No menu items!

Pentru studenții LGBT și aliații lor, de azi și de mâine

Acelasi autor

Ce preferi: Teatrul Stela Popescu sau Centru Comunitar LGBT?

Știu că partea de politică locală rar își găsește un ecou pe DarkQ dar cred că puțin context și informație poate să ajute în...

1000 de zile de la “Ce faceți, mă, organizați conferințe despre gay?”

Era o marți seară când mai mulți voluntari de la Miliția Spirituală încheiau un eveniment la SNSPA, în care s-a jucat spectacolul „Dupa Traian...

Ce-ți doresc eu ție, Gay Românie

Marșul Diversității tocmai s-a terminat și, odată cu el, prima decadă de mișcare LGBT în stradă din România. Este o ocazie bună pentru a evalua...
Mihnea Florea
Mihnea Florea
De mic copil, non-profit, de mic copil gay. Dar mi-a luat 25 de ani să le pun cap la cap și din 2014 am început, timid, să mă implic pe partea LGBT. Cu ceva experiențe faine în domeniul educației și dizabilității, dintre care multe lecții cred că pot să fie traduse în dezvoltarea mișcării gay din România. Foarte interesat de ce se întâmplă în societatea civilă și de trendurile sale și adeseori pierdut în idei de proiecte faine - de am avea destul timp să le punem în practică.

 

220px-Campus_Pride_LogoÎn urmă cu 5 ani, când tocmai începusem să îmi fac coming-out-ul față de colegii cei mai apropiați, susțineam și eu licența la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București. Recunosc că, oricât de mult mă tenta să susțin o licență pe temă LGBT, am ales să scriu despre societatea civilă dedicată patrimoniului istoric. Pe “vremea mea”, acum 5 ani, nu auzisem de nimeni care să își susțină o teză, la orice nivel universitar, legată de comunitatea LGBT. Azi, știu deja 4-5 studenți doar în București care și-au dedicat lucrarea de licență sau master acestei teme, dintre care o lucrare este chiar la facultatea în care am învățat și eu. Felicitări lor!

Discuția despre gradul de gay-friendliness al mediului universitar din România este o discuție încă neîncepută. Mulți dintre cei care nu doresc această discuție ar argumenta că mediul universitar nu trebuie să aducă în discuție viața personală a individului, fie el student sau cadru universitar. Și consider acest argument valid, dacă în mediul universitar nu am avea persoane hărțuite verbal sau fizic pentru identitatea de gen sau orientarea lor sexuală, reală sau percepută, dacă am avea politici universitare inclusive pentru persoane trans, dacă decanatele și rectoratele și-ar aduce contribuția în combaterea homofobiei, la fel cum își aduc contribuția în domeniul promovarea egalității de șansa pentru alte grupuri precum femei, roma, persoane cu dizabilități, etc. Mai succint spus, putem să nu discutăm despre orientare sexuală în facultăți dacă persoanele LGBT s-ar simți confortabile în mediul universitar.

Cercetarea academică ca și activism individual este accesibilă doar celor din facultățile de profil umanist. Însă persoane LGBT sunt în toate facultățile. Dacă este să considerăm validă abordarea Kinsey, putem estimata că 10% dintre studenții oricărei universități se identifică ca sau au avut relații ne-heterosexuale. O să vin în întâmpinarea contra-argumentelor statistice și o să menționez că o bună parte dintre aceștia nu se identifică cu criteriile LGBT și/sau nu ar lua niciodată o poziție deschisă, la vârstă această, față de orice tematică LGBT. Adaug, astfel, o estimare personală: 3% sunt studenți LGBTQI care au un potențial activist alimentat de conștientizarea diferitelor grade de homofobie din mediul în care trăiesc și învață. Aici îi include pe toți care se identifică că fiind LGBTQI și care observă și înțeleg opresia în diferitele sale forme, de la mesaje pe facebook la comentarii între colegi la frică de a veni la un eveniment LGBT sau de a ieși în public cu partenerul/partenera sa pentru a nu fi marginalizați de colegii heteronormativi.

În tabelul de mai jos, vedem cum se aplică aceste statistici:

 

Localitate Universitate Numar studenți Numar studenți – LGBT (Kinsey) Numar studenți – LGBT
București Universitatea București 31858 3186 956
București Universitatea Politehnica București 29826 2983 895
Iasi Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi 22992 2299 690
Craiova Universitatea din Craiova 17082 1708 512
București ASE București 16733 1673 502
Timisoara Universitatea de Vest Timisoara 12314 1231 369
Galati Universitatea “Dunarea de Jos” Galati 11840 1184 355
București UMF “Carol Davila” București 11418 1142 343
București Universitatea Tehnica de Constructii București 8123 812 244
Constanta Universitatea “Ovidius” Constanta 7472 747 224
București USAMV București 6305 631 189
București Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” București 2442 244 73
București SNSPA București 2061 206 62
București Universitatea de Arte din București 1429 143 43
București UNATC ” I.L.Caragiale” București 967 97 29

 

Câteva concluzii rapide:

–              Când Doru Ana și Florin Zamfirescu au susținut un discurs homofob, au creat un mediu educațional ostil pentru 30-100 de studenți LGBT din cadrul UNATC. Și au responsabilitatea să rezolve această problemă.

–              Când în SNSPA, în 2012, un eveniment LGBT a fost atacat iar mai multe persoane din parte organizatorilor Miliția Spirituală au ajuns la spital, mesajul pentru cel puțin 200 de studenți LGBT a fost că sediul din Povernei nu este sigur pentru ei. Și au responsabilitatea să rezolve această problemă.

–              Când Casa de Cultură a Studenților din București organizează un eveniment homofob, ei contribuie la homofobia care afectează peste 3000 de student.  Și au responsabilitatea să rezolve această problemă.

Putem argumenta că multe dintre aceste evenimente sunt izolate însă impactul lor și-a făcut deja efectul. De acum înainte, este necesar ca discuția să treacă dincolo de argumentul “avem sau nu avem studenți LGBT”. Discuția actuală trebuie să se concentreze pe ce putem să facem pentru a îi apăra pe studenții LGBT și cum putem sa creăm un mediu în care aceștia să se bucure de toate oportunitățile mediului universitar românesc fără să își sacrifice viața personală, fără să trăiască o viață dublă și fără să trăiască în frică, și fără să fie oprimați fizic, emoțional, direct sau indirect. Iar acest lucru să se perpetueze în viață lor adultă, în modul în care își contruiesc relații și cariere și în modul în care contribuie la activismul comunității și la crearea unui context mai bun pentru cei care acum sunt în liceu și care în următorii ani vor putea să intre într-o facultate fiind out și safe.

LGBT Campus Pride Bucuresti

Despre ce pot să facă studenții, fie ei LGBT sau straight, asociațiile studențești, universitățile și cadrele universitare, în următorul post.

Înainte de a încheia postul acesta, mă bucur să anunț că există un grup fain de oameni care doresc să creeze un spațiu special dedicat pentru studenții LGBT din București. Proiectul este susținut de Planet Romeo Foundation, fiind și anunțat în România celor care au profil activ pe acel website. Pe scurt, proiectul oferă studenților LGBT oportunitatea de a se întâlni într-un context safe și să:

 • Găsească și să acceseze resurse studențești LGBT
 • Găsească și să acceseze oportunități studențești speciale (cercetări, proiecte de mobilitate internațională pe teme LGBT, internship-uri și voluntariate LGBT friendly)
 • Participe la training-uri nu doar despre LGBT, dar și pe teme studențești adaptate pentru realitatea LGBT (ex: cum ne angajăm ca persoane LGBT, unde mergem să învățam ca persoane LGBT)
 • Să discute despre homofobia din facultatea lor (și poate să facă un top al celor mai gay-friendly universități din România)
 • Socializeze și să își dezvolte cultura și leadershipul LGBT

Despre proiect, vreau să povestesc în următorul post însă dacă ți se pare fain, fie că ești din București sau nu, dă un semn de viață pe adresă mihnea.florea@gmail.com

3 COMMENTS

 1. Ca student la FSPUB, personal, îmi pun probleme mai degrabă de o formă de violență simbolică și tendințe de ostracizare ce ar putea apărea dacă aș ieși din dulap într-un cadru absolut public și instituțional. FSPUB are niște profesori și studenți care, în opinia mea, sunt prea conservatori pentru a nu îți face griji.

  Îmi aduc aminte că în anul I, când le-am întrebat pe colegele mele de grupă dacă sunt de acord sau nu cu avortul, în contextul scandalului cu evenimentul Provita de la rectorat, majoritatea au spus că avortul ar trebui interzis. Am rămas perplex!

 2. Exista o inertie care se traduce prin atitudini conservatoare-traditionaliste in orice institutie. Atat timp cat nu exista o cerinta de schimbare, progresele se vor face incet si superficial. Tocmai de asta vreau sa aflu mai multe de la tine, Mario. Poti sa imi trimiti un email, m-as bucura enorm sa aflu mai multe despre cum vezi tu un astfel de proiect intr-o facultate din Bucuresti (poate chiar FSPUB). Repet adesa: mihnea.florea@gmail.com

 3. Uite vezi, eu mi-am sustinut si lucrarea de licenta si cea de master, iar momentan imi scriu cea de doctorat pe teme LGBT. Studiez la UVT si aici toata lumea (cel putin cei de la Litere si Comunicare) sunt foarte deschisi, iar asta nu in sensul de aprobare, ci pur si simplu in sensul de dezbatere. Drept e, n-am simtit niciodata nevoia sa imi asum sexualitatea fata de colegii si profesorii mei. Nu cred ca are legatura (cel putin in cazul meu) ce fac la uni si ce fac in viata privata.
  Dar hei, faina cercetare.

Comments are closed.

Vezi si...

Sunt gay?

Salut, ma numesc Florin si am 18 ani, am avut un prieten (cel mai bun) de la gradinita pana in clasa a 9-a (cam 11 ani, momentan nu mai suntem asa buni prieteni doar ne salutam, atat) deci,vreau sa va zic ca eram nedespartiti, mai ceva ca fratii, de...

Articole din aceeasi categorie