MAMA
de Vasile Militaru
A venit aseara mama, din satucu-i de departe,
Sa mai vada pe fecioru-i, astazi “domn cu multa carte”!
A batut sfios la usa, grabnic i-am iesit in prag;
Ni s-a umezit privirea de iubire si de drag;
Sarutandu-i mana dreapta, ea m-a strans la piept, duioasa,
Si-ntreband-o cate toate, am intrat apoi in casa.
Inauntrul casei mele, -cata bruma-am adunat,
Da prilej bietei batrane sa se creada-ntr-un palat:
Nu-ndrazneste nici sa intre, cu opincile-n picioare,
Si cu multa grija calca doar pe-alaturi de covoare.
Eu o-ndemn sa nu ia seama si sa calce drept, in lege,
Ca doar e la fii-su-n casa, nu e-n casa vreunui rege,
Si de-abia o fac sa sada pe-un divan cu scoarta noua…
-“Mi-era dor de tine, maica…Ti-am adus vreo zece oua,
Nitel unt, iar colea-n traista niste nuci, vreo doua sute…”
Si, cu ochii plini de lacrimi, prinde iar sa ma sarute:
-“Poate mor, ca sunt batrana si-a prins dorul sa ma-ndrume
Sa mai vad o data, maica, ce mi-e azi mai drag pe lume!
Caierul mi-i pe sfarsite…maine poate-si curma firul
Si-ntre patru blani de scanduri sa ma cheme cimitirul…
Jale mi-e de voi, mamuca, dar visez, chiar si desteapta,
Cum, pe-o margine de groapa, bietul taica-tu m-asteapta…
Tu, odorul mamii, in urma sa te-aduni cu fratii-acasa
Si sa-mparti agoniseala de pe urma lui ramasa:
Lui Codin sa-i dai pamantul de la moara si cu via;
Vaca si-un pogon de lunca, maica, sa le ia Maria;
Lui Mitrus sa-i dai zavoiul de rachiti dintre paraie;
Carul, boii si cu plugul sa le dai lui Nicolae,
Iara tu, ca mai cu stare decat fratii zisi pe nume,
Sa iei casa-n care tie ti-a fost dat sa vii pe lume…
Cand si cand, in miezul verii sau de Pasti, sa vada satul
Cum imi vine ca-n totii anii, la casuta mea baiatul
Si-avand tihna si odihna, la venire sau plecare,
S-aprinzi si la groapa maichii cate-un pai de lumanare!…
A tacut apoi batrana si-a plans mult, cu lacrimi grele,
Ce curgandu-i lin in poala, se-ntalneau cu ale mele.
foarte simplu si foarte frumos.m-a impins cu gandul inspre mama.parca o si vad acum.
Da, si io la fel. M-a “atins” putin aceasta poezie.
ooof, moştenirile astea !
când era mai cu sentiment, vine vorba de “agoniseală”… ce mama dracu’, mi se pare mie, sau dacă [vorba de] bani n-ar fi, de părinţi nici nu s-ar povesti?
Sunt mahnita de unele dintre comentariile facute . Acestea sunt trairile oricarui parinte inainte de a pleca pe drumul fara de intoarcere. Sa lase intelegere intre copii , iar celui plecat in lume sa-i dea posibilitatea sa revina din cand in cand la casa parinteasca . Numai cine a trait la tara poate intelege cu adevarat semnificatia acestei splendide poezii ……
Întâmplarea a făcut să dau peste această poezie (cântec) şi nu pot spune ce am simţit. Mama mea, care, din păcate a plecat dintre noi, mi l-a cântat de multe ori şi am reuşit să o înregistrez. Nu era cântăreaţă de profesie dar avea o voce foarte frumoasă şi ştia tot cântecul. De câte ori mi se face dor de ea pun caseta şi o ascult. Mulţumesc că mai există oameni care-şi preţuie şi iubesc părinţii.
Pe mine m-au miscat pana la lacrimi, cu atat mai mult cu cat Vasile Militaru, s-a nascut in comuna Dobreni-Giurgiu, localitatea in care m-am nascut si eu. Din pacate, adevaratele valori ale literaturii romanesti nu sunt promovate de ,,mai marii nostrii”, care de fapt sunt niste pigmei fatarnici si inculti. Din pacate pana acum catva ani, cand am avut acces la internet, nu am stiut de existenta acestui mare poet roman care a fost Vasile Militaru. Asemenea personalitate ar trebui studiata in scoli.Va multumesc.
Multumesc pt bucuria de a citi inca o data aceasta poezie. Sper ca nu e nici o suparare ca am imprumutat transcrierea pt un post dedicat lui Vasile Militaru pe blogul meu.
O poezie intr-adevar deosebit de frumoasa…..reiese si dragostea si bunul simt si dorul si grija ca agoniseala sa fie impartita cu grija intre copii……….pentru ca sa nu se certe dupa plecarea ultimului parinte. Averea neputandu-se imparti cantitativ in mod egal si mama stiind fiecaruia ce-i lipseste face impartirea prin prisma valorii materiale si sentimentale a fiecarui lucru adunat.In orece caz poezia ne atentioneaza ca trebuie sa ne apreciem parintii cat mai sunt in viata , sa-i iubim si sa-i respectam pentru ca ei pentru noi traiesc si muncesc…….de la o anumita varsta .F.F.F. Frumos
Cand eram copil la scoala generala, aveam un domn director tare sever si cu un temperament tare dificil. Imi aduc aminte ca la sfarsitul serbarilor de an doamna profesoara de limba romana ma punea sa spun poezia aceasta. Nu va spun cum reactiona omul acesta ! Plangea ca un copil, larimile i se scurgeau pe fata de parca nimic nu mai conta, o felicita pe domna profesoara si pe mine si dupa ceva timp iar era rece ca gheata. Asadar nu toti oamenii duri sunt sunt niste insensibili .
Mie această poezie mă încântă , şi mie nu mi se pare o poezie de care sa ne putem “bate joc ” . Din potrivă , este o poezie care îţi atinge sufletul.
Mulţumesc. am întregit-o în memorie. Uitasem partea a doua.
Simplitatea, profunzimea şi înţelepciunea acestor versuri confirmă fraza de aur a marelui poet român Lucian Blaga “Veşnicia s-a născut la sat”.
ERA POEZIA PREFERATA A TATALUI MEU, AM CITIT’O CU LACRIMI IN OCHI. IMI ATINGE SUFLETUL.
este intradevar toata poezia,ceea ce se ntampla foarte rar sa o gasesti ! este o minune de versificatie,cursivitate,sentiment si traire ! VASILE MILITARU traieste prin fiecare cititor ce-i parcurge versul fara seaman !!!
De multe ori uitam de unde am plecat, si cine a fost cel care ne-a sprijinit dezinteresat sa fim ceea ce suntem, doar cind ii mai revedem sau cind ne intoarcem de cind si cind la locurile unde am vazut lumina zilei PARINTII isi recapata lucul in sufletele noastre. Facetii macar sa se simta si ei iubiti macar jumatate din cata dragoste v-au dat in toti acei ani. Numa daca nu ai suflet nu poti citi sau nu poti asculta poiezia asta fara lacrimi in ochi.
O poezie scrisă din suflet,care-ţi merge la suflet, o poezie plină de adevărurile simple ale vieţii.
O poezie in care ni se arată,încăodată,marele B U N S I M Ţ al omului
de la ţară,simplu şi cinstit, care, înainte de a…. pleca din viaţă,vrea să împartă puţina-i agoniseală, cât mai echitabil,între toţi copiii, rămaşi pe vatră sau plecaţi în lume,să lase linişte şi pace între fraţi.
O POEZIE SIMPLĂ, DAR EXCEPŢIONALĂ PRIN MESAJUL SĂU.
O poezie frumoasa, spusa din suflet, care te unge la inimioara.
Cu toate ca abia am vorbit cu mama acum 10 min, citind aceasta poezie, m-a facut sa o sunt din nou, doar sa ii aud glasul… 😥
RobertG,
Am (re)descoperit versurile… puţini ştiu poate că legenda (spun legendă, pentru că nu am găsit nicio confirmare oficială) spune că Vasile Militaru, prieten fiind cu George Enescu, i-a dedicat-o acestuia… Iar Enescu, impresionat fiind de versuri, a compus linia melodică folosită de nenumăraţi rapsozi pentru ea (pentru că “A venit aseară mama” este, pentru mine, o romanţă celebră înainte de toate).
De departe, interpretarea mea preferată este a lui Nicolae Furdui-Iancu: de fiecare dată îmi stoarce câte o lacrimă…
Invatasem la scoala prin 1962 ca aceasta poezie este a lui George Cosbuc. Ma bucur sa aflu abia acum despre acest fals a “culturii comuniste”. Am recitat Vasile Militaru si am recitat George Cosbuc. Poezia ramane aceeasi, pe soclul ei de poezie, neatinsa de mistificarile golanashilor istorici.
Eram mic…, in clasa a IV-a, aveam serbare si fiecare copil invatase o poezie spre a o recita la serbare.
Parintii in banca in locul micilor elevi si elevii in fata clasei recitand pe rand o pezie…
Aceasta romanta mi-a fost data de mama sa o invat/recit pentru aceasta ocazie. 🙂
Si mare mi-a fost mirarea cand dupa ce am terminat de recitat nimeni nu a aplaudat ci toti plangeau in hohote…
N-am inteles mare lucru atunci 🙂 insa clar mama s-a distrat pe seama mea 🙂
Cine nu lacrimeaza e facut din otel. Dar sunt surprins ca nimeni nu stie ca poezia nu-i apartine lui Vasile Militaru, ci lui Octavian Goga. Probabil mesajul poeziei a fost mai presus decat creatorul ei.
Stiam primele versuri de cand eram copil. Acum am dat intamplator peste ea si recunosc ca-i prima data cand o citesc pe toata. Cred ca daca nu ar fi fost pusa pe versuri ar fi fost si mai putin cunoscuta. E foarte frumoasa si facuta cu multa traire sufleteasca. Pana la urma de cine este srisa?
Nu ştiu de unde a apărut greşita atribure a poeziei lui Vasile Militaru, Mama când lui George Coşbuc, când lui Octavian Goga. Verificând ediţiile ma vechi am constatat următoarele:
1. În ediţia critică a operelor lui Octavian Goga, editată de către Ion Dodu Bălan, Opere, Vol. I-II, Poezii, Editura pentru Literatură, colecţia Scriitori români, Bucureşti, 1967 această poezie nu figurează.
2. În ediţia critică a operelor lui George Coşbuc, editată de către Gavril Scridon, Opere alese, Poezii Editura pentru literatură, colecţia Scriitori români, Bucureşti, Vol. I-1966, Vol II-1972, Vol. III-1977 această poezie nu figurează.
3. Volumele Romanţe. Cîntece de petrecere. Cîntece populare româneşti, Editura Muzicală, Bucureşti, 1978 şi Romanţe şi cîntece de voie bună, Editura Muzicală, Bucureşti, 1981 au ca prim cântec A venit aseară mama. Ca autor al versurilor este creditat Vasile Militaru şi nu este indicat compozitorul. În ambele volume lipsesc o parte din versuri (mai multe în volumul mai vechi), sunt alte împărţiri ale strofelor în versuri şi ale poeziei în strofe.
Concluzii:
Am serioase dubii că vreodată această poezie a fost atribuită vreodată, în volume tipărite, lui George Coşbuc sau lui Octavian Goga. În orice caz ea nu a fost atribuită timp de 70 de ani lui George Coşbuc aşa cum eronat indică wikipedia. Dacă această atribuire a fost vreodată făcută ea nu putea să fie decât pentru cel mult 18 ani, între anii 1959 (anul arestării lui Vasile Militaru) şi 1977 (anul editării volumului III din ediţia critică a operei lui George Coşbuc). Înclin să cred că această presupusă atribuire face parte din folclorul urban şi că este de dată recentă.
Subscriu la commentul lui @Cristian Ben #20 .
De foarte putin timp am pierdut una din fiintele ce-mi sunt cele mai dragi, pe tatal meu. Acum, dupa doar 5 luni de la deces as da toata agoniseala lui de o viata, pe care mi-a lasat-o, ca sa-l mai vad doar cateva minute…
Poezia sau cantarea, sau ce-o fi ea mi-a invartit cutitul in rana si asa destul de adanca.
Averea nu are nicio valoare daca nu-i avem alaturi pe cei ce au agonisit-o.
Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi aceste randuri!
Exclus, in anii studentiei mele, la terasa din Copou sau la crama Chiritoaia se canta “A venit la mine mama” versuri Vasile Militaru, muzica George Enescu si asta se intampa prin anii 1969-1973. In perioada amintita, nimeni nu a incercat sa substituie adevarul.