Helloooo people.
Acum asta va suna sooo “Bla bla’s got talent”… si imi cer scuze.
Stiti ca in urma cu ceva timp am zis sa dau voie fiecarui gay (si fete lesbi, bineinteles) sa se exprime acilea pe DarkQ. Noah, s-au inscris multi.
Faza sta in felul urmator: nu pot publica chiar orice. Nu, nu ma refer la subiect ci la stilul de a scrie.
Totusi, nu trebuie uitat ca un articol trebuie sa fie inchegat, ideile trebuia sa inceapa si sa se sfarseasca cumva. Io chiar nu am timp foarte mult sa editez post-uri si astfel unele stau in… pending deja de 2-3 saptamani. Imi cer scuze!!!
Dar uite, cateva sfaturi:
Un articol bun exista precum un organism. Are cap si are coada. Din punctul meu de vedere un articol bun trebuie sa aiba urmatoarele elemente:
- Titlu capitvant: exprima un beneficiu (precum acest articol – te invat sa scrii un articol), te face curios, iti rezolva o problema etc.
- Introducere: exprima beneficiile articolului si continua titlul creand o dorinta si mai mare in cititor pentru a-l determina sa citeasca. Intriga sau promite punctele care vor fi atinse.
- Cuprinsul: Atinge punctele si promisiunile din titlu si introducere. Foloseste subtitluri pentru o parcurgere usoara a punctelor.
- Sfarsit: poate fi o concluzie, call to action, revizuire a punctelor discutate si promisiunea unor viitoare articole care vor mari aria de cunoastere a cititorului.
Stilul unui articol
Stilul unui articol poate sa fie de mai multe feluri dar voi preciza doar cateva mari categorii:
- informativ
- educativ (academic)
- cu intentie de vanzare
- poveste
Articolul informativ: de obicei prezinta o stire, o informatie. Poate sa fie o informatie simpla si seaca sau o informatie deformata de perceptia celui care scrie articolul.
De exemplu: azi este miting pe Calea Victoriei si este blocat tot traficul, ce mama lor vs azi colegii nostri lupta pentru drepturile noastre si noi ii sustinem.
Articol educativ: un astfel de articol prezinta o structura asemanatoare acestuia. Promite ca te invata ceva (subpunctele) si continua sa ti le explice prezentandu-ti un model de executie.
Articol cu intentie de vanzare: aceste articole din punctul meu de vedere fie sunt foarte proaste fie sunt foarte bune. Exemple poti intalni incepand de la descrierea produselor pe emag.ro, pana la articole comandate in reviste (exemplu: review despre nu stiu ce gadget) si pana la pagini de aterizare lungi care incearca sa-ti vanda un produs informational. Cele mai bune articole cu intentie de vanzare sunt cele care dupa ce le citesti ramai cu impresia ca nimeni n-a incercat sa-ti vanda nimic ci tu vrei sa cumperi acel lucru.
Articol poveste: acest articol este o poveste de obicei personala. Astfel de articole le intalnim pe blogurile personale si abunda in descrieri si epitete. Nu au titluri si subtitluri si din punctul meu de vedere daca sunt lungi sunt greu de citit. Un articol poveste bun este un articol care-ti creaza in minte imagini luminoase, sunete si simtaminte puternice. Iti creaza o experienta.
Concluzie
Acum, toate aceste stiluri pot fi combinate. De exemplu acest articol este unul educativ combinat cu metafore specifice povestii. Observa mai sus, ca am zis ca un articol este precum “un organism, are cap si coada”. De asemenea in deschidere iti ofer o provocare, te pun sa te gandesti de ce unii au succes si de ce altii nu? Articolul acesta are un carcater preponderent educativ.
Uite cateva pont-uri:
… și, în general, nu scrieți numai ca sa scrieți neapărat ceva. Autor nu este cineva care pur și simplu scrie, ci cel care chiar are ceva de spus. Un text care nu transmite nimic e un text fără miros și fără gust – îți dai seama imediat că a fost scris forțat, numai de dragul a produce ceva. Altfel stă treaba atunci când te muncește o idee, când te roade o întrebare, când îți place sau – dimpotrivă – te enervează la culme ceva. Atunci articolul are substanță, savoare și vigoare. Chiar dacă nu e foarte bine scris, atrage cititorul și îl provoacă la comentarii. Deși nu ăsta e scopul, să scrii pentru a fi citit, rezultatul acesta va fi dacă, atunci când scrii, o faci ca pentru tine – mai mult din nevoia de a da afară ce ai pe suflet decât din dorința de a ieși la interval. Sigur că forma, talentul și stilul autorului pot salva de multe ori un text prost de la a deveni ridicol, dar nu ăsta e punctul de plecare. Un text fără cap și fără coadă, scris din plictiseală sau din lipsă de inspirație e un text născut mort. Coloana vertebrală a unui text e inspirația, firul viu, fiorul creator. Dacă nu-l ai, dacă nu te roade pe dinăuntru, dacă nu-ți poți stăpâni degetele până nu termini ce ai de spus, atunci mai bine amână momentul. Altfel, o să începem să recomandăm cititorilor prezervativul. Firește, la citit.
😎
Exact. Ideea e că amărâtul ăsta de site a devenit colectiv ceea ce mi se pare foarte bine fiind “dedicat comunității gay din Romania”. Am zis să fie un spațiu oarecum deschis, in condițiile mai sus menționate (vezi comentariu grid).
Internet-ul in genere e plin de… cantitate. E imens Internet-ul. Spuneau unii specialiști ca Internet-ul a scăpat de sub control. Și e lesne de înțeles – de ce.
Io dacă aș putea, aș impune o lege a domeniilor… să fie șterse dacă se dovedesc a fi nefolositoare, goale, sterpe. Internet-ul ar trebui să fie o sursă veridică, “bună” și de încredere de informație. Din nefericire pe cât are omul mai multe a spune… pe atât Internet-ul se diluează mai mult.
😉
Ok, probabil, sau mai mult ca sigur si eu ma numar printre cei pe care ii consideri, Bla bla’s got talent si imi cer scuze, pentru articolele pe care le-am scris (apropo ms pt primul, ca l-ai publicat 😉) probabil m-ai bine m-as fi inregisrtat pe vre-un forum decat sa-mi descarc frustrarile postand pe un blog. Inca odata scuze, promit ca nu o sa mai “spamez” acest blog 🙂 , o sa ma rezum la a citi si a adauga cate-un comentariu ratacit din cand in cand 🙂 .Peace Out !
este corect, cantitate nu inseamna calitate si cred ca o sa iasa in final ceva bun.
dar cred ca v-a trebui sa ai si rabdare cu cei noi.
oricum o iei e un gest frumos si pentru asta eu cel putin sunt incantat.
Nu e vb de mine ca nu reprezint io vreun guru care o inventat virgula si punctul. Ideea e ca cu putina atentie, indrumare si simt creativ se poate naste ceva frumos, ceva care sa poata fi citit cap coada lejer.
😉
PS: Te mai uiti cum o iau? 🙄