No menu items!

Pride 2016

Acelasi autor

Pieptiș/Abreast

Este prima dată când scriu despre un film LGBT care încă nu a apărut. Pieptiș este proiectul de suflet al tânărului regizor Patrick Brăila. Este...

Biserica atacă. Comunitatea LGBTQIA+ mai are de discutat

... și nu, ăsta nu e un lucru rău. Deși contrastul poate duce la invidierea eficienței BOR, este normal ca procesul să fie mai...

MozaiQ Episode I: A New Hope

In urmă cu două luni, semnând actul de statut alături de alți 14 oameni, începeam procesul de înființare al unei noi asociații, MozaiQ. Asociația este...

Chestionar studenti LGBTQIA(+)

Salutare! Daca sunteti studenti in Romania si va identificati ca lesbiene, gay, bisexuali, transgender, queer, intersex, asexuali sau (+)  :)  va invit sa completati urmatorul...

Paris is burning

Hey! Joi pe 6 august, la ora 18.00 va avea loc la ODD (Str. Dr. Iacob Felix 72A, Bucureşti) evenimentul "Quiet ODD #4 ROQDOC presents...
Alex P
Alex P
Parerile exprimate sunt cele ale unui amator. Va rog, contestati!

Ploi torențiale? Caniculă? E vremea de marș!

Acum, când forțele homofobe din România au montat un nou atac împotriva noastră, sub forma tentativei de modificare a Constituției, este cu atât mai mult momentul să ne adunăm, să legăm noi legături, să ne revedem vechii prieteni și să transmitem mesajul că suntem aici și că familiile noastre merită același respect ca oricare altele. Mottoul festivalului din acest an este ”Pride în Familie”.

Anul acesta este pentru prima dată când săptămâna Pride nu mai este organizată doar de Accept, ci de un comitet de organizare din care fac parte și MozaiQ și Eu sunt! Tu?.

Pride-ul începe duminică, 19 iunie, și se încheie cu marșul și petrecerea de după, sâmbătă, pe 25.

 

Duminica, prima zi de Pride, începe cu două activități de înviorare: Bike4Pride, eveniment dedicat bicicliștilor, care vor pedala pe Calea Victoriei, apoi Fit la firu ierbii – o ieșire la aer liber în Parcul Kiseleff. Între timp, la sediul MozaiQ se va desfășura o sesiune de informare în care putem afla informații de actualitate despre HIV, urmată de un atelier de autocunoaștere pe tema cuplului serodiferit.

Luni de la 14.00, Campus Pride organizează la sediul MozaiQ un workshop creativ în care participanții sunt invitați sa creeze sloganuri și bannere pentru marș. Seara la Macaz au loc vernisajul ”Photovoice: frânturi din viața noastră LGBT+ ”, un proiect de fotodocumentare a vieții persoanelor LGBT+, și discuția ”Ce facem cu 3 milioane de semnături?”, vizavi de demersul celor de la coaliția împotriva familiei. Între timp, urșii, ca niște persoane prea mari pentru a fi deranjate de demersuri stupide, participă la primul eveniment dedicat lor: Bucharest Bears – Beer Blast.

Marți concurența devine acerbă. La ora 18 la Centrul Artelor Vizuale Multimedia va avea loc vernisajul expoziţiei 98 semnată Adrian Newell Păun, curatoare Simona Dumitriu. De la ora 19, cinefilii se pot bucura de o proiecție (Azul y no tan rosa) organizată de Accept la Institutul Cervantes, oamenii interesați de politică pot participa la Macaz la dezbaterea ”Cum construim o comunitate LGBT de stânga?”, iar pentru ”animalele de petrecere”, în Epic Bar va avea loc un Quiz Night urmat de karaoke.

Miercuri de la 16 LiteraQ ne invită la un schimb de cărți la librăria Hecate. De la 19 avem de ales între expoziția Virginiei Lupu, care documentează comunitatea trans, la Tranzit, o seară de film la Elvira Popescu și ”LGBT în Epoca de Aur”, la Macaz, eveniment ce își propune recuperarea memoriei aflând experiențe LGBT pre-89 direct de la sursă.

Joi, 23 iunie, ora 19.30, la cinema Elvira Popescu, are loc premiera scurtmetrajului regizat de Patrick Brăila, Pieptiș (yay!). Proiecția va fi urmată de o discuție cu echipa. Noaptea este dedicată fetelor, printr-o petrecere la Macaz, de la ora 21.

Vineri, de la 18.30, ne jucăm și socializăm în Share Cafe, iar după ce ne facem încălzirea, ne mutăm în Queens pentru Drag Show.

Sâmbătă. Marșul va începe la 15.30 din Piața Arcului de Triumf și vom parcurge Bulevardul Kiseleff până în apropierea Pieței Victoria. Traseul este același ca anul trecut, deosebirea este că la sfârșitul marșului vom ocupa bulevardul pentru mai mult timp pentru un minifestival. Seara avem petreceri, doar să ne țină picioarele! Una în Control, una în Queens și un afterparty în Macaz.

Pentru a ajuta persoanele din afara Bucureștiului să participe la marș, MozaiQ oferă două seri de cazare, pe 24 și 25 iunie, pentru 16 persoane.

Tot sâmbătă, dar la Cluj, Club Delirio organizează Miss Travesty Romania.

În afara programului Pride, dar demn de menționat, e punerea în scenă a musicalului Hedwig and the Angry Inch, tot pe 25, la teatrul Point. Voi reveni curând cu mai multe impresii de la spectacol. Spun doar că pentru fanii filmului o să merite experiența.

 

Eu unul vreau să particip la Bucharest Bears- Beer Blast, Quiz Night, Cum construim o comunitate LGBT de stânga, LGBT în Epoca de Aur, premiera Pieptiș, și desigur, la marș. De asemenea, la atelierul pe tema cuplului serodiferit și la seara de jocuri din Share Cafe, de vineri vă aștept în calitate de gazdă.

În incheiere, aș vrea să spun că există o comunitate LGBT+. Jur, i-am văzut cu ochii mei organizând toate evenimentele de mai sus! Și nu e singura. Avem comunități răspândite în toată țara. Este comunitatea ideală? nu. Este prea mică? poate. Nu e foarte solidară? mnu, dar sunt fericit să o văd cum evoluează de la an la an și sunt mândru să mă declar o parte a ei.

Ne vedem săptămâna viitoare!

 

 

 

 

3 COMMENTS

  1. Regret atât de mult ca nu sunt capabil să fiu și eu acolo,dar la17 ani nu prea ai posibilitatea de a fi alături de o comunitate LGBT chiar dacă fac parte din ea?.

  2. Legat de marsul de sambata (de la Arcul de Triumf), Delia a spus ieri intr-un interviu la Europa FM ca probabil va fi acolo; asa ca, distractie placuta!

Comments are closed.

Vezi si...

Schimbare de functionalitate a blog-ului

Ieri vorbeam cu FireMan si imi sugera sa facem cumva sa apara pe prima pagina a blogului mai multe articole, insa "taiate". M-am documentat un pic si am gasit solutia. Beneficiile sunt: Mai multe headline-uri pe prima pagina; Vizitatorii pot trece cu usurinta la un alt articol/post; Articolul accesat se deschide in...

Articole din aceeasi categorie