cere ajutor, il ofer – chiar si sub forma de o rola de hartie de cur.
Frigiderul trebuie sa fie plin – nu ai idee cine si-a futut banii pe “suplimente de pictat” si apoi nu are ce manca doua saptamani. Ce sa-i spun, ca nimic nu este gratis? Viata nu este asa. Oamenii trebuie sa se ajute intre ei.
Decenta umana nu se atinge cu o lista taiata. Si avand in vedere ca telefonul meu mobil a costat 40 Lei, este numai firesc sa am o formula de cost lunar mai ridicata. Doar nu economisesc sa-mi cumpar iPhone. Guvernul spune ca sunt sarac, needucat, deci nu merit.
Pe tiparul lui Smog, imi calculez si eu cheltuielile (includ si partenerul, totul e la comun).
Partea I.
Chirie / Nu
Mentenanta – intretinere (luna decembrie)/ 375 lei din care 250 a fost partea noastra.
Electricitate (luna decembrie)75 lei din care 50 partea noastra
Gaz (luna decembrie) / Nu a venit gazul separat, e inclus in intretinere.
Internet plus cablu / 29+17.5= 46.5 lei
Telefon mobil – 50+60= 110 lei
Metrou – 50 / tramvai – 50
Total = 556.5 lei
Partea II
Alimentatia- in jur de 40 lei pe zi, poate fi si 70 dar si 20. Ca na, daca fac doua feluri de mancare intr-o zi, o sa ajunga si pentru a doua zi. Sa spunem 1250 lei pe luna.
Partea III.
Detergent de rufe 4 kg- 27 lei. (Merge si Rex sau Bonux, ca nu lucram pe santier sa ne murdarim astfel incat sa fe nevoie de Ariel sau Tide).
Balsam de rufe 2L – 13.7 Lei
Anticalcar – Nu
Clor – Nu
Cif – 7.5 lei
Detergent vase – 3 lei
Tableta Closet – 6 lei
Hartie igienica / 16 role = 12 lei
Sampon – 12 lei
Gel de dus 2x – 20 lei
Sapun 2x – 2 lei
Saci pentru gunoi / Nu / Folosesc pe post de saci pungile cu care vin din Supermarket.
Burete vase – 2.50 lei
Total – 105.7 lei.
Partea IV.
Tigari ELECTRONICE / MAXIM 100 lei pe luna si vad ca din ce in ce mai multi oameni le utilizeaza.
Total… 2012.2 lei.
La fel, n-am mai calculat o tzoala, ceva de incaltat, costul drumurilor pe la Ploiesti, ci chestiile de baza pe care sigur se duc bani lunar.
A, si pasta de dinti, 8 lei.
Robert, discuţia asta are mari şanse să se lungească la infinit (nu că m-ar deranja prea tare, notoriu fiind pentru disponibilitatea mea în această îndeletnicire), fiecare având partea lui de dreptate. Nu reţin ca Smog să fi vorbit despre angajarea la stat, nici eu nu m-am referit la asta. Discuţia era legată de salariul minim pe economie şi direcţia imprimată în articol era aceea că te-ai aştepta ca acest salariu minim să îţi ajungă să trăieşti o lună fără cheltuieli exagerate. Iar eu spuneam că dacă majoritatea populaţiei (proşti sau deştepţi, leneşi sau harnici) întinde de acest salariu minuscul o lună, şansele tale de a-ţi vinde produsul muncii scad îngrijorător. Că nu putem toţi să producem sau să vindem hârtie igienică.
Pe de altă parte, analizând listele voastre de cheltuieli şi pe a mea, îmi dau seama că există totuşi ceva bănuţi pe care îi avem de cheltuit şi pe care nu recunoaştem că îi avem. Dacă ai nevoie de 3,6 salarii şi ai doar unul, diferenţa TREBUIE să vină de undeva…
Smog, coiul mai bine îl vinzi decât să îl donezi…
Pff.. stiu ca viata e grea dar citing articolul si comentariile ma deprima fiindca din martie o sa ma mut cu chirie. Am muncit 7 luni ca merchandiser pe un salariu de 4.75 lei pe ora.. incercam sa stau cat mai multe ore la servici cu o singura zi libera/saptamana pentru a ajunge la un salariu de 900-1000 lei. Cum luam banii prima grija era sa-mi platesc facturiile care ajungeau la un total de 300-400 lei.. apoi opream 100-200 lei sa-i trimit mamei.. De restul banilor incercam sa trag pana la urmatorul salariu.. insa in cele mai multe luni ramaeam fara bani cu o saptamana sau maxim doua inainte de salariu.
De 3 saptamani de cand sunt somer incerc sa fac economii la sange.. de la 5-8 tigari pe zi am ajuns la doar 2.. chiar si cu mesajele in alta retea fac economie..
PS: am un Samsung Galaxy S II de vanzare. nu-i al meu dar daca gasesc cumparator am un comision 😀
@ Nemoij Da, este tragic. In economia actuala 1000 lei au ajuns sa fie la rang de o mie de euro.
Ei, iti dai seama ca nu o sa-mi vand coaiele pentru un trai mai bun. Oricum de venit vine. Hai sa fim seriosi, cati dintre noi supravietuim cu o singura slujba? Majoritatea avem una de baza si multe altele temporare, pe proiect, part time, dublu full time, si tot asa. Asta ne ofera cam 80 de ore de munca pe saptamana si apoi ne intrebam cum am facut cancer si cumva nu avem o locuinta proprie.
Viata.
@CM, sunt de acord, insa daca nu ajung banii ce faci? Renunti la anumite chestii neesintiale, nu?
Hai ca fac si eu o lista, ce dracu’ ca daca tot ma pricep…
Cheltuielile intr-o luna “normala”:
Chiria: 180 Euro.
Intretinerea: Intre 250-350 RON.
Mancare: pe undeva la 1000 RON.
Cafele, vinuri, cluburi, cate o masa prin oras: minim 1500 RON.
Benzina: 300-500 RON (asta asa, lipa-lipa prin oras).
Spalatorie (camasile + pulovarele care se curata doar chimic): 100-150 RON.
Mancarea “Fetitei”: 100-150 RON.
Telefon: 50-100 RON.
Astea is chestiile de baza.
La astea se adauga, once in a while:
Chestii de intretinere corporala (sapun, pasta de dinti, sampon, gel de dus fara sapun in el, antiperspirant etc).
Parfumul preferat + diverse cosmetice. 😀
Toale…
Diverse la masina (asigurare, amenzi, etc)
Fetita (vizita la veterinar – de ex. cum tre sa fac si azi ca e racita – cred)
Deci, se aduna… 🙁
Se aduna cacalau. Plus ca atunci cand vine vorba de viata nu poti rezuma un venit ca fiind suficient pentru simplul fapt ca asigura supravietuirea. Asa, teoretic, oricine poate sa supravietuiasca sub podul Grant cu 200 lei pe luna – apa, mancare, si natura.
Insa omul a evoluat suficient de mult incat sa inteleaga ca viata sub pod nu poate fi catalogata drept supravietuire. Ei bine, cel putin unii.
@Smog, de ce nu va puneti cativa de prin Buc. sa faceti ceva? Am vazut ca un tanar, impreuna cu alti cativa, s-au bagat intr-o firma de curierat rapid local pe bicicleta. 🙂 Si cica merge.
Robert, ai uitat darkq-ul 🙂
@Alex P, alea nu le-am mai pus. 😀
Am auzit destule povesti despre succes insa daca urmaresti sursa vei descoperii un mit urban.
Nu imi doresc o corporatie, imi doresc un job care sa nu mai fie entry level. Mi-am facut datoria aproape patru ani in entry level. Povestea nespusa in lumea corporatista din romania este urmatoarea: toata lumea incepe de jos si aproape toata lumea ramane jos. Nu conteaza cate facultati ai, ce vechime in asa numita firma. Problema este coruptia.
Apoi exista a doua cauza a saraciei – slujbe care au ajuns sa fie disconsiderate – de la secretar/a, la promoter, la vanzator de masini, croitor, la gradinar, profesor, medic, tehnician dermatolog, inginer – slujbe care sunt platite la rang de sclavie si desii pretind ca sunt orientare pentru cei din clasa medie, nu sunt.
Si a treia problema – incearca sa lucrezi pentru Metrorex sau Tarom – Nu ai idee de unde sa incepi si unde sa termini. Transparenta zero.
Oh, si ce experiente am auzit. Tragic nu este destul.
Mereu m-am simtit frustrat de faptul ca odata cu un venit mai mare, se extind si cheltuielile, dintr-o data te trezesti ca ai nevoie de lucruri ce nu erau neaparat necesare sau prioritare cand nu ti le permiteai.
Nu. Venitul este ca si varsta. Cand esti pusti ai nevoie de pampersi, formula, pudra si un san. Cand esti adolescent descoperi – ai nevoie de socializare – telefonie mobila, internet, tablete, camere, etc. Ajungi adult si ai nevoie de formare. Ajungi matur, si ai nevoie sa te bucuri de viata ca esti la jumatate.
E firesc ca odata cu varsta sa creasca cheltuielile.
@Smog (#24), asa-i.
Ma refeream mai mult la anumite prostii pe care le cumparam fara sa ne dam seama, de la alimente pana la produse diverse si servicii. Nu neaparat prostii, ci lucruri de care nu depinde existenta ta.
Una din cele mai frecvente greseli- sa-ti faci abonament de telefonie de 13-15 euro, chiar si mai mult/ 2 ani, pentru un smartphone.
Crede-ma, exista muuulte alte lucruri mai benefice pe care poti sa chaltui bani lol 🙂
Mda. 111 Ron consultatia + nush ce vaccin la Fetita.
Farmacie – 140 lei lol. Totul este mult prea scump pentru puterea de cumparare actuala.
Apropo Smog, care a fost domeniul de activitate la job? Care este prenumele tau? Cati ani ai? Ce facultate ai terminat, sau care este specializarea ta? De foarte mult timp esti ca o enigma pentru mine si am vrut sa pun aceste intrebari dar nu stiu de ce n-am apucat. Nu voi pune un smiley pentru a nu altera seriozitatea frazelor.
Domeniu – customer service, simultan orice alt gig interesant.
Prenumele este o enigma.
Varsta – intre 20-25 ani.
Specializarea mea nu este definita, nu mi-am permis sa urmez o specializare.
Grupa sanguina – “0” –
Televiziune preferata – BBC
Hobby – aviatia, infrastructura
Hobby realizabil – se incadreaza in limita mea de creditare.
Bine mai Smog, sa ne povestesti pe viitor despre customer service, intamplari cu clientii :).
Nu. Mi-am oferit o intreaga lobotomie 🙂
CONCLUZIA?
Ma mut la cort, daca se poate pe malul unui lac dintr-un parc Bucurestean, ca sa am apa sa ma spal la poponet ca hartia e prea scumpa si oricum e prea fina la degetele mele si-o gauresc cu degetele mele butucanoase. Stau la cort, asa nu platesc chirie, intretinere, lumina mi-o da soarele si luna pe gratis, micul dejun il ciordesc de la copii care se dau in leagane, beau apa de la tasnitoare, ochesc un cuplu ce se saruta cu foc pe banca si ma infintez langa ei ca sa fac rost de tigari, ca ala vrea sa se mozoleasca cu gagica nu sa piarda timpul cu mine pe capul lui, asa ca in functie de fraie poti face rost de la una la trei tigari iar bonus te poti alege si cu bricheta, cand ti se face foame te duci la o terasa unde se vand mici si bere si stai langa gratar ca este imposibil sa nu te cinsteasca cineva c-o bere si 2 mititei, iar apoi fumat mancat baut, poooooti sa te plimbi fara grija ziua intreaga.
De asta am zis mereu ca oamenii acestia de pe strada sunt cei mai buni psihologi, tooooaaaata ziua stau si observa din plictiseala ce face fiecare si la cat e de mare gradina Domnului e imposibil dupa 3 sau 4 ani sa nu capete experienta in natura umana.
Asa ca daca aveti o problema psihologica sau de inima, cereti ajutorul unui om al strazii si contra unei sume modice sau 3 tigari si-o votca sau bere in fnctie de sezon, capatati raspunsul la problema ori durerea voastra mai ceva ca la dentist, pardon psiholog.
Dar atentie cum il alegeti, trebuie sa fie barbat, zdrentaros dar cat de cat curat, sa nu miroasa rau si mai ales sa vedeti ca are chef de vorba,
Succes.
Cristy, ai completat perfect ideea de a vorbi cu necunoscutii. 🙂 Multumesc.
Eu am ajuns la concluzia ca singurul om pe care trebuie sa-l cunosc sunt chiar eu.
Impozitul pe munca cred ca este imoral, daca se depaseste limita bunului simt.
NU mi se pare corect ca munca sa fie platita prost pentru simplul motiv ca impozitul pe munca este mare.
Cu cat impozitezi munca mai mult cu atat incurajezi munca la negru.
NU cred ca este un singur om responsabil care munceste, sa nu-si doreasca un salariu decent pentru munca lui prestata, salariu legal cu toate datele corecte, pe fata, la lumina.
Sistemul corupe pentru ca undeva la nivel mondial se doreste ca oamenii sa stie de frica, sa se loveasca de nenumarate greutati, sa se zbata pentru supravietire, pentru a putea fi manipulati dupa dorinta si vointa celor de la varful piramidei.
Costurile unui salariu de 1.000 de lei
Pentru ca un angajat să primească un salariu lunar net de 1.000 de lei, el va trebui să aibă trecută în contract suma de 1.380 de lei, din care se scad astfel contribuțiilor plătite către stat.
Ca să poată plăti acest salariu pe cartea de muncă, angajatorul va avea un cost total de 1.767 de lei.
Contribuțiile plătite de angajat dintr-un brut de 1.380 lei:
1. Contribuția la Fondul de Șomaj (CFS): 0,5%, echivalentul a 7 lei
2. Contribuția la Asigurările Sociale (CAS) : 10,5%, echivalentul a 145 lei
3. Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) : 5,5%, echivalentul a 76 lei
4. Deducere personală (DP): 202 lei
5. Impozit pe venit: 152 lei
Totalul taxelor reținute angajatului din salariu reprezintă astfel 30% din sumă, echivalentul a 380 lei.
Și asta în timp ce compania angajatoare va trebui să plătească:
1. Contribuția la Asigurările Sociale 20,8%, echivalentul a 287 lei
2. Contribuția la Fondul de Șomaj 0,5%, echivalentul a 7 lei
3. Contribuția la Fondul de Concedii și Indemnizații 0,85%, echivalentul a 12 lei
4. Contribuția la Fondul de Garantare al Plății Creanțelor Salariale 0,25%, echivalentul a 3 lei
5. Contribuția la Asigurări Sociale de Sănătate 5,2%, echivalentul a 72 lei
6. Contribuția la Fondul de Accidente de Muncă și Boli Profesionale 0,4%, echivalentul a 6 lei
Oh amice, sistemul de taxare din tara asta este ca si scos dintr-un film SF foarte prost. Aici un leu este impozitat la rang de euro si este firesc – doar ne raportam la media UE.
Adevarul este ca tara asta esueaza pe zi ce trece – populatia a scazut dramatic, coruptia este mai ridicata ca oricand, transparenta exista in dictionar iar desi inflatia oficial este in cote acceptabile, starea practica arata un procent fenomenal de mare.
Should I stay or should I go?
Cred ca nu exista ceva pe pamant sa nu fie impozitat intr-o forma sau alta, apa, pamantul, mancarea, imbracamintea, orice obiect, orice lucru, orice fiinta este impozitata, pana si aerul este impozitat si mi-aduc aminte ca parca Stefanita-voda desi voia mare impozitul pe fum de lacom ce era, pana la urma tot un leu a ramas la plata, iar apoi de la Legiuirea lui Caradja, primul cod de legi al Tarii Romanesti, primul lucru luat in seama taxele au fost si asa a ramas de atunci parca ca un perpetum mobile a taxelor. Doar ca pe vremea fanariotilor, voievozii fanarioti, strangeau bani din prima secunda prin taxe cat mai multe, pentru ca plateau tronul cu bani grei si normal ca erau interesati sa-si recupereze banii dati cu dobanda.
Dar astia de ne conduc acum tara, ce mama naibi tron mai platesc?
Cica platesc profesori, medici, politisti, judecatori, invatamant gratuit, etc.
Pe hartie dau bine toate, practica ne omoara.
Ne meritam soarta.
Poate ca ne meritam soarta insa nu este culpa noastra. Parintii nostri sunt de vina – nu au fost nici vigilenti, nici devotati.
Normal ca nu ai cum sa traiesti bine intr-o tara in care pana si sufletele sunt impozitate.
Banul este zeul la care se-nchina toti!
Nu degeaba este bufnita printata atat pe bancnota de dolar cat si pe cea de euro.
Semnificaţiile simbolice ale bufniţei:
* Înţelepciunea
* Misterul
* Tranziţie
* Mesaje
* Inteligenţa
* Misticismul
* Protecţia
* Secretele
Bufnita este unul dintre putinele animale care devine simbol pentru atatea domenii diferite.
Adevarul ca daca doar te uiti la o bufnita vie si-o urmaresti ce face, dpa un timp constati ca desii ai gandit o gramada de chestii interesante si ai descoperit in concentrarea privitului rezolvarea unor mistere neelucidate vreodata de nimeni + gasirea leacului minune al cancerului de neuron, constati cand cu greu te desprins de rolul de observator ca ai uitat tot si pe deasupra ai si-o migrena severa de parca ai fi baut bautura dintr-un bar intreg.
Nu radeti mi-e mi sa-ntamplat si pana in ziua de azi cand imi aduc aminte de faza asta, ma intreb ce mi-a facut bufnita aia de reusise sa ma hipnotizeze asa de rau de avusei experienta aia paranormala.
Norocul meu ca era pui si nu avea inca putere, dar daca nimeream o bufnita adult?
Morala nu va uitati in ochii bufnitelor ca te zapaceste. Poate asta este si explicatia existentei ei pe bancotele cele mai cunoscute ale omenirii, sa ne zapaceasca intra-tat de mult incat sa nu mai gandim ce facem.
Sigur – daca Henri Kissinger si Bush Senior se strang la Bohemian Grove cu elita politica si corporatista sa arda o mega bufnita imbracati in costume de KKK, venerandu-l fara nici o grija pe Baphomet – ma inteb – ce grupare detine banii lumii?
Smog, chiar vrei sa stii raspunsul? Am citit niste chestii de te doare capul. Dar pe scurt…
– In total sunt circa 21 de trilioane de dolari ascunse de administratia publica a tarilor din intreaga lume (mare parte din bani trebuiau dati guvernului american prin taxe si impozite, desigur);
– Cei care au acesti bani sunt in numar de aproximativ 300 (pot fi cu 50 mai multi sau mai putini) si si-au creat o comunitate proprie, in care nu trebuie sa intre in contact cu societatea… cu alte cuvinte, casele si serviciile de care au parte sunt in afara societatii, in munti sau in insule izolate… Printre serviciile private de care au parte sunt invatamantul, armata, pompierii… Subliniez *in afara societatii*, deci acesti oameni nu pot fi contactati, nici cei care sunt platiti de ei.
– Grupul controleaza politica intregii lumi, ei aleg presedintii din toate tarile; cu ei la carma, nu exista alegeri libere: orice ar alege popoarele, presedintii vor fi mereu sub comanda lor. In tarile cu regimuri dictatoriale si monarhiste, liderii respectivi au parte de aceeasi situatie. Nimic nu se misca in politica lumii fara voia lor. De exemplu, a incercat Ponta sa conduca tara de capul lui, dar nu i-a reusit, pentru ca liderii din umbra nu i-au dat unda verde si l-au pus la loc pe Basescu.
– Nu exista industrie sau afacere in care ei sa nu se fi bagat. De la metale la show-biz, ei urmaresc fiecare miscare din lume. Ziarele nu pot publica nimic despre ei, fiindca le apartin. Din punctul lor de vedere, nu mai exista Rotschild sau Rockefeller decat in cartile de istorie, dar membrii acestor familii sunt parte din grupul-umbra. Unii ii zic Bilderberg, dar sunt sigur ca e ceva mai mult de-atat.
That’s it, in a nutshell.
Sunt de acord. Adica pot sa extrapolez mult subiectul prezentat insa nu are sens sa ma lupt cu morile de vant.
Presupun ca singura cale prin care poti sa faci pace cu ceea ce se intampla cu adevarat in aceasta lume este sa faci ceea ce poti mai bine fara sa-ti corupi existenta.
Poate ca minciuna lor este fericirea insa asta nu inseamna ca viata nu poate sa fie suportabila.
Subscriu la commentul lui smog 😀
stiu ca pare un pic off topic, insa eu mereu imi pun bani deoparte pentru 2 borcane de zacusca pe saptamana 😀
Eu am un stash de urgenta format din 10 conserve de linte. Ca pe vremea razboiului!