Breitbart informează că Parlamentul European a adoptat Raportul Anual privind Drepturile Omului în Lume pentru anul 2013. În raport, dreptul egal de căsătorie al persoanelor de același sex și avortul sunt declarate drept drepturi fundamentale ale omului.
Textul Raportului declară că Comisia Europeană ar trebuie să „ridice subiectul drepturilor LGBTI în discuțiile privind drepturile politice și ale omului cu țările terțe și în forumurile multilaterale” și îndeamnă EIDHR (European Instrument for Democracy and Human Rights) să „sprijine organizațiile care apără drepturile LGBTI și să le susțină în contestarea legilor homofobe și transfobe care discriminează împotriva persoanelor LGBTI”.
Raportul aplaudă legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex într-un număr în creștere de țări (17 până în prezent) și încurajează instituțiile UE și statele membre să considere „recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex și uniunile civile între persoane de același sex drept subiecte ce țin de drepturile politice, sociale, umane și civile”.
Rezoluția PE de adoptare a raportului a fost aprobată cu 61% (390) din voturile deputaților europeni, iar 24% (151) au votat împotrivă. În cazul membrilor PE din România, 21 au votat pentru, 5 au votat împotrivă (Stolojan, Marinescu, Winkler, Buda, Sogor. Toți de la EPP: PDL/PNL+UDMR) , iar unul s-a abținut (Ungureanu, PPE: PDL/PNL). 4 români nu au fost prezenți și unul a refuzat să voteze.
Rezoluția de adoptare a raportului poate fi găsită aici, iar modul în care membrii Parlamentului European din România au votat poate fi găsit aici.
Este surprinzător votul europarlamentarilor români, plăcut surprins. Chiar dacă intuiesc aranjamente politice și de imagine, e bine că cel puțin la nivel de Parlament European stăm bine. Totuși sunt nemulțumit de votul europarlamentarilor UDMR, care deși sunt și ei o minoritate, demonstrează homofobie, iar asta arată clar judecarea cu două măsuri ale aceleiași situații, ei vor drepturi peste drepturi pentru ei, dar când vine vorba de drepturile altei minorități decât a lor, votează împotrivă.
Sper să scăpăm și de cei 3 moși liberali care au votat împotrivă, moșii ăștia încuiați care ne țin pe loc și ne refuză dreptul la o viață normală.
Amuzant este votul Greciei, care din 21 de europarlamentari doar 6 au votat Pentru, restul fie au chiulit de la vot, fie au votat Împotrivă, devenind țara cea mai homofobă din Europa știut fiind faptul că leagănul homosexualității pe meleagurile lor a fost încă dinainte de Hristos. Dar așa sunt ei, întotdeauna trebuie ei să fie pe invers decât alte neamuri.
Votul membrilor PE din România nu este surprinzător dacă luăm în considerare că votul la nivelul PE se face pe linii ideologice (partide/grupuri europene) și nu pe liniile naționale. Partidele europene decid agenda și poziția parlamentarilor fiecăreia, pozițiile naționale având valoare în foarte puține cazuri. Există o multitudine de studii care arată asta. PSE, PPE și ALDE au susținut rezoluția.
UDMR-ul are o bază electorală cu vârste care depășesc 45 de ani și astfel se explică conservatorismul exprimat la acest vot și nu numai, pe lângă vârsta înaintată a reprezentanților partidului.
Interesant, dar cine au fost cei care au votat pentru?
In alte ordine de idei, atasez un sondaj recent facut de ziarul Gandul pe tema parteneriatelor civile, 42% s-au declarat pentru, din peste 10.000 de voturi.
http://www.gandul.info/voteaza/sondaj-sunteti-de-acord-cu-parteneriatul-civil-intre-persoane-de-acelasi-sex-13962384
Sondajul nu e fenomenal de util in conditiile in care se poate vota de mai multe ori si sunt sigur ca ambele tabere au incercat sa incline balanta.