No menu items!

De ce a trecut o găină strada? De-aia!

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Toată povestea este un film, o dramă dacă vreți, a “normalității” românești. Acest articol este un fel de răspuns la articolul lui Alex legat de Serile Filmului Gay, eveniment care se desfășoară în acestă perioadă. Pentru a înțelege… de ce a trecut găina strada, trebuie să ne întoarcem în timp. Ca să nu iasă o alambicătură, am structurat puțin articolul, în mini-capitole. Dacă aveți răbdare să citiți până la final, lucrurile se vor lega între ele.

Vreau să se înțeleagă de la bun început că scopul acestui articol nu este acela de a face o dezbatere OTV-istică, aici, pe DarkQ. Nu. Scopul articolului este acela de a face o introducere succintă în subiectul care probabil că vă preocupă pe mulți dintre voi, un subiect despre care s-a citit mult și probabil că se va citi și mai mult în zilele care vor urma. Deoarece e săptămâna mare, săptămâna în care la Cluj are loc singurul (?) eveniment cultural LGBT din România care are menirea să lărgească puțin punctele de vedere atât al homosexualilor cât și a heterosexualilor doritori să vadă filme cu tematică LGBT, am considerat că e oportun să explicăm mecanismele de funcționare ale acestui ceasornic autohton, nu foarte vechi.

Mai concret, voi încerca să creionez istoria Serilor Filmului Gay din cele mai vechi timpuri (adică de-acu’ 8 ani 🙂 ) până în zilele noastre. Mai mult, vom vedea atât actorii de pe scenă, cât și pe cei din spatele ei.

Lucian Dunăreanu, pe scurt

În urmă cu 8-10 ani, Lucian Dunăreanu (care nu cred că mai are nevoie de prezentare) a vrut să facă un ONG, la Be An Angel mă refer. Nu s-a concretizat niciodată inițiativa din lipsa banilor.  Be an Angel a activat  o perioadă de timp ca și grup de discuții pe Yahoo Groups. Tot în acea vreme (aproximativ) Robert Varga încetase să mai facă petreceri la Cluj. Lucian, văzuse o oportunitate în aceasta și a început să caute localuri pentru a continua seria petrecerilor cu specific din Cluj. Unii îl înjurau, alții îl refuzau. A umblat până a găsit un băruleț, undeva într-un loc uitat de lume, apăroape de gară. Acolo mergeam noi, gay-ii, să ne distrăm. Nimic de zis, era un loc întunecos, strâmt și insalubru, dar, cel puțin, era un loc al nostru. Așa a început implicația lui Lucian Dunăreanu în LGBT-ul românesc. Da, e drept, Lucian a trebuit să scoată și un profit din asta pentru că, nu-i așa, mâncarea, chiria și hainele nu ți le aduce Moș Crăciun sau Iepurilă.

Deci, indiferent cine, da, normal că face un bănuț din clubul pe care îl închiriează/administrează, ar trebui să fii inconștient și un foarte prost manager să nu o faci.

Lucian D., a fost, dacă vreți, omul mereu ponegrit “că e nașpa localul”, “că e mic” (localul), “că e chel” (el, din nefericire, nu localul), “că se îmbogățește în urma chefurilor”, nu se întâlnea nimeni cu el pentru că era “cunoscut” (și nu era discret ca restu’ care stateau pe Romeo all day long, știți și voi cum e…). Omul nu cred să fi avut un alt job în afară de cel de organizator de serate gay. Nici nu știu dacă aceasta se poate numi job. A stat în chirie mereu, nu a avut niciodată o mașină, nu a călătorit niciodată prin țări străine (eu nu știu).

Ce a făcut Lucian Dunăreanu, el cu mâna lui, fără ajutorul nimănui, fără fonduri, fără nimic… !?

 • Miss Travesti România (care i-a fost “suflată de sub nas” de către… mâinile criminale, mâini pe care a pus mănușile chirurgicale, adică i-a sponsorizat – mai pe românește,  nimeni altcineva decât PSI România. Așadar a fost jenant să îi ia lui Lucian cineva un eveniment pe care l-a organizat ani de-a rândul, înregistrând marca la OSIM, și PSI, din care la acea vreme făcea deja parte și Lucian să îl sponsorizeze pe proprietarul mărcii, fără ca Lucian să știe ceva…)
 • Serile Filmului Gay (eu sunt 100% pro acest eveniment, în primul rând că e cultural. Motiv pentru care am cocoțat un banner și pe DarkQ, banner care va sta acolo aceste 7 zile. Nu, n-am primit bani pe el, l-am pus benevol)
 • Gala Premiilor Gay (o chestie faină care ar fi avut potențial, dar s-a năruit credibilitatea si validitatea acesteia, momentan fiind nulă, despre care nu vreau să mai discut căci nu ma atinge câtuși de puțin subiectul)
 • Angelicuss (prima revistă online, cândva apărea și o variantă tipărită pe care nu a cumpărat-o nimeni, așa că nu s-a mai rentat să se tipărească)

 

Povestea PSI-ului

În tot acest timp Tudor Kovacs împrună cu Cristi Branea au pus pe picioare PSI România: muncă multă, birocrația românească, zile petrecute pe drumuri, proiecte, diplomație. Avantajul pe care PSI l-a avut față de ACCEPT a fost acela că PSI România face parte din PSI-ul mamă, o organizație imensă, fondată în 1970 care luptă pentru, atenție… PSI is a leading global health organization with programs targeting malaria, child survival, HIV, reproductive health and non-communicable disease. (Sursa)

Spuneam de avantajul de a fi o reprezentanță a unei organizații internaționale. Da. E vorba de cum curg fondurile. Adică se obțin mult mai ușor decât le-ar obține un ONG independent, gen ACCEPT.

Ca orice organism dornic de expansiune, practic ce s-a întâmplat? PSI s-a înmulțit și extins. A luat la bord mai mulți oameni (care nu atât că sunt buni cât influenți pe diverse segmente) și a gândit un mecanism de infiltrare în rândul homosexualilor creând acele grupuri de voluntari PSI în multe din orașele din România. Inițial a fost câte un om care lucra cu normă de două ore primind 200 RON/lună și trebuia să împartă prezervative în cluburi. Ulterior au devenit mai mulți.

Tot din politica de marketing/extindere a PSI-ului a făcut parte, bag seamă, și afilierea membrilor săi cu localurile unde se fac petreceri gay.

Astfel, Bogdan Dogaru este PR-ul Soho-ului, Tiberiu Ban al Delirio-ului și recent, și în Timișoara unul din angajații PSI zonali încearcă o oarecare legătură cu Sauvage-ul. Practic, țintind toate cluburile cu specific gay, PSI are acces mult mai ușor la cei cu care au ei treabă și anume homosexualii care au o viață sexuală promiscuă, care dau muie prin băi, se fut în neștire etc. Inclusiv WALL-urile de Facebook ale acestor cluburi sunt administrate (de/și de) de PSI, trebuie să fi văzut acele anunțuri cu “Dă LIKE la asta, la aia, iar’ la asta, iar’ la aia…”. Ideea e bunicică, e destul de frecventă tehnica de a te folosești de un grup deja format în jurul unui nucleu.

Exact același lucru s-a întâmplat cu Lucian Dunăreanu. Lucian a intrat în PSI realizând, probabil, că îi va fi mai ușor să facă evenimentele sale anuale dar și… din punct de vedere financiar.

 

Bile albe

PSI-ul, fără îndoială, a contribuit cu niște elemente la modul în care este percepută homosexualitatea în România. Totodată, a reușit prin diversele seminarii, grupuri de discuții și online, să facă segmentul pe care îl țintește organizația mamă mai conștient vis-a-vis de pericolul bolilor cu transmitere sexuală.

Taberele pe care PSI le-a organizat au fost binevenite pentru a induce gay-ilor un sentiment de apartenență, de care probabil că, unii aveau și au nevoie.

 

Bile negre

Partea mai puțin frumoasă se referă strict la gândirea unora dintre membrii PSI. Spun asta pentru că PSI și-a conturat de-alungul timpului o imagine, și anume aceea de apărător înverșunat al comunității gay, asta în condițiile în care ei nu primesc bani neapărat pe proiecte care vizează eradicarea homofobiei, discriminării și a unității homosexualilor din România. Nu primesc bani nici pentru a plăti cazarea travestiților cu ocazia diverselor evenimente. Nu. Ei primesc bani pentru a face ce le stă în putere pentru a face lumea mai conștientă de riscurile diverselor boli. Dar, din nou, politica internă a unei fundații nu privește pe nimeni în afară de membrii acesteia.

Eu sunt idealist când mă refer la comunitate gay. Niciodată nu mi-am imaginat că în România, țară relativ mică, creștină, conservatoare și destul de săracă, este loc de ironii și separare a organizațiilor pro-gay. Totuși, chiar dacă ACCEPT și PSI au colaborat, analizând străfundurile relațiilor dintre cele două organizații aș putea spune că aceste parteneriate au fost și sunt doar de fațadă.

Cea mai recentă povestioară, cea a filmului documentar “Noi Doi” făcut prin ACCEPT, film care nu a beneficiat de nici o vorbă din partea PSI, așa cum ar fi fost probabil normal din punct de vedere etic, cel puțin. Povești sunt mai multe dar nu vreau să mă murdăresc aducându-le la lumină.

PSI-ul greșește și la politica de marketing. Cu toții știm că Facebook-ul a ajuns să reprezinte una din cele mai bune modalități de atingere a țintei căreia i te adresezi. De cele mai multe ori când se postează ceva pe WALL-ul celor de la “Eu Sunt! Tu?” este… șters. Nu contează că informația este una generală, necomercială… se șterge. Țin minte că în urmă cu vreo două luni, făcusem o mică aplicație Facebook despre ITS, aplicație care conține câteva întrebări legate de metodele de prevenire ale diverselor infecții cu transmitere sexuală și am postat pe WALL-ul Eu Sunt! Tu?. Evident, a fost șters.

Dacă tot vorbim atâta despre comunitatea gay, care ar trebui să fie unită, de ce se întâmplă aceste mici devieri de pe șină? Cine, ce comunitate reprezintă în fapt?

Un alt aspect neplăcut este acela că rareori o organizație accepta că a greșit. Un exemplu memorabil este povestea cu Mister Gay România 2010 când cei de la PSI aproape că l-au convins pe Silviu, un băiat cu un handicap locomotor, să meargă să cutreiere Europa insotit de PR-ul dat din oficiu. Nu avea voie să vorbească cu nimeni (în condițiile în care Silviu este un băiat capabil), urma să mergă la TV să arate acestei țări ipocrite ce înseamnă să fii un om care are curaj, îndemnat fiind mereu să fie schimbarea pe care vrea să o vadă în ceilalți. Aproape nimeni, nici măcar unii din membrii PSI, nu au fost de acord cu decizia respectivă. S-a gândit cineva ce simte acel copil? Cum va fi viața lui după toată șarada la care urma să fie expus? Ar fi dovedit ceva cu tot ceea ce urma să facă? Mă îndoiesc. Aceea a fost una din acele povești în urma căreia s-a tras concluzia că oricine nu a fost de acord cu ei este împotriva comunității gay și a propășirii acesteia. Exact ca pe vremea comunismului. Și acest chițibuș nu e unul izolat. Ferească ‘ăl de sus să ai o opinie, alta decât o au ei, că ei îți vor râde în față că “ți-am arătat noi” (exact așa a fost la gala premiilor gay de anu’ trecut, dar am hotărât atunci să nu zic nimic, pentru că pot mai mult). Deci, acesta e sensul în care lucrurile sunt măsluite, nu altul.

 

Implicația în evenimente

O altă politică a PSI-ului a fost aceea de a se implica în majoritatea evenimentelor care erau adresate comunității gay. Inițiativă de lăudat, de altfel. ACCEPT-ul nu prea s-a implicat în altele decât în evenimentele proprii.

Trebuie că management-ul fondurilor primite pe diverse proiecte este unul bun, din moment ce rămân bani și pentru nișe cu care PSI-ul mamă nu le are în aria de acoperire. Dar, bănuiesc că se poate specifica într-un proiect că se vor ține seminarii despre bolile cu transmitere sexuală, se vor da 10.000 de prezervative si 2000 de lubrifiante la evenimentul cutare. Și atunci se pot trage niște bănuți și pentru acelea.

Așa s-a întâmplat atât cu Miss Travesti-ul cât și cu Serile Filmului Gay. Așadar, chiar dacă Lucian Dunăreanu spune că el face totul și nu e influențat de nimeni, peste tot apare că “PSI România prezintă, face, drege”. Acum, în aceste condiții, pare greu de crezut că PSI nu are nici un cuvânt de spus în buna desfășurare a evenimentelor pe care acesta le sponsorizează. Nu, nu direct. Dar când și femeia de servici, DJ-ul, fotograful, piaristul, coafeza și asistenta, juratul… sunt toți membrii PSI… este imposibil să nu tragă toți la aceeași căruță. Nu?

Lucian Dunăreanu nu (mai) are cum să organizeze un eveniment de unul singur pentru că nu are bani să o facă. Chiar dacă Serile Filmului Gay este un eveniment cultural, care, zic eu, prinde bine ca și concept și merită promovat, nimeni în afară de PSI nu a venit vreodată cu o sumă de bani pe care să o pună pe masă și să spună: “Uite Lucian, ia 2000 de Euro și folosește-te de ei”. Acum, da, bineînțeles, cu siguranță că și PSI-ul vrea în schimbul banilor cu care sprijină evenimentele partea sa, parte care constă în speech-uri, reclame, bannere, implementarea propriilor oameni… de ce nu și idei. Ceea ce din nou, e cam normal pentru că, nu-i așa, ei trebuie să-și justifice cumva contribuția.

Problema este că uneori, implicația PSI în evenimentele pe care le sprijină este extrem de marcantă și din nefericire nu mereu în sens pozitiv, astfel încât acestea tind să devină povești cu același final sau cel puțin cu final ușor de intuit.

 

Publicul țintă

Ei bine, la acest capitol treaba, din punctul meu de vedere, este ceva mai alambicată. Bineînțeles că un gay oarecare se simte măgulit să știe că este o mână de oameni care fac și dreg, pentru el și alții ca el, că anormalitatea pe care societate i-o tipărește în subconștient este înțeleasă de un grup de oameni… că se luptă pentru drepturile pe care el însuși nu are curajul să le ceară pentru că, nu-i așa, majoritatea ne limităm la Facebook, GayRomeo, dating, sex dates, petreceri… și cam atât căci așa numita “viață gay” cam asta este pentru majoritatea dintre noi. În primul rând trebuie înțeles că acțiunile acestor ONG-uri nu sunt voluntariat. Ei sunt plătiți pentru a face acele lucruri. Acesta este job-ul lor. Dimineața când ei se trezesc, cu siguranță nu se gândesc Vai, oare azi ce să mai fac pentru iubiții mei gay? Oare amărâtu’ ăla are din ce-și cumpăra tratamentul HIV pe luna asta? ci Cum să implementez proiectul cutare ca să justific banii pe care i-am primit? Cum să fac rost de acte doveditoare că am cheltuit niște bani? Cum să modific proiectul ca să împlementez o altă clauză să nu trebuiască să trag atâta?. Deci, dragilor, acestea sunt întrebările cu care se confruntă cineva care este implicat într-un ONG, la fel ca o agenție imobiliară… doar nu credeți că ălora le pasă dacă vă plouă peste un an în casă sau nu… tranzacția să iasă!

Pe de altă parte sunt oameni valoroși, care mai și gândesc și care nu se simt reprezentați de PSI sau, cu atât mai puțin, ACCEPT. Întrebarea este, firește, “de ce?”. Răspunsul este unul simplu: pentru că modul în care se demarează diverse acțiuni nu sunt bine gândite.

Hai să luăm ca exemplu mentalitatea mediei, care are impresia că a fi gay înseamnă strict a te îmbrăca în femeie. La aproape orice articol care vizează într-un fel sau altul homosexualitatea, se postează o fotografie cu un travestit cu gura căscată… vopsit din cap până în picioare care urlă că e gay și-și dă cu părerea printre două pleoscăituri de gumă despre comunitatea pe care o reprezintă.

Un alt exemplu a fost campania aceea cu afișele cu bebelușul, care a fost și nu a fost prea bine gândită. Bineînțeles, s-a ajuns la concluzia că Andrei Pleșu este un boșorog homofob și comunist doar pentru că domnia sa a spus că nu consideră că ideea din spatele afișului este una bine gândită. Acum, să-mi fie cu iertare, dar autoritatea pe care Andrei Pleșu o are, pregătirea domniei sale, deontologia profesională, modul de a puncta și a argumenta o idee nu se poate compara cu modul de abordare al multor gay, care au impresia că dacă nu ești 100% de acord cu ei, ești boșorog homofob și comunist. Ce am demonstrat noi, ca și comunitate, făcându-l pe domnul Pleșu boșorog homofob și comunist? Că avem mintea unei găini (care a trecut sau nu ulița).

Așadar, publicul țintă este atins, cu siguranță. Dar… cine este acest public țintă? Cei care merg la petrecerile gay îmbrăcați în haine de firmă cumpărate de vreun boșorog și abia așteaptă să se termine un speech de 5 minute despre BTS ca să poată începe dănțuiala și muia la baie? Muia ca muia, dar prezervativele tot pe masă rămân și numărul celor infectați cu HIV și HpB crește. Și lumea moare, și se chinuie căci Guvernul nu dă bani pe tratamentul HIV  decât dacă infecția trece de un anumit nivel. Ei bine, colegilor, în aceste condiții, eu m-aș întreba… “Măi, ce facem greșit?”, “Unde n-am schimbat macazul?” samd. Spun asta pentru că organizațiile pro-gay din România duc o lipsă cronică de oameni de calitate (și va fi și mai crunt din câte se zvonește pentru că oameni OK, de calitate, au fost dați afară sau urmează să plece din diverse ONG-uri) care știu să lege două cuvinte atunci când au ocazia să o facă. Singurul speech care mi-a plăcut a fost cel al lui Cristi Branea despre panourile publicitare (bine, nici acela n-a fost flawless dar a fost bun, pretabil pentru cei care se aflau în emisiune. Omu’ a reușit să se impună, să argumenteze, să fie încăpățânat… exact așa cum erau și restul celor din emisiune).

O să spuneți că probabil nu e timp de pregătire. Ok, nu, nu e. Dar se pot angaja oameni care au pregătire. În loc să se cheltuie banii pe chestii inutile (gen Miss Travesti), mai bine se plătește un om care știe cu ce se mănâncă homosexualitatea, știu să țină piept unui moderator TV, unui preot, unui psiholog și chiar unui reprezentant de la Noua Dreaptă. Nu, nu putem bâlbâi în direct pentru că pretindem că reprezentăm niște oameni, oameni care privesc sticla înmărmuriți de incompetența noastră. Mai mult, mesajul care își face loc în subconștientul celor care ne discriminează este slăbiciunea, incapacitatea de a riposta rațional, argumentat dar o măiestrie ieșită din comun când vine vorba de afișarea penelor, rochițelor și a sclipiciului pe stradă. Noah, și chestia asta nu e bine. Nu e bine deloc.

Așadar, în condițiile în care se declară în media că suntem noi, gay-ii, reprezentați de PSI sau ACCEPT, eu, ca gay mă aștept să fiu reprezentat așa cum se cuvine. În caz contrar, nu mă simt reprezentat, și stau ascuns pentru că nu vreau să fiu asociat cu incompetența și travestiții, ba chiar pedofilii (vezi cazul Doru Iuga care a beneficiat pe câteva pupicuri pe funduleț din cauza afilierii acestuia cu Mister Gay România, afiliere care și aia a fost, sunt convins, aranjată).

 

Premii, mențiuni, ovațiuni

Deja acest subiect beneficiează de prea multă vâlvă și cam fără rost. Gala premiilor lu’ pește a fost și este parte componentă a Serilor Filmului Gay, eveniment creat și dezvoltat de Lucian Dunăreanu. Scopul premiilor era să se ofere recunoștință acelora care au avut tangență, într-un mod cât mai notabil, cu comunitatea gay de-alungul unui an.

Adevărul este că niciodată juriul nu a fost unul care să aibă competența de a analiza nominalizările într-un mod obiectiv, cu atât mai mult după ce PSI a devenit sponsor principal al evenimentului. Îmi pare rău să o spun și o fac cu mâhnire, dar acesta e adevărul.

O analiză a unei melodii, a activismului unui om sau a unui creator de modă nu se poate realiza în condițiile în care 4-5 oameni stau la o masă și s-au înțeles între ei la micul dejun care ce vor alege, cu mențiunea că nu trebuie să spunem de ce votăm cu cineva. În momentul în care îți exprimi un vot, trebuie să existe un argument care să susțină votul exprimat, altminteri votul este aranjat.

Cum am subliniat mai sus că nu se poate accepta o greșeală pe care cineva a sesizat-o, anul trecut de exemplu din cauza acelui motiv a fost un terci de idei puerile, copilărești, fără vreo susținere logică, argumentată – idei care au trebuit să fie acceptate pentru a se evita un bâlci cu poșete, reproșuri și peruci. Dar unii au demonstrat că pot mai mult, atât atunci – când am preferat să nu zic mare lucru pentru nu hrăni piranha care abia așteptau să scoată furcile -, cât și acum. Practic, s-a ales ceea ce, în mare, a vrut PSI-ul. Și n-a avut nimeni nici un cuvânt de zis pentru că nu s-au oferit explicații.

După toată șarada mi-am zis că niciodată nu voi mai participa la așa ceva (și mă țin de cuvânt), pentru că nu are nici un sens în condițiile în care nu s-a putut sta și discuta concret. Și nici nu se va putea vreodată pentru că așa suntem noi, românii, mereu se va găsi câte-un Cheshire Cat zâmbitor, cu ceiuț verde în mânuță.

Așadar, Gala Premiilor Gay este un act teatral pe care l-aș scoate din Serile Filmului Gay, ba chiar m-aș gândi de două ori dacă ar mai trebui să fie ținut sau nu deoarece validitatea, credibilitatea evenimentului este nulă și nu face altceva decât să dezbine slabele legături care cu greu se creează între cei care mai au câte un cuvânt de spus (și care contează, bineînțeles).

 

Concluzii

Scena gay românească este încă în scutece. Face pe ea ori de câte ori o trece deși reflexele care ar fi trebuit să oprească acest lucru trebuiau să se creeze demult. Trebuie înțeles că circul ieftin, punerea pe primul plan a intereselor proprii, ironiile și prost-gustul nu fac altceva decât să întârzie scopul pentru care luptăm, noi, ca și comunitate. Asta dacă mai luptă cineva.

Cu aceste pietre de moară legate de mâini și de picioare nu vom reuși prea curând să schimbăm mentalități și vom rămâne aceeași poponari ca și acum 10 ani. Poate că ar fi plăcut ca în viața aceasta să putem merge prin oraș cu prietenul ținându-ne de mână fără ca cineva să ne dea în cap. Poate că ar fi plăcut ca diverși actori, scriitori, critici de artă, medici, avocați, gazetari să aibă curajul să iasă din dulap astfel încât lumea din jurul nostru să vadă și o altă culoare a homosexualității.

Punând mereu în primul rând prost-gustul, nonșalanța, minciunile și circul ieftin punem cel mai greu lacăt cu putință pe dulapul mai sus menționat. Pentru că, în aceste condiții, nimeni (în afară de cei pentru care chiar nu contează) nu va dori curând să fie identificat ca fiind unul ca și noi.

Vrem – nu vrem, trebuie ca organizațiile care ne apără drepturile (luptă și dă-i, si dă-i și luptă) să fie deschise și spre critica constructivă deoarece adevarații profesioniști se diferențiază de ceilalți prin puterea pe care o au de a știi să accepte o critică constructivă și să învețe din ea, să analizeze de două ori textele cu care ies la înaintare, eficiența acțiunilor deaorece uneori, fără să se vrea, se face mai mult rău decât bine. În momentul în care unul din 20 îți spune că ai greșit, da, ok, hai să spunem că acela se înșeală, dar când 15 din 20 trag semnale de alarmă… te oprești nene un pic și cugeți pentru că riscăm dracului să rămânem aceeași comunitate de pe mIRC cu 3-4 operatori care îți dădeau sau nu plusuleț.

Să nu uităm, totuși, că ONG-urile pro-gay din România există pentru a ne servi interesele noastre, ale gay-ilor, așa că ele trebuie să colaboreze cu noi și să ne asculte, nu să facă acțiuni de 2 bani, care nu interesează pe nimeni în fapt, dar din care ei își mai pot permite o excursie prin Europe sau, de ce nu, chiar mai departe…

Dar, sunt convins că până acolo e cale lungă pentru că momentan totul e un joc de orgolii, manipulare a banilor primiți pe proiecte, călătorii dese în străinătate și un basm popular despre comunitatea gay care trebuie reprezentată oricum, oricând dar mai ales, de către orișicine.

30 COMMENTS

 1. Trist, dar adevărat. Un circ în numele comunității, însă pe care nu o reprezintă sub nicio formă. Mulți vor spune ce treabă avem noi cu treburile interne ale ong-urilor și cu acțiunile lor.

  Eu voi spune: deocamdată ei în numele nostru iau bani, iar în condițiile astea trebuie să plece puțin capul, că nu ne-am născut ieri. În PSI, cum se întâmplă de asemenea și la Accept, treburile miros urât. Totul în numele și pe seama noastră, a comunității.

  Exceptând unele evenimente și campanii, ăștia nu fac altceva decât să toace banii în numele nostru, banii unor proiecte dedicate nouă.

  Am avut un prieten pe care l-am bănuit că ar avea HIV, având analizele pozitive la primul test, la Elisa. Ei bine, am întrebat cele două ong-uri cu ce mă pot ajuta, un psiholog (avea nevoie), bani pentru testul ăla Western Blot, care nu e ieftin deloc, ajunge undeva la 300 de lei.

  Nu dragă, bani nu au fost pentru așa ceva, nici pentru psiholog, nici pentru test, dar bani pentru Miss Travesty sunt. Dai mii de euro la SFG și Miss Travesty când tu ești ong când tu ai luat bani de la fondul global împotriva hiv/sida. Jenant! Imaginea lor contează, atât!

 2. Dar cui crezi ca ii mai pasa de toate astea? Niciodata nu m-am simtit reprezentat de vreun ong din asta gay. Am viata mea, mi-o traiesc cum vreau eu. Cand le vad pe alea ca apar fardate cu rochii la tv schimb canalul la sport.

  Chefurile de la serile filmului gay is faine ca ii multa lume si ai de unde alege pe cine sa futi.

 3. Am invins! Am citit tot articolul … nu zic ca e lung … ce sa mai adaug … astept o zi in care o sa fie facut in Romania, un film de lung metraj pe o tematica mai gayish 😎

 4. Mda…sunt de acord ca e nevoie de cineva nou care sa fie imaginea unuia dintre ONGurile astea, sau ma rog…sa fie macar oamenii precum Cristi Branea mai prezenti in mass media romaneasca :-S

 5. Mai, ca sa fiu sincer si Miss Travesty are importanta lui (irelevant a cui a fost ideea si cine a furat-o si de ce, ma refer strict la concurs), deoarece si travestitii (the gay ones) fac parte in mica-mare masura din comunitatea noastra, iar acest concurs este modalitatea lor de a straluci, cum este Mister Gay pentru gay-ii care nu se travestesc, da? Asa ca… Nush ce sa mai zic…

  Nu sunt in masura sa discut cum, pe ce si de ce isi administreaza PSI-ul fondurile… Sincer, nu-mi pasa, pentru ca nu ii finantez eu… Punct. Insa, Pana acum din punctul meu de vedere, au facut numai treaba buna…. Sau cel putin decenta, daca nu sunteti de acord cu mine.

  Adica, sa fim seriosi, daca eu as da anunt acu pe Facebook ca vreau sa organizam un weekend la Predeal, sa ne adunam cat mai multi gay dar pe banii nostri sunt curios cate zuze ar participa.. Iti spun eu: Zero Barat! Dar, cand PSI plateste tot, hai sa meme mama ca stam gratis, mancam gratis, etc. Nici o jignire adusa articolului acesta, este foarte bine gandit, foarte bine punctat, construit si etc (Drept pentru care ai respectele mele, Robert) insa Tudor Kovacs si Cristian Branea din punctul meu de vedere sunt niste oameni foarte inteligenti, etc, pe care ii admir si ii respect! Cand Tudor sau Cristi apar la TV, nu se creaza circul acela ca si cand apare Thalia de Romania la Maruta facand circ si panarama ca ea n-a castigat Miss-ul, vezi Doamne!!!

  Si ca sa punctez de ce eu unul sunt dezgustat de unele persoane gay si comportamentul lor, exemplu este reactia domnului Marian de mai sus, citez: “Chefurile de la serile filmului gay is faine ca ii multa lume si ai de unde alege pe cine sa futi.” Tot respectul pentru tine ca persoana, dar noo comment vis-a-vis de comenttariul tau, ca intram in polemica… Mentalitatea asta ne baga pe noi in groapa. Daca ziceai si tu ca Robert, ca iti place acest eveniment deoarece este unul cultural si de interes public, etc, atunci ma si indragosteam de tine… Asa… Lasa-o balta, haisanu.com!

  Robert inca o data, nu-mi lua comentariul drept anti- parerea ta! Am citit articolul si iti respect punctul de vedere! O seara faina, v-am pupacit! XoXo

  • @Soapta

   Total de acord cu tine. Eu am facut o intalnire la Sinaia, si a fost misto. Fiecare pe banii lui.

   Nici eu nu vreau sa mi se ia in nume de rau, dar banii cu care s-au platit acele tabere au fost bani proveniti din proiecte, destinati (probabil) acelui lucru. Nu cred ca a scos nimeni din propriul buzunar bani pentru asa ceva.

 6. Revin putin mai incolo cu impresia mea, dar pana atunci observ un lucru total neoriginal . Ati auzit-o pe Alexandra Burke la X Factor spunand “OK.com” si de-atunci unul cate unul copiaza… stau si ma gandesc cum ar suna “suge-o.com”. Stupid.
  Robert, acum inteleg 😛 .

 7. Nu vreau sa intru in polemici vreau doar sa explic un aspect pe care se pare ca Alex nu il cunoaste. Afirmatia “toaca banii” este o simpla afirmatie demagogica si populista.

  Fiecare actiune, activitate, campanie este justificata si aprobata de finantator in prealabil, libertatea noastra de actiune (si asta e in general povestea ONG-urilor finantate din surse externe) este extrem de limitata in sensul asta. Finantatorii insa sunt profesionisti (si specialisti in domeniu) si inteleg modalitatea in care fiecare activitate are un rol in logframe-ul programului, urmaresc strict indicatorii atat cei de proces cat si cei de impact.

  Niciun proiect nu este finantat decat in masura in care contine ceea ce finatatorul doreste. Daca nu exista finantari pentru centre de testare si consiliere sau centre comunitare (noi de ani de zile ne chinuim sa gasim fonduri pentru asa ceva, pentru a nevoia e una reala), noi suntem legati de maini. In rest, avem anual cel putin 3 audituri financiare in fata carora de asemenea raspundem de cheltuielile facute.

  Cat despre sustinerea financiara a diferitelor evenimente (gen Miss Travesty) PSI nu e aici sa judece calitatea evenimentelor sau a oamenilor, ne intereseaza sa putem comunica catre orice persoana care intra in categoria tehnic numita “barbati care fac sex cu barbati”.

  Inca un amanunt, oriunde in lume prevenirea HIV/SIDA in randul grupurilor discriminate merge mult dincolo de a da brosuri cu informatii sau a testa oamenii. Determinantii compartamentali sunt mult mai complexi, unul dintre ei este de exemplu “stigma” de aceea nu poti avea campanii de schimbare de comportament in randul MSM fara sa ai o componenta de constructie comunitara si campanii impotriva discriminarii sau pentru o mai buna intelegere a orientarii sexuale in randul populatiei generale.

  Oricum, stim ca din exterior se vad anumite lucruri, dar stiti ca mereu am fost deschisi la sugestii, propuneri, dialog si am incercat sa sustinem si sa ne apropiem de orice initiativa individuala sau comunitara (de la actiuni impreuna cu Accept pana la bloggeri, organizatori de petreceri, cluburi, expozitii si evenimente culturale, etc) cred ca nici macar Alex nu poate nega asta, pentru ca si el a beneficiat de finantarea noastra si chiar de prietenia unora dintre noi.

 8. Adi: eu, si probabil si Soapta Fantomei, am preluat expresia respectiva nu de la XFactor (nu urmaresc asa ceva) =)) ci de la Gabriel Joao

 9. Poate ca ar trebui ca aceasta comunitate despre care tot vorbim sa se mobilizeze si sa trimita cateva randuri FINANTATORILOR acestor organizatii. Poate ca ar trebui sa le spunem finantatorilor acestor ong-uri – Sunt X-ulescu si nu sunt de acord cum sunt cheltuiti banii pe care ii acordati acestor organizatii pentru NOI -. Cred ca dupa ce acei finantatori vor primi cateva sute de mail-uri, isi vor retrage finantarea. Ce zici, Rob?

  • Marcel, nu mă interesează, nu e treaba mea. Orice organizație, că-i gay sau nu, are acoperire pe banii cheltuiți, cu siguranță.

 10. Da Robert, ai dreptate insa, dupa cum ti-am spus, la Miss s-a alocat o suma fixa pentru cazarea si transportul a 10 persoane, s-au primit banii respectivi prin intermediul coordonatorului PSI Brasov, insa nici pana in zi de asta nu am primit suma totala.

  De ce? Pt ca s-au trimis biletele spre decont si multe din ele nu erau luate dus/intors. Dar biletele si facturile au fost emise si trimise catre PSI.

  Bun, nu am nimic personal cu ei, pe mine ma deranjeaza un singur lucru. Ceea ce s-a negociat cu organizatorii nu au mai ajuns de la psi, in schimb ei au cerut fiecare bon de benzina si bilet de tren spre decont. Ba mai mult si factura de la Hotelul unde s-a luat cazarea a fost platita cu OP apoi la emiterea facturii s-a folosit numele asociatiei si odata numele unuia care lucreaza in PSI.

  Mai mult. Te intereseaza daca organizatorii au scos sau nu un ban din buzunar? Pai, simplu s-au cam scos bani din buzunar, pentru ca pe langa restul de persoane cazate au mai fost alte 2 si alte 5 in alt hotel. Plus, bani scosi pt concurentul din Constanta si unul din Timisoara pt care nu s-au mai primit nimic de la PSI, desi… REPET si-au luat ceea ce trebuia, adica ce le trebuia lor ca sa dovedeasca ca au cheltuit acei bani.

  Se mentioneaza si s-a mentionat ca 6 editii ale concursului au fost facute de Lucian Dunareanu, bani se numesc si inregistrarea cererii la OSIM si alte lucruri de genu!

  Multumesc fain si bafta!

 11. Astfel de organizatii isi au rostul in primul rand pentru oamenii neinitiati, care se trezesc la adolescenta ca au o alta orientare sexuala si acest lucru incepe sa apese pe umerii lor, sa-i sperie probabil. Si din necesitatea de a primi raspunsuri si de a nu se simti singuri, incep si tasteaza pe Googla cuvinte cheie care se invart in sfera homosexualitatii, asa descopera PSI, Accept, Darkq, Idei de Gay, si alte bloguri/siteuri. Si citind articole, savarund fiecare articol pana la 3 dimineata i mai creste moralul putin si isi da seama ca nu e singur si ca totul poate fi bine. Cam in situatioa asta am fost si eu.

  Acum, e adevarat ca nici una din organizatii nu sunt perfecte, lasand deoparte cancan-ul, sunt de acord cu cel putin un lucru pe care l-a spus Robert – la fiecare actiune unde va fi prezenta si presa locala sau cea nationala, in evidenta trebuie sa iasa numai travestitii, pe prima pagina , prima poza va fi cu travestiti. In cazul paradei anuale acest lucru e ok dar la aproape fiecare eveniment…deja ai impresia ca se creeaza comunitatea travestitilor, asa suntem toti catalogati. Macar de-ar fi fost imbracati/machiati bestial, cat sa puna in fund o femeie…dar sunt pe cat se poate de prost gust, scenele sunt oribile. Si daca sunt bani, ar trebui cheltuiti pe altceva, ceva constructiv si de calitate, nu pe prost gust.

  Da-le-n colo’ de premii, nu intereseaza pe nimeni ce premii primeste la nu stiu ce gala. Importante sunt actiunile demarate si efectul lor, nu am mai vazut o campanie buna de foarte mult timp, de fapt cred ca singura care a avut efect si care in sfarsit iesise din cadrul dramatic specific gay, a fost campania cu bebelusul, nu a fost una perfecta dar nici una cu care sa iti fie rusine, s-a mai adunat si sustinerea in emisiuni a lui Branea si in general a fost OK.

  Trebuiesc campanii puternice, postere cu efect, videoclipuri realizate profesionist, atragerea catorva figuri publice nu ca sa le dati premii pentru nu stiu ce, ci pentru a sustine egaliattea si drepturile omului. E adevarat ca o singura persoana publica nu ar avea curaj, de teama sa nu ii intoarca spatele publicul larg, dar pune 10 persoane publice la un loc sa vorbeasca despre drepturi si egalitate intre oameni si sa vezi ca incet, se schimba un pic situatia, daca nu pentru masele de oameni, macar pentru persoanele care trec prin chinul adolescentei cand nu stiu ce sa faca ca sa nu mai fie altfel.

 12. Da, intr-adevar mana criminala dupa cum o numiti dvs. Insa nimeni nu a spus ca Lucian a facut ceva rau ci doar a facut ceva si il tinea la acelasi standard.

  Noi incercam sa aratam ca mai sunt si alte persoane gen Kaballa, care intr-adevar au stil si gust. Nu din alt motiv s-a dus controversatul premiu al Popularitatii, tot la Timisoara.

  Ceea ce zice Adi e relativ, pentru ca asociatia intre gay=travestite, e facuta datorita lipsei totale de informare. Nu m-ar deranja sa apara ca si imagine o travestita care are gust sau stil. Dar mno, internetul e invadat de poze cu “travestite” mai putin reusite!

  Daca exista un dubiu cu privire la bugetul de pornire al evenimentului din 2011 si ce buget a fost la final atunci putem face un post in care se poate demonstra cu cati bani au plecat acasa organizatorii. (adica zero).

  • Lasa-ne mai cu Miss-u ca n-are ninemi treaba cu bugetul. 🙂

   Aici e vorba de PSI, Lucian Dunareanu si de cum merge ceasu’ de la Biserica.

 13. uuufff sa zic.. sa nu zic…

  Cred ca ultima oara am vazut prezervative in sauvage cand a fost Accept-ul la festivalul targul ong-urilor in timisoara… Alti bani aruncati pe geam prin trimiterea a 3-4 oameni ‘peste tara’… dejaba. In schimb am vazut articolu cu jde mii de prezervative distribuite

  3 gay… vin la Babes pentru analizele periodice pentru cei infectati cu HIV. Termina analizele si cu 11-le ajung direct in parc adica acolo pe unde psi-ul nu ajunge never ever.

  Miss Travesty-ul de la brasov… mentin parerea ca a fost un gunoi de situatie cu toata incercarea organizatorilor plus acoliti de a se plange ca nu li s-au decontat banii, sau atragerea/folosirea unei notorietati de genul Kabala.

  E bine ca Ideidegay a scos din amorteala blogosfera pe tema asta; problema complexa si care nu se poate rezolva intr-o postare dupa ce s-a ignorat ani de zile. Ar trebui la toate actiunile sa se vada parerile pro si contra inainte si dupa acelea.

  Nu poti sa tii capul in nisip ani de zile si apoi sa cuprinzi totul intr-o postare. Ar trebui o mai mare transparenta a ong urilor; dupa cum se vede accept-ul esueaza din nou in a reactiona; sau va aparea vreun comunicat sec oficial in limbaj de lemn.

  Nu pot decat sa sper ca aceasta postare e un inceput care va continua sa tina pe varfuri organizatiile care reprezinta comunitatea cand incaseaza fonduri si reprezinta membri proprii cand ii cheltuie – strategia Accept-ului

  Si sper sincer ca un blog asa citit cum este darkq isi va asuma si un minim de responsabilitate sociala, pe care probabil nu o doreste, dar care cred ca vine odata cu gradul de incidenta asupra comunitatii.

 14. Un_tip

  Articolul acesta nu este menit pentru a stimula ONG-urile să-și facă treaba cum trebuie. Crezi ca are cineva timp să stea în calea morilor de vânt? Nu.

  Articolul acesta este destinat acelor oameni care trăiesc cu impresia că este o favoare să fie “reprezentați” de vreun ONG și eventual de a deschide niște ochi.

  Sunt convins că mulți ani încă de acum încolo așa numitele “evenimente LGBT” vor purta amprenta celor câțiva travestiți dornici să-și etaleze ultimele pene procurate de la sex-shop, manipulării indirecte și a “intențiilor bune”. Cu puțin noroc, se va reproșa din nou și din nou celebrul: “ai mâncat pe banii noștrii”. Vorba aia…. drumul către iad e pavat cu intenții bune.

  DarkQ nu mai e un bloguleț și are o autoritate de necontestat. DarkQ și-ar face mai mult rău dacă s-ar murdări cu can-can-isme. Pentru mine, faptul că am avut mulți părinți care au îndrăznit să ne întrebe, să-și spună povestea și că aceștia nu și-au mai chinuit copiii sau că, tot așa, oameni hetero au venit de-alungul timpului și au spus “waw, voi chiar gândiți, sunteți altfel, jos pălăria”… înseamnă mai mult decât 100 de evenimente fesiăn al căror rezultat este aproape invizibil.

  Nu are rost să aruncăm timpul pe fereastră. E mult prea prețios.

 15. @un_tip

  Esti foarte bine pus la punct cu detaliile, insa uite… eu Timisorean nu merg la Babes sa imi fac analizele periodice si dupa aia nu ajung in parc.

  In sauvage condom-uri au fost chiar aproximativ 1 luna si 2 saptamani cand intamplator ma fatzaiam de colo colo. Insa pt necunoscatori se gasesc prezervative si la catena sau la farmacia vlad. Daca intr-un prezervativ sta toata afacerea unui ong.

  Restul prefer sa nu le discut.

 16. @gabriel – cei trei nu erau timisoreni, parcul era doar parte din traseul timisorean; intamplarea facea ca am impartit un firobuz si ca ii cunoasteam din vedere de multa vreme; psi spune ca ajunge in toate locurile frecventate de gay – chiar in raportul lor se specifica… parcuri gari etc; ideea e de a se adresa tocmai celor care nu si le permit sau sunt inconstienti benevol sau nu;

  In sauvage nu se mai distribuie de vreme buna, eventual in cel mai bun caz sunt aruncate pe bar cateva; te miri de unde vin zecile de mii distribuite (tot la articolul raport ma refer) misiunea psi era tocmai aceea de trezire a constiintei si de a oferi mijloacele necesare; nu se raporteaza numarul de persoane consiliate pre post testare; nu se mentioneaza numarul de persoane la care informatia a ajuns prin efectuare de sondaje inainte si dupa o campanie.

  Cunosc multe detalii nu toate foarte bine documentate fiindca le vad in jurul meu, nu se bazeaza pe studii si cercetare; sunt vazute doar din perspectiva unui potential beneficiar al acestor programe care e doar putin mai atent la ce se intampla in jurul lui;

 17. Sper ca anul acesta sa primesc si eu un premiu la Gala Premiilor Gay, acela pentru cele mai homoerotice poze de topic pe un blog de gay 🙂 🙂 🙂

 18. @Adi … baaa uitate si tu la poza care am incarcat-o eu la articolul cu locul de joaca … aia este ce mai homo erotica poza posibila eu o sa iau premiul ala 😛 nu tu 😛 Sac:D

 19. Ah Robert ce mai conteaza draga? Morile de vant raman in istorie doar atunci cand se lupta cu ele Don Quijote de la Mancha. Chiar vrei sa devi un Don Quijote de la DarkQ? Lasale in plata Domnului, doua mori care si-au tocit pietrele de moara si fug clientii ca le strica graul si porumbul fara a da faina de calitate.

  Oricum viitoarea autostrada DarkQ o sa treaca la zeci de km distanta de acele mori. Cine o sa le mai viziteze cand drumul pana la ele e plin de gropi si mocirla?

  Totusi {aici stiu ca nu o sa fi de acord cu mine}, morile astea au avut importanta lor in iesirea din anonimat a notiunii de gay. Lucian oricat de injurat si desconsiderat este de multi gay, are meritul de a fi PIONER. Personal nu il cunosc, am auzit decat lucruri nefavorabile despre el si la un moment mi-am pus intrebarea, de ce asa?
  Nimeni nu poate fi doar demon, ORI si un demon a fost candva un inger, sau orice demon se intoarce odata in lumina lui Dumnezeu si redevine inger. Asa ca v-a rog sa ganditi dincolo de orice resentimente.

  Luciam a fost primul gay declarat iesit in fata si organizand petreceri, intalniri unde, normal se intalneau fetita rosie si alba ca zapada insotita de cei sapte pitici gay. Sunt ferm convins ca stilul lui de a iesii in fata a facut sa fie dorit si de alti gay dornici de recunoastere {e impropiu sa zic vedetism}. Toti ne gasim acum sa-i aratam cu degetul ca pe niste exemple negative, dar aceiasi toti uita ca ei nu au avut curajul sa iasa in fata.

  Asa ca sa recunoastem meritul lui Lucian de a iesii in fata si el pentru asta trebuie recunoscut ca un pioner al inceputului miscarii gay in Romania. REPET, nu il cunosc, nu a trecut prin patul meu sau eu prin al lui, nici macar nu am vorbit vreodata cu el, dar ganditi si voi fratilor, Romania dupa ceausism cand cel considerat gay era bagat in puscarie si umilit in toate formele posibile inchipuit si neinchipuite si unu Lucian are curajul sa dea petreceri gay. Cati dintre voi ati fi facut acest lucru?
  NU comentez cum au decurs lucrurile mai departe, aici incepe alta poveste.

  Cert este ca deja multi dintre noi au inceput sa-si dea sema ca drumul acesta pe care mergem acum nu este cel dorit si nu duce decat la dezbinare si ura intre noi.
  Si asta am vazut eu clar la intalnirea de la Sinaia.

  Gayy s-au saturat de ura, cearta, distrugere. Multi dintre noi dorim inchegarea, alaturarea, unirea tuturor intr-o comunitate care sa se simta pentru fiecare membru al ei ca reprezinta ceva, ca inseamna ceva, ca poate sa schimbe ceva, ca este destul de puternica ca sa impuna rescpect tuturor necioplitilor, badaranilor si incultilor din aceasta tara.

  Fiindca fratilor, unu singur nu poate face mare lucru, dar mai multi atunci cand exista intelegere si respect se pot face lucruri daca nu marete, macar bune pentru toti, noi toti, nelasand pe nici unul in afara.

  Nu suntem destul de injurati si discriminati? De ce trebuie sa o mai facem si noi intre noi?

 20. Cristy, păi da, nu știu unde ai citit lucruri nefavorabile despre Lucian, dar te asigur că sunt false. Lucian e unul dintre cei OK.

 21. Deci Laura Andresan va fi prezenta la SFG pentru a discuta campania despre Safe Sex. Asa ca s-ar putea ca pronosticurile pe care le-ati facut pe premii sa fie date peste cap 🙂

 22. @ Robert G.

  Te intreci in a trage concluzii rapide fara sa analizezi esenta sau samburele. Se stiu lucruri urate facute de Lucian insa sa zicem ca i-a mai venit mintea la cap! Overall, e un tip OK!

  @ un_tip

  Eh, politica, de ce intr-un ONG nu ar fi ceva politica? De ce nu s-ar bate cu mana in piept ca fac si dreg? Mai sincer, sa stii ca ai dreptate si recunosc asta. Insa, tin minte ca vorbisem cu coordonatorul PSI d-aci din zona si era foarte grabit ca avea o intrunire in parcul Central cu “fetele” de acolo. Bine, acum de cand are ONG-ul propriu cumparat cu 800 lei (parca atat a dat pe el, imi suflase cineva) e mai greu sa alergi in stanga si dreapta. Stau sa ma intreb, oare de ce a renuntat la ceea ce facea benevol pt comunitate? De bine?

 23. Mai o avea si el de alea naspa, ca asa suntem toti, ori tocmai asta spuneam, ca nici un om nu poate sa fie asa numai cu nasoale, ori tocmai asta mi-a sarit in ochi, fiindca cei din jur nu vorbesc asa decat in momentul cand invidieaza, gelozeste, ect.

 24. Gabriel João, te-as ruga frumos ca inainte sa faci o afirmatie sa te gandesti bine la consecinte. Este enorm de usor sa scrii despre mine ca am facut una sau alta, fara sa stii daca e sau nu real, daca am facut sau nu respectivul lucru.
  Am citit pe internet tot felul de porcarii si am fost acuzat de lucruri la care nici macar nu m-am gandit sa le fac vreodata.
  Consecintele? Unii ca tine le cred dar, mai grav, le spun sau scriu mai departe, cu titlu de adevar.
  Despre care lucruri urate se stie despre mine? Cum poti sa faci o astfel de afirmatie? Pe ce te bazezi, ce probe ai? Te-as ruga frumos sa termini propozitia daca tot ai inceput-o dar cu exemple reale ce pot fi probate.

  Cine sufera din cuvintele tale, cine pierde? Tu in niciun caz. Si asa nu te semnezi cu un nume real. Insa eu ma consum si sufar. Sunt atatia care nu au vrut si nu vor sa aibe nici cea mai mica tangenta cu mine doar pentru ca au citit una sau alta pe internet, viata mea este oribila. Iar eu de cel mai mult in lumea asta am nevoie de prieteni. In felul asta, nu stiu cat mai rezist. Astea sunt consecintele unui simplu comentariu sau articol scris din razbunare, invidie, prostie sau necunostiinta de cauza. Fiecare cuvant poate afecta.
  Sa ai o seara frumoasa!

 25. @lucian, dragul meu Lucian, nu ai stiut ca lumea e invidioasa? fi mindru pentru ca atita vreme cit esti vorbit inseamna ca existi…
  Noi 2 am avut ocazia sa povestim scurt de vreo 2 ori in cluj, imi pari super de treaba si de viata.. Lasa lumea sa birfeasca, atit timp cit tu poti merge cu fruntea sus, tot e bine..
  Daca pui botul la toate birfele iti faci mai mult rau si cistiga aia gelosi pe tine..
  Nu cobori la nivelul lor si sa vezi cine iese cistigator de aici….
  Salutari spre frumosul Cluj.

Comments are closed.

Vezi si...

Oare sunt eu de vina?

Este sambata si am o stare nasoala, de dimineata m-a durut capul ingrozitor si nu am avut nici un calmant prin casa sa imi alin cefaleea. Aseara am inchis telefoanele si am zis, o sa dorm neintors pana maine la 12. Rahat cu perje, fiindca nu a fost sa fie...

Articole din aceeasi categorie