Lipsa certitudinii, bănuiala, este o stare groaznică, mai ales atunci când ne întrebăm luni la rând dacă avem o șansă cu cel care ne-a atras atenția cu frumusețea lui, cu zâmbetul ștrengăresc sau vocea muzicală, mâinile albe cu degete lungi sau stilul vestimentar, sau umorul și inteligența… Îl vedem atât de des, este colegul nostru, prietenul prietenilor, vecinul, tipul din autobuz sau metrou care vine deodată cu noi spre casă, sau cel care apare în fiecare weekend la localul nostru preferat. Hmm, nu-mi pot face niciodată curaj să-l abordez, să-l întreb ceva, poate mă înșală intuiția, poate radarul meu gay e stricat, poate, poate….
De mic am visul ăsta în minte – ce-ar fi dacă bărbații gay ar avea o aură albastră deasupra capului și bisexualii una de culoare roșie, și doar ei între ei să se poată vedea. Ziceți voi, n-ar fi minunat?
După ce am lăsat la o parte fanteziile, m-am gândit dacă totuși am putea folosi ceva la îndemână, ceva care să ne ajute să descoperim dacă cineva joacă în tabăra noastră fără a avea un dialog cu el. Ideea a venit după mai mult timp și mi se pare genială. Nu e aura colorată, e vorba de expresiile feței. Ele ne spun de fiecare dată adevărul.
Două prietene se întrebau dacă vărul lor este gay și aveau mai multe motive să creadă asta, numai că nu era nicio dovadă clară și nici nu aveau curajul să întrebe. Și atunci mi-a venit mirifica idee!
Momentan sunt peste 18.000 de gay pe Romeo în România. Mulți au mai fost și au renunțat la profil, dar nu au uitat un lucru, și toată lumea tresare când îl aude: celebrul sunet de harpă care te anunță că ai primit un mesaj. Mă rog, eu l-am schimbat cu “Star Trek” că e mai elegant și mai puțin strident, dar îl recunoști dintr-un milion dacă-l auzi. Mai ales că este presetat și de obicei lumea îl păstrează.
Și ce-am făcut? Pe moment nu mi-am dat seama să intru la setări și cu un simplu click să-l fac să se audă în boxe, așa că am scris mesaj unui tip la întâmplare, online, de vreo 50-60 de ani, că ăștia sigur răspund când văd că le scrie un băiat de lapte :)) Îmi cer scuze cu ocazia asta pentru gândul ăsta urât. Și am deschis aplicația de înregistrare la telefon. Fără surprize, harpa a sunat imediat și era înregistrată. I-am zis ăluia “hai, pa! ” și ne-am văzut mai departe de strategie. Le-am transferat pe telefon sunetul și s-au dus acasă. Le-am instruit clar, mergeți să-i faceți o vizită, una la un moment dat să se joace pe telefon și să dea play la harpă, iar cealaltă să fie foarte foarte atentă la fața frumosului lor verișor. Doamne, nici nu mai respiram când m-au sunat și au ajuns și ele cu povestea aici. Ce credeți, ideea mea a făcut prima victimă, sau primul succes! Când a auzit harpa i-au ieșit ochii din orbite, mi s-a povestit, s-a întors spre ea cu gândul să o întrebe ceva, dar a rămas cu gura căscată fără să mai zică nimic. Confirmarea! Și-a revenit și fetele nu au spus absolut nimic. Am hotărât împreună încă dinainte să-l lase pe el să facă primul pas, dacă va vrea. El nu și-a făcut coming out-ul față de ele nici azi, dar fetele știu ce erau curioase să știe. Nah vedeți, mimica feței și un sunet, e atât de simplu!
Vă dau un exemplu pe care îl mai folosesc, din simplă curiozitate: cum circul cu trenul des pe drumuri lungi ai timp să analizezi oamenii care stau vis-a-vis de tine. Mă fac că scriu mesaje pe telefon și dau play la harpă și mă uit repede la fețe. Vă dezamăgesc, până acum nimic, dar voi încerca de fiecare dată. Odată mi s-a părut, dar am pus-o pe seama festelor minții, care își dorea să aibă rezultate tactica.
E simplu, intrați în meniul administrativ al site-ului Romeo și mergeți la setări sunete și selectați harpa, sau alt sunet și după aia harpa. Să aveți pregătit ceva de înregistrat și boxele date tare. Prima dată verificați metoda cu prietenii voștri gay, numai o să-i vedeți cum își întorc capetele spre voi cu o privire ghidușă – “fatăh, cine te caută pe romeo? E vre-un bunoc de care nu mi-ai zis? ” Și mai departe metoda se poate folosi la greu în jurul tuturor bărbaților frumoși pe care îi vedeți și îi vreți. Când omul vede că aveți un important lucru în comun va fi mai relaxat și fără teamă vă va propune ceva, nu spun ce…
Aștept cu mare interes poveștile voastre dacă vă decideți să încercați. De fapt numai pentru distracție merită, eu cu fetele râdem și azi bine pe seama experimentului.
Dragilor, brățările curcubeu sunt depășite, la modă sunt sunetele gay! Distracție plăcută!
Atenție, vă reamintesc de primul meu articol în care am dat startul unei mici “campanii” de promovare a blogului Darkq! Pe scurt, promovați blogul punând un link spre el la statusurile voastre de pe romeo sau facebook (cine poate) și motivul pentru care vă place. Citiți mai multe aici.
Mamă, mi-a luat o veșnicie să scriu articolul ăsta pentru că am tot șters și reformulat cât mai simplu. Asta datorită ultimelor discuții avute cu adolescenți pe net. Îți dai seama că vocabularul le este foarte limitat și înțeleg aproximativ sau deloc expresii, termeni sau dau search pe google pentru verificări și am vrut să scutesc pe toată lumea de treaba asta. Fac un apel și la ceilalți autori să scrie într-un limbaj mai simplu articolele ca să înțeleagă principalul public al blogului ce se discută. Dacă credeți că exagerez intrați pe chat cu tineri sub 23 de ani să vă convingeți.
1. Tudor, te rog sa nu mai pui doua spatii dupa semnele de punctuatie. Se vad si cu un singur spatiu, iar cu doua arata ciudat (desi mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama ce e in neregula cu textul).
2. Nu ca mi-ar placea sa stric distractia oamenilor, dar parca era o regula “de bune maniere” intre gay sa nu se dea de gol intre ei. Gandeste-te ca poate omul avea niste motive pentru care nu era out fata de familia lui. Daca tu esti out fata de toata lumea, foarte tare, apreciez asta, dar nu-i forta si pe altii.
3. Sincer, eu habar n-aveam de sunetul asta. Nu stiu daca am umblat la optiuni candva sau daca s-a intamplat sa intru pe romeo doar cu boxele inchise, dar nu l-am auzit in viata mea. Acum ca am citit articolul tau, voi sti atunci cand vor incepe sa rasune mall-urile de note de harpa, ca e vorba doar de niste printese persoane cu orientare homosexuala, si nu de coruri de ingeri. Multumesc!
4. Simpatic articol.
5. Acum scriem doar numerotat pe blog??
@Alex, mersi pentru editat. Am scris de pe tabletă şi e posibil să se mai fi strecurat erori. Cred că tastatura îmi pune automat un spaţiu, şi eu din obişnuinţă cu tastatura fizică mai pun unul. 😉
Ştiind că prietenele mele sunt foarte deschise la subiectul ăsta nu cred că am riscat nimic. Dacă m-aş fi înţeles cu un homofob să fac asta şi apoi să rişte şi o bătaie atunci era de condamnat. Mă rog, nu ştiu dacă va fi preluat, dar sunt sigur că fiecare îl pote folosi în modul lui personal, va fi altfel în fiecare caz.
Chestia asta cu numere şi listuţe e la mare modă, aşa va arăta presa din viitor, pe modelul BuzzFeed: “15 motive pentru care e bine să mănânci morcov” “8 poveşti care îţi vor reda încrederea în umanitate” – oamenii nu mai au răbdare să citească, doar frunzăresc articolul şi vor citi primele două cuvinte de după liniuţă sau literă şi dacă li se pare interesant continuă tot rândul, altfel ba. Mersi!
Amuzant articolul, dar ce te faci cu cei care nu au cont pe site-ul cu pricina si habar nu au de harpa aia minune? lol
@Dracarys Asta ziceam, că sunt cam 20.000 de oameni care ştiu sigur sunetul ăla, fiind activi acum sau în trecut pe site-ul pomenit. Am vrut eu să uploadez aici un fişier cu sunetul dar m-am încurcat în formate şi nu am reuşit să convertesc în mp3. Am zis că nu-i o metodă care dă roade în toate cazurile dar e foarte probabil să găseşti oameni aşa.
E, in acelasi timp, si o metoda de a spune ca esti gay. 😀
Evident! 🙂
Nastrusnica idee si tocmai de aceea este haioasa, numai un “baiat de lapte” istet putea sa gaseasca astfel de distractie.
@TudorTM
Există, aşa cum sublinia şi Alex P, o regulă nescrisă de a nu face cuiva coming out forţat. Fiecare are dreptul de a stabili când şi faţă de cine îşi face coming out iar încălcarea acestuia este cel puţin nesimţire.
Din acelaşi considerent sunt surprins că editorii blogului au dat drumul articolului spre publicare. Sunt sigur că mulţi dintre cititori articolului, care sunt gay şi nu au făcut coming out şi nici n-au poftă ca el să fie făcut forţat, şi-au modificat, după citirea articolului tău, sunetele implicite de pe romeo dacă nu le aveau deja modificate. Articolul însă poate fi citit şi de către unii care vreau metode de a detecta dacă un duşman al lor este gay. Desigur, publicarea articolului poate fi justificată ca un avertisment dat cititorilor care nu au coming out făcut şi conţinând un sfat implicit de a-şi modifica sunetele de pe romeo dar nu toţi utilizatorii siteului romeo sunt şi cititori ai acestui blog.
Chiar dacă prietenele tale sunt open mind nu trebuia să le înveţi în a face rău. Prietenele tale or fi open mind dar se pot certa cu prezumtivul gay şi să extindă sfera celor care cunosc o eventuală posibilitate ca vărul lor să fie gay.
Ceea ce pretinzi a fi detectare de gay nu este decât cel mult detectarea celor care cunosc sunetul de harpă de pe romeo. Pentru cei care reacţionează la sunet există posibilitatea ca ei să fi intrat din pură curiozitate pe romeo, fără să fie gay. Invers, mulţi gay, chiar dacă au cont pe romeo şi categoric nu toţi au, pot fi insensibili la sunetul de harpă pentru că au schimbat cu mult timp în urmă sunetul implicit. (Eu, de exemplu, sunt cu siguranţă insensibil din acest motiv.)
Joaca ta, de a detecta sau deconspira gay în spaţiu public, aşa cum o prezinţi, o apreciez drept bolnăvicioasă. N-ai nici un motiv temeinic pentru a face asta.
În opinia mea ai păşit cu stângul şi în viaţa de gay şi pe acest blog. Alţii, poate, te aplaudă. Fiecare apreciază în felul lui şi are dreptul incontestabil de a face aşa.
Eu nu văd lucrurile atât de sumbru, @sicmarin. Mie metoda asta mi se pare foarte bună pentru agăţat, nu pentru şantaj sau altele, că până la urmă faptul că cineva întoarce privirea când aude un sunet nu înseamnă că e condamnat şi dezgolit în public, cu toate secretele la vedere.
Nu intenţionez şi nu recomand nici celor care au citit să facă vreodată rău folosind metoda asta. Cel mai bine e să laşi celuilalt libertatea să te abordeze dacă a făcut conexiunile corecte. Iarăşi prietenele mele nu sunt fetiţe de 10 ani care la prima ceartă să meargă să-l pârască la mama. Ei sunt foarte apropiaţi şi s-au mirat cum de nu îşi face destul curaj să le spună şi nu mai ştiau ce să creadă. Peste ani, când îşi va face coming out-ul de bună voie se va lămuri şi asta.
Nu mi se pare mare lucru să-ţi schimbi harpa cu alt sunet în cazul primirii unui nou mesaj sau a notificărilor ca să nu mai fi “în pericol”. Şi până la urmă ar fi nevoie de asta dacă ar ajunge un fenomen răspândit şi naţional metoda asta, da ai impresia că articolul acesta va deveni viral şi că mii de gay din RO o să facă ce-am zis eu?
Da, recunosc că această curiozitatea a mea e puţin ciudată şi bolnavă. După cum ziceam în articol, e legată de copilărie, pentru că mă credeam singur într-o lume atât de imensă şi nu ştiam cum să găsesc pe cineva ca mine şi mă străduiam să găsesc metode a ai găsi. Uite că acum am găsit una. M-am gândit la asta şi înainte să am net şi după ce am avut şi apoi am văzut ce lume e pe GayRomeo. Vreau ca gay-ii să poată ieşi la agăţat, nu să stea toată ziua pe site-ul ăla şi să scrie “A/V/P?” şi mi se pare că e o alternativă. În plus, în oraşele cu cluburi gay majoritatea se feresc să mai treacă pe acolo pentru că s-au stricat treburile şi pe acolo. Atunci ce le mai rămâne tinerilor normali? Nici asta nu e perfectă, da e ceva….
Dacă mă joc şi mă distrez, şi atrag atenţia unor gay, unde e problema? Mai ales că nu merg la ei să-i iau la rost, ci responsabil, îi laşi pe ei să facă primul pas, dacă te plac, dacă sunt curioşi etc.
Dacă, prin nu ştiu ce jocuri ale sorţii, metoda asta devine răspândită, oamenii îşi vor dezvolta în mod natural metode de a se proteja de situaţiile periculoase pe care le-ai enumerat. Expresiile corecte vor fi prezente, dar rapiditatea de a le corecta se va îmbunătăţii. Şi nu am zis nicăieri că e o metodă fără erori. Cum zicea AS, e mai mult o metodă de a spune că tu eşti gay, cel care dă play la sunet.
@TudorTM
Citez din articol: “Vă dau un exemplu pe care îl mai folosesc, din simplă curiozitate: cum circul cu trenul des pe drumuri lungi ai timp să analizezi oamenii care stau vis-a-vis de tine. Mă fac că scriu mesaje pe telefon și dau play la harpă și mă uit repede la fețe.”
Citez din comentariu: “După cum ziceam în articol, e legată de copilărie, pentru că mă credeam singur într-o lume atât de imensă şi nu ştiam cum să găsesc pe cineva ca mine şi mă străduiam să găsesc metode a ai găsi.”
Ori, ori.
Nu te da acum mai inocent decât erai alaltăieri.
*
Citez din comentariu: “Dacă, prin nu ştiu ce jocuri ale sorţii, metoda asta devine răspândită, oamenii îşi vor dezvolta în mod natural metode de a se proteja de situaţiile periculoase pe care le-ai enumerat.”
Până atunci metoda poate face victime.
*
Dacă citeşti articolele mai vechi din blog o să vezi că s-au pus de numeroase ori întrebări de genul: “Cum pot afla dacă soţul / iubitul / colegul / prietenul este gay?” Ele puteau fi puse la fel de bine de către duşmanii celui în discuţie. Niciodată nu s-au dat sfaturi care să ducă la coming out forţat şi, cu atât mai mult, la o falsă catalogare ca gay. Sfaturile s-au menţinut în zonele: “discută cu persoana implicată”, dacă întrebarea era pusă de către cineva care nu se pretindea gay, şi “ai răbdare că vei dobândi abilitatea de a detecta gay-ii cu o bună aproximaţie (gaydar)” dacă se adresa unui tânăr (eventual adolescent) care se pretindea gay.
Sunt total de partea “aşa ceva nu se face” a discuţiei. La modul general şi din punctul meu de vedere, discuţia s-a epuizat, AlexP şi Sicmarin au făcut-o.
Eu vreau să mă refer la cazul în speţă, mai exact la cum văd eu situaţia. Tudor are două prietene care au un capriciu, să afle o informaţie. Una senzaţională, e drept, dar pentru ele fapt divers, nu murea niciuna dacă nu avea confirmarea respectivă. De partea celalată, un tip care ai crede că este îndreptăţit să îşi gestioneze intimitatea…în intimitate. O nevoie fundamentală, zic eu. Nici el numoare dacă este expus, dar riscurile lui sunt considerabile.
În aceşti termeni fiind expusă situaţia, mai eşti aşa de mândru de iscusinţa ta?
Avem un om care are doar un testicul, una e să spună el cui crede de cuviinţă (iubitei, duhovnicului, croitorului sau prietenilor la bere) şi cu totul alta e să-i coasă mă-sa pe geacă un ecuson pe care să scrie asta, eventual pe spate să nici nu ştie bietu’ că toţi râd de el..
Cât despre apelul tău din finalul articolului, nu mi-aş jigni cititorii simplificând exprimarea. Am încredere în inteligenţa oamenilor cu care stau de vorbă.
@TudorTM tare articolul,nu glumă :)) prin cap nu mi’a trecut până acum chestia asta însă nu e idee rea. acum depinde de la caz la caz. pot fi și riscuri dar…pot fi și surprize plăcute. LIKE pt idee 😛
Ce să zic, ştergeţi articolul dacă doriţi, ca să nu-l găsească prin SEO toţi homofobii.
@sicamrin, nu-i tot curiozitate? nu mă dau mai inocent, explicam de unde vine această curiozitate.
Sunt ca Nobel cu dinamita, el săracu a descoperit ceva pentru a fi folosit în construcţii şi s-a ajuns să fie exploatată invenţia pentru a face bombe. Eu v-am prezentat-o ca pe o metodă de agăţat, voi i-aţi găsit aplicaţii nu foarte ortodoxe. Pur şi simplu nu m-am gândit la şantaj când am scris pentru că nu aş face niciodată aşa ceva.
Subiectul văd că e epuizat, totuși, am o nelămurire: ce se întâmplă la 23 de ani de-ți poți îmbogăți deopotrivă vocabularul și capacitatea de a înțelege un mesaj/text? Eu îmi aduc aminte că la 20 de ani nu mă rezumam doar la fondul lexical de bază și bănuiesc că nu eram singurul.
Este vorba despre generaţii…dacă te referi la ce ziceam despre adolescenţii din ziua de azi. Şi nu este o limită clară pe care să o poţi trasa. este aproximativă şi constatată personal.
Tudor, permite-mi să-ţi spulber inocenţa, metoda de care ne spui ai folosit-o, conform vorbelor tale :
” De fapt numai pentru distracție merită, eu cu fetele râdem și azi bine pe seama experimentului.”
Ca să folosesc explicaţia ta cu dinamita, n-am date să te acuz că ai inventat-o pentru război, dar prima experienţă a fost pentru a sparge o gaură în zidul de apărare al cuiva care nu-ţi făcuse niciun rău.
Chiar mi-a placut articolul :)).
Mi-ai adus aminte de o zi in care imi sorbeam ciocolata calda intr-o cafenea si in surdina se auzea sunetul de harpa :))) m-am intors ca un caine de vanatoare si cand ce sa vezi, doua “printese” butonau telefonul.
Ei bine ma bufnise rasul, pentru ca vorbeam la telefon nu au realizat ca sunetul mi-a captat atentia, pfu.
Mda foarte periculoasa harpa!!!
@dexus, exact scenariile astea le aveam în minte. Dacă îți plăceau puteai să-i abordezi pentru că știai că mergi la sigur.
Situatia poate fi privita si din pesrspectiva lui Alex P. sau Sicmarin dar pe de alta parte mi se pare stupid sa tragi o concluzie cu implicatii deosebite doar pe baza unui sunet de harpa. Acum nu stiu, dar acest sunet faimos nu cred ca a fost creat in adevaratul sens de echipa romeo. Nimeni nu a cautat sunete asemanatoare. Eu nu as aplica metoda pentru ca nu mi se pare relevanta. Adica sunt prea multe implicatii ca sa te rezumi la un sunet pentru a da un verdict complex. E ca si cum as vrea neaparat sa cred ca tipul vizat de mine e gay si ma leg de o sonerie care sa imi intareasca, chipurile, banuielile. Eu unul vad ca fiind o metoda la ghici: o fi sau nu gay.
Ceea ce mi se pare genial este cum toti se concentreaza pe orientarea unei persoane dar putini pun atata focus pe preferintele unei persoane. Adica daca un om e gay nu inseamna neaparat ca iese cu tine.
Eu am un tip bi la mine in clasa(out and proud) si ma chinui de mult sa ii atrag atentia. Sau mai bine zis, ma chinui sa-i aflu intentia. Poate ar trebui sa ne axam si pe chestii de genul “cum sa inviti un gay in oras” sau “prima intalnire cu un gay”. Cred ca as savura un text de genul mai mult decat cafeau de dimineata.
Nota: “Gay” a sunat un pic ostentativ dar l-am folosit cu cele mai bune intentii.
Gata uite articolul Mr Black
E simplu, pur și simplu îl inviți, te comporți normal după cum ești tu, apoi vine totul de la sine.
Dacă e intenție sau te-a plăcut vei ști sigur… dacă primești sau acceptă a doua invitație.