No menu items!

Raport: Societatea românească (studiu sociologic)

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Fundația Multimedia a realizat, cu finanțare din FSE prin POSDRU, un studiu sociologic complex și extins referitor la situația implicării sociale, toleranța, etc. a românilor. În cadrul studiului se remarcă și câteva întrebări care fac referire la homosexualitate.

Analiza 1
Analiza 2

Concluziile sunt destul de simple:
Marea majoritate a românilor vor să fie cât mai departe de dependenții de droguri, foști condamnați, de homosexuali și de bolnavi psihic.

Așa cum era de așteptat, Moldova și Oltenia sunt cele mai intolerante regiuni ale țării, indiferent dacă vorbim de rasă, religie, etnie sau orientare sexuală.

În București și în Banat intoleranța pentru homosexuali este cea mai redusă (46% toleranți în București și 36% în Banat), la fel și pentru romi, evrei, bolnavi de SIDA, etc.

În rândul minorităților culturale se observă o intoleranță mai redusă față de comportamentele considerate „deviante”.

Legat de coeziune și implicare în societate, este mai mare implicarea socială în zona Moldovei și Munteniei, în special din cauza populației rurale sporite.
Când vine vorba de voluntariat și asociativitate, 45% din cei din regiunea Nord-Vest sunt membri în cel puțin o organizație, urmați cu 43% de cei din Vest și cei din centru și sud-est,fiecare cu 40%.
CapturăCaptură
„În România nu există o cultură a protestului. În afară de Bucureşti şi vestul ţării, participarea la proteste se situează la 23%. Dintre cei care nu participă aproximativ jumătate iau în considerare acest lucru.”

Principalele lucruri din viața românilor sunt familia, munca, timpul liber și religia.
Captură
Captură

Românii au în medie, la nivel național, cea mai mare încredere în Biserică, Armată, Primărie, Uniunea Europeană, poliție, presă, justiție, etc. Se observă că în București încrederea în Biserică este cea mai redusă.

6 COMMENTS

  1. Nimic nou sub soare! Mentalitatile nu se schimba nici macar asa cum a prezis Brucan! El a dat 20 de ani pentru asta. Realitatea a dovedit ca atunci cand nu dai 2 bani pe educatie mentalitatea se copiaza din generatie in generatie si mentalitatea ramane, cum e in cazul romanilor, la nivelul de trai de pe o zi pe alta, la cautarea de castig facil, cat mai fara munca, etc…nu vreau sa mai spun lucruri stiute deja… iar atata timp cat guvernele isi doresc ca populatia sa nu iasa din ignoranta nu o sa avem alte rezultate la asemenea sondaje.

  2. Ar fi interesant de comparat aceste date cu date similare din alte state membre UE si din regiune.

  3. Era de asteptat acest rezultat,deoarece problema consta in lipsa educatiei(si nu ma refer doar la scoala)si a unei mentalitati lipsite de prejudecati.La noi populatia din afara oraselor,fiind privata de influentele occidentale,si preocupati de munca,au implementate in gandire aceleasi idei ca acum 500 de ani.Nici cei de la orase nu stau prea bine,deoarece devin din ce in ce mai superficiali,si singurul lor interes este sa faca bani,sa isi intretina familia,eventual sa se distreze si sa-l barfeasca pe vecinu’.Ar trebui promovata mai mult civilizatia si folosirea creierului,si asta porneste si de la cei 7 ani de acasa.Daca in jurul tau vezi numai oameni incuiati care condamna tot ceea ce nu se incadreaza in criteriul lor absurd de ,,normalitate” imaginar,si scos din povestile de adormit copiii,e foarte greu sa ai un alt mod de gandire(desi sunt unii care realizeaza multe pe cont propriu).Cel mai bine ar fi ca pentru o perioada,societatea romanesca sa se concentreze pe a educa si a scapa de ideile invechite si aberante.Trebuie sa nu mai fim asa incuiati si atat de rai cu tot ceea ce nu cunoastem sau de care ne e frica.Asta este cea mai mare problema a tarii si nimeni nu vrea sa si-o asume.
    Sper doar ca oamenii sa incepe sa fie umani,si sa le pese si de restul.Lumea poate fi atat de frumoasa,dar trebuie sa existe intelegere si acceptare.Sa mai pasim si desculti pe pamantul incalzit de soare,in timp ce vantul se joaca prin parul nostru…viata inseamna mai mult decat certuri si bani…si trebuie trata ca atare(sa fim cu totii mai hippioti ca nu strica :))).

  4. Multumesc! mi se pare ingrozitor site-ul celor de la infopolitic. M-am chinuit jumatate de ora si nu am gasit studiul de capul meu.

Comments are closed.

Vezi si...

Vlogs and gay

Vlogul este o formă de blog în care mediul multimedia este constituit de înregistrări video. Destul de popular în lumea anglo-saxonă, acesta a devenit destul de prezent și în România, unde deja există câteva „vedete” Youtube autohtone. Câteva dintre cele mai populare vloguri LGBTQ+ sunt următoarele, dar nu numai. MarkE Miller Tyler...

Articole din aceeasi categorie