No menu items!

DOMA & Prop8 au zburat

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

După cum cred că marea majoritate deja ați aflat, Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât că secțiunea III din Actul pentru Apărarea Căsătoriei (DOMA) încalcă amendamentul al V-lea din Costituția SUA și deci este neconstituțională.
De asemenea, Curtea Supremă a respins judecarea apelului împotriva deciziei Curții Districtuale de Apel California legată de Propunerea 8 (amendamentul la Constituția Californiei) pentru că majoritatea judecătorilor SCOTUS (majoritate diferită față de cea în cazul DOMA) a considerat că reclamanții nu aveau calitate procesuală activă (standing) și astfel decizia Curții Districtuale de Apel din California devine definitivă și irevocabilă, deci căsătoriile LGBT în California pot fi reluate (au fost chiar reluate înainte de expirarea termenului de apel).

DOMA
În cazul U.S. v. Windsor, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis cu o majoritate de 5 (cei patru judecători liberali și Judecătorul Kennedy) la 4 că secțiunea III din DOMA, cea care se referă la definirea căsătoriei în aspecte ce țin de legea federală, este neconstituțională pentru că duce la o „lipsire de o libertate egală a persoanei” care este apărată de amendamentul al V-lea al Constituției SUA.

Astfel, toate cuplurile LGBT căsătorite legal la nivel statal în SUA vor fi recunoscute la nivel federal în mod egal cu cuplurile heterosexuale și vor beneficia de toate beneficiile fiscale, sociale și economice de care se bucură cuplurile heterosexuale căsătorite.

Doamna Windsor va primi înapoi banii plătiți cu titlu de impozit pe bunurile moștenite.

Propunerea 8 (amendament la Constituția Californiei)

În cazul Hollingsworth v. Perry, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis cu o majoritate tot de 5 (trei judecători liberali și doi judecători conservatori) la 4 că reclamanții nu au calitate procesuală activă, având în vedere că o persoană privată terță nu poate apăra constituționalitatea unui document normativ atunci când un stat nu dorește să o apere.

Rezultatul în acest caz este un semi-eșec pentru mișcarea drepturilor pentru comunitatea LGBT. În principal pentru că prin respingerea cazului dispare posibilitatea extinderii drepturilor de căsătorie în toate statele SUA sau măcar în alte 4 state care au prevederi legale care acordă drepturi aproape egale cuplurilor LGBT, dar nu permit căsătoria între parteneri de același sex. În cazul în care SCOTUS ar fi acceptat să judece cauza, apărătorii drepturilor LGBT sperau ori să decidă că statele nu pot interzice la nivel local drepturi garantate de constituția SUA sau măcar să emită o motivare care să permită extinderea drepturilor de căsătorie și la alte câteva state care au prevederi similare cu cele ale celor căsătoriți.

La nivel de California, SCOTUS a dispus respingerea apelului pentru lipsa calității procesuale active, anularea deciziei Curții de Apel pentru al Nouălea Circuit și aplicarea exactă a ordonanței președințiale a judecătorului Walker (gay, acum pensionat) care a emis o ordonanță prin care se dispunea autorităților californiene să reînceapă emiterea certificatelor de căsătorie pentru cuplurile LGBT și suspendarea amendamentului la Constituția Californiei din cauza faptului că este neconstituțional. Aceasta a fost ultima decizie importantă luată de judecătorul Walker înainte de pensionare.

Astfel, căsătoriile LGBT se pot realiza în prezent pe tot teritoriul Californiei, după ce Curtea de Apel a ridicat interdicția efectuării căsătoriilor LGBT impusă cu un an înainte, chiar fără a mai respecta termenul legal de 25 de zile (termen de apel) de la emiterea motivării SCOTUS.

Scurte concluzii
Deciziile Curții Supreme sunt istorice, dar nu reprezintă o victorie absolută pentru apărătorii drepturilor LGBT. Bătălia pentru drepturile LGBT se mută de acum înainte pe terenul statelor, chiar dacă există posibilitatea ca Curtea Supremă să mai dezbată câteva cauze legate de norme legale ale statelor referitoare la drepturile homosexualilor, șansele de reușită sunt mai mici și pentru că judecătorul Kennedy (cel care are votul decisiv) apără puternic drepturile și independența statelor.

Astfel, începând cu 1 august, dreptul egal la căsătorie va fi o realitate în treisprezece state și Districtul Washington: California, Conneticut, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New York, Rhode Island, Vermont și Washington DC.

La nivel global, începând cu 1 august vor fi 15 țări care vor fi recunoscut căsătoriile LGBT: Argentina, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Uruguay și Noua Zeelandă.

De asemenea, o serie de țări dezbat legi care să ofere dreptul de căsătorie comunității LGBT: Andora, Anglia și Țara Galilor, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Nepal, Scoția și Taiwan, precum și state din Australia, Mexic și Statele Unite.

1 COMMENT

Comments are closed.

Vezi si...

De la un cititor

Cati dintre noi nu s-au indragostit? Cati dintre noi nu sunt sensibili? Aseara vorbeam cu un amic despre blog. Si mi-a spus povestea lui. Unica (!?). Despre el si prietenul lui cel mai bun. Heterosexual. Iata gandurile lui: "Poate ca m-am obisnuit sa vad mereu in el acelasi om inofensiv...

Articole din aceeasi categorie