No menu items!

EuroParlamentare. Social-Democrații & Național-Liberalii (1)

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Pe 25 aprilie 2014 a început oficial campania pentru Alegerile din 25 mai, când toți românii își vor alege cei 32 de membrii ai Parlamentului European din țara noastră. Alegerile se vor desfășura în întreaga Uniune Europeană între 22 și 25 mai, unde sunt așteptați la vot peste 350 de milioane de cetățeni cu drept de vot.

Biroul Electoral Central a validat listele de candidați depuse de 15 partide politice, precum și 8 candidați independenți, așa că în rândurile următoare voi încerca să fac o prezentare analitică a principalilor competitori electorali, a candidaților care se află pe locuri eligibile și care este istoricul lor în relația cu comunitatea și drepturile LGBTQ.

Vreau încă de la început să spun că nu urmăresc să fac nici campanie electorală unei formațiuni politice sau alta și nici nu cred că există sau va apărea prea curând o formațiune politică care să susțină expres drepturile comunității LGBTQ din țara noastră, chiar și în condițiile în care restul occidentului se schimbă rapid. Nu trebuie să uităm că am fost ultima țară din Europa care a dezincriminat homosexualitatea, astfel că probabil vom fi și ultima țară care va acorda drepturi concrete. De asemenea, urmăresc mai degrabă o prezentare succintă a fiecărui partid, cât să vă puteți face o părere despre fiecare partid.

Așadar, formațiunile care vor accede în Parlamentul European în legislatura 2014-2020, conform tuturor sondajelor, sunt Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Partidul Democrat-Liberal, Partidul Mișcarea Populară & Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. De asemenea, voi face o scurtă prezentare a unor candidați independenți care au un mesaj clar homofob, pentru a ști cine sunt și în ce cred.

Partidul Social Democrat este principalul competitor din alegerile ce se vor desfășura în 25 mai, toate sondajele estimând să vor acumula între 12 și 16 mandate, eu consider că se vor acumula 14 (maxim 15) mandate. Deputații PSD din Parlamentul European sunt parte a Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, iar partidul este membru al Partidului Socialiștilor Europeni și a Alianței Progresive/Internaționalei Socialiste;

În domeniul drepturile LGBTQ, PSD a avut o poziție internă ambivalentă, dezincriminând homosexualitatea în 2001 de către Guvernul Năstase, dar fără a oferi drepturi suplimentare. În 2013, în timpul procedurilor de amendare a Constituției României, Victor Ponta s-a opus modificării art. 48(1) prin care se definea căsătoria ca fiind strict între o femeie și un bărbat, preferând status-quo-ul, renunțând și la modificarea art. 4(2) prin care se lărgea protecția civilă a statului și asupra comunității LGBTQ.

În februarie 2014, deputații europeni ai PSD au absentat (sau nu au participat la vot) la dezbaterea și votul asupra Raportului Lunacek prin care un se stabilește „un nou plan de acțiune pentru Uniunea Europeană pentru a combate homofobia și transfobia în același mod în care Uniunea Europeană luptă deja discriminare bazată pe sex , handicap sau etnie”. Votul asupra acestui Raport reprezintă pentru mine un reper fundamental, având în vedere războiul lansat de organizațiile conservatoare și homofobe din Europa (inclusiv din România, Asociația ProVita et. al.) pentru a bloca adoptarea acestui raport. Non-combatul deputaților PSD nu a fost în linie cu poziția adoptată de social-democrații și socialiștii europeni, care au votat în bloc pentru adoptarea raportului. Asta spune ceva despre cât de progresiști sunt social-democrații români din PE, ori poate cât de influentă este biserica în rândurile membrilor și bazei electorale a PSD.

Partidul Național Liberal este al doilea competitor în alegerile din 25 mai, urmând să acumuleze între 7 și 9 deputați în legislatura următoare a Parlamentului European. Liberalii fac parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, un partid & grup parlamentar care s-a arătat a fi extrem de deschis față de comunitatea LGBTQ din Europa, alături de grupul verzilor/ecologist.

Legat de drepturile comunității LGBTQ, național-liberalii s-au evidențiat printr-o politică internă extrem de homofobă și o politică europeană foarte gay-friendly. În cursul dezbaterilor pentru amendarea Constituției României, președintele PNL, precum și alți lideri național-liberali, au susținut, fiind influențați de liderii BOR, definirea strictă a căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie, în locul formulării mai vagi existente: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

Puiu Hașotti afirma anul trecut că

Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă(1).

În Parlamentul European, național-liberalii s-au poziționat alături de membrii grupului ALDE în susținerea acordării de drepturi egale persoanelor homosexuale, fiind singurii europarlamentari români care au votat pentru adoptarea Raportului Lunacek, în februarie 2014.

Renate Weber, europarlamentar al PNL și candidată în alegerile din 25 mai, este una din cele mai active susținătoare a drepturilor egale pentru comunitatea LGBTQ, așa cum se poate vedea în acest video și în istoricul de vot din Parlamentul European. Este singurul europarlamentar român care este membru al „The International Lesbian and Gay Association” (ILGA). În 2013, în urma scandalului pe marginea amendării constituției, Weber publica pe Facebook următorul mesaj:

(…) Imi este foarte greu sa inteleg cum in Romania, la mai bine de zece ani dupa ce am adoptat o legislatie nediscriminatorie atotcuprinzatoare, mai exista politicieni care reactioneaza atat de violent impotriva persoanelor care au o alta orientare sexuala.

Mai ales, ma supără profund reactia colegului meu, Puiu Hasotti, care pare sa nu inteleaga complexitatea acestei lumi si recurge la formule facile si degradante cu referire la comunitatea homosexualilor. Nu, Puiu, homosexualii nu sunt bolnavi, sunt persoane care au o alta orientare sexuala, care iubesc la fel ca heterosexualii, care urasc in egala masura cu heterosexualii, sufera sau sunt fericiti la fel ca heterosexualii. Si au dreptul de a trai, de a locui cu persoana pe care o aleg, precum si dreptul ca aceasta legatura sa le fie protejata de un stat. (…) (2)

 

Acesta este primul articol dintr-o serie de trei articole destinate alegerilor pentru Parlamentul European. În următorul articol voi prezenta PD-L, PMP și grupul de partidulețe FC, PNTCD & Noua Republică. Ultimul articol este rezervat celor doi candidați independenți cu vederi homofobe.

7 COMMENTS

  1. De apreciat seria asta de articole, mai ales ca in Romania momentan nici un partid politic nu pare sa vrea sa fie cel care face primul pas, desi as adauga o parte din vina ne revine noua celora care nu suntem atat de vizibili pe cat ar trebui.

  2. Sunt foarte curios de următorul articol, să vedem ce ne spui de Macovei! Te felicit şi eu pentru iniţiativă!

  3. Eu o sustin pe fosta gimnasta, Corina Ungureanu, candidat independent. Ea face parte din lista celor doi independenti despre care vei scrie in art 3? M-ar surprinde sa aiba declaratii homofobe…

  4. Mulțumesc. Foarte informativ și util mai ales pentru cineva care nu urmărește “evoluția” politicii din România. Am fost chiar surprins să aflu că avem o politiciancă membru ILGA!

  5. @Ionut, inainte sa o votezi trimite-i un mesaj privat pe fb si intreab-o daca ar vota o lege anti-LGBT. Daca raspunsul e evaziv sau inexistent, te lamuresti. Consider ca daca alegem sa votam, trebuie sa cunoastem viziunea candidatilor pe chestiunile Lgbt. Auzisem ceva despre o doamna politician, Renate Weber, ca ar fi sustinatoare a comunitatii, daca nu ma insel, si Monica Macovei este friendly (astept un nou articol cu detalii). Multi grobiani romani ajung in PE si avem responsabilitatea de a sustine candidatii care sunt de partea noastra.

  6. @Adi Mersi de sfat! Chiar i-am scris Corinei. Daca primesc un raspuns, o sa-l pun aici. Legat de cele doua femei de care amintesti, o fi asa, dar personal prefer sa nu votez liste…Oricum, in afara de Remus Cernea, eu nu mai stiu un om dintr-o functie publica sa fie deschis in declaratii privind comunitatea LGBT. Le e teama ca vor fi taxati de populatia care este activa in ziua votului…nu stiu cati din comunitate chiar sunt interesati de politica..

Comments are closed.

Vezi si...

Raport: Societatea românească (studiu sociologic)

Fundația Multimedia a realizat, cu finanțare din FSE prin POSDRU, un studiu sociologic complex și extins referitor la situația implicării sociale, toleranța, etc. a românilor. În cadrul studiului se remarcă și câteva întrebări care fac referire la homosexualitate. Concluziile sunt destul de simple: Marea majoritate a românilor vor să fie cât...

Articole din aceeasi categorie