Da! Sunt încă minor şi momentan mă preocupă şcoala (sper să nu fiu singurul preocupat de ea). Sunt conştient că este doar începutul lunii Iulie însă nu pot ascunde faptul că mă gândesc zilnic la vara anului viitor când şi eu voi susţine “examenul de maturitate”.
Mulţi dintre voi, cei de aici, l-aţi susţinut şi sper să aveţi doar amintiri frumoase cu trimitere la BAC insă m-aş bucura dacă printre noi ar mai fi şi altii care anul viitor susţin acest examen de care cu toţii (sau marea majoritate) ne cam temem de 1 an de zile. (666)
Nu ştiu ce a fost anul acesta la BAC însă ştiu sigur că în şcoala mea promovabilitatea, cel puţin la matematică a fost 0, fapt ce pe mine mă îngrijorează :-S
Clasa a 12-a… ultimul an de liceu, unii ar zice ultimul an de copilărie… un an foarte stresant cu siguranţă (pentru cei care sunt interesaţi de şcoală) dar şi un an pe care, sper, să ni-l amintim mereu.
Avem un bal de organizat, un banchet, nişte albume de poze peste care se va aşeza praful (cine să se mai uite peste ele (666) ), 3 silmulări sau mai multe, un examen…deci un an extrem de “complex”.
Dar să revenim la BAC! Mai nou Ministerul Educaţiei vrea să introducă sistemul de evaluare diferenţiat, în primă fază sună destul de bine, însă la o “certare” mai atenta nu mai e totul aşa roz cum pare. BAC-ul diferenţiat doreşte introducerea unui singur subiect, iar elevii să fie evaluaţi din 3 materii (chimie, biologie şi fizică) în loc de una singură…adică, eu, în clasa a 12-a ar trebui să recuperez toată materia de la celelalte două materii?! 😯 Au înnebunit?!…Dar să nu adopte iar o lege tâmpită au decis să ceară părerea elevilor; Astfel în ultimele zile de şcoală fiecare clasă a trebuit să completeze un chestionar scurt cu 2 întrebari: Vreţi ca BAC-ul 2013 să se desfăşoare la fel ca in anul 2012? DA sau NU . Şi a doua: “Ce sugestii aveţi pentru buna desfăşurare a sesiunii de BAC 2013?” (întrebare la care clasa mea nu a scris nimic … why?!)
Oricum BAC-ul diferenţiat va intra în vigoare din 2014 dar au zis să fie baieţi buni şi să ne întrebe mai pe ocolişuri “Fraierilor, vreţi să vă nenorocim pe voi… sau lăsăm “pentru la anul”?”
Majoritatea s-a opus acestui BAC diferenţiat pentru 2013, iar despre 2014 no m’interesse pas.
Vinovaţi pentru dezastrul de anul trecut de la BAC şi poate pentru cel care va fi anul acesta sunt în egală măsură atât elevii cât şi profesorii, care sincer nu îşi mai dau deloc interesul; dar de ce să o facă atât timp cât sunt plătiţi cu doar câteva sute de ron mai mult decât femeia de servici?
MDA… o să încerc să mă bucur de vacanţă, dar vă întreb pe voi câteva lucruri:
- Ce amintiri aveţi din perioada liceului?;
- Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?;
- Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?;
- Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
- Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?;
- Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?;
Aştept cu mare interes raspunsurile voastre. Bye
Dragoș, vezi că am pus o altă fotografie “featured”, pentru a se încadra mai bine în “spiritul” blogului. 🙂 Sper că nu e cu supărare.
La cât de bine scrii, sigur nu vei avea probleme la BAC! 🙂
Nu e nicio problemă, încă sunt stângaci pe blog 😀
Matematica nu are nici o legatura cu scrisul pe blog =))
La lb romana vei fi AS.
Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
Primul sarut:x
Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
In opinia mea rezonabil(anul trecut)
Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
Nu stiu
Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
As fi vrut materii mai putine pentru un orar mai lejer,doar cu materile profilului.
Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
As vrea sa dau pe repeat toata perioada.
Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
Asa-i ca a trecut timpul repede?
Mda….pacat ca nu e doar proba de lb. romana….:P …
Eu inca sunt socat, cum naiba au picat toti de la tine la mate ???
Ca sa nu zici ca sunt rau hai sa iti raspund si eu la intrebari …
1. Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
Dintre cele mai frumoase dar si cele mai urate din viata mea. Dar pentru ca sunt o persoana optimista ti-o zic pe aia faina. Prima noapte in care un baiat m-a tinut in brate a fost in liceu, un coleg dupa care mai “salivez” si acum.
2. Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
Uff….cand am dat eu bacul era chestia aia cu variantele si iti pica una dintre ele. Nu aveai decat sa le inveti pe toate. Mie mi s-a parut foarte usor si oricum s-a copiat pe rupte(vorba aia). Nici nu am fost prea stresat :D.
3. Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
Elevii de “ieri” erau mult mai responsabili, mai preocupati de viitor, de ce vor face in viata. Cei de “astazi” sunt mai preocupati de tehnologie decat de scoala si sunt mult mai capabili sa puna informatiile cap la cap….
4. Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
As schimba tot sistemul de invatamant !!!
5. Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
Da. A fost perioada cea mai frumoasa petrecuta in scoala. E perioada in care incerci aproape totul, te indragostesti, actionezi prosteste, esti rebel si asta fara prea multe repercursiuni.
6. Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
Care este ultima carte citita in afara de cele obligatorii de la scoala ?
De vreo doi ani, subiectele de la BAC sunt nesimtit de simple, usoare, dezastrul de anul trecut a aratat cat de mult i-a pasat generatiei de scoala.
Bac diferențiat – mi se pare un nume nou pentru o formă simplificată a bac-ului pe care l-am dat dat…acum un secol (2000/2001)
Română – examen oral
Franceză – examen oral
Română – examen scris
Matematică – examen scris
Chimie – examen scris (la alegere cu fizica din aria curriculara)
Engleză – examen scris (la alegere din afara ariei curriculare intre disciplinele științelor sociale)
Fiecare examen diferențiat în funcție de nivelul/tipul de manuale studiate (M1, M2 și altele pe care la vremea respectiva nu le înțelegeam)
Profilul – matematică fizică, Liceul – Colegiul National de Matematică – Fizică
Pentru mine și colegii mei a însemna meditații în particular la mate și la chimie/fizică de la începutul anului, eventual la materia dinafara ariei curriculare, dacă aceasta era și probă scrisă de admitere la facultate. Pe ultima suta de metri apăreau în ecuație și meditațiile la restul materiilor (franceză, română, engleză) in funcție de cât de slab pregătit credeau părinții că ești, în funcție de ”trendul general” sau alte speculații.
Întrebarea mea este următoarea: într-un liceu cu promovabilitate 0 la mate, de ce nu iei problemele propuse de anul acesta si sa incepi sa le rezolvi de unul singur?
Vacanța e lungă și este loc suficient de recapitulare. Astfel îți permiți să recuperezi materiile surpriză pe care guvernanții se vor trezi să le introducă în ultimul moment. Eu așa aș face … cu mintea mea de acum, în loc să fac probleme până la 4 dimineața ca să dorm mai puțin de 3 ore pe noapte un an de zile.
Cel mai tare ma distreaza perlele de la BAC, dupa fiecare BAC rad ore intregi de ce pot sa scoata din ei unii liceeni….sincer ma minunez si imi dau in acelasi timp cu parere de rau seama ca sunt o tara plina de inculti. Cum vrem sa fie cineva open mind cu noi cand ei vad ca si calul…tot in fata, asa au fost crescuti de mici, ca asta e bine si asta nu si ei nu se abat de la asta. E ca un fel de spalare de creier….ca si cum i-ar robotiza :)).
Mie mi-a placut foarte mult matematica
Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
Unele dintre cele mai frumoase, deși nu prea mă suporta nimeni. Io eram ăla care nu chiulea, care stăteam în laboratorul de bio după ore disecând mortăciuni sau anesteziind broaște și păsări cu cloroform sau fenobarbital spre extazul profei de bio, n-am copiat niciodată – deci îți dai seama am fost un fel de Dexter… 🙂
Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
Io am dat Lb. Română oral și scris (am luat 10 la ambele – i-am dat gata pe profi cu incursiunile in filozofie pe care le-am făcut), Biologie oral (tot 10 am luat – mi-o picat urechea internă și sistemul nervos la păsări – i-am uimit pe profi cu studii care nu erau în manual că mai răsfoisem și niște tratate pe la bibliotecă…), Filozofie scris (tot 10… deh…), Chimie scris (9,80 – nu am pus un catalizator). Deci pentru mine BAC-ul a fost distractiv, mai ales că am fost sef de promoție. 🙂
Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
Lipsa unei motivații.
Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
L-aș face mult, mult mai dur.
Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
Nu. Fiecare episod al vieții are farmecul său atunci când se întâmplă.
Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
Da. Cum se face că majoritatea îs praf?
@ RObertG: Nu stiam unde se ascunde geniul “pustiu” de pe blogul asta :))
@Deiu, ahamz… 🙂
O sa devii un adevarat GURU =))
@Deiu, ahamz… 🙂
@Robert
Oh, Doamne… ma simt mediocru acum.
Azi am dat la romana, nu citisem decat o singura data Luceafarul dar m-am descurcat. Nu vreau sa zic nimic pentru ca e romana si subiectivitatea este in floare. Nu am simtit emotii sau emotii de genul.
Viziunea despre bac depinde de liceu, intr-un liceu bun 9+ se face la un nivel asemanator bacalaureatului, daca treci clasa ai sanse si la bac. Intr-un liceu slab, nu stiu ce sa zic, depinde in ce liceu esti si totodata de persoana ta.
In general, meditatii la greu 😛
Succes
Adi: ai foarte mare dreptate, nimănui nu prea i-a mai păsat de şcoală pentru că majoritatea a mers pe ideea copiatului, chiar şi anul acesta desi erau conştienţi de ceea ce s-a întamplat anul trecut.
Nu ştiu de ce majoritatea sunt praf sau SUNTEM praf, cum spuneam nici profesorii nu îşi mai dau interesul faţă de noi, se creează anumite grupuri de elevi buni cu care se lucreză mai mult, iar pe restul îi cam lasă să se descurce singură (nu se poate să fie toată lumea la fel de bună). Problema este că nu doar matematica este o problemă ci şi biolgia doar că la scară mai mică. Au căzut mulţi poate din cauză că subiectele la simulare, pentru că la simulare promovabilitatea a fost 0, au fost mai grele decât ceea ce s-a predat la clasă sau faţă de ce au pregătit elevii. E un mit intre profesorii de mate că întotdeauna simulările sunt mai grele decât examenul în sine.
Timpul a trecut destul de repede, uitându-mă în urmă sunt puţin nostalgic însă momentan nu pot spune dacă a trecut repede..poate peste un an aş putea răspunde la întrebarea asta.
Asta e şi dorinţa mea saphir să rezolv problema cu matematica pentru că aş vrea să merg la facultatea de Jurnalism şi nu aş vrea ca matematica să mă împiedice… 😀
@Deiu #8: Vrei să le citim impreună anul astă? :p
1. Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
Nu prea frumoase, eram cam antisocial şi cu nasul pe sus. Ştiu că eram foarte liber, nimeni nu mă întreba de sănătate, făceam ce vroiam. Nu mă omoram cu învăţatul absolut deloc, însă când era vorba de programare eram primul, am învâţat singur Pascal si puţin C++ iar de când mi-au luat ai mei calculator, gândeam numai în linii de cod :D. Între timp m-am trezit la realitate.
2. Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
În 2005 era încă în limite normale. Pentru mine a fost foarte solicitant, la economie am cam copiat.
3. Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
Lipsa de interes pentru a învăţa şi a modelelor adevărate
4. Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
Idem Deiu
5. Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
Nu, în niciun caz. Mi-a ajuns.
6. Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
Unde credeţi că veţi ajunge dacă nu veţi învaţa?.
Ooo deci ador cand incep “bocotanii” (si aici citez din Ion 🙂 )tarii sa faca experimente … pe dragii si “fragilii” elevi ai acestei tari! Sistemul de invatamant e putin spus dezastruos. Am terminat liceul anul asta si imi dau seama cat timp am pierdut cu prostiile pe care eram obligat sa le invat. Nu zic Doamne fereste ca nu trebuiesc invatate, dar eu cand aud pe unii zicand in liceu iti formezi o cultura generala…, imi vine sa ii dau in cap. Iti formezi mai degraba pitici pe creier …
Bucuros si mandru zic, ca am fost la un liceu de elita, si am avut placerea si onoarea de a cunoaste profesori minunati care STIAU ce sa ne invete, nu mergeau ca orbii dupa manual, ca neh dom’le sa nu cumva sa stie elevul mai multe …
Legat de intrebari..
1. Da, am avut, si ca un cliseu, imi dau seama ca le-am trait de abia acum la sfarsit …
2. Cum fu bacu’? Azi am dat la romana … si cand am vazut Eminescu, am pupat foaia de examen gandindu-ma numai la Luceafarul meu drag. Eu nu’s filozof, nu le am cu creatiile, chestii , comentarii …. pe mine arunca-ma in bratele matematicii si sunt un om FERICIT!
3. Elevii de “ieri” si cei de “astazi” … cum trec anii cum sunt din ce in ce mai indobitociti
4. Avand in vedere ca de-a lungul istoriei (si eu de colo..), romanii erau mai eficienti daca erau pusi cu botul pe labe … cum zicea si Mr. Robert, l-as face mai dur…
5. Nu, pentru ca simt nevoie sa evoluez, nu sa stagnez.
6. Pas 🙂
Frumos articol! Asa mai respir si eu aer curat!
Iti urez bafta la scoala, bac, examen de admitere etc.
@Adi
Imi pare rau sa te contrazic, dar din perspectiva cuiva care este la mate-info, subiectele sunt foarte dificile. De exemplu, la matematica S1 te duce prin toata materia a 2 ani de liceu. Un subpunct a) are 5 puncte, usor, un subpunct c) are tot 5 si majoritatea sunt dificile. Am vazut variantele din 2006, PENIBIL de usoare. Exercitiile grele erau notate cu 2pct, daca greseai/ nu stiai nu pierdeai nimic.
Iti bag mana in foc ca ala prost si cu bani ajunge mai sus ca ala care trage la caruta.DEPARTE vor ajunge:-j
Marea majoritate mai au şi următoarea întrebare: “de ce să învaţ eu la x materie dacă ea nu mă va ajuta cu absolut nimic în viaţă?”
@ pianistul: nu stiu cat de mult m-as putea concentra asupra cititului in cazul asta :)). Nu mai bine le citesti tu si mi le rezumi 😛
@ Domyno: daca ai impresia ca ti-ai pierdut timpul in liceu cu prostii stai sa vezi in facultate =)), masterat ! Liceul te ajuta cat de cat, poate ca nu atat ca si cunostinte dobandite cat mai degraba te ajuta sa iti dezvolti o personalitate, e step-ul acela care te pregateste de viata, e lucrul acela care iti spune:”pana aici te-ai distrat…dar de acum incolo incepe distractia. Ceva de genul. Crede-ma ca o sa fii tot mai scarbit de tot ceea ce inseamna invatamant superior.
@Lithium: eu am terminat mate-info si am dat bacul in 2007, sincer iti spun ca subiectele de acum sunt mai accesibile decat ce am avut noi atunci. No offence.
Dragos, idee n-ai cât te ajută anumite chestii pe care uneori suntem tentați să le considerăm inutile (bine, în afară de istorie, pe care o urăsc din tot sufletul!!!).
pai mie pana ieri mi se parea imposibil ca o persoana adulta si sanatoasa la cap sa nu stie sa calculeze aria unui simplu dreptunghi.Cum naiba sa nu foloseasca scoala la ceva mi-am zis.Si oricum….multe lucruri din jurul nostru exista datorita stiintei.
@ RobertG: si cand te gandesti ca am luat locul2 la olimpiada pe judet de istorie in clasa a 8-a :))….ce vremuri dom’le, ce vremuri 🙂
@ RobertG iar eu am dat “teza cu subiect unic” în clasa a 8-a tot la istorie :))
@Dragoș, mie nu mi-a plăcut istoria niciodată, chestie de gusturi, cred. 🙂
Deiu, eu dau la medicina, n-are nici o legatura cu matematica … dar sa zicem ca e o alta pasiune de-a mea si sper (desi sunt cam pesimist) sa nu ma plictisesc si pe acolo.
Dragos, din propria experienta iti spun ca in clasa a 12-a totul se va termina. Toti profesorii, dar toti cu exceptia celor de mate, romana, bio si fizica (in cazul meu), ne-au lasat in pace intreg anul … Ca era istorie, geografie, info, toata lumea invata ori pentru medicina, ori pentru farmacie, ori desena pentru arhitectura … si eram o mana de 18 oameni.
@Deiu: Nu nu, eu vreau să le citim împreună :).
@ pianistul: daca vom avea vreodata ocazia sa ne intalnim….de ce nu 😀 😛
@ Domyno: cred ca iti place mult “toceala” ? Ce pot sa spun : SUCCES !!!
Salut, Dragoș, și bine ai venit printre noi. Mă surprinde, și pe mine, în mod plăcut modul tău de exprimare, mai ales având în vedere că ești încă „necopt”.
Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
Eheeee, pe vremea mea… 🙂 Amintiri frumoase, normal: chiuluri, beții oarbe, primele senzații, primele manifestări de agitație hormonală… O să povestesc în curând de-a fir a păr, că și-așa am promis și nu m-am ținut de cuvânt. 😀
Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
A fost cred mai lejer decât acum, măcar nu ne-am stresat chiar așa tare din cauza vreunei camere. Io am copiat la geografie un subiect, nu-s așa guru ca ăștia de mai sus. 🙂
Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
Etnobotanicele, aifoanele și feșănu.
Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
Aș face licee universale, cu toate materiile opționale. Aș exclude sistemul de notare și aș introduce un fel de evaluare în cooperare profesori-elevi, fără prea mare „greutate” pentru viitorul elevului, „baza” fiind creativitea, adaptabilitatea și multifuncționalitatea, nu acumularea de cunoștințe inutile de cele mai multe ori. Aș fixa deviza sistemului de învățământ „aici învățăm CUM să gândim, nu CE să gândim”. Problema sistemului de învățământ actual este aceea că scoate pe bandă rulantă mașini de producție pentru un sistem bazat în exclusivitate pe consum de resurse, ca părți componente ale unei mașinării uriașe fixate pe o fundație de lut. „Părțile componente” nu știu să facă decât ceea ce au învățat să facă, reprofilarea, atât de necesară în prezent datorită numeroaselor disfuncționalități din sistem, fiind de cele mai multe ori imposibilă.
Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
Nu. Nu cred că aș mai avea „nervi”.
Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
🙂 Sunteți conștienți că sunteți doar niște portofele în ochii Statului în calitatea voastră de „învățăcei”?
@ FireMan: #8: In cazul asta statul nu prea stie sa faca investitii :))….si ne mai miram de ce merge atat de prost tara asta. In loc sa investeasca in studenti ei baga banii in te miri ce bazaconii :))!
in educatia studentilor (voiam sa zic)
1. Ce amintiri aveţi din perioada liceului?
O grămadă: de la sărit gardul liceului, bulgăreala de iarnă, până la excursiile la munte. Frumoși ani…
2. Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?
Am susținut BACul în 2010, în prima serie care nu a mai dat sportul și a luat calificative la oral…oral la care îs experimentat. Subiecte de nivel mediu, acceptabile, nu mi-au căzut ouăle de la învățat.
3. Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?
În principal motivația. Apoi și neconștientizarea faptului că, spre deosebire de actorii din seriale, oamenii trebuie să mai iasă din cafenele și să se ducă la muncă. În schimb poate exista scuza că adolescenții de azi sunt supuși unor tentații mai mari.
4. Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
Înainte de a schimba totul, eu aș opta pentru niște salarii atractive, altfel putem face reforme geniale degeaba, că nu sunt oameni în stare să le aplice. Tot cei cu 2.50 la titularizare vor preda.
5. Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?
A fost frumos, amintirile sunt superbe, însă oamenii mai și cresc.
6. Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?
Din noua generație fac și eu parte, așa că aștept întrebări.
Văd că unii ați ales Luceafărul la BAC. Sunteți siguri că nu sunteți în situația ”predicativei”?
Fireman, simpatizez cu genul asta de contestare a modelului industrial de invatamant.
Daca aveti 10 min libere va recomand un discurs ilustrat despre educatie si creativitate: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
In liceu am trecut prin perioade de dezorientare si redefinire destul de intense, dar a fost si locul in care am gasit primii oameni in care m-am regasit.
Bacul era destul de usor. Avand variante, cel putin la romana am luat bacul datorita teoriei probabilitatilor, aprox 50 de variante fiind din romanul psihologic, inca vreo 15 din dramaturgie si tot asa. Invatand 3-4 texte acopeream 85% din subiecte. Consider ca toti anii in care s-au dat variante au deformat intrucatva procesul de invatamant, multi profesori complacandu-se in comoditatea de a executa variante din nou si din nou, pana ii intra in cap lui Ionel si cred ca asta a fost unul din motivele pt care au scazut notele atat de dramatic in anul urmator scoaterii variantelor.
Nu mai cunosc elevi din ziua de azi, deci nu stiu care sunt diferentele. Imi inchipui ca azi au mai multe posibilitati de a-si alege un drum, ceea ce poate fi derutant de la un punct incolo.
Pentru schimbari, unele idei din prezentarea de mai sus mi se par bune.
N-as vrea sa mai trec odata prin liceu. Refuz sa fiu genul de om care considera liceul o croaziera, pentru ca i-ar face fata usor cu aptitudinile pe care le are acum. Cred ca trebuie sa tinem minte ca problemele fiecarei varste sunt dificile la momentul respectiv, cand inca nu esti pe deplin dezvoltat. Chiar daca pentru noi mersul este floare la ureche, pentru un bebelus e o adevarata provocare.
Cat despre perceptia ca totusi parca ne distram mai bine atunci si ne era mai usor, ea se datoreaza memoriei care reprezinta o interpretare si o reinterpretare a ceea ce a fost. Ca exemplu o sa dau modul in care retinem intamplarile placute si nu pe cele negative. Celor carora li se pare grea varsta la care sunt acum, le recomand sa priveasca in urma peste 20 de ani si sa-mi zica daca nu li se va parea ca acum curgea lapte si miere din cer.
Intrebari?.. Sunteti bine? Aveti nevoie de ceva?
Pefect punctat rediam la întrebarea 4… cum naiba un profesor care a luat 2,15 la titluarizare la biologie poate preda. Cum poţi avea tu pretenţia ca profesor ca elevul să ia note mai mari, cine iţi dă “dreptul” să dai 2 când tu predai mots-a-mots din carte şi nu ai fost în stare să iei notă de trecere…şti tu oare să evaluezi corect???
Deiu, eu nuș ce #8 zici acolo, că nu fu al meu comentariul 8. 🙂 Sau vorbeai cu celălalt tu?
Deiu, medicina nu inseamna numai toceala … de fapt vreo 80% e dar ce mai conteaza… Mersi oricum 😛
Rediam, atat timp cat e scris de Eminovici, e foarte bun! 🙂
Alex P +10 pentru videoclip. Este perfect pentru discuția asta.
Domyno, nu zic că nu e bun Luceafărul, doar că e foarte ușor să fii pe lângă subiect și să nu atingi punctele din cerință. E ușor șireată cerința. Cred că Floare albastră…era mai potrivită. La pariu că or să fie sute de absolvenți nemulțumiți că au luat 7 și ei au scris douăjde pagini la Luceafărul?
rediam, citez dintr-un ziar online urmatoarele: “Ilona Rizea, profesoară de română a Colegiului Național “Jean-Monnet”, din Ploiești spune despre subiectul al 3-lea “Era o cerință lipsită de capcane. Orice poezie semnată de Eminescu putea fi supusă analizei”, arată profesoara Ilona Rizea, care crede că cei mai mulți candidați vor alege poezia “Luceafărul”.” (sursa: evz.ro)
Nu ştiu cine e sau cât de bună profesoară este dar…asta spune.
Dar sa vedeti la clasa a 8-a ce usor s-a dat la mate. Adio trunchi de piramida, si tot felul de figuri care mai de care intortocheate. Anul asta, un patrat in care era inclus si un triunghi, de fapt mi-a lasat impresia ca e un simplu test de logica. O cauza a scaderii calitatii invatamantului (de fapt a admiterii la liceu, facultate) e reprezentata si de lipsa unui numar mare de elevi. Acum 7, 8 ani era bataie pe locuri la licee si facultati bune, generatia de acum nu e numeroasa, s-au desfiintat profiluri, clase, etc. Acum poti intra la mate-info daca iei 4 la mate, iar la facultate, si fara bac (cu conditia sa il iei in primul an de fac). S-a dus spiritul cometitiei in acest sens, acum ori se invata de placere, ori pentru mandria proprie, sau impinsi de parinti. Si sunt cam putine aceste cazuri. Cu putini elevi, ce sa faca statul? Sa pastreze strictetea, competitivitatea, ramanand clasele goale si profesori fara activitate, sau sa-i bage pe toti in capacitate (teste nat.), bac, si in final la la liceu, facultate?
Ete vezi?? Deci te rog, nu ma stresa iar ca de abia am scapat viu :)) Numai eu stiu cata toceala am bagat pentru romana asta si cate nopti albe am avut …. ca nah cel mai bine se invata cu MAXIM 7 zile inainte de examen.
Am o prietenă la Bistriţa care mi-a spus că ea în afara de Luceafărul nu a făcut nimic şi am rămas … wow :)) oare ce scria dacă subiectul era ceva de genul “Comparaţi doua opere scrise de Mihai Eminescu din punctul de vedere al modului în care autorul înţelege dragostea”…
Dragos, “Somnoroase pasarele” :))
:)) nu mai ştiu ce să zic, foarte tare..da, compari Luceafarul, o capodoperă a literaturii româneşti cu…Somnoroase păsărele de clasa a 4-a :)) e o chestie … 30 de puncte iei mai mult ca sigur :))
Conditiile extreme cer solutii extreme:))
Fratilor, faceti ceva si plecati din tara ca nu e de glumit. Romanica sta cel mai prost la capitolul Educatie. Insisi conducatorii tarii sunt niste infecti plagiatori, lipsiti de scrupule si pe punctul de a va suge sangele, incet si bine. Dati Bacul si stergeti-o englezeste fara sa va mai uitati inapoi. Tara asta nu mai are nicio sansa…
Ce parere aveti despre camerele video de la Bacalaureat? Ar trebui scoase in urmatoarele sesiuni sau nu? Desi am dat Bacalaureatul in anul 2010 si n-am avut camere, promovabilitatea in Romania a fost tot de 50%. Nu mi se pare normal sa dai la Bacalaureat examen din sport… Acest examen, reprezinta examenul maturitatii si reprezinta un examen de cultura, gandire, logica, nu unul de exercitii fizice, baschet etc. S-au scos si probele orale unde nu stiu cum se facea ca un elev lua 10 la oral la limba romana si pica la scris. Apropo, fara suparare, sa va uitati la calificativele luate de elevii din Covasna si Harghita unde majoritatea eleviilor au calificativul “mediu” la competentele lingvistice in limba romana. Dupa mai mult de 18 ani de trait in Romania sa iei calificativul “mediu” e ciudat.
Deci, fara camere video la Bacalaureat sau cu? Sunt sigur ca USL-ul pentru a obtine simpatia elevilor (care au peste 18 ani si drept de vot) si simpatia parintiilor, buniciilor etc. vor scoate aceste camere deoarece sunt multi USL-isti care au interese pentru a obtine cat mai multi “idioti” la facultatiile de stat (cu taxa) si la cele particulare unde acum bate vantul…
Succes celor sustin in aceasta perioada Bacalaureatul!
Pai Luceafarul prezinta conditia omului de geniu.
Cred ca aveai ce sa spui despre viziunea despre lume.
Cel ce nu e fericit nici nu poate ferici pe cineva pe lumea asta.
Si eu am dat bacul anul trecut… ce pot sa zic, a fost bine.
Mai ales ca a fost cel mai corect bac din ultimii ani, adica s-au mai diferentiat cei care au mai pus mana pe carte, decat ceilalti
Domyno, mult succes la admitere! In cadrul carei universitati dai?
Deiu, cred ca nu stii ce vorbesti…medicina implica la fel de multa logica precum matematica, insa ai nevoie, intradevar si de o memorie de elefant, asta in cazul in care pentru tine “toceala” inseamna ceea ce am inteles eu.
Cred ca depinde de universitate. Eu am terminat primul an la medicina si senzatia e ceva de genul: “bleah”. N-am retinut nimic util si concret, doar am dovedit ca ma pricep sa tocesc niste cursuri si sa am acea “gandire” de doctor in devenire :))
Memorie de elefant inseamna cand nu uiti raul pe care ti l-a facut cineva. Nu e folosita bine in acest context si ma amuz prea tare :))
Fie, nu am stiut. Multumesc pentru explicatie, voi tine cont, insa nu gasesc nimic amuzant in asta.
In orice caz, zici ca ai terminat primul an si nu ti-a placut? Atunci de ce mai continui? “Util si concret”? Nu realizezi inca utilitatea cunostintelor pe care ar fi trebuit sa le retii. Iti imaginai cumva ca dupa primul an vei fi deja Dr.House? Ia-o mai usor ca nu degeaba mai ai inca 5 ani de facultate.
Este extrem de multa informatie pe care trebuie sa o retii si pe care, fiziologic, nu o poti stoca in memorie o perioada foarte lunga atat timp cat habar nu ai ce inveti. Incearca sa te bazezi mai mult pe rationamente, sa ajungi sa iti deduci informatia, nu sa o reproduci papagaliceste, sa iei nota la examen si sa ramai dupa cu fix nimic. Adevarat, anul I e putin cam sec, asa am avut si eu impresia. Nu prea seamana cu ce ai vazut tu prin seriale, dar daca nici rabdare nu ai…nu inteleg pe ce criterii ti-ai ales aceasta meserie. E a naibii de lunga, a naibii de grea, salarii mici in Romania…ai fi putut face ceva care sa te satisfaca. Intodeauna am apreciat oamenii care fac ceea ce le place, ceea ce sunt ei in stare sa faca. Ce-ar fi insemnat sa ma duc la Litere cand nu am nici cea mai mica inclinatie spre literatura?
Nu inteleg la ce te-ai referit cand ai spus “acea “gandire” de doctor in devenire”. Ce inseamna, mai exact, pentru tine asta?
Si la ce UMF studiezi?
Ce amintiri aveţi din perioada liceului?;
Dirigintele meu, cel mai bun profesor de Limba Romana din Gorj, ma facea, in fata intregii clase, comunist, pentru ca nu eram de acord cu odele dedicate lui Basescu la orele de dirigentie.
Profesoara de istorie umilita pana la lacrimi incontrolabile de catre cativa elevi din clasa mea, diriginte si directorul colegiului.
Cum a fost BAC-ul atunci când l-aţi susţinut?;
Usor, de exemplu la Geografie am avut o lucrare fara cusur, asta in conditiile in care nu m-am pregatit absolut deloc iar profesorul de geografie nu s-a obosit niciodata cu noi (cel mai delasator profesor pe care l-am intalnit in viata mea). Si nu numai ca nu am copiat deloc, dar am mai si ajutat jumatate de sala (pe vremea aia se copia in draci).
Care este diferenţa între elevii de “ieri” şi cei de “astăzi”?;
Niciuna, numai ca elevilor de astazi nu le mai este permis sa copieze, desi sunt atat de iresponsabili incat nu realizeaza ca daca nu intelegi o materie mai trebuie sa si pui pana pe o carte din cand in cand.
Dacă aţi putea schimba 1 lucru în sistemul învăţământului, care ar fi acela?
Examene trebuie sa fie diferentiate.
Aţi mai vrea să mai treceţi odată prin liceu?;
Nu, nu a contribuit cu nimic la cultura mea generala, sau oricum cu prea putin raportat la timpul de 4 ani de scoala.
Aveţi ceva întrebari pentru noua generaţie?;
Nu.
Fredericksen, mersi pentru urare! Ca si centru, am ales Muresul.
@Fredericksen Amuzanta era ideea ca trebuie sa ai memorie de elefant ca sa fii doctor. Nu ma uit la seriale pe teme medicale asa ca nu am comparat cu ele, am comparat doar cu nevoia mea de coerenta. Intr-adevar initial voiam sa dau la automatizari insa mi-am dat seama ca pe acel drum ma indepartam de ceea ce sunt sau doresc sa fiu. Totusi, pana m-am razgandit mi s-a intiparit acea nevoie de a intelege si deduce logic, ori in facultatea asta am dat peste multe notiuni pur si simplu aruncate acolo, fara a fi explicate sau macar deduse de undeva, aici e si vina profesorilor, si a lucrurilor care inca nu sunt bine cunoscute.
Singurul aspect care m-a oprit sa ma gandesc la medicina inca de la inceput a fost ca am o anumita fobie de chirurgie dar am descoperit ca exista si specialitati unde nu trebuie “sa tai” :))
“Gandirea” de doctor inseamna intelegerea unor mecanisme prin care functioneaza corpul uman, ba chiar acelea pe care le pot observa si studia pe mine insumi si care ma motiveaza sa continui pe acest drum.
Eu sunt in Bucuresti.
Eu nu puteam sa merg la scoala daca nu eram macar beat.
Lumea era insuportabila.
Ia ziceţi, care aţi dat BAC-ul anul ăsta şi l-aţi luat? Mânuţele sus! 🙂
Mânuțele sus, să vă vedem manichiura!
Nimeni n-a dat sau nimeni n-a luat? :)) Just joking.
Eu am dat şi tot eu am luat :->
Felicitări, Domyno! Baftă la admitere/ înscriere!
am dat anul asta.. a fost ok.:d. could’ve been better, but it’s ok.
promovabilitate BAC 2012.
Mulțam Peter!
imi pare rau de promovabilitatea de anul asta. putea sa fie muult mai bine. chiar nu cred ca ceea ce s-a dat anul asta la examene era atat de dificil incat sa fie rezultate atat de dezastruoase…
Robert, dar in judetele cu gri nu s-a dat bacul sau nu a promovat nimeni ? :))))
@Fred, nu știu, poate că nu date cei de la stirileprotv.
Deştepţii lu’ tata, felicitări! 🙂
Ascultam tot felul de păreri astăzi, printre care una pertinentă sună cam aşa: “Băi, sincer mie îmi convine că ăştia nu iau bacul, că atunci când voi vrea să îmi caut un loc de muncă, nici nu voi avea concurenţă.”
Peter, nu-ți iau locul nici dacă vei candida pentru Primărie, Parlament sau PE?
Îmi place cum ai pus accentul, rediam.. 🙂 Dar poţi avea intenţii rele şi dacă eşti ‘şcolit’.
Da, poți fi și rău intenționat…dar măcar o poți face cu stil.:)
Partenerul meu, pe langa job, mai castiga bani si meditand la mate elevi de generala / liceu. Si din peste 20 de elevi pe care i-a meditat in ultimii 4 ani (cu succes), azi a picat Bac-ul o fata pe care a meditat-o. Vaca nu a fost in stare nici la celelalte materii sa ia peste nota… 3,50. Da. De ce a meditat-o in conditiile astea? Asta iarna el renuntatse sa o mai mediteze, dar l-a rugat ma-sa, spera totusi ca fata ei va lua nota de trecere.
@Adi: 3,50? este clar că a lins acadeaua tot anul.