No menu items!

Elita gay din Romania in inchisorile comuniste

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Viata gay in Romania nu a fost mereu ca acum. Rasfoind trecutul, am dat peste niste insemnari legate de elita gay din Romania, ani de puscarie si crime. Aproximativ 20 de persoane au fost inculpate pentru orientare homosexuala in 1959 si condamnate la ani grei de inchisoare.

1959 a fost un an negru pentru comunitatea si in special elita gay din Rominia. Homosexualitatea fusese criminalizata in Rominia inca din 1936 dar nu existasera decit citeva cazuri de pedepsire pentru “inversiune sexuala”, cum era denumita la acea vreme. Comunismul a fost insa cu mult mai radical: homosexualii puteau fi condamnati la maximum cinci ani de inchisoare. Au fost judecati si condamnati in doua “loturi”, similare cu cel Noica – Pillat sau Rugul Aprins. Primul a fost gratiat, dar procesul celui de-al doilea lot gay din 1959, in care erau inculpate peste 20 de persoane, s-a soldat cu unele dintre cele mai grele sentinte din vremea regimului comunist.

Veteranul realizator de radio si cunoscutul dizident anti-comunist Neculai C. Munteanu afirma ca “in acest proces a fost amestecat si un om pe care il cunosteam foarte bine, Crin Teodorescu, regizorul de teatru”. El a facut puscarie in urma acestui proces pina in 1963, fiind inchis la Vacaresti, Rahova, Jilava si Poarta Alba. A fost gasit mort la el acasa in 1970 de catre sora lui, iar militia i-a incadrat decesul la „crima pasionala“. Familia crede ca e vorba de un asasinat infaptuit de Securitate. La 25 de ani dupa moartea regizorului sora lui, Narcisa Andrei, a gasit un bilet adresat ei si scris de el, cu urmatorul text: “Vezi ca ucigasii mei sa-si primeasca pedeapsa pentru ucigasi. In inima mea nu este iertare pentru ei, oricare ar fi, ci numai razbunare, pe care ti-o incredintez tie, ca pe o datorie pe care sa o indeplinesti”. Narcisei Andrei i s-a spus, la Militia Capitalei, ca a fost vorba de sinucidere. Or, ea povesteste ca fratele sau a plecat de la teatrul Bulandra pe 21 mai, in compania unui barbat care se prezentase ca fiind “Popescu” de la M.A.I. Sora lui Crin Teodorescu a descoperit cadavrul pe 26 mai, “in picioare”, “cu capul prins cu un snur electric de galerie” si “fara semne de injunghiere”.

“M-am intilnit cu el cinci zile inainte de a asista la inmormintarea lui. Am mincat intr-un restaurant, am vorbit de una – alta, avea planuri pentru stagiunea viitoare. Intre altele mi-a spus «Daca mi se mai intimpla o data» – adica daca il mai ancheteaza sau daca il mai aresteaza, «ma sinucid»“. Crin Teodorescu nu isi ascundea orientarea sexuala, iar Tudor Steriade, fost secretar literar al teatrului Bulandra, isi aminteste ca “a auzit vorbe cum ca era homosexual”. Nici macar inmormintarea regizorului nu a fost scutita de prezenta fortelor de ordine, potrivit lui Munteanu. “Eram acolo vreo doisprezece «co-religionari» cel putin, multi prieteni, actorime, si era acolo si politia de moravuri care filma de zor. Aveau si ce. Sora lui, Narcisa, a urlat peste mormint “De ce ti-au facut asta? Jur sa te razbun”.

Primul balerin al Romaniei

Stelian Tanase afirma ca, la sfirsitul anilor ’50, tintele preferate ale comunistilor romini sint intelectualii, cei care instigasera revolutia maghiara din 1956. Catre decimarea acestei elite sint tintite si cele doua loturi din 1959, acuzate de “inversiune sexuala”. Homosexualii din primul fusesera iertati, dar urmatorul trebuia sa dea o lectie dura. Numele cel mai de rasunet printre cei condamnati atunci este cel al balerinului Gabriel Popescu. Criticul Liana Tugearu rememoreaza episodul: “Era cel mai bun balerin pe care il avea Rominia. La acea vreme, era prim-balerin al Operei, partenerul lui Irinel Liciu, sotia lui Stefan Augustin Doinas. A fost inchis si batut peste meniscuri. Cind a iesit din puscarie nu mai putea dansa…”.

Comunismul a fost insa cu mult mai radical: homosexualii puteau fi condamnati la maximum cinci ani de inchisoare.

Irinel Liciu a venit plingind sa depuna marturie la proces, dar in van. Bosidar Petrov, un dansator apropiat de Gabriel si martor la proces, declara ca balerinul nu isi ascundea homosexualitatea. Ceea ce l-a deranjat pe el era ca i s-a “inscenat” o marturie. Bosidar afirma ca a refuzat sa dea o declaratie despre orientarea sexuala a prietenului sau si totusi acestuia i s-a aratat la proces o foaie semnata de el. Dupa ce a iesit din inchisoare, “Gabriel a fost luat totusi la un turneu in Occident, cind s-a plecat cu “Gisèle” si “Ciocanul fara stapin” si a ramas la Paris, alaturi de Stere Popescu, alta persoana care facuse puscarie mai demult, inaintea lui Gabriel, pentru acelasi lucru”, isi aminteste Liana Tugearu.

Coregraful care ramasese alaturi de Gabriel Popescu in capitala Hexagonului fusese, potrivit declaratiilor unei surse apropiate, condamnat in primul lot si apoi aministiat. Bosidor Petrov precizeaza ca l-a intilnit pe Stere Popescu pe holul tribunalului in timpul procesului balerinului, deoarece fusese si el convocat in calitate de martor.

Moartea coregrafului este consemnata in jurnalul Monicai Lovinescu: “Stere Popescu si-a luat in exil viata la propriu, nu la figurat. Coregraful romin a sfirsit prin a se sinucide la Londra, in luna martie 1968”. Criticul literar adauga: “nu din pricina nerealizarii artistice s-a sinucis Stere Popescu. De altminteri, si-a luat viata a doua zi dupa o premiera de succes la Londra”.

Arestat  la 7 mai 1959 si judecat la 22 septembrie in cadrul lotului 2, Mihai Radulescu a facut parte din cei cu sentinte semnificative: 5 ani. Dar, dupa proces, a fost dus la Malmaison, unde se gaseau sub ancheta acuzatii din lotul Noica – Pillat. Potrivit lui Stelian Tanase, in arhive se gasesc trei procese verbale care atesta ca a fost interogat pe 12, 13 si 24 octombrie. Citeva zile mai tirziu, este dus la spital in stare grava si moare acolo.

Situatia lui Mihai Radulescu a fost singulara in cadrul procesului, din mai multe puncte de vedere. “Cazul lui a fost intii instrumentat de avocatul Visinescu, apoi de Dora Romcescu”, isi aminteste Dan Radulescu. Si sursa noastra si-o aminteste cu claritate pe Romcescu: “era o tigresa. Isi permitea niste libertati incredibile cu judecatorul pentru ca sotul ei era un soi de inspector al ambasadelor rominesti din strainatate. Tin minte ca il apara pe Mihai Radulescu. La inceputul pledoariei sale, a spus “Onorata instanta, nu doar clientul meu, ci si toti inculpatii de aici ar trebui sa fie liberi, din cauza unui decret de amnistie dat saptamina trecuta”. Se referea la gratierea primului lot. Parca din el facuse parte Stere Popescu”. Ceea ce il deosebeste pe Mihai Radulescu de restul este un act de tradare dramatic. “Procesul mergea in felul urmator, diabolic: demonstrai ca au existat relatii sexuale intre doua persoane si le inculpai pe amindoua. Or, prietenul lui Mihai, destul de tinar, nu a fost condamnat. Am ramas epatat de aceasta exceptie. A aparut ca martor al acuzarii, singurul pe care il aveau in ceea ce il privea pe Mihai. Il tin minte foarte clar: avea un sacou cu carouri stridente. A spus totul foarte repede, ca au intretinut relatii sexuale, de cite ori… si gata, in cinci minute. Dan Radulescu adauga ca il cunoscuse cu un an inainte pe respectivul prieten al lui Mihai si ca acesta nu a avut parte de detentie.

Specialistul in istoria artei Radu Ionescua fost incadrat la Academia Romina pina la 1 mai 1990. Ziarist, critic de arta, consilier sau co-scenarist la filme de arta si  totodata membru-fondator al Clubului Rotary, a fost principalul expert romin in arta decorativa. Coleg de lot ii era lui Radu Ionescu avocatul Radu Olteanu, o vedeta la vremea sa, potrivit lui Alexandru Paleologu. A pledat in 1935 in procesul Anei Pauker si era prieten cu Mihail Sebastian, care consemneaza in jurnalul sau discutiile lor pe teme politice.

Proces kafkian

“Din nefericire, in lotul nostru existau un ofiter de infanterie, l-am cunoscut bine, eram in aceeasi celula, si un soldat. Din cauza lor, procesul tuturor celor 30 s-a judecat la Tribunalul Militar, care era mult mai sever. De aici sentintele mari, ofiterul respectiv alegindu-se cu 8 sau 10 ani”, isi aminteste sursa noastra. “Mutarea procesului la Militar a fost posibila din cauza modului de constructie a lotului: sa zicem ca eu avusesem relatii sexuale cu X, care se culcase si cu Y, care fusese iubitul lui Z si tot asa”.

El ii tine minte si pe cei care s-au ocupat de caz: “Radu Marin, cel mai odios si vicios anchetator, si-a facut o cariera uriasa pe spinarea noastra. A distrus multe vieti. Catalineanu, ajuns maior in ’80 si responsabil pentru alte persecutii la adresa LGBT, era adjunctul lui ceva mai intelectual”. Dupa arest, cei incriminati au ajuns in custodia Militiei pentru a fi interogati. “Anchetele, care au durat cam sase luni si fusesera precedate de spionatul viitorilor inculpati, se faceau cu bataie si cu santaj. Pe prima au indurat-o aproape toti. Trezirile noaptea, pe la unu, pentru interogatoriu, faceau parte din tortura psihologica curenta”, precizeaza sursa. Tot potrivit ei, in perioada petrecuta in detentie, soarta celor din lotul 2 era hotarita inca de la intrarea in puscarie, deoarece la venirea noilor prizonieri, delictul pentru care fusesera condamnati era citit in fata intregii inchisori.

11 COMMENTS

 1. In fata acestor atrocitati nu putem decat sa ne cutremuram si sa multumim divinitatii ca ne am nascut mult mai tirziu.Nu sunt cuvinte care sa poata descrie durerea doar cand citesti despre asta dar mai sa fi trait acele vremuri.Si atunci de abia a inceput infernul pentru persoanele gay din rominia .erau folositi de securitate pt f multe lucruri murdare pe care le regizau ei .Si cand ne gindim ca doar in cativa ani in franta un cintaret pe numele lui ‘Serge Gainsbourgin in duet cu cea care avea sa ii fie sotie Jean Birkin cantind piesa ‘Je t’aime’ avea sa porneasca revolutia sexuala in Franta.iar la noi revolutia sexuala sa facut pe ascuns dupa 90 treptat si destul de ferit si fiecare etapa cu scandalurile aferente.Primul scandal a fost la aparitia revistei playboy a poi daca va amintiti ce scandal sa facut cand a iesit primul numar al revistei hustler.in fine ar trebui sa invatam mai multe din toate cate sau intimplat in urma noastra si sa incercam sa fim mai indulgenti cu noi sa iesim putin din frica de zi cu zi si sa incercam sa facem mult mai multe pt cei care si azi in 2007 traiesc in multe orase ale tarii tot cu aceias frica si teama de batjocura si de a nu fi exclusi de societate.au nevoie de noi sa ii ajutam sa iasa la lumina si sa se poata bucura de viata pe care o au si sa poata sa fie asa cum sau nascut.Nu sa ne vada pe noi cum ne mancam intre noi pt unul sau altul sau plini de fumuri false si prost intelese.E crunt ce sa intimplat in rominia cu persoanele gay dar e si mai grav ce se intimpla si in ziua de azi si e dureros ca noi cei care am avut curajul de a lua viata si societatea in piept sa stam cu mainile in san si sa ne facem ca nu auzim strigatul de ajutor al celor care inca traiesc un cosmar din cauza ca sunt gay si nu pot face nimic in privinta asta .Deci haideti sa ii ajutam si sa ii scoatem din infernul in care traiesc si atunci putem sa ridicam fruntea sus si sa spunem da am invatat din trecutul nostru si am reusit sa facem ceva cu care cei care au suferit in rominia din cauza ca au fost ‘altfel’ decat majoritatea se pot mindri cu noi .

 2. destine mutilate. oameni ce au cazut prada unui sistem totalitar. un sistem obtuz si limitat care in timp, a mutilat destinele unor generatii intregi de oameni.
  indiferent de oameni.
  imi aduc aminte pe aceasta cale de Neculai Constantin Munteanu de la radio Europa Libera, vocea care in fiecare seara prezenta Actualitatea Romaneasca.
  Un om persecutat la randul sau, care a ales sa caute libertatea pe alte meleaguri. Libertatea propriu zisa a castigat-o zeci de ani mai tarziu, cand intr-un manuscris facut public de catre dumnealui, recunostea sau isi deschidea sufletul tuturor spunand: sunt homosexual.
  Ei bine doamnelor si domnilor, sa speram ca dumnealor au fost ultimele generatii de sacrificu, indiferent din ce punct de vedere privim problema.
  Atat pentru azi, semenez ca si de obicei, Eu.

 3. nu, nu va fi ultima generatzie de sacrificiu. inca se mai sinucid tineri (adolescentzi) pe tema asta. shi ma uitam pe youtube la comming out stories shi cum familia lor n-aveau nici o treaba shi cum la altii saracutzii cum plangeau. inca a fi gay nu e ceva normal. shi asta nu doar in romania. dar ne intreptam inspre bine, zic eu…

 4. Va rog nu mai folositi termenul englez :gay” pentru ceea ce exista deja in limba romana : homosexual.
  Cand au venit rusii (evreii rusi) ne-au impus cuvinte rusesti (vezi “tovarase” printre altele), acum ni se IMPUN cuvinte anglo-saxone de catre noii cuceritori ai Romaniei : evreii pro-occidentali. Avem o limba MULT mai bogata decat engleza ! Nu mai credeti ce vi se spune de catre acei “guru” din mass-media straina din Romania !
  Folositi CORECT limba romana ca-i mai placut si infinit mai putin…snob !

  • Sweety termenul tau englez “gay” defineste mult mai mult decat strict orientarea sexuala, adica persoana care intretine relatii sexuale cu persoane de acelasi sex, daca in DEX-ul tau la cuvantul “gay” iti da sinonim cuvantul “homosexual” inseamna ca are mari erori, iti explic si de ce: pentru ca atunci cand spui ca o persoana este gay folosesti un singur cuvant care defineste viata lui socio-culturalo-etc sau din nou englezescul “lifestyle”. Pentru ca sunt baruri gay, cluburi gay, cafenele gay, cartiere gay samd. Persoana gay duce o viata cotidiana si as putea sa zic boema, in schimb pronunti mai greu bar de homosexuali sau club de homosexuali si sa fim seriosi cuvantul in sine nu face referire decat strict latura sexuala cu toate ca suna cam homofob sau poate generatia noua de LGTB e mult prea obisnuita cu “gay” decat cu “homosexual” sau “bulangiu”. Sper ca mi-am facut inteles punctul de vedere.

 5. Buna,
  Ai putea sa imi spui. te rog. unde ai gasit aceste insemnari? Sunt in cautare de bibliografie pentru o viitoare cercetare pe tema homosexualitatii sub comunism. Iti multumesc anticipat.

  • Articolul a fost preluat de pe Cotidianul. Ai putea cauta pe Google. Ceva insemnari trebuie ca exista insa habar nu am care, unde, etc. Din cate imi pare mie, se pare ca cei de la Cotidianul au dat peste un fost detinut (sau m multi)… vezi citatele.

   Spor.

 6. Limba engleza e mai bogata in unele aspecte, iar in alte aspecte limba română e mai bogată.

  Snobism e să crezi că limba ta e cea mai mișto.

 7. Bine Robert, uneori stam sa ne intrebam prea mult timp daca sa facem sau nu ceva, cand mai simplu ar fi sa dam drumu la treaba.
  Tu dai drum la treaba RHODOS inca se mai gandeste daca sa ne faca cunoscuta viata din acele timpuri.

 8. In Romania ‘lumea gay” a fost si este inca (cred eu) o lume urata ,parsiva si intunecata unde se poate constata diferenta de 100 de ani de cultura si evolutie fata de tarile democratice;a fost folosita de securitate pe vremea comunismului si cred ca inca mai este folosita .Catalineanu ,un nume de trista amintire a activat pana prin anul 2000 cu toate ca se stia de atentiile primite de la homosexuali (tablouri ,bani ,obicte de valoare)pentru a fi lasati in pace.Amintiti-va de primele parade gay de dupa revolutie cand galeriile echipeloir de fotbal si ‘studentii la teologie’ereau trimisi cu pietre si bate sa arate ca romanii sunt impotriva homosexualitatii.Sa nu mai fim idealisti:cine a condus conduce inca!!!!!

Comments are closed.

Vezi si...

Fara aparare

De ce consider ca in ciuda multor neajunsuri si nemultumiri zilnice - ca orice muritor, nu am nici un drept sa ma plang de ceva? Am fost pusa la un moment dat in situatia de alege daca sa contribui la infiintarea unui ONG pentru apararea drepturilor LGBT la temelia...

Articole din aceeasi categorie