No menu items!

Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei şi Transfobiei

Acelasi autor

Tu mergi la Bucharest Pride?

Astăzi începe a 10-a ediţie a paradei LGBT Bucharest Pride şi încă sunt indecis dacă voi participa sâmbăta viitoare la evenimentul culminant al acestei...

Reacţii la declaraţiile Mihaelei Rădulescu

A durat ceva, dar am strâns cele mai importante ştiri, postări de pe bloguri şi postări de pe Facebook sau Twitter apărute în legătură...

Dezbatere naţională! Your host tonight: Răduleasca

   Cred că deja ştiţi despre declaraţiile recente ale Mihaelei Rădulescu despre comunitatea LGTB, dacă nu, oricum, le analizăm puţin mai jos şi discutăm şi...

Nu mai asculta radio, omule!

Există muzică şi după TOP 40 Kiss FM! Gusturile mele muzicale n-aş zice că sunt foarte comune, dovadă că am găsit de-a lungul timpului puţine...

3(trei) gânduri despre bisexualitate

Prietena mea cea mai bună mă sună într-o seară să-mi spună că un prieten de-al ei tocmai i-a spus că e asexual! Fata asta...
Tudor
Tudor
Age: 23 Status: Out and Proud (...and NOT single) Hobbies: reading quality journalism, modern art and old music, positivity and urban exploration
Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei

Nu puteam să las să treacă ziua asta fără o postare pe acest blog despre Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei şi Transfobiei. Dacă aici nu, atunci unde?

Începând din 17 mai 2005 la nivel internaţional se sărbătoreşte această zi, care marchează scoaterea din lista internaţională a bolilor mentale a homosexualităţii de către Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS/WHO) în 17 mai 1990. Scopul fondatorilor este să atragă atenţia în fiecare an, la nivel global, asupra problemelor persoanelor LGBT şi a discriminării în rândul politicienilor, a mass mediei, a liderilor de opinie şi a publicului larg. Astăzi s-au desfăşurat mii de evenimente şi acţiuni în peste 120 de ţări din toată lumea cu ocazia acestei zile, inclusiv în România sau la vecinii noştri, în Moldova, care au avut astăzi un marş gay prin Chişinău.

 


Această zi este recunoscută de foarte multe organizaţii şi autorităţi internaţionale sau locale, de la Organizaţia Naţiunilor Unite şi Parlamentul European până la consiliile locale ale unor oraşe din Brazilia sau Franţa. Această zi internaţională este recunoscută şi ca zi naţională de către Belgia, Marea Britanie, Mexic, Costa Rica, Olanda, Franţa, Luxemburg, Spania, Brazilia şi Croaţia.

De ce este nevoie de această zi?

 • Aproximativ 40% din populaţia lumii, adică peste 2.8 miliarde de oameni, trăiesc în state (80) unde relaţiile gay sunt incriminate şi nu au libertatea să aleagă pe cine iubesc, ei trăind într-o stare constantă de frică;
 • Aproximativ 70% din populaţia lumii trăieşte în state unde libertatea de exprimare a oamenilor este limitată de legi, regulamente sau practici discriminatorii;
 • 10 ţări din lume pedepsesc sexul cu persoane de acelaşi gen prin pedeapsa capitală;
 • În majoritatea ţărilor din lume persoanele transgender nu li se oferă recunoaştere legală sau protecţie împotriva discriminării;
 • Minorităţile sexuale şi de gen suferă cel mai des de stigmatizare, violenţă din partea forţelor de securitate (plătite să apere pe toată lumea), atacuri şi hate crimes;

Este clar de ce fondatorii au insistat şi au depus toate eforturile pentru a transforma această zi într-un mare eveniment mondial, cu ocazia căruia să atragă atenţia mass mediei către homofobie şi transfobie, să organizeze evenimente care să implice opinia publică, să dea un boost activităţilor de lobby, să creeze legături între organizaţii şi asociaţii care luptă împotriva discriminării, pe plan local sau internaţional şi să se adreseze unor noi audienţe.

Urmăriţi pe Twitter hashtag-ul #IDAHO pentru a vedea mai pe larg ce se întâmplă astăzi în lume!

Dacă tot nu ieşim din casă măcar să promovăm resursele online în rândul prietenilor şi cunoscuţilor, cum este acest blog. Am scris un articol despre asta aici.

Ce am putea face anul viitor în această zi?

15 COMMENTS

 1. Ce ar putea face gay-ii din România într-o zi ca aceasta ? Rãspuns: sã facã sex în gara de Nord, sã posteze mesaje obscene în toaletele publice fie din magazine sau din “raiul” gay-iilor adicã mall-ul. De asemenea, pot sã stea la agãtat pe site-ul gayromeo.com sau pe Facebook cãutând sã facã sex, mai ales neprotejat, ca sã poatã dea mai departe niste boli precum SIDA adicã virusul HIV si alte boli din gama BTS, stim cã unii gay sunt niste fiinte “filantrope” si “generoase”. Asadar,dacã vreti ca ceva sã se schimbe în bine, munciti si fiti civilizati, respectati-i pe ceilalti si ei vã vor respecta pe voi !

  • @Daniel, este binevenit mesajul tău. Din păcate sunt o serie de lucruri pe care nu trebuie să le mai facem înainte de a ne apuca de altceva, şi le-ai enumerat tu pe cele mai grave.

  • @Lidia, cred că faci asocieri foarte grave între homosexualitate şi pedofilie. Pe lângă faptul că acel articol este mincinos de la un capăt la altul şi clar manipulator, unor oameni ca Soros sau Kinsley nu li se pot aduce acuzaţii de pedofilie sau să spunem despre ei că ar fi susţinători ai acestei, hai să-i spunem activităţi, după toate standardele din lume, abominabile, dezgustătoare.

   Din câte am citit şi pedofilii îşi dau seama că sunt bolnavi dar nu au puterea să se oprească şi refuză să ceară ajutorul, şi tu ne întrebi pe noi dacă credem că este sănătoasă? Dar ce ne crezi? Monştrii? Ce nebuni susţin aşa ceva? Homosexualitatea defineşte IUBIREA faţă de o persoană de acelaşi sex, pedofilia, zoofilia şi necrofilia (poezia preferată a fanaticilor) sunt O ATRACŢIE SEXUALĂ faţă de minori, animale, respectiv cadavre.

   Din punctul meu de vedere, doar cele mai înguste minţi nu pot să vadă această prăpastie uriaşă între cele două grupuri de oameni şi îţi recomand foarte insistent să citeşti mereu despre astfel de teme şi din alte surse, ca să nu cazi pradă unor mmanipulări grosolane cum e ştirea menţionată. Sunt foarte dezamăgit de tine Lidia, mă aştept să depăşeşti nivelul acesta de înţelegere al lucrurilor şi să găseşti adevărul, pentru binele tău şi al celor din jur.

 2. imi pare rau, dar nu fac eu aceste asocieri. articolul este tradus de pe un site francez. este citata sursa. poti CONSTIENTIZA ca fiecare informatie din articol este adevarata? Soros a finantat congresul pedofililor. Kinsley sustine pedofilia pe fata. oare un studiu care se numeste „Băieți în contactele lor cu bărbații, un studiu al prieteniilor exprimate sexual.” se refera oare doar la pedofilie sau si la pedofilie si la homosexualitate deopotriva? ce zici de asta? trei sferturi din pedofilii arestati in sua au declarat ca sunt homosexuali? nu inseamna ca e valabila si reciproca. eu inteleg diferenta dintre dragoste si atractie sexuala, dar pun din nou intrebarea, altfel. daca pedofilia e o perversiune, de ce nu e si homosexualitatea o perversiune? exista pedofili care sustin ca isi iubesc victimele. exista pedofili care sustin ca nu vor relatii sexuale cu victimele. despre ce atractie sexuala vorbim?

  • Scumpa mea, pedofilii nu au congrese, că ar fi arestați în clipa doi. Ți-am zis, ai multe de citit înainte să discuţi despre asta aici. Toate informaţiile pe care le ai sunt false. Nu cred că mai are rost să continuăm discuţia, nici nu cred că-ţi mai aprob următorul comment că se vede că ai intenţia să ne intoxici cu tot felul de măgării. Te mai aşteptăm pe aici, mai bine informată şi binevoitoare.

 3. @Lidia diferenta dintre homosexualitate si pedofilie e simpla. Doi adulti pot sa faca ce vor. Gay, hetro, nu conteaza. Sunt adulti deci pot fi responsabili pentru deciziile lor.

  Un copil poate fi manipulat si este mai slab din punct de vedere fizic fata de un adult.

  Esti cumva un Internet troll? Nu imi dau seama la ce raspunsuri te asteptai can ai intrebat „ce parere aveti despre pedofilie? credeti ca e sanatoasa?”

  Apropo, statisticile pot fi manipulate. Depinde pe cine alegi ca respondenti, ce consideri pedofilie, ce consideri homosexualitate. Nu zic ca ce ai zis tu nu e adevarat pentru ca nu m-am interesat.

  Just saying.

 4. Ziua limbii materne, ziua bolilor rare, ziua prosopului, ziua cafelei,ziua gândirii, ziua lui Π, ziua țânțarului și ziua Star Wars; iată câteva din sărăbătorile cu care comunitatea internațională ne-a gratificat. Despre originea lor se pot scrie cele mai caraghioase file. Asta ca să nu admitem că sunt scoase din burtă.
  Aceste sărbători sau zile comemorative nu au istorie și nici nu spun vreo poveste. E drept că unele, puține dintre ele, pot fi propuse ca subiect de meditație, dacă este vorba de un subiect relevant pentru societate, în plină evoluție.
  Desigur că un astfel de articol este potrivit și util 🙂

  • @Luckyme, eu cititnd presa americană zilnic mă întâlnesc cu aceste zile. Ce e fain, e că odată pe an, obligatoriu, la nivel naţional va exista o dezbatere foooooarte serioasă despre rasism, cu ocazia Martin Luther King Day, despre homosexualitate, cu ocazia National Coming Out Day, despre constituţie şi istorie naţională cu ocazia Founders Day, nu mai zic de Thanksgiving sau 4 iulie şi multe altele. Sunt foarte practice şi tradiţiile foarte clare: despre subiectul ăla vorbeşte preşedintele într-un mesaj pentru toată ţara, vorbesc congresmenii, vorbeşte presa, chiar toată presa(politică, de divertisment, sportivă) şi aduc în atenţie tot felul de poveşti, eroi, măsuri, vorbesc studenţii, vorbesc elevii, toată ţara, ceea ce e este incredibil. La noi nu există astfel de dezbateri naţionale decât în cazul tragediilor, sub presiunea emoţiilor.

   De Lidia am şi uitat deja.

 5. Voi nu vă dați seama că donșoara care aruncă pastile pe aici e de la noua dreaptă sau provita sau mai știu eu ce vagaună papahagească? Vă pierdeți timpul de pomană și nu sunteți datori nimănui cu nicio explicație despre asocierea homosexualitate pedofilie. Foarte bine, vă puteți da seama din discursul ei că face propagandă: surse dubioase, atitudine defensivă (nu io zic așa) scriere de căcat cu moțul reprezentând concluziile trase de pe urma unor erori logice mari. Are exact discursul creștinopat cu aruncatul unei idei deampulea și apoi pusul interlocutorului să demonstreze contrariul.

  Hai, poate ai treabă cu propaganda în alte părți și noi te reținem, lidia!

 6. Bine că nu am fost ironic sau cinic :->
  Avem o sărăcie spirituală specifică celor dezrădăcinați.Până acum 20 de ani românii sărbătoreau zilele tovarășilor, ale partidului, celebrau pacea. Astăzi s-au făcut sfinți noi ca urmare a reverimentului religios contemporan, ba chiar deunăzi ciolanele lui Brâncoveanu a fost pus în raclă la închinat.
  1o mai este încă tabu, iai prima zi a lui decembrie… ei bine e decembrie:-P
  Este un deșert spriritual colectiv.

 7. lidia ~ (re: #3 și #5)

  Îmi dau seama cât de bine informați sunt blogărașii-jurnaliști de la activenews.ro de vreme ce nici măcar numele celebrului sexolog american A. Kinsey nu-l nimeresc. E clar că nici măcar o umbră de interes științific nu-i bântuie pe cei care nu-s curioși nici de numele unui autor (botezându-l ba Kinsley, ba Kinley), nici de opera acestuia, dar în schimb sunt foarte interesați de bârfele (mai cu seamă cele cu tentă sexuală) care circulă pe seama lui.

  E adevărat că studiile lui Kinsey n-au fost și nu sunt deloc scutite de controverse, însă de aici și până la a spune că a fost un susținător al pedofiliei e cale lungă. Firește că pedofilii nu lipsesc din organizațiile care sprijină (sau au sprijinit) libertatea sexuală, însă asta nu revine deloc la a spune că astfel de organizații au ca scop apărarea pedofiliei. E o greșeală flagrantă de logică – dacă cineva se ascunde după un paravan, asta nu înseamnă că paravanul a fost construit special pentru a-l ascunde pe răufăcător. Oamenii aderă în general la grupurile în care li se pare că interesele le sunt protejate , dar asta nu înseamnă neapărat că așa se și întâmplă.

  Studiul citat (fără niciun fel de referințe precise) în articolul pe care-l invoci, al unui anume Sandford (dacă nu cumva și numele acesta o fi fost scris tot după ureche, precum al lui Kinsey) n-are nimic de-a face nici cu Kinsey, nici cu o pretinsă demonstrare a unei legături între homosexualitate și pedofilie. Pentru a dovedi o astfel de teză e nevoie de mult mai mult decăt poate oferi un singur autor (și acela marginal). Singura cauză perceptibilă a acestei apropieri nefericit sugerate este faptul că ambele se referă la comportamente sexuale, iar apetitul insațiabil pentru comentarea practicilor sexuale pare-se că le provoacă puritanilor un soi de euforie cu teribile efecte narcotice asupra rațiunii.

  Genul ăsta de raționamente în doi peri mă face să mă întreb dacă nu cumva și fixația bărbaților pe sânii femeilor e de natură incestuoasă, întrucât ei visează de fapt să atingă țâța mamei, ceea ce dezvăluie natura absolut perversă a heterosexualității. 🙂

  E posibil, după cum susții, ca în majoritatea cazurilor de pedofilie să fie vorba despre pedofilie homosexuală, deși acest lucru e foarte greu de probat, având în vedere că majoritatea cazurilor de pedofilie heterosexuală rămân totuși neraportate, fetele având mai multe motive decât băieții pentru a încerca să ascundă abuzul sexual ale cărui victime au fost – în principal din teama de stigmatizare (legată de dezonoarea pierderii virginității), bazată pe prejudecata conform căreia sexul feminin e întotdeauna de vină pentru seducerea bărbaților. Însă chiar dacă 99% dintre relațiile pedofile ar fi de natură homosexuală, simpla existență a pedofiliei heterosexuale tot ar fi îndeajuns pentru a demonstra că nu homosexualitatea conduce la pedofilie ci, eventual, că inversul poate fi adevărat.

  De asemenea, este perfect real că pedofilii consideră actele lor sexuale ca fiind o expresie a iubirii sincere purtate vctimelor. Uneori însă, această “iubire” imposibil de împărtășit conduce abuzul sexual până în pragul actelor de violență fizică sau chiar la crimă. Însă tocmai din acest motiv nu se poate compara homosexualitatea cu pedofilia – pentru că în cazul homosexualității atracția sexuală și iubirea au ca obiect o persoană matură, care le poate răspunde în mod conștient și voluntar așteptărilor de afecțiune (nu automat și impus, așa cum o face un copil). Mai mult decât atât, homosexualitatea se bazează pe prietenie mai mult decât pe iubire, partenerii într-o relație demonstrând sprijin necondiționat și cunoaștere reciprocă, chiar în dauna satisfacției sexuale personale, ceea ce nu poate fi cazul acolo unde sunt implicați copii.

  Cât despre întrebarea “daca pedofilia e o perversiune, de ce nu e si homosexualitatea o perversiune?” cred că putem răspunde cu destul de multă siguranță: “Nu tot ce zboară se mănâncă!“. Asta pentru că e o întrebare perversă, menită nu să caute ci să justifice un [anumit] răspuns.

  😎

 8. Acum cateva minute, la Vocea Italiei in direct (care are, cred, vreo 6 milioane de spectatori), un concurent tocmai a spus ca a fost recent Ziua Internationala impotriva homofobiei si a multumit cu ocazia asta unui numar de persoane (unii dintre ei gay, presupun); a fost aplaudat de juriu si de public. N-am remarcat nici o reactie negativa. Sper sa traiesc sa vad si in Romania asa ceva.

 9. @lidia ori esti troll ori esti foarte proasta pentru a face astfel de afirmatii nefondate stiintific, dar nu este deloc surprinzator.

Comments are closed.

Vezi si...

Bulina Istoriei

Nu cred ca o sa fie nimeni luat prin surprindere daca spun ca traim vremuri incerte. Am facut un experiment simplu si m-am gandit la ce informatii si idei am acumulat in ultimii zece ani (-ish). Cu un minim de surprindere, memoria mea este plina cu idei si concepte...

Articole din aceeasi categorie