Enciclopedia Britannica definește Gay Pride drept o „celebrare anuală, ținută în mod obișnuit în iunie în Statele Unite și uneori în alte perioade în alte țări, a identității LGBT. Gay Pride comemorează protestele de la Stonewall, care au început în primele ore ale ale zilei de 28 iunie 1969, după ce poliția din New-York a realizat un raid asupra barului Stonewall Inn din cartierul Greenwich Village a New-York-ului. Gay Pride implică în mod obișnuit o serie de evenimente și este în general încheiat cu o paradă implicând marșuri și adunări colorate din cadrul comunității LGBT și susținătorii acestora”(1).
Scopul Gay Pride este printre altele de a crește coeziunea dintre membrii comunității, promovarea identității LGBT, oferirea suportului public pentru persoanele care suferă din cauza orientării sexuale și conștientizarea prezenței persoanelor LGBT în fața majorității heterosexuale.
În România, Gay-Fest (echivalentul românesc) se desfășoară anual începând cu 2004 și include evenimente culturale, vizionări de filme cu tematică LGBT, expoziții, dezbateri și conferințe și se încheie cu un marș prin centrul Bucureștiului.
Pe lângă rolul relativ de promovare publică a persoanelor LGBT, Gay Pride are și câteva roluri specifice care afectează atât perspectiva socială a heterosexualilor față de comunitate, cât și a persoanelor LGBT față de celelalte persoane LGBT. Aspectele și impactul Gay Pride au un caracter diferit între societăți, cele mai conservatoare, precum cea din România, percep altfel Gay Festul decât o fac occidentalii. Indivizii reacționează la evenimente și acțiuni în funcție de înțelesul pe care aceștia îl au despre respectivul eveniment/acțiune, iar înțelesul pe care îl au este construit de societate și menținut prin metodele de coerciție socială, oamenii răspunzând la realitate prin intermediul filtrelor cu care au fost socializați, nu direct. Astfel, percepția unei societăți față de comunitatea LGBT nu poate fi schimbată dacă filtrele și normele sociale în baza cărora indivizii percep comunitatea sunt alterate.
Gay Pride poate juca un rol important în schimbarea percepției sociale față de comunitatea LGBT din România și poate asigura o alterare (chiar și temporară) a filtrelor prin care indivizii percep comunitatea. De asemenea Gay Pride joacă și alte roluri importante precum conștientizarea publicului și individuală a persoanelor LGBT, creșterea respectabilității (de sine), creșterea coeziunii de grup și scăderea „gay-shame”-ului în intensități considerabile, dar toate depind și de diferențierile dintre societăți și a gradului de acceptare.
Probabil cel mai important rol al Gay Pride este acela al exprimării vizibile și exigibile a dorinței de egalitate și oferirea de acces la instituții sociale considerate a fi fundamentale, precum căsătoria. Prin mișcări sociale de tip bottom-up care acționează concertat și coordonat s-a dovedit (în special în occident) că se poate realiza o creștere a conștientizării publice asupra fenomenelor de discriminare și o creștere a impactului organizațiilor care reprezintă drepturile LGBT în procesul de elaborare a politicilor publice, precum și o alterare nuanțată și graduală a filtrelor prin care persoanele LGBT sunt percepute. Totuși, modificarea percepției individuale asupra persoanelor LGBT se poate realiza în principal prin interacțiunea individuală, personală și directă, prin comming-out și recunoașterea identității sociale. Sociologic vorbind, persoanele care cunosc personal sau prin intermediul familiei alte persoane aparținând unor minorități (maghiari, minorități religioase, homosexuali) au tendința de a fi mai toleranți, dovadă că cei mai anti-maghiari români sunt oltenii, nu transilvănenii.
Mda din pacate noi ne-am procopsit cu ortodoxismul, un cult mult mai intolerant si agresiv impotriva comunitatii lgbt decat catolicismul, ne-am procopsit cu de-alde noua dreapta care arunca cu oua si pietre si mass-media care-si bate joc de manifestatie.
Si stii ce-mi pare cel mai rau? Ca sunt multi homosexuali care spun ca ar trebui sa desfiintam gay pride fiindca de fapt ne face mai rau.