No menu items!

Truvada: tratament preventiv „minune”?

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Truvada este un tratament de tip profilaxie pre-expunere (PPE), cât și tratament pentru încetinirea efectelor HIV asupra organismului, este practic un medicament anti-retroviral care a fost aprobat și pentru folosirea în scopul evitării contractării virusului imunodeficienței umane, fiind recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății tuturor persoanelor care au contacte sexuale cu persoane de același sex.

Tratamentul nu a fost încă aprobată în Europa sau în România, dar se așteaptă ca până la finalul anului să intre și pe piața Uniunii Europene ca profilaxie pre-expunere, nu doar ca tratament anti-retroviral. Asta înseamnă că începând de anul viitor vom putea avea acces, în baza unei rețete medicale, la singurul tip de produs profilactic, cu excepția prezervativelor, împotriva HIV.

Totuși, tratamentul are și o grămadă de efecte secundare, printre care acidoză lactică, probleme cu ficatul, înrăutățirea problemelor cauzate de hepatita B, în cazul infectării cu aceasta, probleme osoase sau cu rinichii. Pentru mai multe detalii…

De asemenea, o serie de medici și activiști LGBT din SUA și Europa au atras atenția că apariția produsului nu ar trebui să ducă la contacte sexuale neprotejate, tratamentul oferind o imunitate de până la 99%, conform unor estimări, doar pentru HIV-1, nu și pentru celelalte boli cu transmitere sexuală.

Deși efectele secundare potențiale mă sperie, sunt semnificative și destul de grave, apariția unui PrEP de largă circulație este un semn bun pentru toată lumea, avem speranța că medicina va dezvolta produse și cu mai puține efecte secundare și poate chiar un tratament care să vindece boala.

 

 

Previous article
Next article

2 COMMENTS

  1. Personal nu folosesc medicamente decât doar în situațiile când este nevoie stringentă.
    A te îndopa cu pastile de toate neamurile la cea mai mică durere ori insatisfacție, mi se pare total greșit.

    Ia o banală gripă și vedem câte pastile luăm, doar pentru a trata simptomele, fiindcă boala recunosc și medicii, nu o pot trata.

    De fapt asta-i și marea problemă a medicinei de azi, tratează în cea mai mare parte simptomele și nu boala, iar industria farmaceutică are tot interesul să producă pastile pe care clientul să le consume în fiecare zi, dacă se poate cât mai multe pastile pentru cât mai multe posibile viitoare boli.

    Companiile de medicamente s-au prins că dacă sperie oamenii de diverse viitoare boli, oamenii cumpără și consumă acele pastile, cheltuind destui bani ca afacerea cu medicamente să fie pe locul doi în lume la profituri, la distanță foarte mică de industria crimei organizate, care include drogurile, jocurile de noroc, prostituția cu tot cu traficul de carne, vânzările de armament și ce mai au ei acolo.

    întrebare
    -De ce aș consuma zilnic un medicament care să mă ferească de HIV, dar doar fix de HIV nu și de alte boli, în situația când pastila are o grămada de efecte secundare ce-mi slăbesc imunitatea, exact ca HIV-ul? Iar așa mă face să devin dependent de această pastilă?

  2. sunt de acord cu tine…..a te indopa cu chimicale e otravire a organismului aiurea, nejustificat

Comments are closed.

Vezi si...

Din nou, despre “Noi Doi”

Vă spuneam într-unul din articolele anterioare despre "Noi Doi", primul film cu tematică LGBT din România. Filmul are 54 de minute și zugrăvește viața unui cuplu gay, Cristi și George, așa cum este ea, cu bune și rele. "Noi Doi" a intrat în competitie la ASTRA Film Festival - Festivalul...

Articole din aceeasi categorie