No menu items!

Un gay preistoric în Praga?

Acelasi autor

Educarea copiilor ca proces natural

De ani buni, se derulează în lume programe educaţionale pentru copii, privind protejarea în timpul actului sexual şi a interzicerii traficului cu persoane. Unele...

“Ți-aș spune că te iubesc, dar…”

„hey, buna. cmf?” (…erase message) Nu. Nu are rost să te deranjez. Sunt convins că o arzi cu persoane mult mai faine decât mine. Apoi, ce...

Antinous, efebul divin devenit istorie

O revoluție când Coco Chanel nici nu exista. Când vremurile erau tulburi și permisive, iar funcționalitatea sclavajului deriva în multiple forme. Este bine știut...

Când totul se duce de râpă…

... reușim să ne facem viața cumva mai frumoasă. Ce facem când ne naștem întregi și sănătoși, dar nu știm să ne bucurăm de ea...? Uitându-mă...

Lex Scantinia – o realitate?

Când aruncăm un ochi către arta romanilor, este important să nu facem acest lucru cu ochii secolului XXI. Cupa Warren (Fig. 1) este un...
Peter
Peter
Se spune că regretele în viață sunt neajunsuri menite să te tragă înapoi. Cu fiecare pas făcut, presărat de întrebări cu bună știință, nu ezit să reflectez că a mai trecut o zi, să compar greșeala cu o victorie. Cel mai bun prieten al istoriei (și cel mai de temut inamic), este puterea omului (deștept sau prost), de a specula.

Arheologii din Republica Cehă au dezgropat mormântul a ceea ce poate fi, în exclusivitate, cel mai timpuriu om homosexual sau transsexual descoperit vreodată (vezi fig. A).

Rămășitele preistorice datează din Epoca de Cupru (sau acum 2900 – 2500 de ani în urmă, fază a Epocii Bronzului) şi a aparținut culturii Corded Ware, denumită astfel pentru decorarea ceramicii folosind fire întinse (vezi fig. B). În societatea CW, majoritatea bărbaților erau înmormântaţi îngropaţi cu arme, ciocane şi cuţite ascuțite de cremene, iar trupurile lor erau poziționate pe partea dreaptă, cu capul spre vest.

“Gay-ul de grotă” a fost găsit îngropat într-un mod destul de normal, rezervat după obicei pentru femeile din timpul Epocii de Cupru. El a fost înmormântat pe partea stângă, cu capul spre est (cu sau fără bijuterii), dar cu ulcioare de uz casnic puse la picioarele lui – aproape întotdeauna regăsite în mormintele dedicate femeilor în regiune în perioada respectivă.

Fig. A

“Am descoperit un mormânt foarte specific unui om culcat în poziție de femeie, fără mărfuri de mare greutate, nici bijuterii sau arme”, a declarat arheologul Kamila Remisova Vesinova, membru al Societății Cehe de Arheologie.
“Din istorie şi etnologie ştim că oamenii din această perioadă luau riturile funerare foarte în serios, aşa că este foarte puţin probabil ca această poziționare să fi fost o greșeală”, a adăugat ea.

“Deci ne gândim, în principal pe baza datelor arheo-etnologice, că ar putea fi un membru al așa-numitului “al treilea sex”, care au fost oamenii fie cu orientare sexuală diferită ori transsexualii (sau doar identitatea lor interioară a fost diferită de restul societății),” a spus ea. “Ceea ce vedem aici nu se adaugă la normele tradiționale ale culturii CW.”

Katerina Semradova, un alt membru al echipei, a declarat reporterilor că “al treilea gen” pune în oglindă un caz mai vechi, în care un razboinic de sex feminin, datând din perioada Mezoliticului, a avut parte de o înmormântare demnă de un bărbat. Ea a remarcat, de asemenea, cum șamanii siberieni erau îngropați într-un mod similar cu subiectul de față, dar de obicei mai bogat în accesoriile de înhumare, descriind un statut social mai înalt.
“Dar această descoperire este cea mai timpurie, care ne conduce să credem omul a fost, probabil, homosexual sau transsexual”, a adăugat Semeradova.

Ziarele britanice, precum Daily Mail și Telegraph, au răstălmăcit comentariile oficiale ale Vesinovei, cum că arheologii au găsit “omul preistoric homosexual”, cu toate că termenul de “om de grotă” se referă strict la neanderthalienii care au trăit acum 30 000 de ani.

Echipa lui Vesinova a decopertat o incintă formată dintr-o singură încăpere, din situl de săpături aflat în imediata vecinătate a Pragăi, sugerând că comunitatea depășise în mod evident etapa traiului în peșteri.

În ce privește sugestia că individul era gay, experții spun că nu se poate stabili cu precizie.

Kristina Killgrove, antropolog și arheolog la Universitatea din Carolina de Nord, a scris pe blogul ei, Bone Girl, că un sit funerar nu este o dovadă imediată a orientării sexuale.
“Din simplul fapt că toate înhumările pe care le datați pot fi atribuite unor bărbați sau femei, în funcție de conținutul mormântului, nu înseamnă că nu există forme alternative nedescoperite încă și nici că prezentul caz de particularitate poartă vreun grad ridicat de importantă” a mai adăugat ea.
“Dacă această înhumare ne prezintă un individ transsexual (cum poate fi de altfel), nu înseamnă neapărat că persoana avea o “orientare sexuală diferită” și cu siguranță nu înseamnă că se auto-declara (sau cultura lui l-ar fi etichetat) drept homosexual.”

Rosemary Joyce, antropolog al Universității din California, Berkeley, specializată în sexologie și sexe în domeniul arheologiei, spune că sunt insuficiente dovezile necesare unei concluzii privind identitatea sexuală a scheletului. Neavând alte exemple concrete atribuite unor indivizi transsexuali din acea societate, “din cadrul cultural unde îngropările se disting în două mari categorii, prin poziționare și conținut, avem de a face cu ceva neobișnuit.”
În schimb, Joyce propune că adevăratul semnal pentru un sit funerar aparținând unei persoane de “al treilea sex” nu ar reprezenta o fuziune la propriu specifică caracteristicilor masculine și feminine, cât un al treilea format diferit în mod vizibil de procesiunile cutumiare.

Homosexualitatea, asa cum occidentalii cred că are legătură cu momentul prezent, vine cu o mulţime de bagaje sociale, contribuții adăugate încă din epoca omului preistoric. “Schimbarea de sex” a existat în societăţile cele mai vechi. În unele triburi ale nativilor americani, de exemplu, întâlnim cele mai multe genuri, cu şapte în plus faţă de Berdaches. În unele părţi din Indonezia zilelor noastre, există cinci sexe.
Masculii biologici ai multor culturi de-a lungul istoriei au ocupat un fel de spaţiu liminal între cele două sexe – îmbrăcându-se și comportându-se asemeni femeilor, dar comportamentul lor care nu a degenerat influențe asupra orientării lor sexuale ori a celor cu care au avut contact. Oamenii celui “de-al treilea gen” erau adesea asociați spiritualității de lideri formatori sau statutului de șaman în societăţile lor.

Fig. B

45 COMMENTS

 1. După obiceiul arheologilor probabil că va primi un nume . Sper cu disperare să nu îi spună Naomi….

 2. Hahaha, CM, și eu sper același lucru, dar în alte părți exista un minim al decenței privind morții și istoria. Sunt convins ca, dacă se întâmpla în Romania, știrea ar fi fost extrem de ridiculizată, contrastând importanța științifică. Sau cine știe? 😎

 3. Ahem, UnAltCititor, mă abțin rău de tot să nu râd, dar știu că ai dreptate!
  Acum, și oalele alea (“și ulcele”, ca-n proverb) au rostul lor…

 4. CONCLUZIA?
  Cine erea gay în gradina raiului?
  Adam, Eva, șarpele, pomul cu mere și Domnul au fost personajele principale.

 5. Si pomul si sarpele 😉

  Sarpele, pentru ca isi baga limba peste tot si mananca din orice, nu conteaza ca e fata sau baiat. 😉

  Pomul cu mere, la fel este mancat si de baieti si de fete, dar mai ales de baieti. 😉

 6. Mulțumesc, Cristi și Mary, pentru feedback-ul vostru! Mă bucură să vă văd dezbătând un articol de-al meu!!!
  În principiu, Cunoașterea și Răul în sine nu pot fi personificate prin caracteristici umane. Rămân doar Adam, Eva și Dumnezeu. În contextul în care “orientarea nu este o alegere”, personajele care își pun mai multe întrebări decât răspunsuri vor fi și acelea care se confruntă cu miezul problemei. Entitățile de valoarea unui Dumnezeu ies din discuția unui “no how” pentru momentul “here and now”.

 7. Eu am vazut cu ceva timp in urma acest clip pe youtube; cu acelasi subiect. Parerea mea este ca, stirile referitoare la comunitatea LGBT, in materie de mass-media (conservatoare, nationala, etc) ar trebui sa se concentreze pe adevaratele probleme si discutii care ne privesc.

  Anyway, vizionare faina:

  http://youtu.be/aC14y40IHHM

 8. Peter, articolul tau chiar m-a facut sa gandesc unde si cine era gayul la acel moment, ca trebuia sa fie undeva.
  Si nicidecum nu pot iesi din discutie acele entitati care sunt de fapt radacinile existentei noastre, e ca si cum ti-ai renega tatal si mama.
  Si cred ca de fapt, AICI ESTE CHEIA, intelegerii multor mistere care ne preocupa mintea.

 9. Itsfriday, ai dreptate, dar asa cum sublinia și Cristi, nu putem sa ne renegam trecutul. Sunt aspecte care, de bine, de rău, pot fi clarificate sau cel putin puse în discuție. Istoria ne permite sa argumentam în defavoarea asa-zisei morale sociale, atâta timp cât ne vom baza pe dovezi irevocabile. Nimeni nu a spus ca este ușor, dar adevarul va ieși întotdeauna la iveala.

 10. @Peter… urasc istoria, tot ce scrie despre istorie, off n-am rabdare deloc sa citesc despre istorie, am prins esenta postului totusi din titlu si cateva comentarii. Si nu prea stiu ce parere am, pe de-o parte nu ma face sa ma duc in fata unui straight hoimofob , sa ridic manutele si sa-i spun “yeee uite bitch, existau gay si in vremurile antice” , pe de alta parte mi se pare interesanta descoperirea, dar tot nu cred ca cineva poate fi 100% sigur de faptul ca ,,,chestia respectiva , osemintele, reprezinta un “Dumnezeu sa-l odihneasca in pace” personaj din categoria “al treilea sex”…
  Se vede ca iti place ceea ce studiezi, Peter, bafta cu istoria artei!

 11. Adi, nu știu dacă asta a fost scopul tău, dar mulțumesc pentru incurajare; chiar simțeam nevoia… De altfel, ma bucur ca bate la ochi ca sunt student la Istoria Artei?
  Într-adevăr, asemenea subiecte delicate nu pot fi expuse oricând și oricum, dar este un + binevenit!

 12. @Cristy. Faceti ce faceti si il bagati pe Dumnezeu la mijloc.

  Adam a devenit un fel de simbol gay. Reviste care ii poarta numele, seituri video s.a.m.d.

  E greu de spus daca Dumnezeu a creat in acelasi timp mai multi oameni sau doar o copie: Adam si Eva.

  Adam inseamna “pamant” si Eva “mama celor vii”. A fi gay poate fi o alegere insa la fel de bine si o consecinta a propriei istorii (educatie, familie, internet).

  Nu cred ca cineva se naste gay.

 13. Avocatus, îmi cer scuze ca intervin, dar ai spus mai multe lucruri interesante. Dacă ai dubii în ce privește ideea de copie sau nu, înseamnă ca ești de acord și cu afirmația: “Nu cred ca cineva se naște heterosexual.” (oricât de neobișnuit ar suna!) (și nici gay cum ai spus)
  Ori asta ma face sa ma gândesc la un citat dintr-o carte:

  “În 1926, Comisia pentru crima a Statului Minnesota a fost mandatata sa investigheze fenomenul infracțional, ca sa elaboreze o metodologie de combatere eficienta. Preambulul raportului începe cu o neobișnuită descriere a condiției umane. Pentru umorul pe care-l conține, redau câteva fragmente: “Fiecare nou-născut își începe viata ca un mic sălbatic. El este cu totul egoist, egocentric. El vrea tot ce vrea și când vrea: biberonul, atenția mamei, jucăria frățiorului, ceasul tăticului. (…) Noul-născut este corupt. N-are morala, nici cunoștințe, nici îndemânări.”

  O concluzie a doi profesori de la Harvard: “Cauza infracționalitatii este lipsa unei educații morale adecvate în anii formativi, în special în perioada 1-6 ani.”

  Bun; ne putem referi aici și la educație sexuala? Dacă ea într-adevăr se definește în acei șase ani? Aici invit sa nu luați în calcul doar “cazurile traumatice”, din motive lesne de înțeles.

 14. Actually Peter , ti-am vazut profilul de pe facebook, asa am tinut minte ca esti la istoria artei 🙂

 15. @Peter As spune totusi ca fiecare este unic in sine. E greu de generalizat. Pentru unii sunt traume, pentru unii curiozitate, inclinatii, alegeri. Asadar factorii sunt multipli pentru care cineva e gay.

  Propria istorie e cel mai elocvent exemplu.

 16. Avocatus, eu cred ca ce te framanta pe tine in realitate e propria ta orientare sexuala, si cred ca acest blog e pana la urma un pas bun in a o accepta, oricare ar fi ea.

 17. @Corneliu ai perfecta dreptate. Si eu cred acelasi lucru. Ma bucur ca ai reusit sa ma citesti astfel.

  Nu-ti ascund insa dorinta interioara de a ma invinge pe mine insumi.

  Prin comunicare, dialog reusim sa ne cunoastem mai bine. Pana la urma nu avem ce pierde. DarkQ-ul are persoane inteligente. E placut sa stai de vorba cu ele: “sa primesti si sa oferi din propria experienta de viata”.

  Multumesc pentru aceasta afirmatie.

 18. Mă bucură cursul discuției; o confirmare a faptului că nimic din ceea ce facem nu este în van!
  Îmi doresc să găsești formula cea mai potrivită ție și celorlalți, Avocatus!

 19. Pai, e destul de simplu, Avocatus, dar asta nu e treaba mea.
  Un om nu poate trai fără sa-și manifeste nevoile, iar acea persoana care are tăria de a se abține deja depășește condiția umana. Evoluează. Ori multe din enigmele ce ne privesc strict ca specie ne sunt încă inaccesibile. În niciun caz maselor societății-etalon.

 20. Avocatus devine obositor sa-ti tot repet ca stiam ca sunt diferit de mic copil, chiar de la 5, 6 ani. Nu stiam nici sa scriu, nici sa citesc, nici experienta de viata nu aveam, practic de abia renuntase mama sa mai ma imbrace in pampersi.
  Si tot la fel spun majoritatea gaylor sinceri cu care am vorbit.

  Tu sincer iti spun si IMI CER ANTICIPAT IERTARE, pentru vorbele dure pe care o sa le citesti… tu sincer iti spun, esti un gay batut in cap, care si-a refulat instinctele sexuale destul timp ca sa creada ca e ceva natural sa-ti refuzi placerea sexului, numai ca nu poti renunta cu spor la sex si mai tragi o laba din cand in cand, dupa care te mustra constiinta ca nu mai esti mireasa virgina a Domnului si ceri sa te ierte,… EL, … ca EL iarta greselile noastre.
  Ai o lipsa in educatie, in schimb ai prejudecati multe pe care le ridici la rangul de precepte panaceu universal valabile tuturor.

  Cand o sa intelegi ca stiu si ma simt gay de mic copil?

  Dumnezeu este in toate, chiar si in aceste cuvinte dure scrise pentru tine, fiindca mie nu imi foloseste cu nimic daca simti sau nu tu ceva, dar in schimb tie iti foloseste cu prisosinta, chiar daca te enervezi la inceput.
  Pentru mine nu este decat timp consumat, daruit tie pentru destuparea mintii tale, deci in folosul tau nu al meu, deci respect dorinta LUI de a slujii prin tine pe EL.

  Totusi am o curiozitate stiind ca sexul la om trece intai prin minte:

  La cine sau pe cine ori ce iti imaginezi cand te masturbezi?

  Nu glumesc, raspunsul la aceasta intrebare rezolva partea cu ce esti.

 21. Cristy. Multumesc ca ai rabdare cu mine. Multumesc si pentru cuvintele tale sincere si “dure”.

  Iubeste-ma asa cum sunt spunea Ichigo intr-un articol. Ai dreptate ca sunt batut in cap si cat priveste masturbarea din cand in cand. Ca sa fac? Daca asa am fost indoctrinat.

  Faptul ca vorbesc cu voi, care imi sunteti prieteni imi mai alunga gandurile. Stii ce am observat? Seara cand scriu un mesaj mai toti de pe blog, fie sunt cu soti lor in pat , fie navigheaza pe seituri gay. Nu vezi niciunul e pustiu pe blog, aproape in fiecare seara. Cum imi d-au seama? Majoritatea fac comentarii fie dimineata, fie intre orele 16-19.

  In ultimul timp am lasat mai usor cu “laba” odata pe saptamana. Pai mi se intampla fie la dus fie d-au un click pe ce nu trebuie. E ca si cum ai aluneca pe un topogan. Nu am imginatie cu nici unul, sincer nu te mint. Clipurile video in general provoaca de cele mai multe ori la excitare pe cei singuri.

  Esti satisfacut de raspunsul meu. Cuvintele tale nu m-au jignit cu nimic. Iti respect parerea.

 22. Avocatus, eu cred ca opiniile negative pe care le ai despre orientarea gay vin din faptul ca nu-ti poti asuma propria orientarea sexuala. Mai pe romaneste, tu incerci sa te convingi pe tine insuti ca nu esti gay atunci cand dezvolti tot felul teorii pe care nici tu insuti nu le crezi (de pilda, faptul ca homosexualitatea ar fi o alegere – stii foarte bine ca nu e, sau ca e o consecinta a unor traume din copilarie).

  O cale mai cinstita ar fi sa-ti recunosti deschis si sa-ti asumi orientarea sexuala. Pentru ca, chiar daca ai o orientare care nu-ti place, nu ai ce sa faci, nu poti sa o schimbi si e mai bine sa ti-o asumi asa cum este.

 23. @Corneliu As vrea sa fiu gay dar nu ma lasa religia!

  Spunea cineva odata si chiar tind sa-l cred: cineva care nu a facut sex fie cu o fata fie cu un baiat nu poate spune ca e hetero sau gay.

  Desigur ca ma intereseaza ceea ce sunt. Nu stiu daca sunt gay sau nu. Simt ca imi plac mai mult baietii frumosi ca de altfel si fetele. Nu caut nici un fel de relatie (nu-mi permite religia!).

  Cred ca am capul pe umeri ca sa va respect pe fiecare dintre voi. Pe urma vad ca dialogul pe care il propun este unul constructiv. Voi sunteti deschisi, sinceri eu la fel fata de voi asa ca nu vad nici o problema in a dialoga si aprecia reciproc.

  God bless you!

 24. Avocatus, deja e un pas in plus cand spui ce ai vrea sa fii, ce esti de fapt. Nu trebuie sa faci sex pentru a avea sexualitate, asa cum stii foarte bine. Noi, cei de pe blog te vom ajuta sa depasesti problema asta care te macina, problema propriei tale sexualitati. Sunt convins ca si ceilalti utilizatori te vor incuraja sa fii sincer macar cu tine insuti.

  Deci, il ajutam pe Avocatus?

 25. Avocatus, o sa fie mai greu decat iti inchipui tu acum ca o sa fie.
  A te lupta cu religia, fiind in sanul ei duce fara drept de apel la condamare si damnare.
  A te elibera de concepte, prejudecati, indoctrinari este mai greu decat munca lui Sisif.

  Singura conditie care te poate impaca sufleteste este credinta, iar aici nu ma refer la credinta religioasa, ci la aceea credinta de deasupra dogmelor religioase dar care are izvorul in Dumneiezitate, divinitate.
  Acel izvor netrunchiat de dogme, interese, putere, bani.
  Poate parea paradoxal, dar acest izvor exista si sunt convins ca omenirea o sa ajunga sa conlocuiasca in armonie cu toate religiile existente, redescoperinduse faptul ca EL este UNUL … Sssiii doar denumirile umane sunt diferite.

 26. Eu îi admir lui Avocatus energia cu care ne aminteşte în fiecare intervenţie a sa una sau alta din Scripturi. Consecvenţa cu care strigă în pustiu. Iar noi, la umbra palmierilor din oaza noastră ne minunăm ce ciudat sună vântul deşertului “auzi, fato, cum şuieră parcă ar vorbi…” sau “vorbii” cum greşit scriu mai toţi, de îmi vine mie să mor.

  Doar că, Avocatus dragă, religia e foarte mult în zilele noastre o organizaţie. Care are destul de puţin treabă cu mântuirea individului şi foarte mult cu controlul. Dom’ părinte vrea să facem sex cum vrea el, să mergem pe stradă pe trotuarul pe care vrea el, să mâncăm carne când spune el. Tu eşti într-o situaţie deloc de invidiat, natura ta se opune afiliaţiei religioase. Sper ca lupta zilnică şă îţi răscumpere greşelile făcute cu aceeaşi frecvenţă.

  Sunt foarte curios care anume e religia ta şi dacă eşti un credincios simplu (dar deloc obişnuit după cum observ) sau preot sau călugăr. Mai sunt curios cât de departe merge curajul tău şi disponibilitatea de a accepta realitatea. Adică dacă congregaţia din care faci parte este la curent cu demonii pe care te lupţi să îi învingi şi care este poziţia ta publică în congregaţie cu privire la homosexualitate, cea privată de aici fiind admirabilă.

 27. Dragi prieteni,

  nu stiu de ce vorbiti voi despre religie, dogme atc. Nu fac prozelistism, incerc sa spun ceea ce gandesc. Dupa cum vedeti va respect credintele pe care le aveti si nu incerc sa va ifluentez cu nimic. Ceea ce bucura inima mea este acest dialog liber cu voi. Deasupra legilor si dogmelor sta iubirea. Uneori ma intreb daca am ceva comun cu voi? Cred ca da.

  Sunt in ierarhia Bisericii. Insa nu stiu daca acest lucru schimba discursul meu cu voi, sau afecteaza intr-un fel prietenia noastra.

  Daca ar fi sa creionez inca odata nelinistea mea spirituala as enunta-o astfel:
  Pot cu adevarat sa ma indragostesc de un alt barbat?
  Cum pot trai castitatea perfecta?
  Cum pot ajunge la perfectiunea iubirii?
  De ce nu pot sa ma inving pe mine insumi?
  De ce fac raul pe care nu vreau sa-l fac?

  Acceptat-mi aceasta incapatanare. Va doresc numai bine si ma rog pentru voi.

 28. Avocatus, e limpede ca drumul castitatii pe care l-ai ales nu te multumeste, si acum cauti altceva. Poti sa fii insa mai explicit, de ce fel de ajutor crezi ca ai nevoie de la noi? Caci banuiesc ca nu astepti sa-ti spunem ce ai de facut in legatura cu intrebarile de mai sus. Si inca ceva: cum adica nu stii de ce se vorbeste aici despre religie? E vreun motiv pentru care utilizatorii de aici nu ar trebui sa abordeze acest subiect?

  Acum despre faptul ca te rogi pentru mine: eu nu am venit niciodata cu o rugaminte in sensul asta, dar daca totusi simti nevoia sa o faci, asa ca o fapta buna, atunci trebuie sa o faci cu discretie, ca toate faptele bune, iar nu sa o anunti pe internet, nu cred ca e crestineste asa.

 29. Corneliu. Nu vreau sa fac polemica religioasa.

  Faptul de a te ruga pentru cineva nu e o lauda. Se obisnuieste acest lucru.

 30. Avocatus, prezenţa ta în ierarhia Bisericii schimbă enorm perspectiva mea asupra prieteniei noastre. Pentru că ierarhia Bisericii este principalul meu duşman , şi nu din punctul meu de vedere, ci al ei. Adică această ierarhie îmi atacă modul de viaţă constant, mă etichetează ca pe un om defect,mă ameninţă cu cele mai grozave represalii dacă nu mă schimb radical. Intoleranţa publică la adresa mea are ca justificare activitatea Bisericii . Astea sunt motive care pun semnul întrebării deasupra etichetei de prietenie pe care o aplici relaţiei dintre noi. Poate fi exerciţiu intelectual, dispută politicoasă, sau bunăvoinţă din partea ta , dar prietenie? Întrebam ( retoric evident ) care este poziţia ta publică cu privire la homosexualitate. Evitând răspunsul ne confirmi bănuielile.
  Da, în discuţiile pe care le avem aici aşa pare , respecţi credinţele , opţiunile noastre. Partea ta din dialog musteşte de dragoste creştinească, politeţe şi înţelegere. La fel şi eu îţi înţeleg zbuciumul , îţi admir curajul , îţi respect opţiunile. Te rogi pentru mine, mulţumesc. Întrebarea e pentru ce te rogi, să revin pe calea cea bună?
  Preţuiesc discuţiile noastre de aici, dar până la prietenie e cale luuuuungă

 31. Draga CM,

  fie ca admitem sau nu am devenit un fel de prieteni chair daca numai “virtuali”.

  Prima data cand v-am scris am avut un sentiment de teama, amestecat cu cel de bucurie. Am simtit in sfarsit faptul ca pot fi sincer si ma pot manifesta liber. Sunt constient de faptul ca e posibil sa fiu citit chiar de catre cei din “breasla”, nu ma deranjeaza acest lucru.

  Sunt multe semne de intrebare pentru mine, te rog sa ma crezi. Nu inteleg de ce multi crestini nu au capacitatea de a fi toleranti. Nu inteleg de ce multi “se ascund dupa deget” desi au probleme si nu au curajul (asa cum il aveti voi) sa discute liber si constructiv despre propria homosexualitate (ma refer la clerici) . Atunci cand ma adresez voua trebuie sa renunt fie la masca, fie la ipocrizie.

  Daca ezista principiile de dialog, toleranta, si respect atunci cred ca este posibila orice relatie. Nu sunt fundamentalist. Sunt constient ca pot invata multe, de la orice persoana umana. Pe de alta parte stiu ca nu e usor sa-mi urmez propriul ideal si ca uneori par de-adreptul ridicol cu modul meu de a vedea realitatea.

  Nu ma rog sa revii pe calea cea buna. Ci pur si simplu cand ma aflu la rugaciune, ma gandesc la voi si il rog pe Domnul sa va intareasca cu harul sau, sa gasiti adevarata fericire si mai ales sa va mearga bine. Cel dintai care trebuie sa se intoarca sunt eu.

 32. Asa, si ce vrea sa se demonstreze cu gay-ul antic (preistoric, cum se spune aici)?

  Antica este si prostitutia, si crima si zoofilia si multe alte lucruri “interesante”. Se doreste demonstrarea anticitatii homosexualitatii; da, stim cu totii ca este foarte veche, asta nu inseamna ca trebuie imprastiata in toata lumea ideea ca acest lucru este normal.

  Aceasta teorie nu demonstreaza nimic altceva decat disperarea cu care se vrea realizata legalizarea acestei anomalii in Romania, tara inca ramasa in picioara in fata acestei influente occidentale distrugatoare, promovate prin pornografia din mass-media, care are efecte grave mai ales asupra copiilor.

  Se spune asa: ce daca ne iubim, pe cine ranim cu acest lucru? Va spun eu, pe cei care vad gesturile de tandrete dintre gay, si copiii sunt cei mai dispusi imitarii. Sa nu mai vorbim de persoanele din cercul de prieteni ai gay-lor, care, (unii dintre ei) ajung sa-si schimbe parerea de dinainte despre natura acestui lucru (daca este normal sau nu).

  • @Camelia,

   Homosexualitatea a fost deja legalizata de ani buni. Dar homosexuali au fost si pe timpul lu’ Ceasca. Ah, ca faceau inchiseoara? Da, facaeau, pentru ca regimul comunist este unul mai mult sau mai putin extremist. Si la fel de anormala a fost acea chestie, anticonstitutionala etc cum a fost si conditiile de libertate incarcerata in care traiau romanii. Conditii care se resimt pe plan psihologic si azi, la peste 20 de ani de la Revolutie.

   Romania, comparativ cu tarile occidentale este cu 30-40 de ani in urma. Si aici ma refer strict la mentalitate si trai. Draga mea, nicaieri pe lumea asta, nimeni in afara de oamenii apropiati sufletului tau (sot, prieten, familie) nu da 2 bani pe tine. La fel si in cazul meu, al tuturora.

   Tu crezi ca Romania, este o nestemata a carei stralucire vrea Europa, occidentul sa o stirbeasca? Nu. Romania este o tara laica, plina de prosti (usor contolabili, insetati dupa bani si inglodati in rate), corupta cu un nivel de trai precar. Doar deschide TV-ul si butoneaza-l, vei intelege, dar sunt convins ca stii. In aceste conditii de ce spui ca “Romania, tara inca ramasa in picioara in fata acestei influente occidentale distrugatoare, promovate prin pornografia din mass-media”? Da ce, crezi ca homosexualitatea ii vreun virus care se transmite dinspre occident inspre noi, tara lu’ papura voda… singura care detine fusul de aur si scoate argintul viu?

   Nu. Dar daca tu vrei sa crezi asa, e dreptul tau.

   Legat de copii. Da ei sunt cei care sunt cei mai dispusi imitarii. Dar homosexualitatea nu se imita. Crezi ca daca copilul tau va vedea vreodata doi barbati sau doua femei ca se tin de mana pe strada, i se va reseta ceasul sexualitatii si va deveni brust homosexual??? Nu, nici poveste.

   Homosexualitatea nu e vreun cuvant pe care copilul tau sa il repete si astfel sa devina homosexual. Homosexualitatea nu este nimic complex. De aceea niciodata nu a reusit sa fie explicat de cercetattori. Homosexualitatea din punct de vedere al atractiei, emotiilor implicare, sanselor etc… este identica cu heterosexualitatea. Ah, ca din punct de vedere biologic femeile au ovule si barbatii spermatozoizi… asta e partea a doua. Dar la cata lume e deja pe pamant si la cum se moare de foame… nu cred ca 10%-14% homosexuali au ca efect extirparea rasei umane. Atata timp cat va exista heterosexualitatea, va exista si homosexualitatea.

   Asadar, lucrurile nu sunt asa cum le-ai invatat tu din vorbele din batrani ca sunt. Mai gandeste-te, deschide ochii si… lasa pe fiecare sa traiasca cum vrea. Tu trebuie sa ai grija de viata ta. Noi, avem grija de a noastra.

   Toate cele bune.

 33. @Camelia

  Homosexualitatea nu este “împrăştiată” în toată lumea. Homosexuali EXISTĂ în toată lumea şi în toate timpurile. Nu sunt vizibili peste tot, această situaţie fiind cea căreia ne opunem noi. Pentru că homosexual fiind am exact acelaşi drept ca şi tine să exist, să mă manifest în public.

  Îmi conteşti dreptul de a-mi manifesta tandreţea? Cine te-a numit arbitrul moralei? Reciteşte rândurile lui Robert şi încearcă să înţelegi. Sau mai sigur, analizează-ţi adolescenţa. Imaginea a două femei sărutându-se ţi-ar fi schimbat evoluţia sexuală?

  E o mare porcărie (mii de scuze, mă enervează cumplit subiectul ăsta) că vă refugiaţi în spatele ” copilului”. Voi sunteţi cei care suferă şi mai ales latura inchizitorială a personalităţii voastre.

  Încetaţi, nu mai încercaţi să ne băgaţi în Rai cu forţa ! Copiii trebuiesc educaţi, nu tot ce zboară se mănâncă, tot aşa vor învăţa că nu tot ce văd pe stradă li se potriveşte. Îţi garantez că niciun adolescent heterosexual nu va deveni gay pentru că mă vede ţinându-mă de mână pe stradă cu partenerul meu pentru că nici eu gay fiind nu m-am covertit văzând zeci de cupluri hetero lingându-se prin troleibuze. Nici sutele de ore de film în care majoritatea poveştilor de dragoste erau între bărbaţi şi femei nu m-au adus de partea “corectă”.

  Prietenii din jurul nostru îşi schimbă părerea pentru că văd că suntem oameni normali şi frumoşi ( că de aia ne sunt prieteni) şi compară ce le spuneţi voi cu ce văd cu proprii ochi.

  Ai înţelepciunea de a te bucura de viaţa ta lăsându-i pe ceilalţi să se bucure de a lor. Avem de învăţat unii de la alţii.

 34. Camelia, homosexualitatea nu e imprastiata, logica ta poate e un pic imprastiata. Altminteri combati bine, Romania inca face fata acestei influente occidentale, alaturi de Rusia, Nigeria, Iran si celelalte modele de civilizatie care imi scapa acum.

 35. Robert admir faptul ca tu nu obosesti niciodata sau chiar daca esti obosit, nu ne arati asta ci duci lupta mai departe.

  @CM cred ca ar trebui sa vezi intai omul si dupa aceea institutia[biserica].
  Iar CM, incep sa te inteleg/cunosc chiar daca doar virtual acum , dar poate in carne si oase intr-un viitor sper nu foarte indepartat.

 36. @Avocatus e pentru prima data cand incep sa te simt ca pe o fiinta a lui Dumnezeu, ca pe un copil al LUI si imi cer scuze ca a trecut atat timp pentru a realiza asta.
  Trebuie sa iti duci crucea singur, asa cum o face fiecare dintre noi.

  TU ne spui,

  Daca ar fi sa creionez inca odata nelinistea mea spirituala as enunta-o astfel:

  Si pui intrebarile:

  Pot cu adevarat sa ma indragostesc de un alt barbat?
  Cum pot trai castitatea perfecta?
  Cum pot ajunge la perfectiunea iubirii?
  De ce nu pot sa ma inving pe mine insumi?
  De ce fac raul pe care nu vreau sa-l fac?

  DA POTI, destui dintre noi au fost, sunt si sigur se vor mai indragostii.
  Castitatea nu poate fi perfecta, ea este sau nu este. Este simplu in teoretica dar foarte greu in practica. A te pastra cast o viata intreaga, inseamna a fi sfant.
  Numai EL poate iubii perfect, noi oamenii putem incerca si contrar parerii generale, doar unii dintre noi, foarte putini ajung la aceea forma de iubire neconditionata si nici un om nu a ajuns la acea iubire divina care isi iubeste dusmanul si refuza sa-i faca rau ci raspunde la ura lui, cu bine, iubire si lumina.
  De ce cauti sa te invingi si nu incerci sa traiesti in armonie?
  Oare raul pe care zici tu ca-l faci nu este necesar sa poti tu invata de fapt ceea ce trebuie sa faci pentru a evolua?

 37. @cristymaykei
  Tocmai asta fac, evaluez omul . Îi citesc declaraţiile, îi admir ce găsesc de admirat, detest ce simt detestabil. Iar instituţia în care e angrenat din proprie voinţă este o parte a personalităţii respective. Exact aşa am făcut cum îmi recomanzi. Am văzut omul, apoi instituţia, am corelat informaţiile şi apoi am decis: încă nu suntem prieteni . Asta nu înseamnă că nu vom fi niciodată.
  Cât despre partea cealaltă, dacă începi să mă înţelegi, mi-ar fi de mare folos dacă mi-ai face un rezumat… :laugh:

 38. @cristymaykei, nu e lipsa de neoboseala, sau vreun har. Efectiv ma deranjeaza sa vad ca oamenii de langa noi, poate vecinii mei, ai tai, ai nostrii judeca asa cum o fac.

  Marea lupta pe care at trebui sa o duca si organizatiile pro-gay, ar fi aceea cu heterosexualii. Dar, daca pentru asa ceva nu sunt fonduri… nu se fac proiecte. 🙂

  @Corneliu, adevarat le mai zici. :-*

Comments are closed.

Vezi si...

Invitație la o cafea…

Pentru că am vorbit recent cu Smog și cu Maykei să ne vedem la o cafea, mi-a venit ideea de a invita pe oricare dintre voi, care scrieți sau citiți acest blog, la o cafea undeva în București. Nefiind de prin părțile locului, aștept propuneri din partea voastră cu...

Articole din aceeasi categorie