E off-topic (ca să îi spun așa) acest post, însă e foarte util pentru administratorii de pagini web.
Î fiecare zi cei care se ocupă cu optimizarea paginilor pentru motoarele de cautare se confruntă cu probleme mai mici sau mai mari, unele legate de design, altele de latura tehnică a paginilor web pe care le administrează. Pentru că de obicei un webmaster bâjbâie cautând informații pe motoarele de cautare voi face o listă cu cele mai comune probleme pe care proprietarii de pagini web le pot întâlni, dar și soluții pentru rezolvarea acestora. Mai jos sunt peste 20 de unelte foarte puternice care ajută enorm când vorbim despre SEO (search engine optimization).
#1 – Generarea unui sitemap în format XML
Problema SEO: Harta unui site este foartă utilă mai ales pentru site-uri cu mai mult de 500 de pagini. Google recomandă folosirea acestora pentru a asigura indexarea rapidă a toturor paginilor unui site.
Unelte: GSiteCrawler, Google Sitemap Generator. De asemenea pentru blogurile pe platforma WordPress, problema este rezolvată de un plugin numit XML sitemap generator care regenerează o hartă a site-ului ori de câte ori se adaugă un post nou.
#2 – Paginile așa cum le văd motoarele de căutare
Problema SEO: De multe ori suntem tentați să facem totul pentru dinamicitatea unei pagini însă când vine vorba de optimizarea pentru motoarele de căutare trebuie avut în vedere modul în care văd motoarele de cautare o pagină, adică ce informație este indexabilă.
Unelete SEO-Browser, Google Cached Snapshot, New Mozbar. Se cunoaște că textul din fisierele .swf, din imagini, din fisierele video nu sunt indexabile de către motoarele de căutare.
#3 – Probleme de indexare
Problema SEO: De multe ori se greșește aplicarea tagurilor href, nofollow, src sau se sterg pagini spre care s-au creat legaturi. Astfel rezulta pagini fantomă adică pagini spre care se link-ează dar car nu (mai) există.
#4 – Pierderea legăturilor externe
Problmea SEO: Unul din cei mai importanți factori pe care Google îi ia în considerare este calitatea si cantitatea de legături (link-uri) care se fac către o anumită pagină. Uneori, aceste legături se pierd foarte repede.
Unelete utile: Virante’s PageRank Recovery Tool. Acestă unealtă verifică numărul de link-uri pierdute de-alungul timpului, astfel vom ști încotr-o sa ne îndreptăm atenția când facem campanii de link-building.
#5 – Popularitatea/Căutarea cuvintelor cheie
Problema SEO: De multe ori nu nu știm de ce este interesat publicul. Deși este recomandat să scriem pentru vizitatori, această întrebare rămâne una solidă cel puțin din motive de marketing.
Rezolvare: Google Insights, Trendistic Aceste unele arată numărul de căutări și tendințe al unor termeni de căutare pe care îi putem defini.
#6 – Termeni interconectați semantic
Problema SEO: Google și celelalte motoare de căutare pun preț pe conținutul înrudit cu nișa unui site. Cum aflăm ce termeni de căutare sunt înrudite cu un alt cuvânt cheie?
Unelte: Google Wonder Wheel.
#7 – Imagini
Problema SEO: De multe ori optimizarea pentru motoarele de căutare a imaginilor adaugă un plus în ranking-ul paginilor pe care se află aceste imagini. Ce înseamnă optimizarea imaginilor?
Unelete utile: Image Analyzer from Juicy Studio.
Multumesc dear. Aveam nevoie de informatiile astea. 🙂 Te pot ajuta cu un pr 5 daca doresti. Ciripeste doar. 🙂
Intr-adevar, foarte folositor articolul, imi place. Multumim mult!
Foarte tare articolul. Peace!
😆
La pct 3: parca era un plugin wordpress care verifica link-urile moarte. Ai incercar ceva in acest sens?
@Tudor: N-am incercat. Oricum banuiesc ca ar trebui sa fie cava cu cron job sau se ruleaza manual, habar nu am. Cred ca mai degraba as folosi canonical tags si nofollow daca e cazul. 😉
multumesc pentru raspuns
@Robert
Foarte bune sfaturi! 🙂 Nu mai stiut că ești SEO/SEM Expert.
Poti sa scri si de Google Panda 🙂 si actualizare algoritmilor Google.
Take care,
Alexander