No menu items!

Domnilor PSI, Dl. Plesu, cum e treaba cu copchilu’?

Acelasi autor

Eu, ca centru al universului

Eu, eu, eu. E intotdeauna vorba de mine. Restul nu mai conteaza. Dupa o discutie tampita dintr-un bar, cel cu care ar fi trebuit...

De ce sa îmi pese?

In comunicarea publica e imperios sa avem o viziune ce va da coerenta miscarii LGBT. Fara viziune nu poti crea un standard al excelentei,...

Scene din viata De Dincolo: Copilul si Diva

1. Scrisoare  De Dincolo: "Mon amour, Eram obosit. Tot ce am vrut era imbratisarea ta ca sa pot, in sfarsit, sa adorm in confortul bratelor tale....

Pagini de jurnal – gustul tentatiei

Eram copil, prin clasa a 7-a, si la televizor dau peste acest videoclip. Imagini si versuri ce inca ma rascolesc. Are, cred eu, cea...

Travesti, cultură și artă în lumea gay (că lesbienele nu se travestesc)

Am facut greseala sa spun la un moment dat ca LGBT nu e o comunitate culturala ci una civica. Raspunsul mi-a fost mai promt...
paul-adrian
paul-adrian
somnul ratiunii naste monstrii

Scriu acest articol, aparent târziu, referitor la ce s-a debitat in jurul vestitului afis impotriva homofobiei, din motive de neintelegere a evenimentului şi bănuiesc că nu sunt singurul. Simt că am mai multe întrebări decât certitudini. Articolul de faţă, deşi se adresează tuturor, anlizează cu precadere trei categorii implicate: activiştii LGBT, membrii PSI şi Dl. Andrei Plesu ca reprezentat al presei de cultura (nu urmăresc presa de cancan). Eu nu fac parte din nici una din categoriile enumerate. Sunt un simplu privitor (gay) şi mă simt de parca am intrat la spectacol pe furis, fără bilet. Nu înteleg mare lucru. Sper ca cei de la PSI să mă poate lamuri.

Incep aşadar cu acei activişti care au comis o grava eroare. Spuneam într-un articol anterior că în momentul citirii unui articol e absolut necesar să uităm de sentimentele personale şi să ne concentrăm pe o analiză a acestuia prin raţiune. (Acesta e defapt motivul pentru care scriu cu mult timp dupa ce s-a sfârşit circul: ca să pot gândi la rece).

Citesc, năucit, cum ca Dl. Andrei Pleşu şi-a dovedit public homofobia şi găsesc diverse citate ce tind să dovedească reavoinţa acestuia. Nu m-ar fi interesat daca nu aş fi cunoscut o parte din scrierile acestuia din care reiese clar ca e un om al raţiunii. N-am de ales şi citesc editorialul dilemei… când colo, ce sa vezi… una spune Pleşu, alta inţelege comentatorul. Vina apartine ambelor baricade. Domnul Pleşu face o greşeala de care ma fac si eu vinovat cateodata. Atunci când te adresezi masei, este imperativă utilizarea unei sintaxe cât mai simple cu putinţă. (renunt la diacritice, e prea obositor si nu am cui dicta acest text). O sintaxa complexa combinata cu limbaj ales si referiri ce depasesc cultura generala sunt o reteta a dezastrului. Iata citatele cu pricina scoase din context din pura naivitate de catre unii care vor sa lupte pentru drepturile minoritatilor sexuale:

1. Cu alte cuvinte, iniţiatorii au obţinut inversul efectului scontat. (…) Au fabricat un argument contra-productiv, au reuşit să irite şi oameni care, în principiu, n-au o poziţie ferm-agresivă în dezbaterea cu pricina (…) Şi, mai ales, au dat apă la moară tuturor „radicalilor“, care şi aşa nu sînt sensibili la argumentele toleranţei.

Deci are sau nu are dreptate Dl. Andrei Plesu? Intreb pe organizatori: e efectul scontat acelasi cu cel produs in realitate? nu stiu… intreb…

2. Ideea să pozezi un nou-născut purtînd la încheietură o brăţară pe care scrie „homosexual“ (…) n-are cum să fie atrăgătoare pentru o minte raţională. Inevitabil, brăţara din jurul încheieturii sugerează ideea de stigmat discriminatoriu: ca numerele purtate pe braţ de cei internaţi în lagărele de concentrare. Pe scurt, autorii afişului şi-au dat cu stîngu-n dreptu’.

Deci IDEEA pozei nu e atragatoare pentru o minte rationala. De ce? Fiindca, dupa cum explica autorul, e important sa intelegem cum gandeste un om dinafara temei, neimplicat in LGBT. Omul de rand poate asocia acea imagine a copilului etichetat si din alte puncte de vedere.

3. Dar faptul în sine de a utiliza imaginea unui copil pentru a justifica particularităţi biologice ale unor adulţi nu e o dovadă de bun-gust sau de inteligenţă propagandistică. A manipula nevinovăţia proverbială a pruncului pentru a induce ideea nevinovăţiei sexuale a unei practici erotice de maturitate e o perfidie şi un abuz”

Dar despre ce abuz poate fi vorba? Iata citatul ce vine sa explice:

afişul de care vorbim are aerul (nătîng) de a spune că, deşi nu ştim mai nimic despre bebeluşul din faţa noastră, un lucru e, totuşi, cert: va fi (sau nu) homosexual! Afirmaţia aceasta creează, în plus, un posibil precedent deviatoriu. Ce-ar fi dacă leneşul ar încerca să ne convingă că lenea nu e o opţiune, sau o boală, ci o chestie de „fire“, de genom? Ce-ar fi dacă un criminal în serie ar declara răspicat că pofta de a ucide nu e opţiunea lui şi nu e nici un derapaj patologic, ci un blestem nativ, căruia nu-i poate rezista.” “Sau să luăm cazul invers: orice om înzestrat va avea motive să dezvolte un complex de superioritate asupra celorlalţi, pe motiv că e, genetic, altfel (mai bine) alcătuit. Rasismul e exact asta: sîngele arian e, din naştere, altfel decît sîngele „barbar“, şi anume îi e superior

Aici editorialistul atrage un semn de alarma. Omul a incercat in istorie, prin explicatii genetice, sa diferentieze omul in superior si inferior: Arianismul. Deacord pana aici.  Gasirea unei gene pentru e explica orientarea sexuala e una extrem de periculoasa atat pentru homosexuali cat si pentru heterosexuali. Trec peste faptul ca se contrazice pe sine in privinta importantei genetice in evolutia copilului. Dar cine a spus de explicatie genetica? De unde intelege domnul Plesu ca afisul sustine vre-o teorie genetica? Nu stiu, intreb? Poate cei de la PSI  sau Dl. Plesu imi pot raspunde?

4. În loc să se prezinte ca o sumă de individualităţi cu trăsături distinctive, cu justificări diferenţiate, cu o problematică existenţială aparte, aparţinătorii orientării homoerotice se complac în postura unei turme predestinate, victimă inocentă a unei „închisori“ genetice.

Revin cu intrebarea? Ce teorie genetica a citit Dl. Plesu? Pe afis scrie ca orientarea sexuala nu e o boala, nu e o alegere. Aici Dl. Plesu si-a dat singur cu stangu’ in dreptu’ necunoscand defapt ca nu doar genele pot influenteaza orientarea. E vorba de un mecanism ceva mai complex biologic. Genele joaca un rol prea micut in acest sens. Deci scriem fara sa fim informati, Dl? Tocmai ceea ce spune Andrei Plesu ca acest afis nu prezinta, el defapt prezinta. Afisul nu ofera nici o explicatie genetica. Afisul sustine ideea de justificari diferentiate dar mai sustine ca nu pot fi schimbate prin imaginea unui nou nascut. Andrei Plesu a comis grava eroare de a lasa emotia, subiectivismul si lipsa de informatie sa-i afecteze sirul ratiunii. Una e hermeneutica si alta e medicina.  Din punct de vedere semiotic un copil e pur dar daca si homosexualitatea e pura nevinovatie dpdv medical?

Ca sa dovedesc ca Dl.Andrei Plesu greseste dar in acelas timp ne ofera un punct de vedere extern LGBT, propun un experiment. Inlocuirea afisului cu pricina cu un altul, fara nici o imagine, doar cu textul “homosexualitatea nu e o alegere, nu e o boala”. Eu tind sa cred ca reactia ar fi fost aceasi. Ar fi venit niste neaveniti si ar fi sters cuvintele “nu” de pe afis ca sa rezulte “homosexualitatea e o boala, e o alegere”. In ce ar putea avea aici dreptate editorialistul este ca imaginea unui nou-nascut poate fi folosita ca o falsa scuza, element de divagare si fuga din fata a neacceptarii Drepturilor Omului.  Imaginea copilului, tocmai prin semiotica pe care o prezinta, nu e bine venita in aceasta campanie. Insusi domnul Plesu a cazut in capcana de explica ce poate inseamna un nou nascut, in loc sa analizeze cu atentie ce scrie langa imagine.

Inchei prin a spune ca nu e nimeni perfect, ca suntem cu totii sortiti greselii si ca nu ma revolt, asa cum domnul Plesu ne sfatuieste, in fata celor care au gandit si pus afisul. Domnilor PSI. A trecut indeajuns timp ca sa trageti o concluzie? Cum e treaba cu copchilu? Ati atins toate scopurile?

Nota: Articolul cu pricina, cel din Dilema Veche, se poate vizualiza aici.

31 COMMENTS

 1. Am citit de mai multe ori articolul acela din Dilema Veche.

  E adevarat ce spune domnu’ Plesu, si anume: “explicaţia genetică e încă în stadiul de ipoteză, […] există o amplă cazuistică a domeniului din care rezultă că deprinderile homosexuale pot avea origini, motivaţii şi evoluţii extrem de diverse”. 😐

  In acelasi timp, e foarte adevarat si ce spune unul din cei care au comentat: “Eu unul nu am citit afisul cu pricina in cheie genetica, cat in cea a unei fatalitati pe care nu o poti controla. Asa cum marea majoritate este heterosexuala nu pentru ca alege acest lucru, exista o parte a populatiei care se simte atrasa sexual de acelasi sex, fara ca acest lucru sa fie propria lor alegere.”, si cred ca acesta ar trebui sa fie modul corect de interpretare al afisului.

  Asadar, intre aceste doua idei are loc polemica si indiferent de cum le-ai lua, nu se poate ajunge la o concluzie care sa stea in picioare.

  Oricum, articolul NU ESTE IMPOTRIVA homosexualilor, multi interpreteaza gresit textul.

 2. Campania si-a atins scopul, anume intierea unei dezbateri publice pe aceasta tema. Punctul de unde incepe aceasta dezbatere (afisele cu copilul) este mai putin relevant.
  Cat priveste reactia la afis, sa propuna cineva o varianta de afis care ar fi starnit laudele d-lui Plesu. Si ca sa continui cu dl. Plesu, este fara indoiala un om cult, insa discriminarea celor cu alta orientare sexuala decat dumnealui nu il preocupa catusi de putin, el este doar un foarte rafinat homofob. Probabil nu are nimic impotriva orientarii in sine, insa ar prefera sa fim complet invizibili in spatiul public. Si cu siguranta nu doreste sa vada subiectul discutat la televizor, caci nu-i mai priesc carnatii de Plescoi pe care ii evoca cu atata afectiune in scrierile dumisale.

 3. Afisul “orientarea sexuala – nu este o alegere, nu este o boala” e foarte bland, cu exceptia bratarii pe care scrie “homosexual”. Acea bratara din imagine este in plus, caci orientarea sexuala poate insemna hetero/homo/bi ……..

  Ca o paralela, in State existau sau exista afise ateiste “imagine no religion” sau “man created God”. Reactiile cultelor si clericilor au fost atat de dure incat afisele au disparut de pe strazi. Eu cred ca pentru a combate homofobia trebuie inlocuita religia cu ratiunea, – a se vedea argumentele bisericii care indeamna la “mantuirea” celor “afectati” de, sau care “se lupta” cu homosexualitatea – in ghilimele sunt expresiile ce se gasessc pe diverse site-uri cu tenta religioasa.

 4. Eu cred ca aceasta campanie si-a atins scopul si a fost un succes real. Faptul ca domnul Plesu a vorbit pe aceasta tema, reprezinta dovada reala a succesului. Acum daca ar fi sa gandim cine este domnul Plesu si daca acesta participa in tinerete la mitingurile comunistilor, si daca proslavea partidul-stat-PCR – nu stim …. Cine este domnul Plesu ca sa ne pese ce spune domnia lui??

  Din experienta de pana acum de viata traita alaturi de fel de fel de oameni in aceasta societate romaneasca – am vazut si sunt foarte convins de mostenirile genetice. De la simpla afirmatie “tu ii semeni tatalui tau leit” si pana acolo ca aceia care au avut parinti cu un profund comportament antisocial – si i-a mostenit pe acestia ajungand sa-si traiasca si ei viata foarte asemanator celor ce le-au dat viata. Se pune firesc intrebarea: “se poate naste un copil homosexual sau lesbiana? “.

  Eu cunosc tineri care si-au trait copilaria bine merci sub aripa protectoare a unor parinti grijulii si in perioada adolescentei sexuale tind spre comportamentul homosexual. De ce? Care baiat ar putea face dragoste cu un alt baiat daca nu i-ar place? Dar de ce ii place? De unde vine aceasta placere? Cu siguranta ca genetica lui particulara il face sa se apropie de persoanele de acelasi sex.

  In alta ordine de idei, noi care suntem homosexuali maturi – se stie ca nu ne era nici noua foarte clar daca ne-am nascut homosexuali sau am devenit homosexuali. Campania publicitara ne-a ajutat chiar si pe noi! Aceasta ne-a fost adresata chiar si noua!

  In urma campaniei publicitare eu homosexualul am inceput sa gandesc in folosul meu si spre binele propiu! Dar cine este domnul Plesu? Dar cine au fost parintii domnului Plesu ? S-a nascut dumnealui heterosexual ?

  Daca da, atunci s-ar fi putut naste homosexual ? Cu siguranta ca da !!! Dar o persoana care toata viata traieste cu o “masca ” pe chip si vrea sa transmita despre sine numai informatii de valoare comerciala – eu il consider nedemn de specia umana, si mai degraba l-as aseza pe taraba-n piata ; poate la gramada de morcovi, ba nu la ceapa – sau la cartofi, caci sunt de import si au avut parte de ingraseminte chimice,si uite ce frumosi sunt la vedere !!! Pentru toti aceia care inca se-ndoiesc de cei ce fac astfel de campanii, eu le spun ceva: sa se gandeasca ca sunt oameni care si-au dedicat viata si timpul unor astfel de actiuni, si poate ajung noaptea tarziu acasa si se trezesc dimineata devreme – si fiecare zi si-o petrec foarte implicati de munca lor.

  Sunt oameni care gandesc foarte profund si sunt foarte dedicati comunitatii. Sa venim unii dintre noi si sa spunem “oare a fost bine? ” este ca si atunci cand ne-am asemana cu o baba analfabeta si nespalata intr-o biserica, care dupa slujba incepe sa bolboroseasca in cercul babelor inculte ca popa nu a cantat la fel de frumos ca pana acum. Analfabetismul intelectual si genetic se traduce prin intrebari nefondate.

  Hai mai degraba sa ne gandim cum sa cinstim persoanele foarte implicate in viata comunitatii lgbt romane. Hai sa ne gandim cum generatiile viitoare isi vor aduce aminte de acestia. Hai sa parasim confortul vietii noastre si sa-ncercam si doar pentru putin timp sa fim in pielea unuia care este in slujba comunitatii lgbt zi si noapte. Eu sunt convins ca tema de fond a campaniei a fost atent aleasa si a fost de un real succes!

 5. Articolul este greu de citit, dar trecând peste asta, am de făcut o observație. Pe afiș nu scrie „Homosexualitatea nu este o alegere, nu este o boală” ci „Orientarea sexuală nu este o alegere, nu este o boală” ceea ce personal consider mult mai profund și în același timp mai subtil și educativ.

  Dl Pleșu prezintă în parte niște argumente pertinente, dar cele mai multe (ca cel cu leneșul) mi se par stupide, pentru un editorialist ca el. Nu știu cât de mult ne-am dat cu stângul în dreptul când pe bandana aceea a fost scris „homosexual” având în vedere că toți nou-născuții primesc una pe care le este scris numele (sau mă înșel?!).

  Meh.

 6. @ the kiddo poate te-nseli !!! Asa cum sa-nselat si domnul Plesu . Ne-nselam deseori in viata cand ajungem in urma unor decizii personale dupa ani de vietuire sa regretam deciziile luate anterior . De ce regretam ? Unii dintre noi au diplome in mapa propie care le poate spune celorlalti semeni ai lor ca sunt extrem de pregatiti intelectual si profesional . Dar aceasta nu-i scuteste de greseli si nu de putine ori de a se-nsela . Orientarea sexuala este definitorie si personala , asa cum numele este definitoriu si personal . Si totusi imi permit sa dau un exemplu foarte elocvent pentru intelegerea acestui subiect : pe facebook exista un ghituica florin din hunedoara si un florin ghituica din constanta – nascut in braila ! Cel din hunedoara este heterosexual , iar cel din constanta este homosexual . Cei doi nu se cunosc intre ei si nimic nu-i leaga !!!! Ce te faci daca la maternitate existau in acelasi salon doi bebe pe bratara carora scria ghituica florin ???? Am folosit acest exemplu real ( si cine nu crede ce spun il astept sa-i fac dovada ) – ca sa va fac dovada ca si trasatura afectiva de homosexual poate fi definitorie la fel de mult ca si numele ce le purtam .

 7. Eu cred ca (sic!) campania nu si-a atins scopul. Dezbaterea publica s-a cam terminat si continua in comunitate. Opinia publica a ramasu ca homosexualii ne corup copii si cu asta basta. Sa fim seriosi in Romania nu are succes nici o campanie inteligenta. Voi chiar nu vedeti cum gandeste lumea pe strada ??? ( ia mai uitati-va odata la videoclipurile astea cu vax populi ca nu stiu nici ce se sarbatoreste de Craciun sau Paste si voi vreti sa inteleaga subtilitati de genul orientare sexuala, copil, homosexual)
  Oricum mi-ar place sa avem numai “homofobi rafinati” k Plesu cum l-a denumit cineva mai inainte, in tara noastra.

 8. Hai sa aflam cine este domnul Plesu:

  He started school in Sinaia, but attended the village school in Pârscov, in the Nehoi valley; Plesu attended the gymnasium “Spiru Haret” in Bucharest majoring in humanities, where he graduated at the top of his class.[1]; Pleşu studied art history at the University of Bucharest and graduated with his bachelor’s in 1971; hat year, he accepted a post as a researcher at the Institute of Art History of the Romanian Academy.; owever in 1982 he was barred from further university teaching for “political reasons”, and took a job as a consultant for the Artists Union.[2] He received his second Alexander von Humboldt Foundation for 1983-1984, and upon his return again worked at the Institute of Art History. He worked as a professor at the Academy of Fine Arts in Bucharest and is now a professor at the University of Bucharest, where he teaches history of arts and philosophy of religion.

  Asa stand lucrurile ma-ntreb in mod firesc oare ce glasuieste domnul Plesu despre homosexuali – nu se aseamana pe undeva cu ce credeau comunistii despre homosexuali ??? Apoi acei comunisti nu luau deciziile si nu instituisera vestitul articol.,200,,(daca nu ma-nsel) impotriva homosexualilor asa ca li se parea lor moral si potrivit. Aveau si ei persoane deosebit de culte si homofobe care stiau foarte bine sa gandeasca si sa-i inspire pe comunisti.

  Pentru mine domnul Plesu NU este un disident anticomunist. atata vreme cat nu a facut o zi de puscarie politica si nu a fost inchis in azile de bolnavi psihici; asa cum faceau comunistii cu disidentii autentici !!!!! Pe timpul comunistilor profesori universitari. doctori. si alti oameni de o valoare ireprosabila sociala si intelectuala au ajuns sa munceasca pe santiere si in uzine munci foarte josnice si nimeni nu le mai recunostea valoarea !

  Onorabilul domn Plesu vorbeste acum ca un onorabil comunist. Poate prin afirmatiile facute isi demasca omul ascuns din spatele mastii – acel perfid comunist turnator; care stim prea bine ca exista la toate nivelurile societatii – inclusiv in randurile bisericii ortodoxe. Cum va-ntelege domnia sa ca homosexualii au dreptul la respect si libertate. atata vreme cat din interiorul cugetului sau se aud inca fraze ce pot sa multumeasca doar pe vechii comunisti sau alte organizatii de gen ? Vedeti lucrurile in ansamblu si nicidecum in particular dragii mei. si nicidecum nu va uitati trecutul nu demult apus.

  Homosexualii au fost inchisi pe timpul comunistilor – dar onorabilul domn Plesu s-a-nvartit de colo-colo si i-a fost bine. Marele disident Plesu !!! Ce sa zic !!! Disident e acela care a stiut sa sufere. si nicidecum nu a tremurat ca un las in fata comunistilor.

 9. @florin ghituica, “Cine este domnul Plesu ca sa ne pese ce spune domnia lui??” nu stiu ce ai in capul ala al tau, dar cu siguranta exista muuuulte tarate! am urmarit mai multe comment-uri de-ale tale de pe aici si trebuie sa recunosc ca ai mintea-n colturi, copile! n-am nici vremea nici dispozitia necesara sa-ti explic de ce ai inteles totul pe dos, sa-ti traduc in limbajul tau (a se vedea “limbaj pentru prosti”) ceea ce zice Plesu acolo. Adevarul e ca, asa cum subliniaza autorul postului la care tu comentezi de zor, singurul pacat a lui Plesu e ca nu vorbeste pentru mase, adica sa-ti explic, ca sa nu cad si eu in pacatul lui: domnul Plesu vine aici intr-o calitate combinata de filosof si antropolog, unde predomina antropologul, insa el uita cu desavarsire ca publicul tinta a textului sau e undeva submediocru la capitolul terminologie lingvistica specializata pe antropologie… si incepe sa explice ca si cum ar vorbi specialistilor, iar apoi, cei cu mintea-n colturi si cubulete, asa ca tine, au inteles ce au vrut ei, din simplul motiv ca nu erau capabili sa inteleaga niste mecanisme psiho-antropologice. E ca si cum te-ai apuca tu sa mi vorbesti despre dividerea atomilor de uraniu si cum se creeaza o gaura neagra… asta e singurul defect al lui Plesu: NU SCRIE PENTRU PROSTI, scrie intr-un jargon folosit intr-o anumita stiinta, la care, bineinteles, tu nu ai acces, honney, ca nu ai studii de specialitate, si apoi e bine inradacinata in spatiul mioritic practica de a improsca cu noroi tot ce ne e superior si nu intelegem…

  Asta unu la mana, dragoste, ca la doi te rup: nu facandu-l pe Plesu comunist vei rezolva ceva! PUNE MANA, STUDIAZA, COMBATE-L PAS CU PAS CU ARGUMENTE PLAUZIBILE SI COERENTE! daca nu-l poti depasi, trebuie sa-l aduci la nivelul tau? Sa ne demostrezi ca e prost? Ca asa poti sa ajungi si tu la nivelul lui? HONNEY, RIDICA-TE TU LA NIVELUL OMULUI SI CONVINGE-NE CU ARGUMENTE SOLIDE, ASA SE FACE IN TARI SI COMUNITATI MAI CIVILIZATE!

  PS: felicitari autorului postului, precum si celui al postului similar de pe gossip! “succesuri” 😉

 10. @Ortis,

  Trenul a plecat… Mam’ mare isi face cruce, apoi aprinde o tigara, Goe nu vrea sa intre in cupeu; vrea sa sada in coridorul vagonului cu barbatii.
  – Nu!… nu e voie sa scoti capul pe fereastra, mititelule! zice unul dintre tineri lui d. Goe, si-l trage putin inapoi.
  – Ce treaba ai tu, uratule ? zice mititelul smucindu-se.
  Si dupa ce se stramba la uratul, se spanzura iar cu amandoua manile de vergeaua de alama si scoate iar capul.

 11. 😛 rad cu lacrimi. Stimabililor, fiti va rog mai finuti ca era sa pic de pe tocuri cand am citi ultimele comentarii.

 12. Pleşu e un homofob notoriu, nu înţeleg de ce unui gay sunt orbiţi de aparatul de propagandă postcomunist care a făcut un geniu dintr-o nulitate emfatică. A fost, ca şi Păunescu, un lingător de fund comunist. Numai felul în care pune problema îl trădează ca pe un homofob, ca pe cineva care e deranjat de existenţa homosexualilor.
  La cât de urât e, se mai ia şi de homosexuali 🙂

 13. @mihai nu e necesar sa jignim pe nimeni, indiferent daca apreciem sau nu pe cineva.

 14. parerea mea e ca o societate umana normala ar fi HLGBT, adica TOTI oamenii, nu H versus LGBT. Aici se impotmolesc “dânsii”, e vorba de libertatea mintii. Unii refuza sa fie liberi (mental), prefera sa imparta oamenii in diverse tabere, si ii arata cu degetul pe altii care vor libertate – pentru toti, nu doar pentru o minoritate anume.

  Dupa ce am vazut o dezbatere televizata pe tema casatoriilor gay/lesbi, dezbatere intre Remus Cernea si Paunescu, am tras concluzia ca oricat de cult ar parea un om, totusi poate da dovada de intoleranta bazata pe argumente cel putin subiective sau nefondate, ca sa ma exprim civilizat.

  Nici Plesu nu mi-e drag dar ma abtin sa fac comentarii pe seama domniei sale; ceea ce a scris in articolul sau mi se pare deplasat si denota o dorinta de a impresiona cititorii de dragul de a scrie pe tematica asta. Pe mine nu m-a impresionat, ba mai mult ma amuza.

 15. @Ra

  Paunescu, cel putin in acel interviu, e pe buna dreptate homofob. si nu intelege nici democratia nici drepturile omului.

  Dar aici vorbim de opinia lui Andrei Plesu, nu de Paunescu. Sa nu confundam calibrele. Paunescu mai avea multe de invatat ca sa poata fi comparat cu A. Plesu. E o comparatie injusta din punctul de vdere a eruditiei.

  A nu se intelege ca mi-e drag mie Andrei Plesu. Nu am fetisuri de acest gen. Nu am crezut niciodata ca ce scrie un intelectual e neapart valid. Cred doar ca e un om de la care inca mai avem ceva de invatat. Indiferent ca ne place sau nu ce spune. Recunoastem sau nu, campania nu a avut frontmeni buni, care sa stie sa argumenteze, sa isi inchida adversarul cu puncte valide. Cu poza sau fara, cand duci o asemenea campanie trebuie sa ai niste oameni care sa vorbeasca in public la un anumit nivel al calitatii si eficientei. Din pacate nu am avut si atunci rezultatul…nu stiu… astept feedback (daca tot ne place limbajul avansat 😛 )

 16. Acest domn are veto in vre-o campanie?

  Adica, daca e homofob (acum dintre PR si mintea omului distanta e mare) cum ramane cu dl. Gigi Becali sau dl. Vadim Tudor?

  Succesul PSI este unul relativ simplu – o comisie de avocati (buni, si evident bine platiti) care sa inainteze in instanta un proces rudimentar intitulat “drepturi fundamentale umane – libertatea expresivitatii sexuale si amoroase” vs. “statul/guvernul roman” via CEDO. Acest artificiu este pastrat pentru vremurile grele, cand atentia publicului va fi reorientata.

  Am rezerve fata de PSI – avand in vedere ca functioneaza pe baza de .. contributii spiritul interesului sau este unul corporatist/influentabil. PSI poate sa tradeze la fel de usor ca si comunismul daca este benefic.

  Increderea in ratiune nu organizatii.

  Caile sunt multe, insa libertatea e doar una – iubirea (adevarul este si el iubire).

  Nu prea inteleg controversa.

 17. @ smog.
  Multumesc pentru interventie.

  Aduci informatii interesante ce-i drept. Nu cunosc pe nimeni din organizatia PSI, cu atat mai putin agenda acestora. Daca vor face apel la CEDO,dupa cum spui tu, in sensul in care macar legal sa fim la acelasi nivel cu heterosexualii, eu ma bucur.

  Da, ratiunea si iubirea. Deacord.

  Pai ca sa intelegi ceva, acel ceva presupune sa aiba o logica… nici eu nu am inteles in totaliate problema. Asa ca am expus doar un punct de vedere cu multe intrebari. Daca ma intrebi care e miza, pot spune ca e vointa nostra de a fi egali si in drepturi, nu doar in obligatii, cu heterosexualii si aici, poate chiar in mod naiv, isi baga coada multi si e bine sa stim la care sa aplecam urechea si la care nu.

 18. @paul-adrian.
  Tot ce vreau sa punctez este termenul de incrderere.
  O organizatie de orice natura poate sa obtina credibilitate sau nu (transparenta, etc) insa increderea intr-o organizate… suna destul de mult a razboiul dintre lumea libera si catolici. Hai sa fim seriosi, a fost mai rau decat holocaustul.

  Nu zic ca PSI nu face o interventie benefica, insa e drum lung pana la sanctificare.

 19. @RobertG, oare d-l goe si-o fi pierdut pe geamul de la tren tocmai biletul pe care scria “homosexual” si pe care-l purtase la mana de la maternitate? 🙂 Caragiale a omis sa ne informeze orientarea sexuala a individului respectiv 🙂 oricum, graitor citatul 😉

 20. @celorlati:mai copilasi, e vorba de o opinie, PE CARE O DEMONTATI CU ARGUMENTE SOLIDE, FACAND O ARGUMENTATIE PLAUZIBILA, NU DANDU-I IN CAP AUTORULUI RESPECTIV, ASA CUM NU VA PERMITE NIMENI SA DEMONTATI OPERA LUI EMINESCU, PE MOTIV CA SARACUL AVEA RELATII EXTRACONJUGALE CU VERONICA! NU AM VAZUT NICI UN COMMENT CARE SA ZICA: ASTA E OPINIA LUI PLESU, ASA O DEMONTAM NOI, FACETI SPECULATII DE DOI BANI CAT DE MULT A LINS EL IN PARTILE DORSALE COMUNISTII (DACA I-A LINS IN FUND, CUM SE EXPRIMA UN COMENT, ATUNCI FRATILOR, TIPUL E GAY DE-A BINELEA :p SI VOI IL ACUZATI CA-I HOMOFOB?) TRE SA MAI CRESTETI, SORRY CA VA SPUN SI VA FAC CONSTIENTI DE ASTA,DAR ORICE OM E LIBER SA AIBA OPINII, CHIAR SI HOMOFOBE FIIND ELE, TOT CE AI DE FACUT, E SA DEMONSTRATI IN ACELASI STIL SI LA ACELEASI STANDARDE CA SI OMUL RESPECTIV CA N-ARE DREPTATE, IAR PT ASTA, V-AS RECOMANDA SA TRECETI LA LECTURA, PE NISTE CARTI DE PSIHOLOGIA MULTIMII, ANTROPOLOGIE SI ALTE CELE, APOI VA ASTEPT SA POSTATI! O SA VA CITESC CU INTERES, PANA ATUNCI, NU FACETI DECAT SA DATI DOVADA DE JOSNICIE, CA SI VULPEA CARE NU POATE AJUNGE LA STRUGURI (CITITI FABULE DE PHAEDRU SA VEDETI CE FACE AIA, K NU MA PLATESTE NIMENI PT ORE PARTICULARE, SORRY) SUCCES LA LECTURA!

 21. Eu am spus ca nu-l accept absolut deloc cum gandeste domnul Plesu , si l-am si citit si ascultat in emisiuni la tv . Nu ma intereseaza daca cineva spune despre mine ca sunt prost – caci sunt prost in comparatie cu multi si sunt destept in comparatie cu altii . V-a deranjat ca v-am facut ,,babe barfitoare si inculte ,, care nu aveti demnitatea unii dintre voi sa va postati numele vostru personal . Au ajuns gayy din Romania sa-l citeze pe Plesu – si probabil sa-l si aplaude ! E posibil sa aveti nevoie de un antropolog cum se exprima cineva pe aici ca sa va indentificati . Va mai legati si de cei de la PSI …, fara sa specificati daca vorbiti in numele lor sau in nume propiu . Cine-l adora pe Plesu – sa-i traiasca domnul Plesu ; cine cauta mai degraba sa dezbina pe unii impotriva altora si sa nu mai existe sustinere morala cel putin pentru cei ce fac astfel de campanii – le spun ca nu vor reusii . Se va gasii probabil un destept care sa spuna ,,uite ce scriu gayy pe nustiu ce blog , ca ei nu sunt de acord cu aceasta campanie , si de fapt o cred o nereusita . Dar numai atat si nimic mai mult veti reusi …. Apoi scriu ce gandesc si catusi de putin nu ma axez la opiniile care le dezaprob . Daca nu va place nu mai cititi , iar daca va place cititi … Si daca vreti sa stiti chestia cu bratara pe care scrie homosexual mi-a mers la inima ; cu siguranta a gandit-o unul mai destept ca Plesul vostru …. 😛 😛 😛

 22. @ORTIS

  Argumentele tale sunt.. unde?
  Cum poti sa separi “cugetul” de “corp”? O entitate umana este formata din ambele caracteristici (accentuez – simultan); cugetul controleaza corpul, corpul controleaza cugetul > un fin echilibru, indispensabil.

  Cand cele doua nu se sincronizeaza apare dubiul > incertul > decalaj rational > disimularea realitatii> si tot asa.

  Josnicie? Ia mai “cugeteaza” p`acolo.

 23. Ca domnul Plesu e un homofob rafinat am realizat cand am citit caracterizarea pe care ne-a facut-o mai demult, cand a spus ca suntem ¨o miscare de avangarda a moralei sexuale¨. Si, desi vizibil preocupat de chestiunea minoritatii sexuale in Romania, nu a gasit de cuviinta sa arate vreodata si simpatie pentru problemele acestora.

  In rest ce sa zic, comentarille de aici sunt amestecate, unele mai rezonabile, altele mai putin. In afara fireste de comentariile suburbane ale celor care nu se pot abtine sa jigneasca.

 24. Homosexualitatea (Redbull) iti da aaaaripi!

  Homosexualitatea (Milka) cea mai fina senzatie din Alpi!

  Homosexuality (Carlsberg) Probably the best pleasure (beer) in the world!

  The future’s bright, the future’s gay (Orange)!

  Ceea ce vreau sa spun e ca. Exagerarea e un element comun in publicitate. Chiar si in cea sociala. “Eu n-am sa bat niciodata covoarele, pentru ca le doare”.

  Faptul ca domnul Plesu (sau oricine altcineva) nu a facut o analiza a cat de gresita e pozitionarea brandurilor Redbull, Milka, Carlsberg, Orange, e pentru ca nimeni nu uraste brandurile Redbull, Milka, Carlsberg, Orange.

  Oare brandurile numite mai sus ar fi dorit asocierea imaginii lor cu un copil ar fi starnit vreo controversa? Ahh… Stati asa… Copiii in publicitate sunt un lucru frecvent. Explicatia din domeniu este faptul ca acestia sau animalele reduc agresivitatea instinctuala. Adica un spot publicitar, intrerupe un continut, iar subiectul e de regula enervat si agresiv. Folosind figuri dragalase (copii, animale) se reduce aceasta agresivitate. Se pare insa ca poti asocia copii cu orice: ciocolata, margarina, unelte, detergenti, telefonie, prezervative dar nu cu homosexualitatea. Nu e clara oare incarcatura negativa pe care acesta orientare o are?

  Dar ma abat de la ce doream sa spun.

  Ideea e ca… orice pozitionare, orice exagerare este ok cand se refera la branduri sau la atitudini, comportamente, asupra carora nu exista o incarcatura emotionala negativa.

  Domnul Plesu, subconstient, si-a aratat propria lui homofobie. Asta deoarece, homosexualitatea pentru dumnealui nu a fost doar un alt “produs” fie el si social, vandut intr-o anumita forma. A fost ceva ce a meritat comentat asupra formei in care s-a vandut.

  Normalitate si nediscriminare e atunci cand nu suntem afectati. Cand nu ne intereseaza ca Redbull spune ca iti da aripi. Cand un individ gay se simte la fel de jignit cand ii se spune “Bah heterosexualule” ca si un individ str8 cand ii se spune “Bah homosexualule”.

  Faptul ca un mesaj este controversat, in publicitate e un lucru bun. Iar campania outdoor a PSI-ului a trecut de o simpla comunicare in mediul outdoor. A generat un PR pozitiv prin atragerea atentiei presei (televiziune, on-line, tiparite) sau a unor lideri de opinie cum este domnul Plesu.

  Eu sunt uimit de cata patrundere a avut, fara a o planifica in prealabil. Si-a atins campania PSI scopurile? Eu zic ca le-a intrecut. Au avut o acoperire mult peste ce s-ar fi asteptat. Acoperire in toata presa: emisiuni tv, articole in presa scrisa sau cea on-line, luari de pozitie a liderilor de opinie. S-a discutat subiectul! E fenomenal!

  Pai s-a discutat atragand antipatii… ar putea zice unii. Si aici imi vine in minte un citat dintr-un interviu cu PR-ul Accept (sorry ca-mi scapa numele): “Daca la inceputurile paradei gay, de la balcoane si ferestre se arunca cu oua si rosii, acum de la aceleasi balcoane oamenii zambesc si ne fac cu mana”

  Bottom line: Vizibilitatea e buna! Pentru ca oamenii au o reactie naturala de agresivitate asupra a ce nu cunosc. In timp, prin obisnuinta, atitudinile se tempereaza. Ne obisnuim. Asa functionam.

 25. Am stat si am gandit cat de bine este sa mai vizitez acest blog – mai ales cu aceast ultim articol care l-am mai citit inca o data si-mi este evident ca nimic bun nu spune si nu gandeste domnul Plesu pentru homosexuali. Avand in vedere si raspunsurile postate in favoarea domnului Plesu, pot spune ca nu mai am motive reale sa vizitez acest blog, chiar daca cei care publica aici isi spun homosexuali.

  Nu-mi este de nici un folos compania voastra atata vreme cat debitati numai prostii. Auzi ce spune cineva ! Plesu un fin homofob !!!!! Daca ganditi ca ve-ti ajunge departe inotand impotriva curentului va inselati. Ce Dumnezeu o fi asa de greu sa-ntelegi un afis cu un bebe pe a catui mana se afla o bratara pe care scrie homosexual !?

  E atat de greu incat se completeaza cu citatele lui Plesu ! Apoi s-a explicat si la tv totul despre aceasta campanie. Vreti numai si numai sa provocati la scandal si pururea va aratati nemultumiti. Am crezut ca am gasit pe acest blog de homosexuali, oameni uniti si devotati starii personale afective – dar m-am inselat fantastic ! Nu o sa mai vizitez absolut deloc acest blog, nici macar din curiozitate.

 26. Dincolo de orice alte comentarii, EU, ca cetățean al țării ăsteia am dreptul să cumpăr o poză de pe net și să-i scriu alături ce vreau, atâta timp cât nu e vulgar, și să plătesc o companie să îmi pună opera pe un spațiu publicitar public.

  Așa cum apar tot felul de reclame false, cu femei dezbrăcate, cu orice altceva, de ce nu este nicio problemă?

  Poate mâine cumpăr o poză cu o meduză, scriu alături „Sunt o femeie cinstită”. Nimeni nu zice nimic!

  Ce bebelușul care-i problema? În fine… nu mai intru în detaliile spuse și răspunse în ceea ce ține de psihologia afișului, dar important e că am dreptul să pun afișul ăla pe stradă, fie că le convine sau nu. Că le-a plăcut, de bine, că nu le-a plăcut, nu mă interesează.

 27. Deja sunt cam multe posturi pro/contra subiectului… Nu sunt pro Plesu, insa am impresia ca Plesu nu va arata cu degetul va zice doar unde s-a gresit. So enjoy guys!

  @SMOG, “O entitate umana este formata din ambele caracteristici (accentuez – simultan); cugetul controleaza corpul, corpul controleaza cugetul > un fin echilibru, indispensabil.” nu tot timpul dragoste, am imprsia ca nu faci diferenta intre cuget si corp sincer, nu le vad pe amandoua intr-un EU echilibru. Cel putin nu si in cazul meu.

 28. @Ideidegay, la aia cu “Sunt o femeie cinstită!”, eu, personal, mă duc să scriu cu vopsea NU-ul de rigoare. 😆 Ar rezulta ceva de genu:

  Idee de panou publicitar a la Idei de Gay

  @Silviu Radu, – Bogdan Istrate îl cheamă pe PR. 🙂

  @florin g,. foarte bine, oricum nu ajută la o discutie/poveste prezența unui retardat mintal, poate doar pe post de clown, pentru amuzamentul publicului spectator. Mă, io mereu am crezut că omu’ se înțelepțește pe măsură ce trece timpu’… sau așa ar trebui…. dar tu la 45+ ai tăi… esti mai rău ca un puști. Nu știu cât de devotat ai fost tu în tinerețile tale “stării personale afective”, da’ ceva sigur o sărit de pe fix. Păcat că trăiesc oamenii degeaba. La revedere.

  @pentru toată lumea,

  Mă, io sper că nu se așteaptă toată lumea să avem toți aceleași opinii legate de un subiect, indiferent de care ar fi acela. Oamenii sunt diferiți, au sisteme de valori diferite, e normal să percepem lucrurile diferit și implicit, să avem opinii diferite.

  DarkQ a îndemnat mereu la gândire (poate prea multă, uneori 😉 ), la curățarea prafului de pe lentilele ochelatilor care, din păcate, în zilele noastre așa de ușor se… “prăfuiesc”.

 29. afisul nu am apucat sa il vad efectiv, am vazut poze cu el pe tion si romania libera, stiu ca au sarit popii in sus ca a fost pus in Iasi Timisoara si Bucuresti (cred), in perioada Pastelui ortodox, si asta a fost argumentul lor de a cere sa fie dat jos afisul. Similar ca in State cu “imagine no religion” – de la FFNF.

  Pe mine reactia bisericii nu ma mira, dar parca as argumenta pe tema ratiunii versus dogme religioase, mai degraba, in loc de genetica.

  Sunt curios sa stiu… afisul mai este pe undeva prin orase sau l-au dat jos de tot?

Comments are closed.

Vezi si...

Cui ii pasa de o marioneta?

Azi vorbeam cu Ovidiu despre un subiect care pentru mine ca ramane tabu, cat voi trai: fericirea. Am cazut de comun acord ca fericirea este un ideal, un mar rosu si stralucitor care atarna pe o creanga de aur, fara frunze. Doar acel ceva. Pentru fiecare din noi cred...

Articole din aceeasi categorie