Da, stiu, inca un post despre bolile cu transmitere sexuala veti zice. Nu am stat sa caut in toata arhiva sa vad exact despre ce si cand s-a mai scris insa vreau sa povestesc putin despre cele mai frecvente, nu numai despre HIV/SIDA care este cea mai mediatizata.
Pe primul loc, ca si frecventa s-ar situa uretritele negonococice care pot afecta si femeile si barbatii. Bacteriile vinovate sunt Chlamydia trachomatis si Ureaplasma urealyticum. Printre simptome se numara: mictiuni dureroase, scurgeri uretrale, uneori urina este tulbure, apare febra si semnele de alterare generala a organismului data de orice infectie. Se pare ca 9 din 10 barbati infectati cu Chlamydia trec cu vederea simptomele. Daca nu se trateaza, infectia se poate transmite la parteneri in cazul sexului neprotejat, ca doar e BTS. Chestia amuzanta [pentru mine] dar destul de importanta este ca acasta boala necesita tratarea tuturor partenerilor sexuali.
Gonoreea este o infectie data de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Se manifesta prin dureri la mictiune cu aparitia unei scurgeri vascoase si abundente, uretral. La examenul clinic se observa inrosirea meatului extern urinar. Daca evolueaza gonoreea duce la inflamarea vezicii urinare si a prostatei si chiar a testiculelor. In cazul sexului anal neprotejat infectia se poate localiza si in zona ano-rectala, simptomele aparand mult mai rapid, tratamentul trebuie instituit rapid.
Herpesul genital este o boala virala, vinovat este virusul Herpes Simplex, un virus cu doua tulpini patogene pentru om: 1 cu localizari mai mult faciale (50%) si 2 mai mult genitale. Pe cel facial probabil ca toti il stiti, ati vazut sau ati avut. De obicei odata contactat il ai toata viata, manifestandu-se numai cand esti imunodeprimat sau in conditii de stress. Herpesul genital se manifesta si la femei in zona vulvara dar la barbati apare direct pe gland, sub forma de vezicule. Uneori este insotit si de dureri intense locale, febra, dureri ale muschilor. Virusul este inalt contagios si se transmite foarte usor de la un pacient la altul prin contact sexual neprotejat. Maximum de infectiozitate este inregistrat in timpul atacului initial, virulenta scazand in atacurile ulterioare (minimum este inregistrat in perioadele dormante, cand tegumentele sunt intacte, lipsite de leziuni sau cicatrici recente).In prezent nu exista un tratament care sa inlature infectia din corp, insa antiviralele actuale sunt capabile sa scada frecventa, durata si severitatea episoadelor de boala clinic manifesta. Acyclovir este utilizat pentru acest efect si poate fi administrat oral sau local, sub forma de creme si unguente, desi eficienta administrarii locale este inca destul de controversata.
Condiloamele genitale produse de virusul HPV (Human Papilloma Virus), sub forma de buchete in zona genitala, pe varful penisului, scrot sau anus. Apar ca niste excrescente conopidiforme rozalii, ce cresc in dimensiuni, nedureroase. Tratamentul condiloamelor implica crioterapie sau indepartarea chirurgicala cu laserul, sau administrarea de podofilina (solutie antimicotica ce se aplica local pe zona afectata si se indeparteaza ulterior prin spalare).
Sifilisul este una dintre cele mai de temut BTS, cauzat de Treponema Pallidum care se transmite exclusiv sexual prin contact neprotejat, capabila sa penetreze mucoasele cu care intra in contact. Exista mai multe stadii, fiecare diferit din punct de vedere al simptomelor. Netratat la timp, sifilisul poate fi fatal. Initial, apar niste cosuri nedureroase, rosii si tari in locul unde bacteria a penetrat pielea/mucoasa.
In primul stadiu apare o rana deschisa, numita sancru, la 3 saptamani dupa contactul sexual iar simptomele pot aparea la 9-90 zile dupa aceea. Ranile dispar in 2-6 saptamani chiar si fara tratament. Uneori simptomele pot sa nu existe.
In al doilea stadiu – care apare la 1 saptamana-6 luni de la vindecarea ranilor. Simptomele includ: eruptii, febra, dureri de gat/cap, pierderea apetitului, greata; acest stadiu poate tine 3-6 luni pana la mai multi ani.
Stadiul trei – poate aparea dupa 10-20 de ani cu boli de inima, leziuni cerebrale sau ale coloanei, paralizii, demente si chiar moarte.
Tratamentul bolii este relativ simplu, se bazeaza pe administrarea de antibiotice (in principal penicilina G). Pentru a certifica vindecarea si eradicarea infectiei din organism pacientul trebuie sa repete teste serologice la fiecare 3 luni, timp de 1 an.
Ultima si nu cea din urma ramane infectia HIV/SIDA despre ca stiti destul de multe.
Asadar, cereti sfatul medicului daca prezentati:
- o secretie albicioasa, cremoasa, urat mirositoare la nivelul penisului
- usturimi sau dureri la urinare
- rani/leziuni/ mancarimi la nivelul penisului/anusului
- aparitia unor ganglioni in zona genitala.
BTS nu se transmite prin: strangerea manii, imbratisari, stand de vorba cu persoana respectiva.
Previne BTS prin: folosirea prezervativului, fidelitate, nu folosi in comun ace cu alte persoane, abstinenta [pentru cei puternici:)) ]