Cu toate că au trecut 20 de ani şi-un sfârc de la revoluţia din decembrie `89, când nu numai că şi-au pierdut viaţa mii de tineri doar pentru ca noi să avem un viitor mai bun, dar s-au schimbat radical o serie de lucruri care erau de-a dreptul de neconceput înainte de anii 90, constatăm şi astăzi cu stupoare că mentalităţile învechite s-au conservat mai ceva ca un os de mamut.
E adevărat, suntem o ţara democratică, avem libertatea de exprimare care era doar un vis frumos pe vremea lu` Ceaşcă şi a Codoiului ( C02-ul care a consacrat-o pe Elena Ceauşescu ), plus alte beneficii care erau idealurile părinţilor noştri, dar percepţia românilor faţă de unele lucruri a rămas aceeaşi. Nu mă refer doar la cei din categoria LGBT, ci şi la alte lucruri mai banale ( n-ai voie în discotecă chiar dacă ai 18 ani, n-ai voie să asculţi muzică de genul X, n-ai voie să te uiţi la filme de genul Y, iar dacă duminica îndrăzneşti să nu te prezinţi la biserică, e un semn clar de posedare şi îţi şi face mă-ta programare la popa de la parter, ocazional şi exorcist de serviciu). Ei, din moment ce o spălare de creiere în masă nu poate fi înfăptuită, nu ne rămâne decât să ne supunem şi să aşteptăm încă mult şi bine, până când România va progresa din acest punct de vedere.
Din punctul meu de vedere, al unei persoane din generaţia post-comunistă, sexualitatea a rămas încă un subiect tabu. Ceea ce e de-a dreptul ruşinos. Eu m-am convins de mult timp că România e o ţară a extremelor, şi excelăm numai cu tâmpenii ( ba ne facem de râs în Italia cu rromii cu degete lungi, ba ne facem de râs în lume că suntem singurul popor care ne-am omorât conducătorul în ziua de Crăciun, că ne ţinem copiii în lanţuri mai ceva ca pe nişte câini, doar ca să adâncim şi mai mult ura celorlalte naţiuni ). E păcat de persoanele care odată au reuşit să facă un nume din ţara noastră, cunoscut pe mapamond. Pe lângă cele menţionate, se mai adaugă faptul că NU acceptăm ceea ce e diferit şi iese din “normal”, normalul respectiv fiind setat, bineînţeles, în 90% din cazuri de către dogmele bisericeşti ( ai căror slujitori gem de ipocrizie, apropos, aşa cum bine ştim ).
Ca o paranteză, aşa cum spuneam, Biserica e cea care are cea mai mare influenţă când vine vorba de asta. Nu-s eu vreo bisericoasă, tocmai din cauză că dispreţuiesc ipocrizia mai mult decât orice, şi nu aş accepta să mi se spună că mă duc jos, la Luci, doar că sunt ceea ce sunt şi fac ceea ce fac. Cred că, de altfel, toţi suntem conştienţi că dacă e să tragem ponoasele în viaţa de după, ne asumăm acest risc. Am o alergie tare urâtă la religie în general, care ne-a oprit de la progres pentru atâta amar de vreme.
În mod cert şi pe vremea lu` Nicu erau poponari. Ăia care au avut norocu` să fugă dincolo au fost cei mai fericiţi, dar cei care au rămas aici au fost bătuţi de soartă, şi cred că toţi suntem în temă cu metodele inteligibile care se foloseau pentru a trata “homosexualitatea”. Mă mir cum au scăpat săracii fără lobotomie transorbitala, că nu m-ar fi mirat nici asta ! Şi le plăcea să creadă că au evoluat! Fix pix, singura diferenţă dintre oamenii de Neanderthal şi noi e că a mai scăzut pilozitatea, şi s-au inventat tocurile de 12.
România e așa cum e și nu mai poate fi schimbată. Și nu e că se vrea sau nu… faza îi că nu se poate din cauza faunei care o locuieste. Era o chestie… “Îi frumoasă România, păcat că îi locuită”. Degeaba, sunt anumite chestii care țin de tine ca om, de cum te-ai format, de instincte chiar, de exemplul pe care l-ai văzut la alții, la părinți, prieteni and so on. Ieri de exemplu… stăteam pe o terasă și totul era liniștit, frumos…. hai sa ne bucuram de soare, etc. Terasa era plină ochi. Filmul se taie brusc când vine un idiot și începe să îi povestească la o meduză de fată cum ii cu linia dublă, cu sensurile giratorii etc. Nu era bai că îi povestea… doar că nu vroiam sa aflu și eu (și probabil aceeași era și impresia celorlalți) că el nu stia că n-are voie să treacă în sensul giratoriu de pe o bandă pe alta. Vorbea cu sonuru’ dat la maxim… chiar dacă aterizase țăranu’ într-un loc în care era liniste și pace. Așa-i românu’ cu negru sub unghii mâncând semințe și ingurgitând bere Noroc… asta ii el… 50% țigan, 50% otoman si 2% latin. Și lucrurile astea n-o să se schimbe ever… la fel cum nu se va schimba indolența, nepăsarea și prost gustul majoritatii. Mereu i-am îndemnat pe toți care au avut ocazia să plece altundeva (chiar nu cred că mai conteaza unde, atâta timp cât îi vest) sa o facă.
Suntem în 2010… spunea Mircea Badea la una din edițiile emisiunii lui (ochii presei… în gura presei… nush cum se cheamă exact) că trenul accelerat face cam 5 ore de la București la Constanța și că în 1930 (atenție, 1930) făcea cam 3 ore și ceva. 😯 Ieri citisem despre Amelia Antoniu (prim-solista Teatrului de Operetă din București) care s-a dus la spital să i se cauterizeze niște răni pe colul uterin și în urma procedurii a facut septicemie și îi în comă…. cateva organe vitale afectate. O altă femeie, însarcinată, făt la 14 săptămani… tot septicemie… tipa pierde fătul ȘI UTERUL. Și astea sunt chestii mediatizate să nu credeți că dacă maica-mea ar fi crăpat din cauza murdariei din spitale s-ar fi dat la TV…. și cazuri din astea sunt multe. Asta e Romania. Ah, dar stațiiii… mai avem și placintele moldovenești și țuica de bihor… ah ce usurare dintr-o dată. Și Dracula umblă chiar acum în pădurile din Oltenia…. numa’ să vină strainii sa-i fraierim și sa-i facem de bani. Ce mai… Romania toată e un OTV imens. Futui’. 😥
P.S. : Să trăiți bine!
Mai trăiți?! Bine… (mai vedem noi).
Spalati pe creier am fost…spalati pe creier vom muri!
Democratie? Libertate? Au fost pe vremea comunismului si sunt si acum doar utopii. Nu exista asa ceva!
Comunismul trebuia sa cada! Si nu din motivele pe care le-am tot auzit in ultimii 20 de ani din gurile marionetelor numite politicieni (parlamentari, guvernanti, presedinti), ale istoricilor sau ale asa-zisilor analisti, aparuti dupa revolutie in mai toate domeniile, care se dau cat e ziulica de lunga la TV precum babele pe la Biserica, doar-doar le-o ierta Dumnezeu ca au fost curve in tinerete.
Comunismul trebuia sa cada, cred eu, pentru ca Romania trebuia ingenunchiata! La fel si romanii, care pe vremea aia, ca vroiau ca nu vroiau, faceau scoala. Iar apoi, fara drept de apel, puneau osul la munca. Este adevarat, nu avea prea multe mijloace de informare insa oamenii erau parca pe vremea aia mult mai treji, mult mai ancorati in realitate, si gandeau mult mai mult cu mintile lor, in ciuda incercarilor constante de indoctrinare ale partidului.
Acum toata lumea gandeste dupa cum dicteaza televizorul, radioul, ziarele, internetul. Formatorii de opinie! Ei ne spun, ce si cum sa gandim, cum e bine, cum e rau, cum sa ne imbracam, ce sa mancam, ce manele sa mai ascultam si lista poate continua.
Acum, scoala este la pamant, sanatatea la 6 feet under iar noi am devenit un popor incult si bolnav, la fel de usor de manipulat precum cel american. Si cred ca de-asta trebuia sa cada comunismul. Pentru ca atunci eram manipulati de Ceausescu iar acum…de CINE TREBUIE!
Inclusiv de catre Biserica, sub a carei mantie se ascund 1600 si ceva de ani de minciuna, frauda, indoctrinare, indobitocire, limitare, prejudecata.
Atat Comunismul, cat mai ales Biserica, au fost principalele motive pentru care romanii au ramas in urma cu cel putin 200 de ani la capitoul civilizatie. Suntem incuiati, plini de prejudecati si de obicei mergem pe principiul: daca nu vorbim despre homosexualitate (de exemplu) inseamna ca ea nu exista.
Ba exista! Si desi nu putem face copii, ne inmultim mai ceva ca iepurii. Iar in fata lui Dumnezeu suntem toti egali. Dumnezeul in care cred eu nu face diferenta intre heterosexual, homosexual, transexual etc. Nu face diferenta intre normal si anormal – termeni creati, de altfel, de noi, oamenii. In fata Lui suntem toti asa cum am fost nascuti si ne incadram fiecare in limitele propiei normalitati.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Cred in Dumnezeu, Divinitate, Adevar, Univers sau oricum a fost denumita de oameni de-a lungul vremii aceasta putere “nevazuta si omniprezenta”. Insa NU ma va convinge nimeni sa cred in povesti de adormit copiii, in religii si dogme inventate, care secole la rand nu au facut decat rau omenirii: de la sutele de mii de oameni care au murit in razboaiele si cruciadele facute in numele Domnului si-al Crestinismului, pana la ingradirea libertatii de gandire si aducerea credinciosilor la stadiul de legume umane, foarte usor de manipulat, pentru a servi intereselor meschine si fariseice ale inaltelor fetze bisericesti, cu Prea Fara de Rost Fericitul Patriarh (fost Teoctist, actual Daniel) in frunte.
Romanii mai au mult pana vor deschide ochii. Daca ii vor deschide vreodata! Pana atunci insa, tind sa cred ca in Comunism am fost mult mai liberi decat in dictatura de acum, mascata bine in Democratie.
Nimeni nu neaga “greul” din acea perioada (mai ales “greul” indurat de homosexuali). Dar sa nu uitam ca, din anumite puncte de vedere, a fost si bine. Pa’rerea mea!
Nu vreau să-ncep prin a te contrazice categoric, cred că în locul unei polemici, putem crea o punte și astfel un salt înainte.
Am mai auzit păreri similare referitoare la comunism. Vreau doar să-ți spun, că dacă acum am trăi în comunismul (fățiș) pre-’89 și până și cele mai mici libertăți ți-ar fi aspru îngrădite, nu ți-ai dori nimic altceva în afară de “comunismul actual”.
România a sclipit o vreme sub Nicolae Ceaușescu, e adevărat și nu vreau să neg un fapt istoric. Dar românii erau mai sclavi decât sunt acum. Intelectualii puneau/scoteau cartofi (dacă scăpau de execuția la zid), în vreme ce partidul (majoritar de la curu’ vacii) o ducea mai mult decât confortabil.
Nici n-am să mă leg de soarta homosexualilor din Republica Socialistă România, având în vedere că infamul Articol 200 a fost abrogat abia în 2001 (la 12 ani după Ceaușescu) de către guvernul lui Adrian Năstase.
E urât ceea ce se întâmplă acum, România e prea rău americanizată (o idee pe care o împărtășești și tu), este majoritar incultă, hoață până-n măduva oaselor și așa mai departe. Dacă ne-am apuca acum să scriem o listă cu tot ce e nașpa în România, n-am mai termina-o, sunt sigur…
Dar oare, pacientul în comă care este România noastră de azi, nu e rezultatul deceniilor de comunism? În opinia mea, este! Golden Age-ul României a fost perioada interbelică, când țara a înflorit sub lumina unei coroane. S-ar putea să nu fiu în stare să aduc argumente puternice în favoarea monarhiei, dar dacă românii ar fi urmat exemplul spaniolilor, sunt ferm convins că am fi arătat altfel (ca și societate) azi.
Au avut și spaniolii un Ceaușescu, numai că pe al lor l-a chemat Francisco Franco și nu era comunist, ci fascist, dar asemeni lui Ceaușescu, a fost dictator. A îngenunghiat Spania, la fel cum comunismul a îngeninchiat România. A crăpat Franco, a venit Juan Carlos. Un simbol fără prea mare influență politică. Dar Spania (ca țară și conștiință socială), “oxigenată” de acest simbol, a început să înflorească. La noi… Un rahat. Nu l-am vrut pe Regele Mihai (ca simbol).
Eram prea mic când Nicu și Codoiu’ au fost făcuți sită (și e într-adevăr strigător la cer că s-a întâmplat pe 25 decembrie), dar faptul, că azi eu pot să călătoresc liber, pot să-mi cumpăr o mașină nemțească și pot să-mi sărut prietenul pe stradă (și câte și mai câte), îmi întărește convingerea, că orice e mai bun decât un regim dictatorial, inclusiv actuala democrație română.
Nici eu nu sunt adeptul polemicilor și prefer să caut partea constructivă a unei discuții, fie ea și în contradictoriu.
Drept urmare nu pot să spun că nu ai dreptate în ceea ce ai scris iar dacă am lăsat cumva să se înțeleaga că regret comunismul, îmi asum greșeala. Însă departe de mine acest lucru. Eram și eu mult prea mic să “simt” comunismul pe pielea mea.
Am spus doar că “din anumite puncte de vedere, tind să cred că a fost mai bine atunci”, gândindu-mă la faptul că se făcea mult mai multă școala decât acum, ceea ce, automat, a însemnat un grad mai înalt de cultură decat astăzi. În lipsa altor “distractii”, oamenii citeau mai mult și gândeau mai liber.
Dar sclavie a existat și atunci, în forma pe care ai amintit-o tu, și există și acum. Azi suntem sclavii impozitelor la stat, ai băncilor, ai patronilor, ai sărăciei și mizeriei. Suntem sclavii propriilor noastre neputințe, ai prostiei, inculturii și hoției.
Drept urmare cred că nu numai comunismul este de vină pentru situația în care ne aflăm acum.
Mă gândesc la faptul că “omul sfințește locul”. Și vorba lui Robert… “ce țară frumoasă avem, păcat că e locuită de români”.
Poate că suntem blestemați, fiind poate singurul popor care și-a impușcat conducătorul în ziua de Crăciun. Poate suntem doar incapabili sa evoluăm peste stadiul actual.
Însă partea bună a sclaviei de azi, și aici ai perfectă dreptate, este că putem oricând să ne urcăm în mașină/tren/avion și să o tăiem din țară.
Ceea ce, în ultima perioadă, mă gândesc tot mai des să fac. Pentru că, din păcate, aici o să mai treacă ceva vreme până când ne vom putea ține iubitii de mana și-i vom putea săruta pe stradă fără să ne trezim înjurați sau, și mai rău, luați la bătaie.
Îmi place discuția cu tine.
Unele rânduri, pe care le-ai așezat aici, mi-au amintit cumva de mine însumi. Am realizat că răspunsul ar avea o puternincă notă personală și ar putea fi cam prea complex pentru un comentariu, mai ales că aș devia de la subiectul propus de Persona non grata.
Îți voi răspunde, așadar, printr-un post.
Aș face-o chiar acum, însă sunt oarecum presat de timp. Sper să ajung să-l scriu în zilele următoare.
Măi nici nu cred că mai e vorba de comunism… bă au trecut 20 de ani de atunci, ce s-a schimbat așa… drastic? Că din punct de vedere legal suntem o țară democrată? yeah, right. Legile sunt ca și niște garduri… și noi ca animalele din Zoo care stau ghemuite in țarcul imaginar. Nu mai ține de comunism măi fraților… e vorba până la urmă de cum suntem noi, așa ca gândire… factorii care ne-au șlefuit într-o formă nu tocmai bună cum ar fi: sărăcia, dorința acerbă de a ne alinia cu restul țărilor pentru care Louis Vuitton era ceva ce nu a fost niciodată motiv de WAAAAAAAAWWWWWWWWWW, FATĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂ…. COOOLLLLLL, lipsa educației care a dus așa la o semianalfabetizare în masă (oare de ce mulți după 8 clase au fugit repede la strâns căpșuni? Tot banii.) și promovarea tuturor căcaturilor posibile.
Noah, toate astea au dus la dispariția zâmbetului pe care românul nu prea l-a avut oricum niciodată și astfel tristețea a fost promovată ca și trend.
Când societatea în care trăiesti e un amalgam de oameni pe care viața i-a încercat… CIVILIZAȚIA e un lux. Vorbim de ANIMALE… pe care îi poți manipula, care fac orice pentru o anumită sumă de bani, care sunt ascultători dacă le dai apă și pâine și stii cum să ții lesa. Dar și cand scapă… devin mai sălbatici decat înainte.
Efectiv, nu există un mediu propice pentru schimbare, nu sunt bani, nu e timp pentru altceva din păcate decât pentru a munci 12/24… unde să bagi cultură într-unul care e fericit ca trage ca sclavul 12 ore ca sa își hrănească plozii si muierea… cum îl poți convinge pe ăla să arunce doza de Cola goală in cosul pentru cutii de aluminiu… ???
Sunt niște chestii în lanț… și așa va rămâne for ever România, o țară unde zilnic cineva din blocul în care stai trebuie sa dea cu rotopercutorul la 10 seara sau la 7 dimineața, o țară unde bătutul in calorifer e semnificația lu’ “Taci dracu bă din gură și bate-ți muierea în liniște” și o țară unde “Dacă io te-am facut, io te omor!”. Eu de exemplu m-am săturat de rotopercutoare și dacă fac un exercițiu de concentrare nici că le mai aud… 😉
Când ieși pe undeva prin Europa… zici că ăia îs sedați… anormal de îngăduitori… zâmbitori, amabili… curați. Dar lasă că merg românii să se protitueze pe 10 Euro sau chiar și pe o masă caldă și să stea in cutii de carton. Demnitate? LOL de… LOL.
Ce e aia demnitate pentru cineva care mâncarea (procurarea ei) este scopul principal al unei zile? Câți ar prefera să rămână neclintiți, curați si DEMNI și-apoi câți s-ar îndoi la cea mai mică adiere de vânt răspunzând numaidecât la nevoia instinctelor.
Dar yeah, ok… hai să salvăm balenele eșuate și să facem o lume mai bună. 😯
Am dat intamplator peste blogul tau, cautand in google comunismul de azi sa vad daca mai rezoneaza cineva cu mine… 🙂 Imi place cum gandesti!
Nu este blogul meu, doar articolul imi apartine, dar multumesc mult! Sper ca ti-a fost de folos …