No menu items!

1000 de zile de la “Ce faceți, mă, organizați conferințe despre gay?”

Acelasi autor

Ce preferi: Teatrul Stela Popescu sau Centru Comunitar LGBT?

Știu că partea de politică locală rar își găsește un ecou pe DarkQ dar cred că puțin context și informație poate să ajute în...

Pentru studenții LGBT și aliații lor, de azi și de mâine

  În urmă cu 5 ani, când tocmai începusem să îmi fac coming-out-ul față de colegii cei mai apropiați, susțineam și eu licența la Facultatea...

Ce-ți doresc eu ție, Gay Românie

Marșul Diversității tocmai s-a terminat și, odată cu el, prima decadă de mișcare LGBT în stradă din România. Este o ocazie bună pentru a evalua...
Mihnea Florea
Mihnea Florea
De mic copil, non-profit, de mic copil gay. Dar mi-a luat 25 de ani să le pun cap la cap și din 2014 am început, timid, să mă implic pe partea LGBT. Cu ceva experiențe faine în domeniul educației și dizabilității, dintre care multe lecții cred că pot să fie traduse în dezvoltarea mișcării gay din România. Foarte interesat de ce se întâmplă în societatea civilă și de trendurile sale și adeseori pierdut în idei de proiecte faine - de am avea destul timp să le punem în practică.

Erdupa t si ba o marți seară când mai mulți voluntari de la Miliția Spirituală încheiau un eveniment la SNSPA, în care s-a jucat spectacolul „Dupa Traian și Decebal” de Mihaela Michailov și Paul Dunca. Spectacolul prezenta viața persoanelor gay și lesbiene de dinainte de 1989, spectacol care se joacă și în prezent, cu mult succes. Ceea ce a făcut seara de 6 noiembrie 2012 aparte față de alte seri a fost atacul homofob de la ieșirea din SNSPA, chiar lângă Secția 1 de Poliție din București.

 
În jurul orei 20:00, șase activiști care au organizat evenimentul se îndreptau de la sediul SNSPA din strada Povernei înspre Piața Romană. Pe drum, au fost abordați de 10 persoane cu întrebarea “Ce faceți, mă, organizați conferințe despre gay?”. Atacul care a urmat a fost rapid și violent, fără a dura mai mult de câteva minute. Doi dintre activiști au ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca, unul rămânând internat la chirurgie plastică. Despre caz s-a scris mult în perioadă respectivă. Dar ce s-a întâmplat până la urmă cu anchetă respectivă?

https://www.youtube.com/watch?v=EpZNgzawQQE

 
În urmă cu câteva săptămâni, am discutat cu una dintre voluntarele din seara aceea – Roxana P. Roxana a scăpat fără răni, însă a fost de față în timpul atacului și a depus, alături de colegii ei, plângere. Discutând cu ea, am aflat că dintre cei 10 agresori, doar unul a fost identificat de poliție. Ca parte a anchetei, cei care au depus plângere au trebuit să vina de nenumărate ori și să petreacă ore întregi pentru a reoferi aceeași declarație. După aproximativ 2 ani, poliția a reușit să identifice unul din zece agresori – nouă nu au pățit absolut nimic. Agresorul identificat a primit o amendă în valoare de 100 RON ca urmare a participării sale la atac, dat fiind că nu era la prima abatere violentă.

În alte cuvinte, într-un caz din centrul capitalei, în care există 6 persoane agresate, 6 martori, atacul este violent, planificat, cu autori multipli (10 agresori), cu caracter discriminatoriu față de o comunitate minoritară, are loc lângă o secție de poliție, este condamnat de societatea civilă și este mediatizat în presa scrisă și TV, remediul legal oferit a fost de o amendă de 100 RON. Sau 10 RON de om, dacă făceau agresorii chetă.
Dincolo de dezamăgirea rezultatului anchetei, ceea ce cred că nu s-a discutat este reacția SNSPA față de eveniment. În fapt, SNSPA a fost gazda evenimentului și o parte dintre voluntarii agresați erau studenți în cadrul acestei universități. În astfel de cazuri, în mod natural, managementul universității trebuie să caute răspunsuri la măcar două întrebări:

  1. Sunt studenții mei protejați față de atacuri, în special de cele motivate de ură împotriva persoanelor LGBT, Rroma, împotriva femeilor, etc.? Și dacă nu, cum pot să îmbunătățesc protecția lor?
  2. În situația în care avem studenți LGBT în cadrul universității și am fost implicați într-un atac homofob, se mai simt în siguranță studenții LGBT să mai vină la facultate? Și dacă nu, cum pot să creez un mediu educațional sigur pentru ei?

Din fericire, a existat o solidaritate între studenții de la SNSPA ca urmare a atacului. Din nefericire, conducerea SNSPA nu doar că nu a inițiat nicio acțiune pentru a crea un mediu mai sigur pentru studenții LGBT, dar chiar a descurajat inițiativa studenților, dorind ca manifestarea să nu ia amploare.

Dezamăgirea, pentru mine, este cu atât mai mare cu cât îmi dau seamă că atacul nu ar fi fost raportat sau rezultatul final ar fi fost unul mult mai slab dacă nu avea loc în centrul capitalei; dacă nu erau 6 persoane agresate, ci doar una; dacă gazda evenimentului nu era o universitate de top și dacă evenimentul nu era organizat de un grup de ONG-uri importante în domeniul drepturilor și libertăților cetățenești, etc. Și atunci te gândești câte atacuri homofobe există probabil în România și câte sunt raportate.

2efeb7d103174622b641e0eade0b1e7d_LGBT FUTURE TW
De la data atacului, au trecut 1000 de zile, împlinite pe 3 august, 2015. Azi, putem evalua rezultatele: în ce măsură acțiunea Poliției a fost una corespunzătoare și în ce măsură SNSPA a răspuns corespunzător atacului. Realitatea este că întotdeauna o să fie un următor atac. Și deși nu putem să oprim violența, putem să administrăm cPrintazurile violente și să asigurăm remedii corecte. Următorul atac poate să aibă loc și în cadrul unei universități – fie ea din București, Cluj, Craiova, Iași sau Petroșani. Speranța mea este ca el să fie raportat – ca toate atacurile să fie raportate – și ca publicul, poliția, activiștii de orice tip și universitățile să reacționeze corespunzător.

 

Keep safe, LGBT students!

 

 

Previous article
Next article

3 COMMENTS

  1. Informativ articolul. Thanks for taking the time to write it. 🙂

    Intr-adevar este trist si dezamagitor faptul ca mare lucru nu s-a facut legat de atac si este o alta dovada ca traim intr-o tara dominata de homofobie si mintit inchise. In primul rand, cred ca daca at fi fost atacata Bianca Dragusanu sau alta “vedeta”, politia l-ar fi facut pe dracu’ in patru ca sa-l gaseasca pe agresor, dar asa .. ce s-or fi gandit .. “Niste gay. Dai in mã-sa! Sa nu ne stresam prea tare”. (Sper ca n-am ofensat pe nimeni cu aceasta afirmatie, dar mi se pare un scenariu foarte posibil). Si in al doilea rand, conducerea SNSPA a fost ignoranta si a preferat sa ramana musamalizeze conflictul, nu cumva sa-si faca vreo reputatie proasta in randul celor close-minded. Ca de! Ce conteaza studentii LGBT pentru ei ..

    Asadar, incidentul si urmarile sale (lipsa de urmari de fapt) ar trebui sa ridice un semn de intrebare pentru toti “Daca lucrurile raman asa, o sa mai scapam vreodata de homofobie?”.

  2. Mersi Tudor. Lucrez cu niste persoane foarte faine pe un proiect ca lucrurile sa nu ramana asa. Dar mai multe despre Campus Pride in octombrie 🙂

Comments are closed.

Vezi si...

attitude magazine: Tom Daley, cel mai sexy bărbat din lume

Mi se pare că blogul duce lipsă de subiecte mondene, nişte ştiri, noutăţi, ceva mai uşor, în care să ne implicăm mai puţin. Aşa că am să postez mai des ştiri din lumea gay şi vă rog să-mi spuneţi prin comentariile voastre dacă am permisiunea şi dacă e o...

Articole din aceeasi categorie