No menu items!

EuroParlamentare. Democrat-Liberalii, Mișcarea Populară (2)

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Acest articol este al doilea din seria de trei articole destinate alegerilor pentru Parlamentul European din 2014. Dacă nu ai citit deja primul articol, te invit să o faci aici.

Partidul Democrat-Liberal se va plasa pe locul trei sau patru în următoarele alegeri, în funcție de rezultatele Partidului Mișcarea Populară, susținut de către președintele Traian Băsescu, urmând să acumuleze între 4 și 7 mandate în noua legislatură a Parlamentului European. Democrat-Liberalii fac parte din Partidul Popular European, actualmente având cel mai larg grup parlamentar din PE. Istoric, popularii europeni s-au arătat mai conservatori în reforme sociale și acceptarea drepturilor comunității LGBTQ.

Legat de acțiunile politice interne ale democrat-liberalilor, aceștia nu s-au arătat foarte interesați de drepturile LGBTQ, evitând ori de câte ori a fost posibil să ia orice acțiune sau să emită vreun mesaj referitor la drepturile sau egalitatea în drepturi a comunității LGBTQ din România. Codul Civil adoptat și intrat în vigoare în perioada guvernului Emil Boc definește în continuare căsătoria ca fiind strict între un bărbat și o femeie.

Pe plan european, democrat-liberalii s-au arătat, în marea lor majoritate, împotriva Raportului Lunacek prin care se stabilește „un nou plan de acțiune pentru Uniunea Europeană pentru a combate homofobia și transfobia”. Șase dintre parlamentarii PD-L au votat împotriva Raportului, printre care și Cristian Preda, capul de listă al Mișcării Populare. Monica Macovei (capul de listă al PD-L) și Răzvan Ungureanu nu au participat la vot, iar Elena Băsescu s-a abținut.

Monica Macovei face parte și din Intergrupul pentru drepturile persoanelor LGBT al parlamentului european (alături de Corina Crețu și Renate Weber) și a susținut dreptul persoanelor LGBTQ de a desfășura GayFest 2011.

Partidul Mișcarea Populară este un partid politic înființat, în mod oficial, la finele lunii ianuarie 2014 și se plasează doctrinar la centru-dreapta, având tendințe clar popular-conservatoare, chiar mai pronunțate decât cele ale PD-L, având printre membrii o serie de indivizi creștin-democrați și conservatori evidenți, printre care Papahagi (fost membru, a fost fondator al partidului) și Baconschi, despre care vom vorbi puțin mai jos.

Fiind un partid nou înființat, nu putem decât să vorbim despre poziția candidaților partidului legată de LGBTQ. În acest sens, Cristian Preda (capul de listă) a votat, așa cum am arătat mai sus, împotriva Raportului Lunacek și a avut mereu o poziție relativ conservatoare, cu tendințe creștin-democrate. Un alt candidat al PMP este domnul  Theodor Baconschi, fost ministru de externe, ambasador la Vatican, Paris și Lisabona, și puternic element conservator din politica româneasca. Acesta declara acum ceva vreme că:

„Ce atâta toleranță? Oricum, pentru toleranță existe case(?!)”

Eu credeam că toleranța este un atribut principal al creștinismului, cu care dl Baconschi și Fundația Mișcarea Populară se bat în piept. Poate s-a referit la Casa Domnului…

Adrian Papahagi, unul dintre membrii fondatori (care a părăsit partidul între timp) ai PMP, este cunoscut pentru conservatorismul și vederile sale intolerante. Acesta afirma acum ceva vreme că…

Societatea a stabilit o normă, căsătoria nefiind un drept. Nu e nimeni obligat să se căsătorească cu nimeni…Relațiile, orientările și preferințele sexuale ale fiecăruia nu sunt și nu trebuie să fie treaba mea, a societății, sau a statului. Pe de altă parte, nici societatea nu poate fi obligată să accepte ca normă și să consfințească instituțional practici considerate marginale sau deviante (azi homosexualitatea, mâine, poate, pedofilia sau zoofilia). (recomand citirea întregului articol)

Din punctul meu de vedere, Partidul Mișcarea Populară este cea mai conservatoare formațiune politică din România parte a establishmentului, dar nu foarte departe de celelalte partide.

Acesta este al doilea articol dintr-o serie de trei articole destinate alegerilor pentru Parlamentul European. În următorul articol îi voi prezenta pe cei doi candidați independenți cu vederi homofobe.

5 COMMENTS

  1. Foarte interesant că PMP are membrii atât de homofobi, având în vedere că Băsescu este destul de relaxat cu această temă, neutru spre pozitiv.

    O ştire de azi: http://adevarul.ro/news/politica/tema-familiilor-homosexuale-incaiera-sebastian-bodu-rovana-plumb-1_537731c80d133766a8badab1/index.html

     

    • @MarioG, se pare că nici eu nu am reţinut, nici jurnaliştii de la Adevărul nu s-au documentat.

  2. Oscilam intre PDL (pt Macovei) si PNL (pt Weber, si votul pro LGBT).

    Daca s-ar vota uninominal din punctul meu de vedere M. Macovei ar fi o alegere buna. Cum se voteaza pe liste cred totusi ca PNL ar fi o alegere mai buna, din prisma drepturilor LGBT. Chiar daca reprezentantii PNL din tara sunt cum sunt, europarlamentarii liberali ar sustine viitoare motiuni pro-LGBT (avand si recomandarea ALDE-familiei liberale). In shimb un vot pentru PDL ar aduce un plus grupului din parlamentul european cu vederi mai conservatoare.

    M. Macovei va ajunge oricum in parlamentul european (e pe pozitia 2 la PDL), dar votand PNL am putea asigura mai multe voturi pro-lgbt pentru viitoare rapoarte. Asta doar daca tema LGBT este decisiva pentru vot.

    • Exact aşa m-am gândit şi eu, dar după europarlamentare forţele de dreapta din România cel mai probabil vor fuziona şi este incert la ce partid european se va afilia noul partid format din alipirea PNL cu PDL. Şi europarlamentarii români din PNL şi cei din PDL vor face parte din acelaşi partid naţional dar şi acelaşi grup european. Eu o votez pe Monica, care cred că are un viitor foarte bun, are şanse inclusiv să ajungă comisar european pe justiţie în 8, 12 ani.

Comments are closed.

Vezi si...

Catre proprietarii de cluburi gay din Romania!

DarkQ, cel mai influent site LGBT romanesc, va crea o sectiune dedicata cluburilor LGBT din Romania. Pagina va constitui o sectiune aparte a site-ului, unde fiecare club va avea propria pagina cu descrire, sistem de review-uri, voting, galerii de poze, adresa de contact, telefon, google maps integration, mobile version,...

Articole din aceeasi categorie