No menu items!

Scumpa tara romaneasca, cuib in care ne-am nascut…

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Ultimele cateva zile am zis sa merg pe calea cea dreapta si sa imi platesc asigurarea medicala pe 2013, sa stiu o treaba. La fel am facut si in anii trecuti, ca deh, am zis ca daca da o masina peste mine sa am si eu dreptul sa-mi aplice vreo asistenta plictisita un bandaj (pe care tot eu o sa il cumpar, impreuna cu leucoplastul adiacent).

Tot periplul a inceput de luni dimineata de la ora 5 (avand deja antrenament, stiam ca trebuie sa stai in fata CAS cel putin de la ora 6, ca atunci cand deschid, adica la 8, sa iti dea nea’ Caisa, portaru’, bilet de ordine – si sa fiu printre primii, sa scap mai repede).

Il iau pe Cosmin (unul din foarte putinii prieteni gay) si ne postam la 6 si ceva in fata la CAS. Stam asa… vreo doua ore. La 8, deschide nea’ Caisa usa, lumea se imbulzeste, io victorios ii zic ca sa imi dea numar ca am venit sa imi platesc asigurarea. “Aaaa… pai nu se mai plateste la noi, la Finante!” zice el. Eu, siderat “Pai pana acum aici se platea, ca aici ii CAS, nu!?”, “Da, dar s-a schimbat legea si acu’ e la Finante, la CAS mai platesc doar cei care sunt din localitati!”.

Bun. Fuga la Finante. Aia deschid la 9. Am mai inghetat si acolo o jumate’ de ora. Eram al treilea la biletele de ordine, apas pe “Plata contributii/CAS”. Ghiseul 5. Imi vine randul, la ghiseu, cu o placere din aia bolnava, casiera imi zice: “Aveti foaie de varsamant?”“Aaa… nu, imi trebuie, ce e aia?”“Camera 8!”.

(sa fac o paranteza, cred ca toate casierele se oxigeneaza de cel putin 3 ori pe saptamana si se vopsesc cu rosu aprins, sunt vopsite cu verde la ochi si cu rosu strident pe buzele crapate… si singura lor placere este sa te refuze, sa iti zica ca “nu se poate!!!”)

La camera 8 erau, evident, alte numere de ordine. Merg din nou la aparatul care da bilete de ordine si portarul ma dumireste pe ce tre’ s-apas pentru Camera 8.

19. Atatia erau inaintea mea. Mai stau vreo doua ore, timp in care aflu ca trebuie si o cerere tip, pentru foaia de varsamant. N-aveam pix. Tipa de la chiosc n-avea sa-mi schimbe 100 RON sa iau un pix. Fac rost intr-un final de pix, completez doua cereri, just in case… una cu viza de flotant care o am pe Timisoara, alta cu domiciliul stabil… ca nah, am zis sa nu cumva sa nu fie buna cererea.

Intr-un final vine si randu’ meu… tipu’ de la birou imi zice “Aaaa… pai daca nu aveti domiciliul stabil pe Timisoara nu puteti plati!”, “Pai cum? Ca am viza de flotant!”, zic. “S-a schimbat legislatia, trebuie sa platiti unde va este domiciliul stabil!”, imi zice. In fine, ne mai conversam noi un pic sa ma interesez ce sa fac dupa ce o sa achit asigurarea acasa… etc.

Sun pe Adi, un foarte bun prieten (straight) al carui socru e popa, motiv pentru care rezolva totul foarte repede. El, cand merge pe la ceva institutie, nu se recomanda ca Adrian Cutarescu, ci “Sunt ginerele lu’ popa x-ulescu, vreau asta”… si aia fac pe ei si ii rezolva.

S-a dus Adi al meu si a rezolvat totul intr-o ora, si a si trimis chitanta doveditoare prin curierat rapid. Evident, am trimis ceva mai multi bani decat era nevoie, sa acopere “deranju'”. (“Pretini, pretini, da…”)

Marti dimineata am facut imprudenta de a face un dus. Exact atunci s-a nimerit sa vina curierul de la Nemo. Dupa dus, sun, ca vazusem ca am un apel de la un numar necunoscut. “Aaa… pai sunt in alta zona… nu mai vin azi… maine dimineata” zice idiotu’. “Fa-ti drum inca o data pe aci, ca ne intelegem…” ii zic, in speranta ca omu’ vine. “Nu e vorba de aia, da’ am foarte mult de lucru…”. Bun, a ramas ca vine “maine”.

Nu trece un ceas, cioc-cioc… era curierul. Iau plicu’, ii dau de-un pachet de tigari, merci, o zi frumoasa!

Fiind in jur de 10, am zis sa fug pana la CAS sa le arat chitanta ca am platit, si sa imi dea adeverinta de asigurat. De obicei, acesta etapa conta in faptul ca portarul aduna cateva chitante le ducea la nush ce duduie, care verifica in calculator daca chiar a intrat in contul CAS banii si aia dadea o adeverinta, cu care tot portarul merge la altcineva sa le stampileze si semneze.

Legile s-au schimbat de anu’ trecut, asa ca nu se mai procedeaza asa, imi zice la informatiile de la CAS, ci tre’ sa vin maine dimineata sa iau bilet de ordine.

Merg miercuri dimineata, tot de la 6, stau iarasi doua ore in frig, iau bilet de ordine, la 9 si ceva ajung la ghiseul 9, si.. soc… “Aaa…. pai nu aici trebuia sa veniti, mergeti la Camera 12”.

La Camera 12 evident, erau deja altii, cu numere de ordine, n-am mai avut nervi sa stau, am zis ca merg joi.

Joi dimineata, aceeasi poveste, trezit la 5, stat de la 6-8 la usa in frig, ajung la omu’ care dadea biletele de ordine… “Aaaa… pai la Camera 12 au program doar luni, marti si miercuri”. Am ramas “speechless” – vorba aia.

Ce drac’ sa fac… am apelat la o cunostinta, ca stiam ca are relatii la CNAS, sa ma rezolve. Un parfum, niste frezii albe, plus “V-ati facut ceva la fata? Aratati foarte bine!”. Ori de cate ori ma vede pe la ea pe la birou, imi povesteste ca barba’-su’ ii un idiot, ca nimic nu mai merge in tara asta si c-o sa plece cat de curand la fi’-sa in Franta, si ca is prea slab si daca am prietena ca ea crede ca nu am, ca daca as avea, n-as fi atat de slab (logic, nu??) si sa recunosc ca asa e. Scump, dar merita!

(hai ca mai fac o paranteza… tot zilele astea eram pe undeva, povesteam cu o alta tipa… imi trebuia si de la aia ceva. Vine o prietena de-alu’ aia, si-i zice ca parca arata mai bine… si astalalta: “pai da draga, am slabit 30 de kile… nu stiu, parca ma simt mai usoara…” – cu greu m-am abtinut sa nu rad ca prostu’)

Deci efectiv nu pot sa inteleg cum e posibil asa ceva? De ce un sistem care poate fi atat de simplu trebuie sa fie atat de complicat. De ce s-a schimbat legea? De ce se complica ceva ce e complicat, si mai mult decat era inainte? De ce nu se simplifica? Daca CNAS e o casa NATIONALA, de ce trebuie platit din 2013 unde ti-e domiciliul stabil? Daca tot au aceeasi baza de date si daca fiecare individ are un CNP unic, de ce nu se poate merge direct la o banca, sa virezi banii in contul lor si medicul de familie, sau ala specialist… sa fie si el conectat la baza aia de date sa vada ca esti asigurat. De ce e nevoie de un milion de camere si ghisee si numere de ordine, biletele, cereri si ore intregi si zile pierdute aiurea, plus sute de functionari plictisiti cand totul se poate simplifica cu un nenorocit de soft bine pus la punct?

Nu stiu, am io asteptari prea mari sau nu fac priza cu realitatea sau… habar n-am… mi-e lehamite. Da’ freziile erau’ chiar faine. 🙂

11 COMMENTS

  1. Mda … sistemul de la noi. Complică tot ce se poate. Tot din cauza unui astfel de sistem și a oamenilor care lucrează pe acolo (reci, fără chef de fața ta), am ajuns să am buletin temporar. Că de, dacă ești din Arad și mergi în Timișoara să ceri informații despre ce documente îți trebuie pentru înnoirea buletinului, mai puțin și te trezești cu un șut în dos și mai și ești luat la mișto.

    Și apropo, după cum am auzit odată pe cineva: cum să dai afară bietul omul ca să îl înlocuiești cu calculatorulș îl lași fără loc de muncă? (discuție care am auzit-o stând la rând la o bancă când s-a întâmplat să se ia curentul și banca să fie deconectată de la serverele principale pentru 10 minute)

    • @asp.pet, mentalitate de 2 bani. Nu ajuta pe nimeni sa angajezi intr-o institutie 1000 de oameni, care muncesc cu scarba, sistemul e complicat, informatiile ti le da portarul… lumea e stresata, pierde timp, statul ii plateste pe toti cu foarte putin.

      Si cu viza de flotant am istorii la fel. M-am dus odata cu Cosmin (l-ai cunoscut), ne-a pus sa mergem la finante, cu chirie declarata (a zis ca ma tine pe gratis ca suntem prieteni… da au zis aia ca nu se poate sa tii pe cineva gratis… a trebuit sa punem minim 50 de ron, din care trebuia platit impozit in alta parte si abia apoi, cu adeventintele lu’ peste, mers la politie…). Iti dai seama ca n-a fost vorba de cei 13 ron impozit sau ceva (ca au fost mai mult copiile xerox si timbrele fiscale), dar toata hartogaraia, birocratia…cacanaria aia… aia ma enerveaza.

      Alta data, dupa un an, ca numai pe un an iti fac, am mers cu actualul proprietar, care… are o cunostinta, care are o alta cunostinta etc. N-a mai trebuit nimic, de pe-o zi pe alta s-a rezolvat.

      Si-apoi ne mai miram de ce e Romania corupta.

      De ce naiba cand primesti o amenda o poti plati de oriunde? De ce aia s-a pus la punct? De ce banii aia pot sa ii platesc oriunde in Romania, la orice oficiu postal sau banca? De ce exista sistem informatic pentru asta asa de bine pusla punct?

      Deci jur, daca mi-ar zice ziceva, “ba, plateste atata si se face” – as plati. Da’ nu ma pune sa imi pierd timpul pe care as putea sa il valorific in favoarea mea (nush… sa beau un ceai, sa ies cu cineva, sa dorm, sa ma plimb etc) ca sa fac ceva ce statul ar trebui sa faca (in sensul simplificarii lucrurilor pentru ca locuitorii acelei tari sa aiba o viata mai lejera). Ah, si sa mai fiu si patriot pe deasupra si mandru ca m-am nascut roman. Draci…

  2. Mda. Și cei ce sunt puși la informații de obicei nu te ajută cu nimica. Mai multe informații am aflat de la alți oameni decât de la cei care ar trebui să ți le ofere.

    Mersi de info în ce privește viza de flotant. Prevăd că nu o să o am prea curând : ))

    • Pai daca mergi pe calea cea dreapta (care intotdeauna e mai anevoioasa) asa o sa te puna sa procedezi. 🙂

      Si alea de la ghiseu, toate se uita la tine de parca ai omorat pe cineva… “Deahh!”, “Urmatorul!” etc…

  3. Şi s-ar putea rezolva atât de simplu online. Scapi tu de ei, dar scapă şi ei de tine. Eu reuşesc să mă enervez în 70 % din cazuri şi fac scandal, doar doar or face ceva să nu mă mai vadă (şi audă).

  4. Ma ia durerea de cap citind, daramite sa fi in locul tau. Partea nasoala e ca nu ai cui sa propui o varianta buna, o idee, ceva. Cui? Portarului, poate.

  5. Din tara in care nici Apocalipsa nu vine la timp, va doresc rabdare pentru a infrunta sistemele de stat propuse de alesii pe care ii platim..!ciudat nu?!

  6. Robert, nu e chiar aşa. Sunt nişte angajaţi care execută în mare scârbă, cu o ciudă care le denaturează considerabil, acele ordine. Care sunt emise în aceeaşi filozofie…
    Exemplu: pentru asigurări de sănătate funcţionează DOAR ghişeul 10 (la ghişeul 8 se încasează alte taxe). Pe o hârtie listată la imprimantă afişată la uşă scrie că funcţionează ambele, stai ca bou’ la coadă la 8 şi afli că trebuie să mai stai o dată. Care ar putea fi explicaţia rezonabilă pentru refuzul de a modifica informaţia eronată afişată? Nu am cerut să funcţioneze ambele ghişee, ci doar să nu mai scrie asta la uşă . Ce crezi, am obţinut satisfacţie?

  7. @RobertG: un motiv in plus sa incerci experienta UK. Nu-ti povestesc acum cum functioneaza lucrurile in Olanda, ca n-ar fi fair… Oricum, nu exista Shangri-La dar interactiunea cu institutiile publice in Vest este in majoritatea cazurilor pe internet. Iar cand chiar trebuie sa mergi personal, oamenii inteleg sa te serveasca pentru ca esti un client, si iti mai si zambesc frumos

Comments are closed.

Vezi si...

Miss Travesty 2011 (varianta Brasov)

Azi dupa amiaza am ajuns si eu inapoi de la a saptea editie a Miss Travesty Romania. Cu siguranta vor aparea multe articiole pe toate site-urile despre cum s-a desfasurat treaba. Eu am sa mentionez doar niste impresii bazate pe experienta mea umila. Buuun…ieri dupa un drum de vreo sase...

Articole din aceeasi categorie