No menu items!

Guvernul spune “NU” parteneriatelor civile în România

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Guvernul nu e de acord cu instituirea în legislaţia naţională a parteneriatului civil, prin care se pot oficializa concubinajul, dar şi convieţuirea între două persoane de acelaşi sex, motivând că singura relaţie de familie recunoscută de Codul Civil este căsătoria între persoane de sex diferit.

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane, ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadă obligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilor comune.

Proiectul de lege nu menţionează însă drept condiţie pentru încheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii să fie de sex diferit şi permite, prin urmare, încheierea unui parteneriat civil între două persoane de acelaşi sex.

“Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele forme ale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-o mişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, despre care trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării, aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilor drepturi”, sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDL iniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil este recunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile căsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Conform documentului guvernamental însă, Ministerul Muncii a făcut observaţia că propunerea legislativă ar trebui să cuprindă prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcând totodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor noului Cod Civil în materie de familie.

Ministerul Justiţiei a arătat totodată că o astfel de iniţiativă nu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

“O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prin iniţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptarea în formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sex diferit”, se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă a deputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatele civile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

Sursa: Mediafax

Pareri?

9 COMMENTS

  1. In Romania nu se respecta separarea puterilor in stat. Termenul “casatorie” este preluat din “versiunea crestina” – termenul corect dpdv civil este alianta matrimoniala (sexul este abstractizat prin concept). Cum pot homosexualii sa-si pretinda drepturile civile intr-o tara republicana (paradoxal, nu?) in care BOR, si predarea religiei ortodoxe in institutiile de invatamant este finantata din bani publici motivul fiind un procentraj mare de ortodocsi? Democratia actioneaza in procente, mai nou?
    Asadar – avand in vedere terfelirea zilnica a constituiei, coruptia la orice nivel, aplecari si scosul curul la produs pentru o slujba nici macar decenta – cum putem sa ne revendicam drepturile civile? (Si ce cauta crucea pe guvern?)

  2. Repede schimba greseala din titlu, ai scris perteneriatelor in loc de parteneriatelor!

  3. Personal nu sunt adeptul uniunilor, parteneriatelor sau casatoriei…asta mi se pare a fi de fapt una din binecuvantarile la a fi gay: faptul ca poti sta cu o persoana toata viata din motive pur sentimentale si nu din motive precum evitarea complicatiilor unui divort, impartirii de bunuri etc. Casatoria e o inventie a heterosexualilor prin care doi oameni se obliga indirect sa se suporte reciproc pana cand moartea ii va desparti (pentru ca, sa fim seriosi, rata divorturilor e mare si inca creste…deci s-a cam dus ipoteza casatoriei ca dovada a dragostei nemuritoare).

    Legal vorbind, sustin orice initiativa de a acorda drepturi egale homosexualilor cu heterosexualii (chit ca nu ma vad folosind acest drept) si decizia asta mi se pare tampita in contextul in care incalca un mic document numit Drepturile Fundamentale ale Omului.

    Marea problema a persoanelor gay inca ramane cea ca nu au o voce unitara si o persoana care sa ii reprezinte si sa impuna respect si drept de codecizie la nivel inalt…un fel de Deputat/PR-ist 😀

  4. Mai zice legea inca ca in Romania nu sunt recunoscute parteneriatele civile sau casatoriile incheiate in strainatate intre persoane de acelasi sex. presupun ca e indiferent ce cetatenia lor, fiindca nu apare nicaieri in lege. Asta ca sa fim siguri ca nu exista nici o portita de scapare. In cazul asta, chiar se pune problema… la ce mai e bun un parteneriat civil? Ion si Maria pot locui bine-mersi impreuna fara nici o grija, cu sau fara acte. Daca le trebuie acte si nu vor ceremonie religioasa, nimeni nu ii obliga sa faca nunta la biserica, isi pot lua hartia de la primarie si la revedere.

    Si apropo de casatorii vs. parteneriate civile, in Finlanda e o lege foarte bizara care zice asa: casatorie “adevarata”, care se numeste casatorie, poate incheia doar biserica. Pentru cuplurile de acelasi sex (si pentru cele de sex opus care vor ceremonie nereligioasa) se poate face parteneriat civil, care ofera exact acelasi lucru ca si casatoria doar ca se cheama altfel. In aprilie sunt alegeri parlamentare, si in programul electoral al coalitiei care e acum la guvernare apare sa introduca gender-neutral marriage law, si si presedintele tarii (care e de la alt partid) sustine schimbarea.

  5. Se va rezolva si cu parteneriatele civile, nu va faceti nici o grija, si inca mai repede decat va imaginati. Cum se va rezolva asta intr-o tara multilateral inapoiata precum Romania? Foarte simplu: asa cum s-a rezolvat si cu articolul 200, care ar fi fost si acum in vigoare daca politicienii romani erau lasati de capul lor. UE va incepe sa faca intr-o buna zi presiuni pentru ca parteneriatele lor civile sa fie recunoscute in toata uniunea, iar politicienii romani vor ceda pana la urma (estimez totusi ca vor mai trece vreo 10 ani pana atunci). Fireste, la inceput parteneriatele acestea vor fi niste forme fara fond, legea in sine nu va schimba mentalitatile peste noapte, insa cu timpul lumea se va obisnui.
     
    Daca as sfatui pe cineva sa intre intr-un astfel de parteneriat? Eu nu pot sa sfatuiesc pe nimeni decat sa faca ceea ce crede de cuviinta. Nici eu nu sunt sigur daca as vrea sa semnez un astfel de contract.  Totusi, daca nu il semnez vreau sa fie din cauza ca am decis EU asa, nu din cauza ca au decis altii in locul meu.  E o mare diferenta.

  6. chiar daca nu imi doresc sa ma casatoresc sau sa ma “parteneriez civil”, doresc sa am aceleasi drepturi pe care le au si heterosexualii. asta ca sa nu fiu  un “SECOND CLASS CITIZEN”.
    pana la urma e vorba de EGALITATE IN DREPTURI, nu daca ne dorim sau nu sa ne casatorim.
    imi pun toata speranta in comisia europeana care va forta mana politicienilor romani. mentalitatea se va schimba ea in vre-o 200 de ani. macar formal insa sa fim tratati normal.
    sau e cumva uniunea asta civila un privilegiu? mai vorbim de democratie?

  7. “Lume-lume! Am visat ca prin 2050 vom vedea miracolul cu ochii noștri!”

    Acum întorcându-ne la realitate, este trist ca nu beneficiem (încă!) de niște drepturi recunoscute de state mai tari decât noi! Ne este respectata libertatea de opinie, dar unde se afla free will-ul în democrația (sau neocomunismul?) românească?

    Am observat ceva legat de poziția Bisericii, ca fiind determinanta; asta e o poziție deloc autocefala! Daca stam strâmb și judecam drept, sunt ferm convins ca, odată maine aprobata asa ceva, nu s-ar îmbulzi valuri-valuri gay-ii din Romania la însurat!

  8. Slava cerului ca totusi am intrat in UE si o sa fie pana la urma nevoiti sa respecte drepturile tuturor. Nu are cum sa ramana lucrurile!
    Problema e ca ce gay ar avea tupeu sa se casatoreasca in Romania? Cum explici sefului tau sau angajatorului ca starea ta civila reprezinta un parteneriat civil ( adica acel compromis dedicat exclusiv celor gay)…?

Comments are closed.

Vezi si...

Pe drum…

Nu știu ce aş (mai) putea să scriu. Până la urmă nici nu știu măcar de ce aș face-o? Nu am vreo datorie însă ori de câte ori scriu câte ceva, mă gândesc să îmi aştern gândurile pe care le am acum, în acest moment, pentru că o dată,...

Articole din aceeasi categorie