Profilaxia post-expunere la HIV reprezintă un tratament de urgentă care se aplică persoanelor care au fost infectate sau expuse la HIV în ultimele 72 de ore. Profilaxia constă într-un cocktail de medicamente retrovirale care opresc sau inhibă reproducerea virusului HIV în faze incipiente, imediat după contactul cu virusul.
Tratamentul trebuie aplicat cât mai repede de momentul infectării sau expunerii la HIV, acesta având șanse de succes cu cât perioada de timp de la infectare este mai mică. Cu cât infecția intră în perioadă de incubați cu atât șansele profilaxiei scad.
Așadar, persoana infectată cu HIV trebuie să se adreseze de urgență unității de urgență a oricărui spital, dar în special secției de boli infecțioase, pentru administrarea PPE (Profilaxie Post-Expunere) la HIV. Fiecare spital are cel puțin câteva tratamente pentru cazurile unor accidente profesionale în rândul personalului spitalului. Infecția este considerată urgență de gradul zero și are prioritate imediată în unitatea de urgență.
Tratamentul durează între 1 și 3 luni și are numeroase efecte secundare: dureri de cap, suprasolicitarea ficatului, dureri de burta, amețeli, apetit scăzut, somnolență și diaree acuta aproape spontană. Chiar și cu efectele secundare, este soluția ideală în cazul infectării cu HIV.
Mai multe detalii: http://www.eusunttu.ro/viatacuhiv/profilaxia-postexpunere/
Folosiți prezervativul întotdeauna când faceți sex, e cea mai bună protecție care te ține departe de multe necazuri.