No menu items!

Basescu si referendumul din 2012

Acelasi autor

Revenirea…in lumea ta

"Home sweet Home!". Acesta este primul lucru care pot sa il spun despre revenirea mea pe DarkQ, cel mai tare din parcare in domeniu...

O nouă democratie…

Democraţia.... ştim cu toţii ce este, am auzit la TV ori la orele de istorie de la şcoală. Eu ştiam ce este democraţia (mai...

Atractia, visul si realitatea

Dupa cum sugereaza titlul articolului, asa un fel de circuit prin care trece orice persoana, fie ca vorbim despre persoanele heterosexuale, bisexuale sau gay. De cate...

Brokeback Mountain – O iubire secreta

In primul rand as dori sa va descriu forta iubirii adevarate (in opinia mea), aceasta este carcterizata de o dorinta puternica de a fi...

Prima dragoste nu se uita niciodata

Se pare ca expresia asta este foarte adevarata, am simtit-o si eu pe pielea mea. Am stat acum 2 zile si eu ca tot omul...
JustMoi
JustMoi
Niciodata nu vei fi pe placul tuturor, dar trebuie ca tu sa te iubesti la nebunie pe tine insuti pentru a putea primi iubirea celorlalti. Sa nu uiti niciodata sa negociezi cu viata si cu oamenii pentru a primii ceea ce iti doresti, nu spune asa e destinul si spune vreau sa schimb destinul.

Dupa cum zice si melodia lui Sore pe care o ascult cu nebunie mai ales din cauza referendumului de ieri.

In primul rand as dori sa-i felicit pe cei care s-au dus la vot si sa mai spun ca sunt foarte dezamagit de cei care nu au facut acest lucru.

Ieri eram super happy cand m-am dus sa votez impotriva lui Basescu si am stat toata ziua pe RTV sa vad cum va evolua situatia, va rog frumos sa ma credeti ca am fost profund dezamagit de rezultatele prezenţei, dar foarte multumit de rezultatul referendumului, apoi am tras o cearta cu tata la 11 noaptea fiindca e basist si nu a mers la vot, desi se plange din ce in ce mai mult din cauza situatiei financiare.

Atat vreau sa le spun basistilor: Fratilor, ce dracu a facut Basescu in 8 ani de zile (bun)? PD-L joaca foarte murdar spunand ca jumatate dintre romanii care pot vota sunt in jur de 9 milioane, eu zic ca sunt maxim 8 (maxim 16 milioane de persoane in tara care au drept de vot), ei se bazeaza pe recensamantul din 2002.

As dori sa-mi raspunda si basistii si ceilalti…da mai ales basistii

As mai dori ca Basescu sa nu uite ca aproape 8 milioane de oameni nu il mai vor si ceea ce a facut el acestei tari se va rasfrange asupra lui…macar Dumnezeu o sa faca dreptate, ca noi romanii suntem cel putin jumatate niste ticalosi si nu ne intereseaza de tara ci doar binele persoanl… nu mai comentez…

80 COMMENTS

  1. Trebuie să fii constient de faptul că tăierea salariilor si a pensiilor a fost o miscare de a impiedica Romania sa aiba soarta Greciei. Toate tarile europene au adoptat diverse masuri de austeritate (taieri salariale, cresterea TVA etc). Singurul mesaj electoral al USL a fost acesta, “Basescu v-a taiat pensia, demiteti-l”… ceea ce mi se pare aiurea daca e sa ne gandim la o coagulare politica, chestie de care Romania are nevoie.

    Si comunistii din Grecia tot asa si-au castigat electoratul…

    Asa ceva contravine 100% cu intentia de a face bine poporului, ca noi, oamenii de rand simt nevoile si saracia, nu ei, care au salarii de mii de euro, indiferent ca noi crapam sau nu de saracie.

    Si fraierii care nu inteleg asta, urla “Jos Basescu!!!”… de parcă USL o să schimbe ceva. Ce-ar face USL, fiind singura putere politica care ar reprezenta atat Guvernul cat si Presendentia Romaniei? N-ar fura? Cine i-ar opri? De două luni, de cand continua mascarada asta, România nu a fost guvernata, nu s-a facut absolut nimic…. in conditiile in care 25% din terenurile agricole sunt compromise (ceea ce va duce la scumpiri substantiale ale alimentelor de baza) si economia interna e pe butuci si investitorii nu mai au incredere in România deci pula bani intrati. Nu mai zic ca ne-am luat adio si de la spatiul schengen. O sa fie interesant…

    Lucrurile, zic eu, trebuiesc privite in ansamblul lor iar rezultatele referendumului erau de asteptat, nu fac decat sa demonstreze ca românii sunt needucati.

    Eu nu, nu am votat.

  2. de ce s-a editat articolul? Era mai fain titlul meu… si s-au mai schimbat si unele cuvinte

  3. Problema ta daca nu ai votat.
    Dar unde scrie ca numai Basescu poate fi presedinte?
    De ce nu putem schimba hotii?
    De ce noi trebuie sa saracim, iar PD-L sa fure si sa rada cu nesimtire?
    Ce are Basescu de este asa iubit?
    Fratilor eu nu va inteleg
    Oricum cazul meu este fericit… tocmai m-am lasat de facultate si voi merge in Anglia cu sora-mea si cumnatul meu.
    Dar oamenii care nu au sanse sa plece…nu au dreptul la viata?……..
    De abia astept 22 august… ultima data cand o sa mai fiu in Romania o sa fie pe aeroport la Timisoara

    • JustMoi, cei care gandesc ca mine nu sunt pro Basescu, PDL, si/sau impotriva USL. Aici nu mai e vorba de juc politic sau preferinte. E vorba de o anumita logica. Nici mie nu-mi place PDL, ca partid, dar nu-mi miroase a bine ca o singura formatiune politica, indiferent de care ar fi aceea, sa conduca România. Opozitia este necesara.

      Apoi, daca ar fi sa aleg intre PSD/USL si PDL, as alege cu ochii inchisi PDL-ul.

      Ma bucur pentru tine c pleci, daca asta crezi ca te va ferici. Iar noi, cei care vom ramane, trebuie sa gandim un pic, nu sa fim niste oi euforice de betia unor promisiuni fara fundament.

  4. Robert pentru tine e usor sa spui… maicamea fiind bugetara iar taicameu somer in 2009 atunci cand s-au taiat salariile, tu nu stii ce clipe de cosmar am trait, acum e mai bine totusi (da nu din cauza PD-L)
    Eu zic ca handicapatii de PD-L puteau sa lucreze pentru a aduce bani in tara, nu sa aleaga calea usoara de a taia

  5. JustMoi, unde scrie ca Antonescu este un presedinte bun? Ca sa-ti raspund cu o intrebare! Serios, putem schimba hotii, nimeni nu e impotriva, dar sa incepem cu USL-ul! Nu crezi? Sau, cumva acest referendum a fost platit din banii USL-istilor? Nu are nimic isit din comun Basescu, dar ma uit putin la moneda EURO, care in criza asta politica a cam luat avant! Nu crezi totusi ca fiecare isi urmareste interesul?

    Nici eu nu am votat, desi mi-as dorit am ajuns la ora 21:00 in tara, nu aveam de unde sa stiu ca se prelungise votarea pana la ora 23:00, pt prima data in istoria tarii!

  6. Robert, nimeni nu contestă necesitatea reducerii cheltuielilor statului ( fie criză sau prosperitate)

    Fraierii care urlă “Jos Băsescu” contestă decizia numitului de a face reducerile aste pe spatele amărâţilor. Oare e aşa naiv din partea mea să pretind colectare mai eficientă în loc de reduceri de indemnizaţii de şomaj? Sau să se oprească risipirea banilor pe prostii şi să se canalizeze spre susţinerea spitalelor din zone izolate. Sau ca reducerea cheltuielilor salariale cu bugetarii să se facă prin eliminarea celor care freacă menta ŞI NU prin reducerea comunistă , fără criterii a tuturor salariilor bugetare, care fie vorba între noi, demotivează ăia doi trei care îşi mai făceau datoria corect.
    Tot fraierii ăia urlă jos Băsescu ( sau nu urlă, eu de exemplu, dar susţin asta la fel de apăsat) ca sancţiune pentru mitocăniile proferate de numitul la adresa tuturor. N-o să îl iert vreodată pentru jignirea Majestăţii sale Regelui. Şi doar pentru asta şi voi vota întotdeauna împotriva lui şi a oricui îl susţine.
    În plus, aşteptam în campania asta de referendum să răspundă unor întrebări ceva… aiurea! Au preferat să schimbe vorba şi asta e un semn de lipsă de caracter. Mă mir că nu observi astea.

  7. Fratilor, daca pica chiorul, noi in 2 luni aveam sanse de a alege un nou presedinte nu neaparat pe Crin… stiati asta?
    Un presedinte interimar nu poate sta mai mult de 3 luni. Si punct

  8. Gabriel, dacă ai fi vrut ai fi aflat că s-a prelungit programul.
    Ca multe alte cheltuieli ale funcţionării statului, referendumul este plătit de la buget. Dacă mă întrebi pe mine este o cheltuială mai justificată decât, să zicem, renovarea unei vile de protocol.
    Îţi răspund eu la întrebarea cu care i-ai răspuns lui JustMoi. Nicăieri nu scrie asta, dar acum nu comparam prezideţiatul lui Băsescu cu al lui Ponta . Acum era vorba dacă Băsescu mai e bun de preşedinte sau nu. Şi vă place sau nu, răspunsul formulat este Nu. Trăim mai prost decât trăiam la începutul primului mandat Băsescu, suntem mai tulburaţi, mai învrăjbiţi, mai dezamăgiţi, mai (euro)sceptici.
    N-aveai decât la alegerile care urmează să nu-l votezi pe Antonescu, deşi aş fi tare curios să îţi aflu argumentele. Sunt sigur că sub pulpana Băsescului fojgăie o mie de băsescoizi, unul din ei, cel mai aprig putea să fie noul preşedinte.
    Euro a mai crescut şi va mai creşte, bine că exact saltul ăsta te-a convins de necesitatea stabilităţii băsiste…

    • CM, da, într-adevar, taierea pensiilor a fost o masura brutală, cea mai simplă, cea mai la indemana. Aceasta masura a dovedit clar incapacitatea conducerii tarii de a face mai mult. De la Revlutie incoace, Romania nu a avut oameni competenti la carma. E un lucru stiut. Insa, USL-ul, intr-o situatie similara ce ar fi facut? Hai sa vedem ce-o sa faca acum, cand euro e 4,6 si se preconizeaza ca va ajunge la 5,5 la iarnă. cei care au rate automat platesc mai mult, ca ei is platiti in RON. Sa vedem cum o sa redresese ei economia tari, de unde vor lua ei banii pentru cresterile saariale promise. O sa ne trezim cu salarii mai mari cu 15% si cu inflatie mai mare, preturi crescute cu 20%. O sa fie bine, presupun. Atunci n-o sa mai planga lumea ca Base le-a taiat salariile.

      Romania are nevoie la ora actuala de o conlucrare a partidelor politice, de lipsa luptei pentru ciolan, ca despre sta este vorba. Guvernantii isi pierd timpul cu acuze, cu jigniri, cu defaimari, cu can-can-isme… in timp ce noi, oamenii de rand o sugem.

  9. Încă o precizare, mi-am dat seama că mulţi nu ştiu asta . Băsescu ar mai avea vreo doi an de mandat, sunteţi siguri siguri că vă mai place atâta timp cu Băsescu preşedinte?

  10. Hai sa se bage si popa un pic, cu toate ca nu are voie sa faca politica. Poate între prieteni da.
    Am asistat in aceste zile la o “tiganiada politica” din care nu am inteles mare lucru. Ceea ce detest cel mai mult e limbajul mizerabil pe care il au politicienii intre ei. Sunt orbi doar de putere.
    Constiutia spune clar: “presedintele e mediator”. Insa opt ani Basescu a vrut sa fie presedinte jucator. El striga sus si tare: “Constitutia nu e respectata”, insa el este primul care o incalca. Guvernul a fost condus de la Cotroceni si nu de la Palatul Victoria.
    Ce treaba avea presedintele sa vina si sa declare taierea salariilor cand acest lucru era treaba lui Boc (sluga lui Basescu)? Iar daca e criza sa fie criza pentru toti si nu numai la bugetari si pensionari. Presedintele Romaniei trebuie sa fie apolitic.
    Cei care au de pierdut suntem noi toti.

  11. Robert, că a venit vorba de logică, sper că realizezi lipsa ei în explicaţia ta. La referendum acum EXACT despre pro sau contra Băsescu era şi ATÂT.
    Strategii despre echilibrul puterilor au rost după aceea. Acum era vorba despre da sau nu Băsescu. MIe mi se pare că ceaţa asta este deliberată, şi cel mai tare şi mai tare mă supără incapacitatea noastră de a ne contrazice potiticos. Mai ales că e ilogic să mă bănuieşti că am cedat unor promisiuni fără fundament, când acum nu s-a discutat nicio clipă despre promisiuni. Ci destpre evaluări fără vreo promisiune.
    Alea vor veni în curând şi dacă e să ne referim la ele, atunci cu ce comparaţie i-ai eticheta pe cei care refuză să compare promisiunile cu situaţia reală?

  12. Robert citeşte ce am scris
    , nu m-am referit la pensii ci la salarii. Şi am spus ce cred eu că era mai corect de făcut. Daţi afară
    un sfert dintre angajaţi şi anume cei ineficienţi.
    NU ştiu ce ar fi făcut USL, ştiu ce au spus că trebuie făcut
    şi aia mi se pare şi mie cel mai corect lucru. Am detaliat în comentariul nr 9

  13. Aş uza de logică pentru a “despleti” rezultatul acestui referendum.
    Nu există vreun dubiu legat de intenţiile celor care s-au prezentat şi au votat Da, ei sunt cetăţeni care se opun lui Băsescu.
    Încerc să mă pun în pielea celui căruia îi e indiferent Băsescu, dar care crede în democraţie şi în echilibrul politic al puterilor. În acest caz chiar dacă aş fi 40 % NU şi 60% Da m-aş prezenta şi aş vota “nu” pentru a da un mesaj că USL nu e chiar peste tot, nu e chiar la 100 % deşi nu despre asta era vorba .
    Dacă aş fi un susţinător al lui Băsescu NU M-AŞ PREZENTA , aceasta fiind singura opţiune practică.
    Dacă mi-ar fi indiferent cine este preşedinte nu m-aş duce , dar nici n-aş participa la vreo discuţie legată de subiect, tocmai pentru că nu mi-ar păsa.
    După cum vezi, Robert aplicând logica mea declaraţiilor tale te-aş fi văzut mai degrabă participând şi votând împotriva demiterii

  14. Și eu am votat cu „Da”, însă mă supun vrerii majorității. De-asta e democrație, ca majoritatea să decidă. Iar majoritatea a decis să nu participe la vot.
    Oricum, pe ultima sută de metri a campaniei, eram atât de dezgustat de „argumentele” USL, încât m-am cam clătinat cu privire la hotărârea votului meu. Și nu cred că sunt singurul. USL-ul a făcut, cred eu, o campanie extraordinar de proastă. Au fost extraordinar de dizgrațioși, ba chiar înspăimântători. Și mai cred că, dacă inițial balanța a înclinat împotriva lui Băsescu, foarte mulți indivizi s-au răzgândit pe parcursul campaniei. Cu alte cuvinte, USL-ul și-a dat singur cu tezla în coaie, prin agresivitatea cu care au desfășurat toată această acțiune de a-l îndepărta pe Băsescu de la putere. Probabil că, încurajați de rezultatele alegerilor locale, și-au pierdut răbdarea și și-au cam dat arama pe față. Aramă care le-a amintit românilor de caracatița din timpul guvernării PSD-iste și probabil că i-a făcut să se gândească de două ori înainte de a vota.
    Nici eu nu sunt simpatizantul vreunui partid politic și cred că ar trebui schimbată toată clasa politică și mai ales mentalitatea politicianului român. Un exemplu ne-ar putea fi Islanda, care a reformat toată clasa politică, au băgat la închisoare toți politicienii corupți, au naționalizat sistemul bancar și… se descurcă, domnule, foarte bine, fără aprobul sau ajutorul UE, care, bineînțeles că îi ignoră pentru a nu atrage atenția asupra acestui model „periculor” de democrație. Însă… nu cred să ajung să trăiesc să văd înfăptuite astfel de reforme în România…

  15. Fireman,
    Ce populaţie are Islanda oare? Are rost să invocăm modele de astea, sunt aplicabile ?

  16. Sunt de acord ca erau necesare taierile salariilor, pensiilor, indemnizatiilor si alte asemenea masuri, dar ar fi fost echitabil daca taiau si din cheltuielile exorbitante, nejustificate, nesimtile ale lor. Daca eu mananc “o coaja de paine si o ceapa”, atunci nici ei sa nu se lafaie! Si atunci putem vorbi de solidaritate in fata crizei economice!
    Iar USL-ul in afara de masuri electorale, multe dintre ele fara niciun fundament, altceva nu a facut… ba, gresesc, a mai dat din gura prin eminentii lor reprezentanti.
    Si-au insusit si ne-au adus la cunostiinta niste masuri economice si fiscale, masuri ce sunt inaplicabile la momentul de fata. Dar ei si le-au insusit ca “da bine” inainte de referendum.

  17. @ RobertG nu ma va face fericit plecarea din tara, chiar deloc… dar nu vad o alta solutie.
    La noi in tara nu ai dreptul la munca sau la rasplata cuvenita, este foarte greu pentru orice tanar care nu are acele “pile” de rigoare.
    Studiile sunt din ce in ce mai costisitoare si nu te ajuta cu nimic..
    Imi pare rau dar asa este situatia la noi, din pacate.
    Eu am incercat sa schimb ceva ducandu-ma la vot, dar in tarisoara asta asa vor ramane treburile. Nu pot face nimic eu singur sau cativa care mai vor sa schimbe tara in bine

  18. Problema e complexa. Bine au votat 46,2%. Ce te faci cu restul care nu s-a prezentat, care au ramas bine-merci acasa sau a fost împiedicati sa voteze? Cum interpretezi acest apsenteism cand legea cere un prag de 50%+1? Se atinge acest prag daca îi excludem pe cei din strainatate, caci romanii din interiorul tarii au dreptul legal si moral de al alege pe cel care îi reprezintă?
    Basescu vede doar 5% care lipseste pentru cvorum, USL se uita la cei peste 7 milioane care au votat împotrivă. Cum poti fii presedintele unui stat când lumea nu te mai vrea?
    Ma bucura mult faptul ca discutati asupra acestei teme.

  19. 90% din romanii care au votat au vrut demisia lui Basescu.
    Peste jumatate (50%+) din romani au votat.

    Oricine nu realizeaza asta e ignorant.

    Insa, o lege criminala si listele electorale din 2002 il lasa pe Traian Basescu nu numai sa se stearga la cur cu voturile noastre, ci sa ni le si bage pe gat apoi. Omul asta s-a compromis atat de mult in opinia publica inca isi permite sa declare absolut orice, sa faca orice, pentru ca oricum n-are nimic de pierdut.

    Nu, nu era nevoie sa taie vreun salariu (poate pe cel al tatalui Robertei Anastase, care avea vreo 30000 RON/luna pentru ca e un om valoros). Uite de ce:
    http://porcisme.ro/

  20. Eu ma bucur ca au fost oameni ce NU s-au dus la vot ptc asa cred eu ca e cel mai bine, Victor Ponta si alti sunt niste Gu****E Umane si as vrea sa se duca departe de Romania, undeva sa uite de tara asta, care are multe locuri frumoase si am putea avea mii de turisti daca totul s-ar face asa cum trebuie, degeaba discutam noi aici si despicam firul in bucati marunte, daca hoti cauta sa scoata bani doar pt ei si de POPOR ii doare in FUND.
    Pai m-as bucura daca Romania n-ar mai primiri fonduri UE si ar fi tratata DUR ptc asa merita la ce “destepti” si plagiatori are.

    Iar in sistemul de invatamant totul e un rahat cu ochi si frisca pe el.

    In strainatate ROMANI sunt vazuti cu ochi rai si asa mai departe,.

  21. Avocatus, încerc să imaginez o situaţie ideală. Un referendum este o întrebare cu două răspunsuri. Dar variantele de răspuns sunt trei şi sunt distincte: “Da” , “Nu” şi “Nu mă interesează problema”. toate trei variantele sunt onorabile şi merită băgate în seamă.
    În situaţia în care confirmarea sau infirmarea întrebării adună majoritatea voturilor totul e clar. Problema e când majoritatea se abţine a se pronunţa. Nu mi se pare corect a se asocia această opţiune nicuneia dintre celelalte două. Cu alte cuvinte, consecinţele trebuie să fie diferite. Exemplific : Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui ? Variante de rezultat:
    “Da” majoritar Clar, Preşedintele demis .
    “Nu” majoritar Clar: Preşedintele îşi continuă mandatul
    “Nu răspund” majoritar invalidăm referendumul. Adică ce facem? Preşedintele e demis , nu e demis? E o aberaţie după logica mea oricare din variante. Singura logică pentru mine e repetarea referendumului până la obţinerea unei majorităţi pentru unul din răspunsurile care au o urmare clară. Urmată de o sancţiune serioasă la adresa celor care l-au iniţiat, mă pot gândi de exemplu la dizolvarea parlamentului .
    Asta e schema pe care o pot imagina eu.

  22. CM orice referendum cere o mobilizare de persoane si cheltuieli enorme, toate de la bugetul statului. Nu exista: nu ma intereseaza. Aici e prooblema ca in politica iniferenta se taxeaza si lasa loc la cei cu mai putine voturi sa ajuga in functii de stat. Situatia actuala duce la o regandire a structurilor statului. Atat timp cat discutam asupra principiilor democtratice si constitutionale nu vad nici o dificultate. Insa orice scandal costa mult. A nu te interesa, a nu te prezenta la vot inseamna: lasa prostii sa te conduca.
    Eu nu spun ca unul sau altul e mai bun, fiecare sa voteze cum vrea, insa important e sa-si exprime optiunea electorala. PDL a ales boicotul deoarece a inteles ca numai astfel Basescu poate ajunge la Cotroceni indiferent cat vor vota impotriva, In situatia de fata alegerea cea mai potrivita ar fi ca Basescu sa-si dea demisia si sa mearga pe mare. Pe urma romanii sa-si aleaga pe cine vor, dar sa-l aleaga.

  23. Voi chiar credeti ca lui Ponta-i pasa de cel 7 mil de oameni si el lupta pt ei??!! Sa fim seriosi, ciolanul conteaza, nu dorinta poporului! Iar pt acest ciolan se face uz de orice mijloc posibil.
    In ceea ce priveste evaziunea fiscala, ce intr-adevar ar putea sa scoata la liman economia noastra, nu intra in discutie pt ca se stie cine face evaziune fiscala in tara asta- politicienii prin oamenii lor-si, indiferent de cine vorbim, Ponta, Basescu, Antonescu, nu o vor stopa niciodata, chiar daca, prin absurd, ar vrea unul dintre ei personal sa o faca. Daca ar avea vreunul curajul sa faca asa ceva cred ca ar fi executat in plina strada.

  24. Atunci cand tai 25% din salariile si pensiile unor oameni care deja mor de foame e clar ca nu vrei binele oamenilor. Bine ca pensionarii mananca o paine pe zi si Basescu doarme pe bani. Nu le am cu politica, dar sunt ipocriti.

  25. Avocatus, eu vorbeam despre o situaţie teoretică şi chiar cred că există dreptul de a nu interveni într-o dispută care nu te interesează. E datoria politicienilor să selecteze problemele pe care se face referendum (tocmai din cauza costurilor semnificative) şi cele pe care se fac doar sondaje.
    În cazul de azi Băsescu a introdus o perturbare majoră. A lipit abuziv susţinătorii lui de cei care se abţin. Caz în care probabil că va trebui amendat modelul de rezolvare. Cum? Pot doar să bănuiesc, dar nu e datoria noastră, noi am făcut ce trebuia. E treaba lor să rezolve, ei vor asuma o soluţie şi costurile electorale ale acesteia.

  26. So..hai să opinez si eu putin. Am fost la vot, mi-am indeplinit responsabilitatea civica de cetățean. Nu am nimic cu cei care nu au mers la vot dar am ceva cu cei care au sustinut (politic vorbind) o boicotare a unui referendum popular.

    Am votat DA. De ce am votat asa? Am votat asa nu pentru că au fost taiate salariile, ca a fost introdus neconstitutional CASS-ul la pensii, că a taiat ajutoarele sociale sau subventiile. Am sustinut toate deciziile acestea…

    NU, am votat DA ca o sanctiune pentru Băsescu cât și pentru PDL. Am votat asa pentru anii de scandal politic initiati de Băsescu, de faptul ca guvernele lui nu au realizat un plan sau actiuni concrete pentru combaterea crizei. Am fost sunt sunt de acord cu reducerile facute de guvernele Boc, dar ma asteptam si la actiuni de stimulare a economiei, nu să o stranguleze cu forfetarul.

    Nu ma astept ca Ponta (trebuie sa plece din noiembrie) sa face lucruri mai bine, ma astept doar să nu faca lucruri mai rele. Totusi, cu georgescu la MF ma astept la inflatie cu doua cifre la anu.

  27. Vad ca CCR a declarat neconstitutionala legea uninominalului pur propusa de USL (si reclamata de PDL) pentru ca ar da un numar de parlamentari prea mare, in conditiile in care noul referendum arata ca suntem mult mai putini decat eram in 2002.
    Poate ia lucrul asta in considerare si cand va judeca validitatea referendumului.

  28. Legea respectiva a fost propusa de PDL, Non_Luse. Si-au reclamat la CCR propria lege.

  29. Eu vad doua probleme majore in tara asta, lasand la o parte oamenii politici, care dupa cum s-a mai mentionat, sunt toti doar o apa si-un pamant. Puterea inraieste pe toti si as putea spune chiar ca prosteste pe toti. In momentul in care incepi sa vezi numai cum sa-ti umpli mai bine buzunarul, te-ai cam pierdut ca om, iar tara devine doar o jucarie pe care nu stii cum s-o chinuiesti mai bine, doar o vacuta careia nu stii cum sa-i storci mai bine si ultima picatura de lapte!
    Problema principala pe care o observ vis-a-vis de votare si exprimarea dreptului constitutional este aceea ca oamenii nu stiu ce sa voteze. “Eu cu cine votez?!” este mai actual ca niciodata, pentru ca oamenii nu stiu politica. Mare parte din cei care au drept de vot habar n-au cu ce se mananca politica (pot spune cu mana pe inima ca nu sunt cu mult mai breaza decat ei!). Ai drept de vot de la 18 ani (si am citit ca ar dori chiar sa reduca pragul la 16 ani!). Cati dintre cei care v-au fost colegi la liceu, sa zicem, i-ati considera apti pt a vota? Pt cati dintre ei ati garanta ca au habar pe ce au pus stampila?… ca au cantarit toate optiunile, ca au avut argumente pro si contra pentru fiecare partid, ca au ales intelept? Nu exista asta ceva! Parerea mea este ca materia aia de care ne bateam joc prin clasa a 8-a parca, cultura civica, ar trebui facuta inclusiv la liceu, si in fiecare an. Ca sa ai o populatie care stie cu adevarat ce vrea, nu doar niste muste fara cap, ar trebui sa o educi. In Romania nu se intampla asta. Si atunci va mirati de ce lumea nu merge la vot?! Pt ca nu-i intereseaza, pt ca nu au informatii vis-a-vis de ce ar trebui sa voteze.
    A doua problema pe care o observ este aceea ca noi nu vedem decat ce ne lasa Media sa vedem. Nu cunoastem toate uneltirile si intrigile si tot ce se intampla “dupa perdea”. Si atunci din nou, ne bazam ratiunile doar pe franturi de intamplari/ argumente. Si mie mi s-a parut josnica si agresiva toata campania anti-Basescu. Si parca s-au intamplat mult prea repede toate ca sa fie adevarate. E ceva ce nu se leaga in toata treaba asta!
    Ce-o sa urmeze acum? Cum spunea si Robert, tara o sa se duca rau de tot de rapa datorita faptului ca o sa lupte ca chiorii intre ei. Nu stiu cum sa se ponegreasca mai rau unul pe celalalt, cum sa scormoneasca mai bine despre actiuni necurate facute de unul, de altul. Intre timp, Romania va fi in “stand-by” 🙂 Deci,

    “Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! ” 🙂 Ca bine le mai zicea Eminescu!

  30. OK DACA SI ACEST ARTICOL E FUNNY CONFORM VOTURILOR VOASTRE EU SUNT POPA BUDIST!
    DACA TOT S-AU CHELTUIT BANI PENTRU ACEST REFERENDUM, DE CE NU V-ATI DUS LA VOT SI SA VA EXPRIMATI DORINTA…DACA NU ATI FI VRUT CA BASESCU SA PICE, PUR SI SIMPLU APLICATI STAMPILA PE CHENARUL CU “NU” SI TOATA LUMEA ERA FERICITA

  31. JustMoi ~ (re: #36)

    Dacă țipi, o să-l faci să fie și mai amuzant :). Sunt curios ce titlu avea articolul tău înainte de editare, ca să văd cum îl votez…

    Eu am susținut de la bun început suspendarea și demiterea, cu toate că motivele invocate și mijloacele folosite în acest demers repetă cu minuțiozitate toate păcatele regimului Băsescu. Cred că ar fi un principiu bun pentru revigorarea mediului politic în general (și a interesului populației pentru viața politică) să se găsească formule juridice pentru ca instituția suspendării și a revocării mandatelor celor aleși să fie extinsă și diversificată.

    Siguranța politicianului ales că nu poate fi schimbat pe durata mandatului are ca urmare înșurubarea în scaun pe întreaga durată (uneori prea lungă) a unui mandat, cu implicații nefaste asupra activității politice a acestuia. Nu e vorba atât de tentația corupției (care numai uneori – și tardiv – poate fi probată, deși căile care duc la corupție sunt mai periculoase decât momentul final al coruperii), cât de blazare, de plafonare, de traseism la nivelul principiilor și, în general, de luarea unor decizii politice proaste, adesea în contradicție cu speranțele alegătorilor.

    Chestiunea reprezentativității, care e mitul central al democrației, a ajuns o simplă marotă, care trebuie foarte bine scuturată. Alianța împotriva naturii, care este USL oferă un astfel de mijloc inedit de persiflare a statutului uzat al reprezentativității, nu numai prin dezamăgirea ideologică pe care o produce aderenților și simpatizanților de partid, ci și prin deriziunea în care împinge ideea de putere politică.

    Singura calitate care l-a propulsat pe Băsescu în viața politică a fost “vâna” lui politică. Nimeni nu bănuia însă că masculul alfa al politicii românești opera de fapt cu stimulante, sexul său politic fiind în fapt disfuncțional. Atuul său cel mai puternic, tăria lui de caracter oscilează undeva între priapism și intumescență forțată. Traian Băsescu îmi pare un lider umflat cu pompa de vacuum. Apetitul său insațiabil pentru micile dramolete de salon, nelipsita lui batistă cu cloroform fluturată pe la nasul spectatorilor, sau preocuparea pentru loviturile de imagine cu parfum de domnișoară rănită converg toate spre a întări ideea unui lider complet lipsit de substanță, crescut în umbra flacidității de care nu poate scăpa.

    Cred că a venit vremea ca bătrâna matroană a politicii românești să iasă din scenă. Românilor le plac curvele, însă tocmai asta îi face să se și sature repede de ele.

  32. Un lucru care mie personal mi s-a părut interesant. Pe scena politică de la noi din țară s-a creat o alință așa de mare precum USL împotriva unui om. Din prima o să cred că motivul acestei alianțe este buna stare a țării și binele oamenilor și că acest om face numa chestii rele. NU. Nu am niciun motiv să cred că alianțele care se creează pe scena politică au ca scop si motiv binele țării. USL s-a simțit amenințat de Băsescu dintr-un motiv sau altul. Ei nu vor să îl dea jos pe Băse pentru că “vai Doamne, în ce stadiu neo adus acesta”. Ei vor să îl dea jos pentru că le încurcă lor planurile. Pentru că nu pot fi ei cei care fură precum Băse și PDL.

    Mai mult, cum se poate creea o alianță între partide care teoretic au ideologii diferit? PSD partid de stanga, PNL de dreapta. Cum vine asta? Ce tip de ideologie are USL-ul?
    Iar USL nu sunt cu nimica mai presus sau mai prejos decât Băse și PDL.
    La fiecare scrutin de alegeri mi s-a părut că am fost puși să alegem între a distruge țara sau a distruge țara.

    Mi s-a părut că în această campanie USL și-a dat cu stângul în dreptul.

  33. Ce metafore folosesti si tu, Grid 😀
    Intr-adevar, multi oameni nu pricep doua lucruri:

    1. La referendumul acesta nu s-a votat decat daca vrei ca Traian Basescu sa mai fie Presedintele Romaniei, atat; nu plagiatu’, nu desfiintarea institutiei Anastase si institutiei Blaga, nu Crin. La alegerile prezidentiale putem sa o votam linistiti pe Sulfina Barbu, pe Elena Udrea, pe MRU, sau pe cine pula lor decid PDListii sa propuna pentru functia cu pricina.
    Ah, sigur ca n-o sa voteze nimeni cu ei, si tocmai de-asta acesti iubitori ai democratiei, care altfel vor sa interzica posturi de televiziune si considera presa o amenintare la securitatea nationala, se ascund in spatele unui cvorum impus intr-un mod total ilogic.
    Da’ chiar, sper sa candideze Elena Udrea, ca doar a fost cel mai bun si mai performant ministru, aa si cel mai frumos.
    N-am inteles de ce astia, iubitorii de democratie, turbeaza din cauza faptului ca 1 televiziune ii critica. Eu, care sunt de stanga (deci comunist, evident), nu m-am gandit vreodata macar “ce bine-ar fi sa se interzica B1, EVZ, RL, Adevarul”, dar cred ca nu stiu eu ce-i democratia, mai ales aia “de dreapta”.
    E minunat, totusi, ca, in ziua in care Traian Basescu declara ca e obligatoriu ca sa nu ne uitam 10 zile la Antene, Antena 3 a avut cea mai mare audienta din istoria sa iar Basescu a primit un vot impotriva sa absolut covarsitor. Inseamna ca nu suntem atat de spalati la creier incat sa ne dicteze unu’ cand sa iesim la vot si la ce posturi TV sa ne uitam.

    2. Demiterea unui politician printr-un vot popular nu poate fi decat un lucru de bun augur. Adevarata democratie romaneasca, nu cea confiscata de propaganda, s-a consolidat mult in anul 2012, in opinia mea. Si aici pot aminti caderea guvernelor Boc si MRU in urma protestelor, acum suspendarea, la cererea populara, si chiar cazul concertului INNEI! Invatam incet-incet ca se poate sa ne impunem vointa. Daca USLul va face rau Romaniei (sper ca) o sa protesteze lumea si impotriva lor, deocamdata eu unul le multumesc ca au realizat doua din cele trei obiective ale protestatarilor.
    Deocamdata vad ca destul de multi au devenit extrem de sensibili la orice neregula, ceea ce in fond ar fi un lucru minunat, daca nu ar veni la pachet cu o supradoza de ipocrizie. Adica bine ma, e foarte bine ca te deranjeaza extrem de mult faptul ca Antonescu chiuleste de la Senat, dar de ce ai tacut tu la toate ticalosiile lui Basescu (despre care se pot scrie carti)?!

  34. @asp.pet: Hei, suntem in Romania, unde ideologiile sunt doar niste fetisuri ale unora si nimic mai mult. Pai zi mersi ca PSDu si PNLu’ nu au trecut de la dreapta la stanga intr-o noapte, ca PDLu’.
    Toate prostiile astea cu dreapta, stanga, rege, presedinte, etc. sunt degeaba atat timp cat coruptia macina totul.
    Dar, daca si tu ai un fetis cu doctrinele politice, uite aici ideologia USL:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism

  35. Non_Lose, USL-ul e social-liberal in conceptia britanică cât sunt eu de fascist. USL-ul nu arata nimic din social liberalism, altceva decat denumirea.

    In rest te sustin in toate afirmatiile tale.

  36. Habarn-am cum e conceptia britanica asupra social liberalismului, dar presupun ca USL o poate clama, macar. Oricum nu conteaza, ca lumea nu voteaza cu ei pentru ca sunt de dreapta, de centru sau mai stiu eu ce, ci mai degraba din ura pentru Basescu si pentru ca le-a mers mai bine inainte de guvernele Basescu(Boc/MRU).

    Apropo’, l-am auzit odata pe Crin Antonescu cand zicea ca alianta asta e menita sa existe doar cativa ani, dupa care sa se separe iar pe scena politica din Romania sa existe doar doua partide mari, PSD si PNL, ceea ce probabil se va si realiza, din moment ce PDLul probabil va disparea in viitorul apropiat, odata cu aparatul lor de propaganda, aflat in pierdere de ani de zile (aia de dreapta, care rezista, totusi, “miraculos”).

  37. Grid, mă gândeam şi eu zilele astea ce bine ar fi dacă am avea câte un referendum de ăsta în fiecare an. Cu totul altfel s-ar purta ăla de e ales preşedinte dacă ar şti că are de dat socoteală mai des.
    Asp.Pet alianţa aia mare s-a creat împotriva unui om care la vremea respectivă concentrase o putere foarte mare în mâna lui şi a câtorva locotenenţi fără coloană şi aproape fără nume. Cu care putere făcea cam ce îi trecea prin cap, iar efectele acelei situaţii sunt dezastruoase pentru majoritatea dintre noi. Începuse să îşi clădească cercuri concentrice de apărare: legale, instituţionale, culturale, ideologice, declarative. NU mai dădea socoteală nimănui şi asta e o situaţie nefirească. Nu a făcut-o nici acum în pragul demiterii şi asta mie îmi spune multe despre filozofia lui.
    Dacă te deranjează incoerenţa ideologică a USL nu pricep de ce PDL ţi se pare preferabil. Unii au un proiect politic clar asumat şi în numele căruia şi-au acomodat pe faţă ideologiile, ceilalţi au cârmit-o într-o clipă de la stânga la dreapta fără vreo explicaţie şi fără ca vreunul dintre “puriştii” ideologiei din România să ridice vreo sprânceană.

  38. @CM de unde reiese în tot comentariul meu că sunt pro PDL sau că prefer PDL? pentru o secundă m-ai speriat
    După cum am zis în comentariul anterior, din punctul meu de vedere și USL și PDL sunt la fel. Fiecare luptă pentru interesele proprii folisindu-se de interesele poporului pentru a obține susținere și legitimitate în așa zisele acțiuni. Dar niciunul din aceștia, la finalul zilei, nu va urma în realitate, bunăstarea țării și a poporului. Acțiunile USL le consider și le clasific acțiuni populiste (tipic PSD). Acțiunile întreprinse de PDL au fost tot de interes personal (au redus cheltuielile cu salariile dar nu au redus cheltuielile lor din parlament/guvern etc).
    Nu sunt pentru niciun partid din țara asta. La toate alegerile mi-am anulat votul deoarece nu am încredere în acțiunile niciunuia. Nu au fost în stare sa demostreze că luptă pentru interes național niciunul din aceștia.
    Și app CM, crezi că băse o să fie președinte tot timpul? o să răspundă pentru tot ce o făcut împotriva țării.
    Și cei din USL nu vor să aibe doar ei toată puterea în mână nu? În momentul de față ei controlează guvern, parlament, avocatul poporului, monitorul oficial (etc.) … dar nu, interesele lor sunt pure și au în suflet interesul țării (nu cred așa ceva cu clasa politică care o avem acuma) doar pentru că sunt anti-băse.

  39. Nu mai revin cu niciun comentariu pe această temă deoarece consider că discuțiile despre politică tot ce reușesc să realizeze e scandal și ceartă între oameni și nu mi se pare că pot avea vreodată (sau cel puțin acuma) un final în care lumea să se adune într-o horă și să se bucure de diversitate în gândire. Decât să intru (m-am băgat deja) într-o discuție fără final și care e plină de ceartă mai bine merg în altă parte (ce bine că am unde să merg).

  40. Eu nu m-am dus la vot. Decizia a constat nu neaparat in a-i face (inca) o favoare lui Basescu, ma saturasem de el si eu, ci din cauza lui Ponta, a practicilor sale din campanie. Ultima, prin care a permis unei gloate de primitivi sa dea buzna in Vila Dante (sau cum s-o numi), a pus capacul. Nu ar fi pus capacul daca spunea :”Eu, Ponta, daca voi ramane premier sau voi ajunge vreodata presedinte, nu voi locui intr-o vila luxoasa facuta pe banii romanilor, ci intr-o locuinta facuta din banii mei”. De asemenea, mi-am dat seama ce inseamna Antena 3 cand am lasat 3 mesaje pertinente, nu jignitoare la adresa cuiva, pe pagina de fb a lui Mihai Gadea si a doua zi au fost sterse, si am primit block. Trebuia cu o zi inainte sa imi dau seama de asta (doooh), doar erau 2000 de mesaje pe un post, toate in care se plangea cu lacrimi de crocodil ca nu a picat Base.

    In final situatia este in felul urmator: 7,x milioane de romani nu il mai vor pe Basescu, dar peste 8 milioane- nu il vor pe Ponta, sau nu ii intereseaza de niciunul.

  41. asp.pet, îmi pare rău că ai hotărât să te retragi din discuţie. Ea nu duce fatalmente la ceartă şi scandal, e datoria noastră să păstrăm măsura.
    Nu va fi preşedinte forever, chiar şi din limitări biologice, dacă nu constituţionale. Doar că mie personal mi se par prea mulţi ăştia 2 ani pe care îi mai are. Nu sunt sigur că un nou preşedinte ar fi o situaţie absolut pozitivă, dar sunt convins că încă 2 ani cu Băsescu înseamnă cea mai mare nenorocire pentru viaţa noastră şi nu mă refer neaparat la cea economică. Iar dacă ţie nu îţi sună alarmant de exemplu că “Preşedintele ales” ne stabileşte obligaţia de a schimba un canal TV înseamnă că nu vorbim despre acelaşi tip de libertate.
    Adi, nu pot să dau citatul dar Ponta a declarat că va locui în imobilul personal, la fel şi Antonescu. Pe de altă parte acuzaţiile legate de Vila Dante băteau nu către locuinţa cuvenită preşedintelui în timpul mandatului ci de cea pe care şi-o pregăteşte pentru după mandat, cu bani mulţi în timp de reduceri bugetare. Iar “gloatele de primitivi” plătind amenajarea acelei vile probabil că îşi meritau vizita . Dealtfel nu am auzit să se fi căcat careva după uşă aşa cum ar fi făcut nişte primitivi veritabili.
    Urâtă întâmplarea cu Antena 3, aş vrea însă să arăt că e o simplă televiziune privată, cei care ţi-ai şters mesajul nu erau oficiali ai USL nu? Eu de exemplu am păţit cam la fel, dar pe blogul lui Cristian Preda , membru important al PDL. Un participant la blog scrisese un comentariu în care ameninţa pe cei care urmau să voteze că “le filmăm moacele şi le publicăm pe internet” . Am scris un comentariu în care îi răspundeam că nu e corect şi în care supralicitam ironic (le recomandam să asambleze găşti care să ne schilodească înainte să apucăm să votăm) Care desigur că nu a fost aprobat. Vreau să spun că am ajuns cu toţii să avem nervii întinşi la maximum, eu pentru asta îl acuz tot pe Băsescu, ca argument vă invit să vă gândiţi dacă am fi ajuns aşa de învrăjbiţi dacă nu Băsescu ci Geoană ar fi fost preşedinte. Eu cred că nu.
    În fine, aş vrea să îţi corectez concluzia. Într-adevăr sunt 7,5 milioane care nu îl mai vor şi 1 milion care îl vor. Dar nu ştim restul de 8 câţi sunt cu adevărat, şi dintre aceştia câţi vor să rămână preşedinte Băsescu şi pe câţi nu îi interesează. Şi pentru asta iar e de vină Băsescu, el a aruncat cerneala ca să tulbure apa. Dacă tu crezi că ăsta e comportament onorabil şi prezidenţial e dreptul tău, dar eu chiar nu ştiu în ce logică ne înscriem. Ţie nu ţi-ar fi plăcut să ştii sigur cum stăm?

  42. “USL si PDL sunt la fel” ===> “In perioada 2000 – 2008 PIB-ul Romaniei a urcat de la 80,3 miliarde lei noi (40,2 miliarde euro), la 503,9 miliarde lei noi (136,8 miliarde euro).”
    Cred ca nu mai e nevoie sa mentionez cum a evoluat PIBu in timpul guvernarilor Basescu.

    “In final situatia este in felul urmator: 7,x milioane de romani nu il mai vor pe Basescu, dar peste 8 milioane- nu il vor pe Ponta, sau nu ii intereseaza de niciunul.”
    Doar vreo 3 milioane nu il vor pe Ponta, restu’ nu sunt votanti activi si nu au fost niciodata.

    Eu nu gasesc decat o certitudine aici: nu are rost sa discuti cu un basist. Daca cineva inca il sustine pe Basescu in ziua de 1 August 2012 cred ca nu mai poate fi convins ca greseste nici daca Base maine impusca pe cineva pe strada.

  43. Non_lose țin să îți amintesc că Băsescu e președinte din 2004. Nu din 2008. Perioada 2007-2008 a fost a lui Tăriceanu și PNL. Până în 2007 a fost PDL și PNL. Din 2008 până în 2009 a fost PDL+PSD și abia din 2009 a fost doar PDL. Nu am inclus UDMR-ul. De asemenea, nu mi se un argument plauzibil ținând cont că există și un factor extern: criza economică. Nimeni nu poate zice că PDL sau PSD sau PNL sunt vinovați de criza. Dar ce pot zice e că nici unul nu a făcut nimica ca să ajute țara cu adevărat. Acțiunile întreprinse au fost cu jumătate de măsură. Preferau să iasă din sala de vot decât să voteze contra (valabil pentru toți).

    Așa cum tu ești anti-băse convins așa există persoane care sunt anti-usl convinse sau pro băse convinse. Mi se pare că tu indiferent de ce ar zice Băse ai fi impotrivă. Exact ca și partidele din opoziție la noi. Orice zice puterea, ei trebuie să fie împotrivă pentru că sunt în opoziție. Ori eu nu sunt de acord cu o astfel de abordare. În ce privește scandalul cu recensământul. Parcă Ponta zicea în noiembrie că recensământul e ilegal și a și zis că el nu își dă buletinul. Parcă îl considera ca nefiind important. La locale de ce nu a contat? Acuma contează și acuma acele date sunt relevante. Acele date care oricum sunt preliminare și abia in 2013 se vor da datele finale ale recensănmântului. Repet ce am zis. USL, PDL sau orice alt partid de acuma de pe scena politică: sunt la fel.

    @CM ai dreptate când zici că noi suntem cei care trebuie să știm când să ne oprim. De aceea am ales să mă retrag din discuție. Și totuși se pare că revin cu un nou comentariu. Ar trebui să mă țin totuși de cuvânt și chiar să nu mai revin. Noroc cu lucrul. O să ămi distragă atenția pentru restul zilei.

    … … …

  44. Nu am spus că trebuie să ne oprim, ci că trebuie să ne măsurăm cuvintele aşa încât să nu ne certăm.
    La locale nu a contat numărul de alegători de pe liste pentru că nu a fost un prag de prezenţă. Atunci oamenii au votat, s-a numărat şi cine a avut mai multe voturi a câştigat. Clar, curat, corect, absenţilor li s-a lăsat vocea clară şi distinctă, n-au fost rechiziţionaţi ( decât în eventualitatea unor fraude electorale , dar nefiind dovedite e inutil să discutăm despre ele )

  45. Eu nu inteleg de ce trebuie sa ne etichetam intre noi- basisti, pontisti. Pula mea, nu imi place de Ponta ca si politician, nu vine cu ABSOLUT NIMIC nou, revigorant, care sa faca diferenta fata de ultimii 20 si ceva de ani, a dus o campanie la fel de mizera in care nu s-a concentrat decat pe disperarea pentru putere, o singura tentativa de minciuna a avut, chestia cu tva de 9 % la cateva alimente de baza.

  46. CM, Antena 3, o simpla televiziune privata? Nu cumva sponsor media principal pentru usl? Non-l, referitor la cifrele persoanelor cu drept de vot, lucrezi la INS? Nu. Nici eu. Dar nu pot sa nu ma intreb urmatorul lucru, de ce nu s-a dezbatut acest lucru in media inainte de a incepe referendum-ul? Inca una-daca se adunau 50,x%, mai se discuta asa aprig despre cati au de fat drept de vot? Nu! Singurul lucru cert ar fi fost ca a picat Basescu.

  47. @Non_Lose

    Daca atatia oameni au fost (sau s-au lasat) convinsi de faptul ca filmuletul in care Basescu loveste un copil este trucat bag mana in foc ca exista oameni care l-ar apara pe Basescu chiar daca ar impusca pe cineva.

    Basescu este genul de om politic pe care lumea il percepe sentimental, nu rational, chiar daca unii il iubesc indiferent ce-ar face iar altii il urasc indiferent ce-ar face; la fel a fost si Iliescu, Ceausescu, etc. Mie imi repugna acest gen de oameni politici care se erijeaza in tatucii protectori ai poporului, politicieni tipici estului Europei (a se vedea si Lukasenko, Putin…) si tarilor lipsite de o cultura politica matura.

  48. Adi, mă aşteptam să observi diferenţa dintre Antena 3 şi Cristian Preda şi să sesizezi mesajul pe care ţi l-am transmis.
    Întrebări la care te rog să răspunzi:

    Ai vreun dubiu că la ora asta majoritatea românilor nu îl mai vor pe Băsescu preşedinte? Tu personal, nu vorbesc acum de formalităţi.

    Crezi că situaţia politică ar trebui să respecte opinia majorităţii reale?

  49. @RobertG (#1)
    1. Cu regret trebuie să spun că ai dreptate abia în mică măsură când zici: “Toate tarile europene au adoptat diverse masuri de austeritate (taieri salariale, cresterea TVA etc).”
    – Doar o mică parte din ţările europene au luat măsuri de austeritate.
    – Dintre cele care au luat măsuri de austeritate doar o parte au mărit TVa sau au tăiat din salarii. (Germania de ex. a mărit salariile, nu le-a redus.)
    – Nici o ţară nu a aplicat ambele măsuri nepopulare: creşterea fiscalităţii (mărirea TVA) şi reducerea veniturilor (tăieri salariale şi din pensii).

    2. La noi, tăierea salariilor cu 25%, creşterea TVA de la 19% la 24%, impozitarea suplimentară a pensiilor au fost măsuri care nu erau necesare.
    Compararea veniturilor bugetare din anii 2008-2011 relevă că veniturile chiar dacă s-ar face reducerea celor din TVA la nivelul de 19%, sunt sensibil egale. Ceea ce s-a modificat radical începând cu anul 2009 a fost creşterea cheltuielilor clientelare (unele pompos numite investiţii) în detrimentul cheltuielilor salariale.
    Scăderea veniturilor salariale şi a pensiilor (prin impozitare) concomitent cu creşterea fiscalităţii au avut ca efect scăderea dramatică a consumului şi odată cu acesta scăderea producţiei. Aceasta a fost adevărata natură a crizei economice de la noi, indusă de măsurile necugetate ale guvernului.

    3. Criza economică din alte părţi, ne-a afectat într-o foarte mică măsură. În afară am avut, cum bine se ştie, o criză indusă de sectorul imobiliar împreună cu sectorul bancar în USA (credite neperformante) urmată de o cădere a băncilor şi naţionalizarea pierderilor. Într-o a doua fază, după constatarea că prin intermediul derivatelor financiare criza americană a fost exportată, a urmat o neîncredere generalizată în viabilitatea sectorului bancar, pe de o parte, şi în neîncrederea sectorului bancar faţă de economia reală, tradusă în acordarea cu dificultate a împrumuturilor şi atenuată printr-o nouă naţionalizare a pierderilor băncilor, de astă dată în Europa. Într-o a treia fază, în care Europa se află acum, sub impactul fondurilor de mare risc (helding) şi fondurilor suverane, s-au vădit dificultăţile de finanţare ale unor state cu datorii foarte mari (mai mari decât PIB-ul): Grecia, Spania, Italia etc.

    Nici una dintre aceste trei faze ale crizei economiei occidentale nu ne-a afectat direct. Efectele lor s-au resimţit la noi, indirect, prin scăderea investiţiilor, scăderea exporturilor şi scăderea remisiilor financiare ale exparţilor (banii trimişi în ţară de către pe nedrept numiţii “căpşunari”). Aceste trei efecte nu s-au resimţit simultan decât în 2012. În 2009 investiţiile au continuat aproape la nivelul celor din 2008 (în principal continuarea şi finalizarea celor începute anterior) dar începând cu 2010 au început să scadă. Exporturile au avut o scădere accentruată (cca 10%) în 2009 dar începând cu 2010 au crescut la valori peste cea din 2008. Remisiile financiare ale exparţilor au scăzut nesemnificativ în 2009 şi 2010 dar s-au accentuat în 2011 şi 2012, în principal pe fondul crizei economice din Spania dar şi a unei modificări a mentalităţii exparţilor (mulţi decizând să nu se mai întoarcă în ţară şi, pe cale de consecinţă, ne mai făcând investiţii în construcţii sau achiziţionări de bunuri de folosinţă îndelungată).

    Diferenţele de intrări valutare (din cele trei surse majore de mai sus) au fost compensate de către împrumuturile externe, altele decât cele care s-au constituit rezerve ale BNR, şi reducerea importurilor, rămânând şi suficienţi bani pentru a fi direcţionaţi spre clienţii politici ai PDL-lui.

    5. Zici: “Singurul mesaj electoral al USL a fost acesta, “Basescu v-a taiat pensia, demiteti-l”. […] Si comunistii din Grecia tot asa si-au castigat electoratul”. Fals. Comuniştii greci nu pot fi asemănaţi USL-lui de la noi ci PP-DD-lui, atât în comportament cât şi în segmentul de populaţie la care au aderenţă. La fel ca şi PP-DD la noi ei sunt esenţialmente anti-sistem şi acuză întreaga clasă politică de corupţie, că partidele din întregul spectru politic au îndatorat ţara pentru a-şi însuşi banii din împrumuturi. În plus, chiar dacă este superfluă compararea, comuniştii greci n-au avut nimic cu preşedintele ci cu partidele, cu toate partidele care s-au perindat la guvernare.

    6. Zici: “Ce-ar face USL, fiind singura putere politica care ar reprezenta atat Guvernul cat si Presendentia Romaniei? N-ar fura? Cine i-ar opri?”. Între 1990-2006 şi 2009-2012 am avut Preşedintele de aceaşi culoare politică ca şi Guvernul. Doar între 2009-2012 Preşedintele şi-a aumat rolul de port-drapel al Guvernului şi Guvernul a ascultat cu obedienţă ordinele Preşedintelui. Între 2007-2008 Preşedintele a făcut opoziţie Guvernului Tăriceanu la fel ca în ultimele luni guvernului Ponta.
    Privind retrospectiv putem spune că implicarea masivă a Preşedintelui în actul guverării, fie în sensul comandării fie în cel al obstrucţionării, are impact negativ.
    Atunci când Preşedintele are altă culoare politică decât Guvernul el poate obstrucţiona şi sabota în diverse moduri actele guvernării. Este cazul celor 7 (şapte) suspendări sau demisionări de miniştrii (pentru evitarea suspendării) în vremea guvernării Tăriceanu (cele mai flagrante fiind ale min. Atanasiu, la care Parchetul a dat NUP a doua zi după înlocuirea lui, şi a min. Paul Păcuraru, pentru care există hotărâre judecătorească definitivă că a fost nevinovat), este cazul promulgării unor legi care contravin politicii guvernului (cel mai clar exemplu este promulgarea în 2008 a legii care mărea salariile profesorilor cu 50%), sau, dimpotrivă, retrimiterii în Parlament a unor legi şi întârzierea promulgării lor (este cazul retrimiterii în Parlament de către Preşedintele Băsescu a unui proiect de lege privind referendumul din 2009, retrimis în parlament după ce referendumul a avut loc, practică exact contrarie celei pe care a adoptat-o Antonescu). Tot la acest capitol se înscrie şi refuzul numirii unor miniştii (cazul Norica Nicolai) sau de a desemna un prim-ministru dorit de către majoritatea parlamentară (cazul Klaus Johanis). Nu este deloc neglijabil nici curentul de opinie, de opunere faţă de politica Guvernului, pe care poate să-l inducă un Preşedinte care are altă culoare politică decât Guvernul.
    Deşi strict constituţional Preşedintele are puteri executive foarte restrânse, prin succesive decizi ale Curţii Constituţionale, aceste puteri au fost extinse mult dincolo de prevederile Constituţiei, prin adăugare la Constituţie (cazurile cele mai flagrante fiind respingerea miniştrilor propuşi de către Prim-Ministru şi reprezentarea României în Consiliul European de către Preşedinte deşi acolo au loc negocieri ale cadrului general al unor tratate internaţionale şi, conform unei precizări exprese din Constituţie ignorată de către CCR, astfel de negocieri sunt ce competenţa strictă a Guvernului).
    Cât priveşte invocata hoţie, “N-ar fura? Cine i-ar opri?”, nu intră în atribuţiile Preşedintelui oprirea acesteia ci în atribuţiile Parchetului. Reamintesc faptul că Procurorul General, Procurorul Şef de la DNA şi alţii erau numiţi de către CSM până la modificarea legii în timpul ministeriatului Monicăi Macovei, când, prin Legea nr. 247/2004, au trecut în competenţa Preşedintelui. Revenirea competenţelor de numire a acestora la CSM este dezirabilă şi va avea ca efect imediat depolitizarea acţiunilor parchetelor şi o reală independenţă a parchetelor.

  50. CM, nu de ajuns sa doresc demiterea lui Basescu. Repet, si eu am vrut sa pice, dar a ce ne facem cu cei care doresc sa se perinde la putere? Pe mine ma scarbeste felul cum se duc campaniile, si usl nu m-a convins sa ma duc la vot! Si asta a fost felul meu de a imi arata dezaprobul pentru toata clasa politica. Ponta sa isi traga palme si sa faca spume, iar Base ar face bine sa ia in serios semnalul de alarma, romanii nu vor mai avea incredere in el. Si nu sunt dezgustat de toti, eu sper ca la viitoarele prezidentiale, Nicusor Dan va candhda, l-as vota cu ochii inchisi. Ala da om ce merita votul meu. Si sa nu ma acuze nimeni de boicot. Inainte de dreptul de vot, am dreptul de a alege. Daca vreau sa imi exercit dreptul la vot sau nu. Si nu ma mai multumesc cu carpe de politicieni, cu “cel mai mic rau” . De acum, pentru mine Nicusor Dan reprezinta sablonul, tiparul unui candidat pentru care sa imi dau votul.

  51. Adi, nu mi-ai răspuns niciuneia din cele două întrebări.
    Apoi dacă era demis Băsescu s-ar fi făcut alegeri unde ţi-ai fi putut exprima votul pentru Nicuşor Dan sau pentru orice alt candidat ar fi respectat tiparul respectiv.
    Boicotul în sine este o opţuine validă. Eu condamnam şmechereala nedemnă care îi amestecă pe cei ca tine , cu o opţiune clară împotriva Băsescului şi Antonescului în egală măsură, cu cei care şi-au dorit să îl scape pe Băsescu. Chiar nu te deranjează că votul tău e adunat la pro Băsescu?
    Când a dovedit Băsescu că dă doi bani pe părerea alegătorilor ? De ce ar face-o acum?

  52. Ca sa raspund la intrebari, da, cred ca majoritatea romanilor nu il mai vor pe Basescu, dar aici ma pot lega si de a doua intrebare, CARE majoritate reala? Cea din urma dezamagirii crunte pe care o are usl? Sunt constient ca neprezentandu-ma la vot, am ridicat sansele lui Base de a ramane. Dar asta pentru ca nu m-a convins usl ca va fi mai bine fara actualul. Si scuza-ma, asta nu e boicot, e dreptul meu de a alege ce sa fac, si usl nu imi respecta acest DREPT DE A ALEGE, ca si pe altii care nu s-au dus la vot, ma pune la zid. In acest moment usl a pierdut votul meu si pentru viitoare alegeri, acum sa vedem ce va schimba, daca ma va atrage de partea lor

  53. Ce simţi tu că face acum USL ca să nu îţi respecte dreptul de a nu alege? Cine, cum anume te pune la zid pentru că te-ai abţinut?
    Azi întrebarea e băsescu da sau nu? Despre majoritatea răspunsurilor la această întrebare vorbeam. Aşa cred şi eu, majoritatea vor ca Băsescu să nu mai fie preşedinte şi voi fi tare dezamăgit de calitatea României dacă nu se va respecta o majoritate atât de clară. Nu că ar fi prima dezamăgire …
    Tu abţinându-te de la vot ai spus că nu-ţi pasă dacă Băsescu mai e preşedinte sau nu. Caz în care nu înţeleg acum ce anume te supără. Lasă-ne pe noi ăştia cărora ne pasă să ne spargem capetele, tu stai şi încălzeşte-te pentru următorul scrutin, poate ăla o să te intereseze.

  54. Să mai zică cineva ca nu am spirit de prezicere. Ehhe, acum mai trebuie ca Ponta sa elimine din listele electorale decedatii si o sa avem cvorum.

  55. @MarioG
    Trebuie şterşi de pe liste: decedaţii, cei care nu au locuit în ultimul an la adresa indicată, incapabilii juridic (din motive medicale), condamnaţii cărora justiţia le-a retras drepturile electorale, cei ale căror acte de identitate erau expirate la data referendumului precum şi reducerea la o singură figurare în liste a celor care figurează în mai multe liste electorale (cazul celor care şi-au schimbat adresa dar acest lucru nu a fost reflectat în listele electorale).

    În acest fel vor fi scoşi din listele electorale cel puţin câteva zeci de mii (dacă nu sute de mii) de basarabeni care figurează cu miile la aceaşi adresă sau au adrese fictive în România.

    La fel, ar fi scoşi din listele electorale permanente milioanele de români care sunt stabiliţi în Italia, Spania, Grecia etc; după cunoştinţele mele acolo nu se acordă drept de lucru dacă nu au reşedinţa stabilă stabilită acolo dar nu garantez asupra informaţiei. În Germania ştiu că o rudă nu a putut încheia contract de muncă pe perioadă nedeterminată atâta timp cât nu a avut reşedinţa stabilită acolo.

  56. O amanare a deciziei CCR pentru ca nu aveau cum sa stranga majoritatea calificata de 2/3. Desi ma asteptam sa spuna ca nu pot lua o decizie si ca transmit parlamentului puterea de a valida sau invalida referendumul.

  57. Ah, am inteles 😛
    Cred ca Basescu e pa, de astazi.

    Ah, si actualizarea listelor ar trebui sa aiba niste efecte uriase.

  58. Era de asteptat ca CCR asta va face 🙂 Thuamne, ce ti-e mai este si cu tara lu Tepes si a lui Stefan! Ce incredere mai au oamenii in ei!

  59. Bunicul meu, mort în 1986, apărea pe listele electorale. Eu mă gândeam că în ultimii 10 ani nu s-au actualizat listele și nu de dinainte de Revoluție.

  60. Non Lose, nu aş deschide sticla de şampanie. Îmi trec prin minte câteva scenarii posibile şi cum mai sunt săptămâni bune, mai pot apărea zeci de idei. Să aşteptăm, eu spun că s-a obţinut un lucru bun şi anume actualizarea listelor electorale. Mai departe vom vedea, mi se pare mai tensionat filmul ăsta chiar decât Dexter în seriile de început…

  61. L-aţi auzit pe Blaga? Insipid, insuportabil şi in… ba nu, neinteligibil, ne anunţă a doua etapă a loviturii de stat. Ce orb a putut vedea în panaramă ăsta un politician de anvergură? Anvergura sa este cea marcată de Şefu’ ” de aici până aici” , nivelul discursului asimptotic către cel de şef de autobază (din păcate tot graficul este sub asimptotă), conţinutul de idei originale imposibil de detectat. Omul ăsta când tăcea părea hotărât, eficient. Acum că vorbeşte apare aşa cum e, autosuficient, gol pe dinăuntru, perfect încadrat în galeria nulităţilor ( Nica, Rus, Orban, Ialomiţianu, Nicoară )

  62. @CM

    Actualizarea listelor electorale, legal, se poate face in 2013 din cate stiu eu.

  63. iată că tot legal se poate şi acum, formal o cerere a CCR e cât se poate de rezonabilă nu?

  64. A.S., trebuie sa invatam ca CCR are puterea de a face ce vrea ea, indiferent de ce spune o lege sau alta.

  65. @MarioG aici te inseli. CCR poate face ce vrea ea atat timp cat este constitutional si permis. Ea lucreaza dupa dovezi, nu dupa vorbe.

  66. @JustMoi
    CCR a dat Preşedintelui o căruţă de atribuţii pe care Constituţia nu i le dă. A adăugat constant la lege. Nenorociţii de acolo profită de faptul că nu este nimeni deasupra lor care să-i controleze şi ei fac legea.

    Să-ţi dau şi un alt exemplu. Constituţia nu lasă în atribuţiile CCR controlul hotărârilor Parlamentului. Printr-o legi i se dau aceste atribuţii. Când se vrea luarea înapoi a atribuţiilor date CCR se opune, că nu este constituţional. Curat murdar!

  67. Iar daca vrei sa ii atingi cu mai mult de o floare esti eretic in ochii tuturor, mai ales ai europenilor..

  68. Asta pentru ca europenii au fost si sunt intoxicati/manipulati de echipa bine facuta a PDL-Băsescu/SIE/ICR.

    Toate articolele apărute in ziarele internationale cu privire la „lovitura de stat” sunt scrise ori de bursierii ICR ori de oamenii care se stiu ca sunt „asezonati” de SIE.

Comments are closed.

Vezi si...

Cum să te desparți de partener. Cică.

Daca isi inchipuie cineva ca le-a vazut sau le-a auzit pe toate, evident ca se inseala. Am citit acum cateva zile pe un nou site de gen, un articol care se intitula simplu, "Cum sa te desparti de partener in 5 pasi simpli?" Nu voi face reclama la site-ul...

Articole din aceeasi categorie