Salut lume, printre atat de multa mancare BIO, SEX si HIV, iata ca ma “chinuisi” eu sa-mi fac loc cu primul meu articol. Pe ritmurile piesei “Just a kiss” de la “Lady Antebellum”, as vrea impart cu voi cateva idei despre filmul Brokeback Mountain.
Este un film proaspat pentru mine, tocmai l-am adaugat pe lista mea de filme vazute si ce trebuiesc revazute, cu toate ca unele persoane de aici cred ca stiu filmul,mai ales ca e din 2005.
Si cu toate astea indraznesc sa spun ca e unul dintre cele mai interesante filme, cu o incarcatura speciala si efectiv la finalul filmului nu are cum sa nu existe acel sentiment de nemultumire, sa vezi cum viata a 2 oameni se duce de rapa efectiv doar pentru simplul fapt ca ei se iubesc. Nu există un singur om fericit şi împlinit în acest film, ci doar oameni aflaţi sub povara convenţiilor sociale, a secretelor închise sub lacăt, a necomunicării.
Pentru cei ce nu stiu filmul voi prezenta un mic, micutz, metitel rezumat.
Brokeback Mountaineste o poveste de dragosteamericană. În peisajul încântător al statelor Wyoming şi Texas, filmul spune povestea a doi tineri – Ennis Del Mar (Heath Ledger) şi Jack Twist (Jake Gyllenhaal) care se întâlnesc în vara anului 1963, cautand ceva de lucru la un fermier,se indragostesc şi vor avea o legătură pe viaţă, ale cărei complicaţii, bucurii şi tragedii sunt dovada rezistenţei şi puterii dragostei. Dam repede pe inainte si Ennie se casatoreste cu iubita lui si va avea 2 fete, iar Jack se casatoreste si el si va avea un baietel. Sunt 2 casatorii inutile (de ochii lumi), in fond vor ajunge sa isi insele amandoi sotiile. Sotia lui Ennis afla ca o inseala cu Jack, si divorteaza de el, si de aici incepe sfarsitul fericirii lui Ennis. Jack isi traieste viata cu sotia lui, si incearca sa il ajute pe Ennis, dar nu poate, deja e prea tarziu si-l acuza pentru ca nu a vrut sa fie fericit alaturi de el atunci cand aceasta i-a propus sa se mute amandoi intr-o casa a lor.
Finalul filmului, e trist, Jack este omorat, dar nimeni nu stie asta, si se crede ca a murit in urma unui accident. Ennis alege sa traiasca singur, si undeva in dulapul lui va pastra pe un umeras o camasa a lui Jack impreuna cu o poza de pe muntele unde s-au intalnit prima data si unde se vedeau de cateva ori pe an,asa ca lui Ennis nu-i ramane decat sa vada cerul ca o reflexie a muntelui Brokeback, singurul loc unde libertatea e deplină, cuvintele nu sunt necesare, iar aerul rarefiat păstrează sentimentele intacte.
Nu pot spune nimic despre aceste personaje, dar daca aceasta situatie ar fi reala (iubirea dintre Jack si Ennis, in cazul unde acestia au deja familiile lor ) nu stiu cum s-ar putea rezolva, sa-ti abandonezi copiii? Sau fericirea? … acest film arata “cea de-a 3 obtiune” si familie si iubire, si rezultatul e “finalul filmului”, singuratate.
Lucrul acesta, cu abandonatul fericirii si a familiei, mi-a adus aminte de o legenda legata de iubire si de zeitati.
Se spune (nu am stiut cum sa incep altfel) ca intr-o noapte o satra de tigani s-au oprit din lunga si vesnica lor calatorie la poalele unui munte. In acea satra era o tanara ce nu putea avea copii, si in reflectia raului ce trecea pe langa munte a vazut luna, si asa si-a pus dorinta de a putea avea un copil impreuna cu sotul ei.
La cateva luni distanta (iarna), minunea a fost infaptuita, si tanara a nascut.
Bucuros, sotul a vrut sa-si vada copilul,dar cand a intrat in cortul unde nascuse “a lui” si a vazut ca baiatul nascut era blond cu ochii albastri, a batut.o pe sotia lui acuzand-o ca l-a inselat si a izgonit.o din satra.
Tanara (lauza si ramasa pe drumuri stia ca nu avea cum sa supravietuiasca iernii) s-a intors la muntele unde si-a pus dorinta si a dat drumul copilului pe rau in jos, inapoindu-i lunii copilul.
Ca un final de legenda, in zilele noastre, se spune ca oamenii ce trec pe langa acel munte (e o legenda greceasca, de aceea nu am retinut numele muntelui), aud in noptile cu luna plina plansetul unui copil, Copilul Lunii.
Revenind la oile noastre,cei drept nu poti impaca si capra si varza, dar e o lectie pentru toti si cred ca nu trebuie sa stam si sa vedem cum lucrurile se imprastie.
Finally, imi cer iertare pentru “mancarica asta de cuvinte”, nu ma pricep extraordinar de bine la exprimare dar e primul meu articol si sper, dar sper…SPER, ca la al 2-lea,3-lea, 4,5, 6, …1001-lea ma voi descurca mai bine.
Ultimatum va saluta!
http://www.imdb.com/title/tt0388795/
http://www.youtube.com/watch?v=a2OCsgK73gk
Piesa ( Just a kiss ) pt cei ce vor sau sunt curiosi sa o asculte 🙂
Off-topic
“cea de-a 3 obtiune” – nu e cumva optiune?
“intr-o noapte o satra de tigani s-au oprit” – predicatul se acorda cu subiectul, “o satra” fiind subiectul, iar “de tigani” atributul.
In rest mult succes cu viitoarele postari!
Salut pe toata lumea!
Voyager_3, mi-ai luat vorba din gura.
Ultimatum, “mancarica asta de cuvinte” nu este chiar necomestibila.
Poate mai bine condimentata ar fi interesanta la gust.
Sincer mi-a placut descrierea filmului.
Renunta la paranteze, prea multe si dau senzatia ca nu-ti ajung cuvintele.
Te astept cu al 1001-lea articol.
Succes!
Bai, mie chiar mi-a placut descrierea filmului si pentru un prim articol e bine scris, tinand seama de tracul incepatorului.
Poate cine stie ! … Esti si tu un copil al Lunii. :-))
Fain articol, si Bareba…pardon, Brokeback Mountain mi s-a parut cel mai bun film gay pe care l-am vazut (poate si din cauza ca actorii sunt cu multe nivele peste actorii filmelor gay obisnuite)
Non-Lose comiţi sacrilegiu.
Ce mai spui de Al Pacino, Meryl Streep- Angels In America, sau Sean Penn – Milk , sau Tom Hanks- Philadelphia?
Collin Firth -A single Man …
mai am : Judy Dench, Kate Blanchett -Notes On A Scandal
Breakfast On Pluto ( un actor necunoscut dar foarte bun Cillian Murphy)
A Home At The End Of The World -Colin Farrell
Sleuth -Michael Caine, Jude Law
Opriţi-mă!
Pe alea nu le-am vazut 😛
Păi pune mâna şi vezi-le…
🙂
Ultimatum, bine ai… început. Lasă că e bine.
Aș avea o propunere pentru Robert… o secțiune (gategorie dacă nu mă înșel există) de review-uri de filme cu tematică gay. Sunt foarte multe foarte bune. Și cred că ar folosi mult tinerilor … care intră ușor în panică.
Voyager_3 🙂 Multumesc mult ca mi-ai atras atentia, stiu ca nu am scuze … dar cum fac parte din categoria, sa fac lucrurile rapid ca sa imi pot permite sa am timp pentru altele, s-au mai strecurat ici pe colo cate o greseala. Te rog si pe toti ii rog sa-mi ierte greselile gramaticale, provocate din lipsa timpului, ca zau stau prost rau la capitolul asta. Multumesc si sa ne auzim numai cu bine 🙂
Maribad 🙂 Multumesc si sa speram ca o sa depasesc 1001-lea articol, de ce nu !?! 😛
cristymaykei :laugh: Multumesc mult , chiar mi-a placut ,”Un copil al Lunii” , stiu ca metaforic ai vorbit, dar la fizic chiar nu am cum sa arat ca cel din legenda, sunt brunet ca noaptea, si cu ochii caprui … si oricat m-ai pune in bataia razelor soarelui, nu aduc deloc spre blond, dar cu timpul poate ma transform :laugh:
Multumesc mult de aprecieri
Non_Lose :-)da stiu e unul dintre cele mai bune filme cu tematica gay.
Sunt de parere ca filmul acesta, nu e doar pentru gay, ci pentru toti , este prezentat un mod de viata , mi-a placut enorm filmul, in ciuda faptului ca am citit cateva comentarii legate de el in care se spunea “iuuu ce scarbos” sau” lasa-ma in pace frate cu poponari tai!” …adica? ce e scarbos? ca se prezinta iubirea dintre 2 persoane?
ceva gresit ? nu cred …dar in fine 😀 Multumesc
CM 🙂 wow … am ce face in sfarsitul asta de saptamana :laugh:
Apropo am vazut si eu “Angels In America” dar serialul, nu tot ce-i drept. Acum mi-a atras atentia un alt film “Shelter”, dar nu pot sa imi dau cu parerea deoarece nu l-am vazut.
Numai bine.
Multumesc FireMan 🙂
Shelter e cel mai banal film gay: se indragosteste unu’ de fratele celui mai bun prieten si…cam atat (prietenul nici macar nu se supara, ca sa zici sa se intampla ceva special prin film)
Fireman,
Io fac, că nu mi-e greu. Da’ cine le face recenziile? Că mie să fiu sincer nu-mi plac filmele cu tematică gay, decât dacă îs din acelea cu băieți hetero care o fac o dată și după aia le e rușine. 😀
Pe bune, io pot face. Să fac? Să nu fac? Să fac?
Hai că o să fac.
Facem o categorie aparte, și o mutăm undeva să fie mai la vedere, așa, și pune 3lăr din ăla, poze + recenziile pe măsură ce s-adună de la voi. Saaau, stabilim o zi, se uită fiecare la un film (diferit, doooh, vorba lu’ Danu) și terminăm mai repede. Nu? 🙂
Bine-i?
Ultimatum, mult succes la scris. Dacă ai întrebări, nelomuriri sau de vrei o bombonică, mă contactezi.
Non_Lose, da, foarte profund. 😉
Non_Lose …cum am spus inca nu l-am vazut, dar ma rist si o sa-l vizionez.
RobertG :laugh: mai usor cu bombonelele ca stricam dintii.
Si multumesc , o sa apelez mai mult ca sigur atunci cand voi avea o nelamurire.
Un clip cu secvente din film (daca nu ati vazut filmul, nu va uitati ca practic se face rezumatul in 8 minute) puse pe o melodie f frumoasa(parerea mea!): http://www.youtube.com/watch?v=EPE9BdHN1BI
Este interesanta sectiunea de info in care apare un fragment din carte plus cateva dedesubturi din procesul de scriere. Daca Ultimatum a scris articolul pe acordurile “Just a kiss”, fatuca ce-a scris Brokeback Mt zice ca a scris o scena romantica din carte lasandu-se inspirata de melodia din clip.
Dacă te referi la Annie Proulx, ea nu e o simplă fătucă, este femeie în toată firea care a scris o poveste scurtă, „Brokeback Mountain”, inspirată din povestea unui bărbat pe care ea l-a cunoscut. Cu alte cuvinte, se poate spune că filmul e o felie de viață redată cu artă.
more like bareback mountain.
doi lasi.
mmm, nu-mi prea place eticheta lasitatii. Orice reactie poate fi privita si ca lasitate si ca bravura datorita faptului ca este vorba de o atitudine judecata in functie de context, iar contextul este un lucru complex ce nu poate fi privit in totalitate. Curajul suprem ar insemna autodistrugere, iar lasitatea de necontestat, o nemiscare totala, ambele de neconceput. Si in plus, iti trebuie ceva curaj sa faci sex bareback :))
@Queeditch
I meant no disrespect. Trebuia sa pun in ghilimele fatuca
Alex P – ai si tu dreptatea ta. Insa frustrarile mele sunt defapt altele – cand un individ este doar un alt om banal, ce plm ii pasa ce crede al de peste gard/camp?
asterneti cu grija, ca sa dormi lin
Cat timp nu esti pustnic, ci un animal social, este natural sa-ti pese ce crede vecinul. Pe asta se bazeaza supravietuirea grupului. Nu zic ca in contextul postmodernitatii acest instinct nu trebuie renegociat si adaptat, zic doar ca nu-i un lucru rau si ca are explicatia lui. Dar nu ma asculta pe mine, eu-s un las prin excelenta.
Io-s mai fudul, deci sunt cu salvarea balenelor, uneori. bun la suflet, ar zice unii.
cred ca daca o viziune rezervata este abordata apar cele mai bune rezultate.
am o migrena oribila.
Văzusem și eu Brokeback Mountain cred că printr-a opta așa și a fost unul din filmele care mi-au schimbat viața, știu că sună pompos, dar pe undeva pe imdb făceau unii liste cu filmele care le-au schimbat viața și am făcut și eu una. Brokeback Mountain m-a influențat în sensul că am știut că oricât de deșteaptă sau de bună sau de de treabă este o persoană, dacă e homofobă eu o să o urăsc. M-a făcut să am o fobie de homofobi dacă se poate spune așa. :))
Acum câteva zile am zis să-l revăd și m-am cam pus pe el. Trei zile n-am făcut altceva decât Brokeback Mountain. Am căutat pe net nuvela după care e făcut filmul (mi-a fost puțin greu să o citesc în engleză, mai ales la pasajele de descriere, chiar și dialogurile lor erau greu de înțeles pentru că dialectul de cowboy cre-că nici regina Angliei nu-l înțelege), am rămas eu pe-acolo șocată de cât de bine e scrisă nuvela, am căutat scenariul, într-un târziu l-am găsit, l-am citit, pe urmă am văzut filmul, pe urmă am vazut filmul citind scenariul în paralel, nu de alta, dar poate îmi scăpa ceva vezi Doamne!, mi-am belit ochii prin imdb să citesc ce zice lumea, aprob, dezaprob etc.
Vroiam să-ți spun că în scena de la sfârșit Ennis del Mar, la el în rulotă nu avea doar o cămașă de-a lui Jack Twist.
Pe Brokeback Mountain, în primul an în care se întâlnesc, chiar la sfârșitul verii, când trebuie să plece de pe munte cu oile și să se despartă, ei nu prea știu cum să-și ia la revedere. Sunt ca un fel de băieței de clasa a cincea care trag fetele de păr tocmai pentru că le place de ele. Așa că Ennis îl cam ia la bătaie pe Jack, subconștientul lui își dădea seama că îl iubește pe Jack, își dădea seama că e ceva special, că e foarte posibil să nu i se mai întâmple așa ceva și probabil că era furios că i se întâmplase așa ceva tocmai cu un bărbat.
În timpul bătăii Jack îi trage un pumn în nas și îi dă sângele. Încearcă să îl șteargă cu mâneca cămășii, dar Ennis îl împinge și se șterge cu propria cămașă.
Când ajung jos și trebuie să se despartă, Ennis crede că și-a lăsat cămașa pe munte…
După moartea lui Jack, Ennis merge la părinții lui și vizitează camera lui Jack pe care o păstraseră ca atunci când locuia el acolo. În spatele șifonierului găsește un umeraș de care atârnă cămașa lui Jack. Când se uită mai îndeaproape descoperă cămașa lui pe care o crezuse lăsată pe munte, băgată în interiorul cămășii lui Jack. Pe ambele se văd urmele vechi de sânge.
Ennis îi cere dintr-o singură privire cămășile mamei lui Jack. În următoarea scena, pe ușa șifonierului din rulotă e atârnat umerașul și înfiptă o vedere cu Muntele Brokeback. Cămașa lui Ennis este acum la exterior și cea a lui Jack la interior.
Ce mi-a plăcut foarte mult la nuvelă este cum în 30 de pagini reușeste să redea viețile a doi oameni, 20 de ani în care America se transformă enorm (începe în anii ’60 și se termină în anii ’80) și nu prea… în statele ălea uitate de lume, sudiste, homofobia e aceeași, oameni ca tatăl lui Ennis care omorâse un presupus homosexual, târându-l de organele genitale până i le rupsese și apoi le arătase copiilor lui trupul omului ca să le fie învățătură de minte, probabil că încă mai existau. Așa că nu trebuie judecat Ennis când refuză ideea lui Jack de a se muta împreună și a-și pune pe picioare o fermă. El știa că societatea e în stare să-i omoare dacă îi descoperă. Nici în carte și nici în film nu se precizează că Jack a fost omorât. E posibil să fi fost, e posibil chiar să fi avut un accident. Crima e doar în mintea lui Ennis, obsedat încă de amintirea omului mutilat.
Totuși, nu știu de ce nimănui nu-i pare rău de soțiile lor, de drama prin care trec soțiile homosexualilor când află că sunt doar o fațadă. Oricum, Michelle Williams e o drăguță și o joacă perfect pe Alma, soția lui Ennis. ;))
Ce nu e spus în film e începutul nuvelei, pentru că toată acțiunea e doar un flashback. Nuvela începe cu Ennis care se trezește în rulota lui. Îl visase pe Jack. Încearcă să se concentreze asupra treburilor, se îmbracă, pune ceainicul pe foc, dar mintea lui zboară la visul avut. Mereu îl visează ca atunci când îl văzuse prima oară, în prima vară pe Brokeback Mountain, când aveau amândoi 19 ani. La sfârșit Annie Proulx spune: „Și se trezea uneori îndurerat, alteori cu vechiul sentiment de fericire și eliberare; perna cateodată umedă, cateodată așternuturile. Era un spațiu între ceea ce știa și ceea ce încerca să creadă, dar nimic nu putea fi făcut în privința asta, și dacă nu poți s-o repari, trebuie să o suporți.”
Mi-a plăcut asta, mi-a plăcut că Ennis îl visa uneori, iar apoi o zi întreagă îl avea în minte, se simțea bine sau poate se simțea incredibil de trist.
Uau, didi, trebuie sa-ti spun ca sunt putin speriat de hotararea cu care ai parcurs toate materialele legate de Brokeback Mountain. Insa ma bucur ca ai facut-o si ca ai avut aceasta interventie in care ai completat detaliile scenei finale, una din scenele incarcate de poezie si una din preferatele mele (sunt surprins ca n-am observat pana acum descrierea incompleta).
M-ai făcut să mă uit, poate nu-i fain, că ţi-ai futut norocu!
:))
@AlexP, yup, obsessed people are scary!!
@CM, sigur că-i fain ;)) numai că nu trebuie să te uiți la el doar ca la o poveste de dragoste, trebuie să-l privești din mai multe unghiuri, oricum poți să nici nu fii atent la el, că tot te dau pe spate imaginile. 😀
Multumesc didi ca ai venit cu acea completare la postare 🙂
Sincer, fiind si primul meu articol … e scuzabil sa-mi fi scapat cateva trebusoare … nu? :))
Vizionare placuta CM sigur nu o sa regreti 🙂
Naah, nu vroiam să te cert, cred că mai degrabă subconștientul meu căuta un pretext să abereze la infinit pe tema Brokeback Mountain : ))
:)) Sa inteleg ca ti-a placut foarte tare filmul
Ma bucur mult, chiar e un film foarte interesant din toate punctele de vedere, si asa o sa si ramana … nu degeaba se numara pe lista cu filmele mele preferate ( incercam sa fac o gluma si eu 😛 )
Stai linistit/linistita … nu stiu exact , nu am mai intrat de cateva luni de zile pe blog si uite-ma acum ca sunt gata sa nu mai recunosc persoanele pe aici 🙂 … nu-i nici un fel de problema, chiar ma bucur ca ai venit cu cateva adaugari 🙂
Ah nu te impacienta, mi-am făcut cont pe Darkq alaltăieri seară ca să vă zic să vă uitați la Queer As Folk varianta englezească din ’99 în caz că nu l-ați văzut, așa că nu e o crimă că nu mă recunoști ;))
Queer As Folk este bestial, chiar m-ă mir că nu se îimprăștie printre noi.
Am seria unu subtitrată, cine are celelate serii subtitrare?