No menu items!

Voi cu cine votaţi? Basescu sau Geoana?

Acelasi autor

Crăci cu gânduri

M-ai căutat la cimitir, printre mormane de cadavre. Zgurmai nebun printre mormane de oase jilave, neobosit să mă aduni dintre valuri de glie. Și...

Pe cărările „civilizației”

Nu am fost un „umblat” la viața mea. Dar pe unde m-au purtat pașii, am încercat să miros cărările, să simt oamenii, să mă...

Logica unui sinucigaș (plătit) de Ego-uri

Într-o epocă în care dezvoltarea tehnologiei, a comunicațiilor și a individului, în general, atinge viteze amețitoare, sinuciderea e la modă. Oameni picați ca muștele...

Spiritual gifts (3) – Life like a swinging vine

„Vița noastre de vie întortocheată din momentul în care iese la lumină din butucul gros, din rădăcinile familiei și grupului de cunoștințe și influențe...

Spiritual gifts (2): Focul – hipnoză de grup

Mă trezesc din visare, lângă un foc improvizat, cu metale bine forjate care să îl susțină, ca, Doamne ferește, să nu se întâmple ceva...
FireMan
FireManhttps://www.facebook.com/IulianIanis
Cine sunt eu? Sunt un fel de paparazzo. Caut imagini cu care să îmi decorez pereţii camerei în care zăbovesc singur sau "singur". Imagini dragi, care să îmi trezească sentimente dintre cele mai frumoase atunci când imi plimb gândul peste ele. Poate sunt egoist. Vreau să le strâng pe toate şi să nu ofer nici una. Obişnuiesc să cred că nu sunt mai înţelept decât majoritatea pentru că nu se cuvine să ne judecăm judecătorii. Mă hrănesc cu oameni, îi consum, pe ei, visele lor, gândurile lor si apoi rămâne clişeul. Poza. Eu nu hrănesc pe nimeni, decât atunci când o fac fără să vreau. Nu îmi plac predicţiile, regulile, planurile, repetările, banalul, deşi fac parte din rândul lor sau trăiesc înconjurat de ele. Îmi place să visez şi să pictez ceea ce visez. Când cineva are curajul să viseze cu mine... atunci e frumos.

Nu mi-a plăcut niciodată politica şi nu cred să îmi placă vreodată. Dar, din când în când, mă văd preocupat totuşi de câte vreun eveniment politic.

Nu am fost la vot. Pentru simplul fapt că nu aveam de unde să aleg. Aş fi ipocrit să spun că am dreptate în părerile mele politice, însă am o scuză: nu mă interesează. Cu cât te interesează mai mult cu atât rămâi mai dezamăgit de urmări.

Cu cine să votez?

hai să îi luăm pe rând:

Băsescu: obsedat de putere, cu înclinaţii dictatoriale, pervers,  mincinos, prefăcut, incapabil de a se ţine de promisiuni. Ceea ce mă atrage la el (sau la cei care îl consiliază) este că e un om puternic, destul de inteligent şi abil pentru a duce la îndeplinire orice şi-ar propune. Manipulează atât populaţia cât şi colegii politici. Acestea sunt în opinia mea calităţi NECESARE unui conducător de ţară. Aliate unei cauze bune, ar folosi şi poporului…

Geoană: I se mai spune şi “Prostănacu”. E uşor să îţi dai seama de ce. Nu l-am văzut niciodată să ţină un discurs fără a citi de pe hârtiuţe, a picat mereu de fraier la confruntările politice, nu ştie să ascundă simţămintele neandertaliene, se enervează ca un copil mic înjosit, plânge, scuipă şi apoi fuge 20 m mai incolo, ca să înceapă iar să înjure pe cel ce l-a abuzat.

E prea prost pentru un preedinte. Nu ar fi decât o păpuşă mânuită de clanul care a sărăcit ţara destul timp: PSD. Aş da orice să nu câştige el. Dacă ar fi să aleg între el şi orice alt candidat, l-aş alege fară să mă gândesc pe oricare altul.

Crin Antonescu: E ca o fetiţă nevinovată, cu unghiile mari, cu botox în buze, care vrea să fie celebră, fără însă a şti prea bine în ce se bagă. E ca şi cum ai pune o păsărică să mormăie ca un urs şi ar scoate din pliscul ei fermecat cel mai haios pew pew posibil.

E prea moale, prea neştiutor, prea fantezist şi utopic. Prea visător pentru o lume politică dură, în jungla în care dacă nu eşti leu, nu rezişti… Te papă repede celelalte animale.

Oprescu: cu coaie, dar fără scop. S-a strofocat prea devreme şi în loc de un răget a ieşit un mare “fsss”. L-aş fi votat dacă nu era parcă o copie fidelă a lui Băsescu. O imitaţie nu va fi niciodată mai convingătoare decât originalul.

Becali: hai să fim serioşi… cine ar vrea să fie condus de un cioban retardat? Stâna de oi a fost confundată destul cu lumea politică.

Vadim: Inteligenţă este, curaj este, ideluri înalte… este… A mai lipsit controlul şi abilitatea politică. Păcat de inteligenţa lui… am inceput să credem că dacă va deveni preşedinte, ne va încuia pe toţi la balamuc. Nu a ştiut niciodată unde să se oprească, nu a ştiut să manipuleze, nu a ştiut să aibe răbdare şi a pierdut. Pentru totdeauna.

Din cauza asta nu am fost la vot.

Pentru că nu ai de unde să alegi. Lumea e sătulă de promisiuni nerespectate, de visul unei schimbări în bine.

Dar acum, că veni vorba de turul doi… Merg. Merg la vot pentru că nu vreau să cadă ţara iar în mâinile mafiei care a exploatat-o pe vremea lui Iliescu. Nu. Deveniseră ca o caracatiţă care te prindea şi te sufoca dacă încercai să faci ceva, orice. Ajunge. Un exemplu. Constanţa e condusă de mulţi ani de Mazăre. Mazăre e în PSD. În Constanţa se plăteşte taxă de protecţie dacă ai o afacere şi nu vrei să fie închisă. În Constanţa trebuie să plăteşti pentru orice. Dacă vrei să faci ceva, ORICE, trebuie să dai mită. La Prefectură sau la Primărie. Dacă nu te înţelegi bine sau nu ai pile cu “conducerea” nu scapi. Controale, spargeri, jafuri armate, o lume de periculosi in legalitate. Nu vreau sa ajungă toată România aşa. Şi mă uit la Mazăre de vreo 5 ani. E încolţit din toate părţile, e urmărit, e provocat, toată lumea ştie cât de mafiot e, dar nimeni nu a putut vreodată să îl dea la o parte. De ce? Din cauza caracatiţei care îl protejează şi din cauză că a ştiut mereu să scoată ochii oilor pe care le conduce, a locuitorilor cărora le aruncă din când în când câte un copan de la masa sa îmbelşugată, pentru a-l vota şi a-l susţine. Nu mersi, nu vreau să trăiesc întro ţară condusă de un clan atât de perfid şi pervers încât NIMENI nu li se poate împotrivi, un clan care a înscenat o revoluţie pentru a pune mâna pe ciolan, un clan fără scrupule, fără simţăminte faţă de cei pe care îi manipulează, în stare de orice pentru a păstra puterea.

Mai bine Băsescu. De ce? Este singurul om care a arătat PE FAŢĂ de ceea ce e în stare, este singurul care poate ţine piept oricăror asocieri politice mafiote, este singurul care ascultă CÂT DE CÂT ce vrea poporul. Da, e pervers, dar interesele lui nu sunt atât de periculoase pe cât ar fi interesele unei întregi bande mafiote PSD. Interesele sale sunt de a păstra puterea. De ce nu? Interesele lui sunt interesele unei singure persoane. Nu a unei mafii întregi. Imaginaţi-vă un singur om şi câţiva apropiaţi care vor să sărăcească ţara şi imaginaţi-vă o întreagă organizaţie, mii de oameni avizi după putere, care de la căderea lui Iliescu flămânzesc ca nişte lupi după putere, voind acelaşi lucru. Oare care e mai periculos? Băsescu, pe care deja îl cunoaştem sau mii de lupi ascunşi după un prostănac ce pare inocent, Geoană? Dacă ţara va fi condusă de Geoană voi începe serios să mă gândesc să o părăsesc.

Toată lumea se plânge de Băsescu. Dar îmi pare singurul om destul de puternic pentru a conduce ţara în condiţiile actuale, singurul om care se poate împotrivi oricărui grup de interese, singurul care mai ascultă totuşi şi oamenii pe care ii conduce.

Merg la vot în turul 2. Voi ce faceţi?

6 COMMENTS

 1. Eu am avut lucruri mai bune de facut decat sa merg la vot. Ideea e ca nu am avut cu cine sa votez si decat vot negativ… mai bine pass. Oricum suntem pusi in ipostaza de a vota raul cel mai mic… deci nu am spirit civic si nu-mi pasa.

 2. Țara nu e condusă de Președinte, oricât ar vrea Băsescu să ne facă să credem asta. Ideea că puterea se concentrează în mâinile președintelui și că un președinte puternic ne protejează de mafioți e una puerilă. Președintele poate face multă gălăgie, poate bloca promulgarea unor legi nedrepte sau instalarea unui guvern supus unor influențe nedorite. Dar, în ultimă instanță, președintele trebuie să fie doar un factor de stabilitate, un garant al drepturilor și libertăților cetățenești și un avocat al țării în plan extern.

  Băsescu e în poziția celui care nu-și înțelege rolul. Vrea întotdeauna altceva. Ceea ce poate face într-adevăr, nu-l interesează. Aspiră să facă numai ce-i este interzis. El poate să-și închipuie că e de partea poporului și că poporul e de partea sa, dar în realitate singurul lucru care-l interesează e senzația puterii. Nu-l interesează să fie brațul Puterii, ci își închipuie că e Puterea însăși. Din cauza asta, el e realmente incapabil de exercițiul puterii. Tot ce poate face este să creeze furtuni într-un pahar cu apă.

  E greu de ales între un om care inspiră repulsie (Geoană) și un om simpatic, un actor bun dar care inspiră neîncredere, dacă nu teamă (Băsescu). Pe primul îl resping din punct de vedere emoțional, chiar visceral, în timp ce pe al doilea nu îl accept pe criterii strict raționale. Dacă aș fi însă silit să mă dau pe mâna unuia dintre ei, m-aș simți mai în siguranță în mâinile celui care e incapabil să mă tragă pe sfoară și care are măcar conștiința celui care este de fapt.

  Băsescu e un om care vrea în permanență să fie altcineva, pentru a nu putea fi niciodată prins pe picior greșit. El nu e nici măcar un om politic (și chiar îi place să speculeze în folos propriu această imagine a sa), pentru că un om politic trăiește printr-un sistem de relații pe care se bazează și pe care le respectă. Băsescu este însă un om singur împotriva tuturor, gata să-și trădeze în orice clipă propriii aliați. Asta poate fi o calitate de admirat la un om fără ambiții politice, dar la un politician este de neacceptat. Nu poți să fii într-o poziție de conducere și, în același timp, să te situezi în afara ei. Asta frizează patologicul.

  Sigur că oamenii au, în general, tendința de a vota cu cei care dețin deja puterea. Asta pentru că nimănui nu-i place să recunoască faptul că s-a înșelat. De aceea, un președinte nu va pierde puterea doar pentru că a înșelat așteptările electoratului; un președinte pierde puterea numai în momentul în care dă semne de slăbiciune. Băsescu nici nu are altă șansă pentru a rămâne la putere – va trebui să continue să joace tare, chiar dacă rolul său va fi cel al Cavalerului Tristei Figuri, perorând împotriva morilor de vânt ridicate de propria sa imaginație. Ca actor, Băsescu e genial. Ca președinte, e un dezastru.

  Eu am votat în primul tur, mai mult pentru că n-avem altceva mai bun de făcut. Pentru turul doi, mă mai gândesc dacă o să votez. Jocurile sunt oricum făcute. Așa cum stau lucrurile acum, Băsescu va câștiga fără probleme. Geoană e o figură prea ștearsă pentru a fi votat. Singura problemă pe care Geoană o pune lui Băsescu este că, fiind atât de șters, nu prezintă interes pentru Băsescu, care nu prea are pentru ce să-l atace. Însă cred că până în turul doi mai pot apărea destul răsturnări de situație care să creeze mize noi pentru vot. De pildă, nu m-ar mira ca, la un moment dat, Băsescu să mormăie contra lui Geoană: “Găozarule!” 😉

 3. Cred ca faci o mare greseala cand spui despre PSD ca despre o caracatita care a nenorocit tara.Cu totii vedem scandalul in care se afla tara de cand e Basescu la putere.Instabilitatea politica duce la o instabilitate economica.Noi nu avem un guvern datorita acestui individ….!
  Mai apoi, sa nu uitam ca “gasca lui Iliescu” a fost cea care l-a dat jos pe dictator , desigur cu sprijinul populatiei .Asa ca …acestia nu pot fi catalogati drept comunisti din moment ce ei a ajutat la grabirea sfarsitului unui regim comunist..ar fi o prostie nu?:D
  Pe de alta parte, singurul in jurul caruia se pot coaliza fortele politice din Romania in acest moment este Mircea Geoana, nu este el perfect, dar este singurul!

 4. Refuz să cred că mai există cineva care crede că Revoluţia a fost “răsturnarea regimului comunist”. Şi Mineriada ce a fost? Războiul Sfânt?
  Care e diferenţa între lovitură de stat şi revoluţie ?
  Regimul comunist nu a căzut. A fost o reformă doar, o “Perestroika” mascată de sângele unor tineri nevinovaţi şi dictată de marile puteri din Vest. Cine mai are dubii în privinţa asta, ar trebui să îi fie ruşine. Şi cine îl mai consideră pe Iliescu salvatorul României de comunism…
  Instabilitatea economică va exista indiferent de rezultatul alegerilor. Pentru că asta se vrea. Teroarea foamei.
  De ce vorbesc aşa despre PSD? Întrebaţi locuitorii Constanţei, însă nu pe cei care ciugulesc copănele roase de la masa lui Mazăre. Întrebaţi ce înseamnă taxă de protecţie. Întrebaţi câţi constănţeni dezvoltă o afacere fără protecţia PSD-ului. Întrebaţi ce se întâmplă cu toţi rivalii lui Mazăre. Întrebaţi ce prietenie există între Năstase, Mazăre, prefectul Constanţei şi Arhiepiscopul Tomisului. Întrebaţi de ce toate afacerile lor, toate ilegalităţile lor rămân nepedepsite. Am trăit în Constanţa şi m-am mutat în Timişoara pentru că aici oamenii nu sunt atât de stupizi încât să se lase păcăliţi cu acadele. Nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Am lucrat la ziarul “Ziua de Constanţa” şi pot spune că am avut la dispoziţie destule informaţii pentru a nu pune botul la copănelele aruncate de Mazăre & Co. Mi-ar fi imposibil să îmi imaginez măcar că ceea ce se întâmplă în Constanţa s-ar putea întâmpla în toată ţara.
  Dacă ţara asta nu s-a convins de periculoasa “organizaţie PSD” în tot timpul cât au condus ţara, sub oblăduirea tăticului Iliescu, înseamnă că îşi merită soarta.
  Aşa e, nu ai de unde alege, dar trebuie ales răul cel mai mic. Şi în concepţia mea, Băsescu rămâne totuşi răul cel mai mic deocamdată. Pentru că nu e atât de periculos pentru ţară, cât pentru duşmanii săi politici. Şi cât timp va fi preocupat de ei, înseamnă că nu e preocupat de a crea o caracatiţă,asa cum ar proceda opozantii politici.
  CHIAR A UITAT LUMEA CE INSEAMNA PSD??? a uitat de mineriade? a uitat de Bunicutza care zambeste mereu din ceafa lui Geoana? Au vandut Petromidia la rusi, acum Geoana a fugit repede la Moscova sa ceara ajutor… Voi chiar nu vedeti decat 2 oameni in alegeriile astea? Eu vad un nebun, un bufon versus o mafie pe jumatate ruseasca.
  Si scuzati-ma, dar eu aleg bufonul… macar el amuza

 5. Din pacate Fireman are dreptate. In Romania de azi au loc multe chestii de care poate noi nu stim, insa cei care sunt patiti si-ar dori sa nu fi aflat niciodata. PSD-ul a ramas PCR, nea Nelu conduce din spate, chiar daca nu-l mai vedem. Ideologia s-a pastrat, in mai mica sau mai mare masura, cu toate astea, daca ne alegem presedintele pe ideea “Uite cum am ajuns din cauza lui” nu facem nimic. Tara nu a ajuns asa din cauza presedintelui anterior, ci de cum a fost condusa ani buni inaintea lui. Ar fi trebuit atunci sa ne gandim ce facem… Acum insa, sa speram ca nu vom reveni la ce era inainte.

  Rob
  “Paint your own Life. Live your own World.”

Comments are closed.

Vezi si...

Despre mentorat, percepții de ieri și de azi

„Cel ce răspundea de purtarea elevilor îmi zicea: „De ce ai ieșit fără permisiunea mea?” şi mă bătea cu bățul. Portarul şcolii îmi zicea: „De ce stai în picioare fără permisiunea mea?” şi mă bătea cu bățul. Învățătorul de sumeriană îmi spunea: „Tu vorbești greșit” şi mă bătea cu bastonul. Învățătorul...

Articole din aceeasi categorie