No menu items!

India și homosexualitatea

Acelasi autor

Crăci cu gânduri

M-ai căutat la cimitir, printre mormane de cadavre. Zgurmai nebun printre mormane de oase jilave, neobosit să mă aduni dintre valuri de glie. Și...

Pe cărările „civilizației”

Nu am fost un „umblat” la viața mea. Dar pe unde m-au purtat pașii, am încercat să miros cărările, să simt oamenii, să mă...

Logica unui sinucigaș (plătit) de Ego-uri

Într-o epocă în care dezvoltarea tehnologiei, a comunicațiilor și a individului, în general, atinge viteze amețitoare, sinuciderea e la modă. Oameni picați ca muștele...

Spiritual gifts (3) – Life like a swinging vine

„Vița noastre de vie întortocheată din momentul în care iese la lumină din butucul gros, din rădăcinile familiei și grupului de cunoștințe și influențe...

Spiritual gifts (2): Focul – hipnoză de grup

Mă trezesc din visare, lângă un foc improvizat, cu metale bine forjate care să îl susțină, ca, Doamne ferește, să nu se întâmple ceva...
FireMan
FireManhttps://www.facebook.com/IulianIanis
Cine sunt eu? Sunt un fel de paparazzo. Caut imagini cu care să îmi decorez pereţii camerei în care zăbovesc singur sau "singur". Imagini dragi, care să îmi trezească sentimente dintre cele mai frumoase atunci când imi plimb gândul peste ele. Poate sunt egoist. Vreau să le strâng pe toate şi să nu ofer nici una. Obişnuiesc să cred că nu sunt mai înţelept decât majoritatea pentru că nu se cuvine să ne judecăm judecătorii. Mă hrănesc cu oameni, îi consum, pe ei, visele lor, gândurile lor si apoi rămâne clişeul. Poza. Eu nu hrănesc pe nimeni, decât atunci când o fac fără să vreau. Nu îmi plac predicţiile, regulile, planurile, repetările, banalul, deşi fac parte din rândul lor sau trăiesc înconjurat de ele. Îmi place să visez şi să pictez ceea ce visez. Când cineva are curajul să viseze cu mine... atunci e frumos.

Continui Foiletonul nostru cu India, țară cu o cultură care pe mine cel puțin mă incită, o spiritualitate care se apropie la nivel palpabil de conceptele creștine, denaturate de organizatorii religiei și a bisericii  creștine. India este un tărâm de basm, o altă lume, un alt fel de stat, o altfel de trăire. Nimic din ceea ce am cunoscut noi ca filozofie de viață sub comunism sau capitalism nu se compară cu modul de a vedea lumea și viața a unui indian de rând. Norocoșii au trăit aceste realități spirituale și umane la fața locului, iar eu vă împărtășesc concluzii și trăiri, așa cum mi-au fost povestite mie.

Numai dacă ne gândim la yoga și chakra, eu devin interesat spre acest subiect, precum procedează mai nou și din ce în ce mai mulți indivizi ce trăiesc într-o societate capitalistă modernă și evadează la propriu cu ajutorul unor „porți” spirituale originare din India.

În Arthasastra, un vechi tratat despre legile din statul indian, găsim menționat faptul că o mare varietate de practici sexuale nu erau aproape niciodată sancționate, incluzând sexul anal, fie între bărbați, fie între un bărbat și o femeie. În timp ce sexul anal între bărbați nu era deloc condamnat, sexul anal de tip heterosexual era considerat a fi o oarecare jignire la adresa femeii, și era cumva „pedepsit” (învinuit) mai mult decât sexul anal de tip homosexual.
Lucrarea „Manusmriti”, care cuprinde istoria Codurilor de conduită morală din cele mai vechi timpuri și se adresează a fi respectată de către un adept Hindu („religia” predominantă a Indiei antice), cuprinde de asemenea referiri la relațiile homosexuale, dar numai pentru a regula prin anumite legi această realitate RECUNOSCUTĂ oficial. Iată deci că și vechii indieni aveau o „toleranță” ideală pentru homosexuali, din cele mai vechi timpuri. Deși făcea parte din lista de acte sexuale acceptate, homosexualitatea nu era chiar așa de bine acceptată în rândul populației. Erau prescrise anumite pedepse pentru comportament „de homosexual” în public (cum ar fi în zilele noastre să nu le fie îngăduit prostituatelor-travestite să „agațe” tipi heteroooo pe stradă, ceea ce mi se pare de bun simț).

Câteva restricții/pedepse ușoare se mai dădeau în cazul relațiilor homosexuale între o femeie în vârstă și o virgină, respectiv un bărbat experimentat și unul virgin, pentru a proteja inocența celor virgini, pentru a-i lăsa pe aceștia să își înceapă viața sexuală cu oameni tineri, ca ei (ceea ce mi se pare iarăși de bun simț, de respect față de tinerețea unor oameni). Pedepsele se dădeau numai după un eventual denunț din partea părții virgine: rasul în cap a persoanei experimentate, sau plimbatul ei pe un măgar într-un fel de „turul rușinii” prin tot orașul, ba chiar retezarea a 2-3 degete (bine, asta nu mi se mai pare chiar așa tolerant) sau plata unei anumite amenzi în bani (unitatea economică de schimb respectivă).

De asemenea, se pedepsea violul, un lucru foarte grav, indiferent dacă era vorba de relații homosexuale ori heterosexuale. Vinovatului i se tăiau 3 degete și era supus la plata unei amenzi imense. Exhibiționismul de natură homosexuală era restricționat sub forma unei norme a băilor publice care spunea că homosexualii trebuie să stea cu ceva costume pentru baie în interiorul unei băi (saune) publice. Restul, heterosexualii, se desfășurau în public, în saunele publice iscându-se orgii în orice moment (mmm, cred că aici îi va plăcea lui CristyMaykei).
Astfel, homosexualitatea în rândul indienilor, vechi pe acel pământ, era mai mult decât larg acceptată, era chiar considerată aproape normală. Ca să subliniez diversitatea acestor legi statale ale vechilor indieni, vă voi spune că Manusmriti (Codul de Legi indian vechi) a fost prima organizare legislativă statală (cum este Constitutia României pentru România) care a prevăzut faptul că femeia are același statut ca și pământul, averea, animalele aflate în posesia unui bărbat. Deci femeia era ca un fel de apartament. O puteai vinde, o puteai locui abuziv, o puteai înfrumuseța, etc. Interesant. 🙂 (nu, nu sunt misogin, glumeam doar). Consider asuprirea femeii de-a lungul timpului cea mai mare crimă a omenirii. Excluderea feminității din conducerea lumii ne-a dus la războaie și foamete… Testosteronul este periculos, mai ales în cantități mari și folosit fără prejudecăți.
Cu alte cuvinte, lumea Indiei antice arăta cam așa: o lume a bărbaților, fie ei homosexuali sau heterosexuali. Femeile nu erau importante decât în cazul de „producție de copii” și obiecte sexuale.
Kamasutra (cred că știe oricine ce este această colecție) cuprinde fără nici o urmă de falsitate sau ironie poziții reprezentative în timpul oricăror tipuri de practici sexuale, inclusiv relații homosexuale feminine și masculine, heterosexuale, orgii, sadomasochism, adulter, prostituție, travesti. Astfel, putem afirma că deschiderea Indiei către tot felul de experiențe sexuale era aproape maximă. Din acest caz toată cultura indiană abundă de o oarecare relaxare și viziune acceptativă față de orice fel de „categorii” create pe baza înclinațiilor sexuale. Îmi povestea cineva care a vizitat recent India că acolo, orice bărbat și orice femeie este receptiv la tot ceea ce îți dorești de la ei. Sunt atât de calzi, încât se dăruiesc sexual oricărui bărbat sau femeie, pentru a-i face plăcere, fără a ține cont de înclinațiile lor sexuale. Nu știu dacă acest lucru este real, dar aș fi tentat să probez asta. 🙂
Însă în momentul în care religia musulmană a devenit religie adoptată pe teritoriul stătulețelor care alcătuiau India de azi, manifestarea homosexuală a fost interzisă, iar pedepsele care se dădeau după acest punct din istorie erau deosebit de grave. La fel s-a întâmplat și acolo unde creștinismul a devenit religie unică. Nu știu cum se face că toate toleranțele de care se bucura homosexualitatea în rândul populației de demult se întrerup brusc atunci când se răspândește pe teritoriul respectiv una din marile religii ale lumii, cum sunt creștinismul sau religia islamică.

Ei, Avocatus, acum sper că înțelegi ce am eu împotriva religiei creștine mai ales aia catolică. De acolo a plecat totul, Papa dicta tuturor conducătorilor lumii, și probabil că așa se întâmplă și acum, însă nu la vedere. Gândiți-vă doar că vechile imperii coloniale europene au și la ora actuală colonii, chiar dacă nu sub tutelă teritorială, dar sub tutelă economică. Dau numai câteva exemple: Africa de Sud (subordonată Angliei), Australia (subordonată Angliei), Guiana franceză, Congo, Brazilia (SUA), etc. Ei nu e greu să înțelegem acum de ce războaiele din ziua de azi se petrec datorită conflictelor imperiale pentru influența asupra anumitor teritorii și resurse. Din păcate, România nu știu pe unde se poate încadra în această lume imperială împărțită în sfere de influență.
Să revenim la oile noastre! După cum spuneam… Britanicii preiau controlul Indiei la un moment dat în istorie, atrăgând de partea lor cât mai mulți raji (conducători ai stătulețelor indiene) și ducând războaie cu aceia care erau împotriva ocupării britanice. La un final, „rezistența” este învinsă și India devine colonie britanică unificată într-un stat vasal Coroanei Britanice (reginei Angliei). India adoptă pe întreg teritoriul codul de legi britanic care nu tolera relațiile homosexuale. Abia la eliberarea Indiei de sub ocupația teritorială britanică și declararea independenței sale, petrecută în 1947, s-a eliminat tot acest conținut intolerant la adresa practicilor homosexuale, eliminându-se și pedepsele aferente de orice fel.
Ca să subliniem și mai mult toleranța Indiei contemporane față de „categoria” homosexualilor, voi menționa faptul că în anul 2005, prințul Manvendra Singh Gohil al Indiei a declarat oficial că este homosexual. Astfel, acesta este recunoscut a fi prima persoană care face parte dintr-o familie regală din lume care a recunoscut oficial că este homosexual. Să înțelegem din asta că India este „raiul” homosexualilor? Nu știu. Voi ce spuneți?
Trebuie totuși să menționăm șii faptul că în rândul populației indiene, treburile nu stau chiar așa „tolerante”. Se cunoaște cazul unui concurent indian la „Mr. Gay International” (Zoltan Parag), care s-a confruntat cu situația urmptoare: la revenirea în țară după concursul respectiv, prietenii pe care îi avea nu i-au mai răspuns la telefon. Păcat că nu e prieten cu mine, eu i-aș fi răspuns, că e frumușel foc. 🙂

În schimb, în toate cele 5 orașe mari indiene (Delhi, Bangalore, Kolkata, Indore și Pondicherry), și nu numai, se organizează anual parade gay la care participă în medie câte 2000 de persoane. Actori și actrițe de la Bollywood (echivalentul indian al HollyWood-ului american) se alătură an de an paradei, fără nici o inhibiție. Au fost câteva încercări de limitare legislativă a drepturilor homosexualilor, însă paradele gay s-au transformat în adevărate demonstrații și s-au răspândit până și în orașele considerate conservatoriste (Mumbai). Cel mai mare eveniment de film gay se ține în fiecare an începând cu 2010 în Mumbai și se numește Kashish Mumbai Queer Film Festival.

3 COMMENTS

 1. Foarte interesant articolul…Cand spuneai despre femei ca erau importante in cazul “productiei de copii” mi-am adus aminte de ce spunea George Calinescu: “Femeia este o masina de facut copii si doua maini lucratoare”…

 2. Am citit si postul …. erau recunoscuti homo-tipii, insa nu cred ca o duceam mai bine 🙂

  Si … auch … 3 degete … cand era suficient unul (the right one) – gluma, gluma (nu sunt asa de extremist, dat lets think about it … )

  🙂

 3. ERA de asteptat ca un articol interesant sa aiba zeci de comentarii.
  Se pare ca raportul comenteariilor este invers proportional cu calitatea articolului.

  FireMan nu te descraja, e perioada sarbatorilor cand tuturor ne sta gandul numai la … distractii, credeai ca zic altceva ba? NU? La pla te gandesti doar tu.

Comments are closed.

Vezi si...

Ape mai limpezi

Acum vreo 6-7 ani de zile începea să răzbată pârîul, ca fir de apă încarcerat până atunci în apele râului (subteran) mamă, pe un drum nou, deloc sigur, cu o traiectorie  indefinită ca timp și spațiu, aparent și nu doar aparent tulbure și derizorie din matca ce până atunci...

Articole din aceeasi categorie