No menu items!

Nem Tudom.

Acelasi autor

RuPaul’s Drag Race.

Daca se posteaza articole despre filme si seriale legate de LGBT, e randul meu sa va povestesc despre ceva putin mai diferit. Ca tot...

It was rough.

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris, vreo doi ani. Tot de pe atunci a intrat si blogul in "moarte cerebrala"...

Stand by.

In viata multor persoane se iveste un moment ce poate crea confuzie si dezorientare. Se da totul peste cap, dintr-o data nu mai stii...

Moşteniri ceauşiste.

In primul an de facultate, aveam o profesoara de fizica renumita prin cercurile de studenti. Odata cu numele ei pe buzele cuiva, povestioare infricosatoare...

Intelectualii simt ura?

Am gasit unul din jurnalele patenerului meu ce contine gandurile acestuia din perioada 2006-2007 si citind, am gasit o fraza la care m-am tot...
Adi
Adi
Under construction.

Deja imi provoaca scarba orice articol / share referitor la megamediatizatul scandal despre acea fata numita Sabina, purtatoare de bentita cu tricolorul. Nu o judec, spun doar ca e discutabila si interpretabila situatia; ea are dreptul sa o poarte cand vrea indiferent ca se afla in Romania sau in alta tara. Pe de alta parte, s-a gandit sa o poarte fix in ziua in care se serba ziua ungurilor de pretutindeni. In mod subiectiv poate fi criticat acest lucru. Oare e ea atat de patriota, sau a fost un fel de a spune “suck that, ungurilor!”? Adevarul numai ea il cunoaste.

Un pierde-vara i-a lasat un comentariu in care NU spunea “te voi cauta si te voi omori”, cum sugereaza presa si asa-numitii patroti, ci ii dorea moartea, ceea ce nu este bine si civilizat, pur si simplu nu asa iti expui o parere.

Ma intriga foarte mult faptul ca exista o istorie stufoasa cu mesaje in care cineva ureaza moarte cuiva, cum ar fi cazul rromilor, altor minoritati etnice sau homosexualilor. De ce nimeni nu s-a sesisat in aceste conditii?
De ce nu e bine sa ii urezi moarte unei fete nascuta-crescuta in Romania, dar e ok sa urezi asa ceva unui homosexual roman?
Sunt intrebari la care autoritatile nu vor raspunde niciodata, daramite sa aplice legea asa cum este scrisa.

Ce ramane in urma scandalului este o gloata de romani care nu sunt mai destepti decat acel ungur – dat in urmarire din cate am inteles.
Serios acum, rata infractionalitatii in Romania este deja destul de mare, daca Politia ar sta sa caute orice prost care scrie vrute si nevrute pe internet, as putea foarte bine sa-mi las bunurile casnice si portofelul la scara blocului, de buna voie, nu ar mai avea cine sa verifice si sa prinda hotii si agresorii care actioneaza, nu scriu pe internet mesaje.

A nu se intelege ca iau partea ungurilor, am auzit si de actiunile lor impotriva romanilor. Totul tine de autoritati, cum gestioneaza situatiile.

18 COMMENTS

 1. La fel cum unii unguri poarta doliu pe 1 decembrie unii romani poarta tricolorul pe 15 martie. Aspectul care are relevanta in scandalul asta pentru mine cel putin e dreptul de a te exprima liber pe de-o parte si e limpede ceea ce a vrut sa exprime fata asta dar a facut-o legal si inteligent copiind gestul unor unguri care poarta banderole negre semnificand doliul intr-o zi importanta pentru majoritatea romanilor si reactia autoritatilor despre care pot zice ca nu mi se pare ok sa ameninti un elev cu exmatricularea pentru ca poarta o banderola cu trei culori sau una neagra fiecare in ce zile considera sau sa te duci la el cu o foarfeca sa i-o tai de la mana sau de pe cap. Conducerea liceului cat si diriginta ar trebui sanctionati.

 2. Eu cred ca se exagereaza un pic cu toata povestea asta cu romanii si ungurii si patriotismul unora sau a altora. Tind sa cred ca Harghita si Covasna sunt victimele unor miscari politile ale UDMR, pentru ca ei tin la acel infim 5%.

  Cert este ca in Romania, ca de fiecare data de altfel, prostimea face tam-tam… pentru nimic. Who the fuck cares ca unii poarta bentita tricolora si altii neagra? Sa poate pana nu mai pot… de ce trebuie hiperbolizata treaba? Alte prioritati nu sunt? Adica, de ce ne-ar interesa unde si-a luat ceaiul Bianca Dragusanu?

  Iar “patriotismul” asta, al oamenilor care azi ar omori pentru tara si maine trec cu lejeritate pe langa un om cazut pe strada nu e altceva decat un tampon murdar aruncat pe strada.

 3. Cati ani ai? Paralele stupide intre doua aspecte aiuristic combinate nu arata o ratiune prea dezvoltata.
  Sunt roman, indiferent ca sunt gay sau nu. PUNCT
  Statul unitar roman nu e subiect de discutie. Suntem sau nu romani, datori sau nu acestei tari. E corupta, are politicieni prosti si corupti, dar tara trebuie sa o iubim si sa o facem sa fie mai buna, prin noi insine. Daca cineva te-a amenintat vreodata, te rog sa reclami. Eleva nu a spus ca are o alta optiune sexuala, a purtat tricolorul de care trebuie sa fim mandri, pentru el au luptat Mihai Viteazu, Carol, Ferdinand! Au murit sute de mii de oameni ca natiunea asta sa fie libera, sa nu fie ingenunchiata la ea acasa.
  Optiunea sexuala e o chestiune privata, nimeni nu cred ca te-a amenintat in mod direct pentru ca esti gay, am fi aflat a doua zi din ziare( vezi tampenia ortodocsilor la Muzeul Taranului Roman). Nu stiu de ce, dar as vedea ca gayii sa fie primi care sa clameze nationalismul si sa nu fie impotriva acestui curent.
  In Romania, toti cei care traiesc in aceasta tara si sunt cetateni ai acestei tari trebuie sa respecte simbolul national. A purta bentita neagra de ziua Romaniei e o adevarata sfidare facuta de cei care acum 110 de ani desconsiderau natiunea romana, pe care o caracterizau ca “inapoiata”. Astazi tu poti sa scrii liber pentru ca altii s-au luptat sa iesim din jugul otoman, din jugul austroungar! Daca nu stii istorie, riscam sa retraim trecutul!Ce usor este sa tipam in gura mare ca un copil a avut curajul de a fi roman la el acasa! Bravo ei, rusine tie! Tu nu ai fi avut curajul sa iesi pe strada si sa spui in gura mare :”sunt gay”!
  As fi preferat o tema gay decat una politica! Poti sa te limitezi la o discutie privind strict viata de gay si ce faci tu pentru ca noua sa ne fie mai bine???

 4. Sic transit gloria mundi ~

  Nu găsesc deloc că paralela e deplasată. Cetățenia n-are nimic de-a face cu naționalitatea sau etnia. În schimb, identitatea sexuală e tot atât de aproape de fibra intimă a omului pe cât e limba în care acesta a vorbit prima dată și prin care se recunoaște pe sine ca om. Mai mult decât atât, paralela e nimerită și dintr-un alt motiv: așa cum există în interiorul României enclave de comunități având o altă naționalitate decât cea majoritară (română), tot așa există în România o comunitate de indivizi unită sub stindardul identității sexuale. Chiar dacă – spre deosebire de grupările etnice – această “comunitate” gay nu are nici un statut oficial, nici o patrie drept teritoriu, există totuși niște simboluri ale identității de grup care sunt fluturate, din când în când, la fel de ostentativ în fața majorității heterosexuale precum se întâmplă cu simbolul reprezentat de culorile naționale.

  Statutul de minoritar (maghiar în România, român în Covasna, gay într-o lume straight ) ar trebui, păstrând proporțiile, să beneficieze de o anumită protecție din partea autorităților, chiar dacă ceea ce se numește “discriminare pozitivă” este în esență o prostie. Problema se complică, evident, atunci când majoritarii se află la un moment dat în minoritate (cazul românilor din Harghita și Covasna), sau când minoritarii sunt suficient de organizați din punct de vedere teritorial și administrativ încât să impună legea în interiorul comunității în care ei reprezintă majoritatea.

  Două lucruri importante nu s-au spus însă despre genul acesta de provocări, care pot avea consecințe dintre cele mai nefaste. Unul este că e vorba despre copii (minori) care își alimentează sentimentul identității naționale direct din familiile de origine, ei fiind astfel doar indirect responsabili pentru acțiunile pe care le promovează, acestea fiind de fapt derivate mai degrabă din modul de a gândi și acționa al părinților lor. E vorba despre reacții (de autoapărare, ce-i drept) induse copiilor de către părinți suficient de iresponsabili încât să își vulnerabilizeze odraslele în acest mod. În cazul Sabinei, nu știu dacă părinții ei își freacă acum mâinile de bucurie pentru “succesul” și notorietatea pe care fiica lor le-a câștigat peste noapte, însă în mod sigur se vor teme de-acum încolo pentru ea, din perspectiva poziției de martir inocent la care au supus-o, probabil fără să vrea (căci dacă au făcut-o cu intenție, fapta lor e condamnabilă).

  Un al doilea aspect e reprezentat de organizarea acestui inedit tip de protest în spațiul școlii. Subliniez cuvântul organizare , pentru că Sabina a recunoscut că nu a fost singură în acțiunea ei. Sigur că statutul de minoritar și cel de protestatar sunt intim legate. Numai cine se simte discriminat recurge la acțiuni de protest. Însă chiar dacă organizarea protestului a fost spontană, creație a unei minți de copil, pericolul social al asocierii și antagonizării unor grupuri, mai ales în spațiul public al școlii nu este de neglijat. Faptul că asemenea manifestări au răbufnit sub această formă arată că existența tensiunilor interetnice a mocnit în zonă de o lungă perioadă de timp și a fost neglijată sau ascunsă sub preș fără ca nimeni să facă ceva pentru detensionarea situației, până la momentul când totul a erupt la suprafață.

  Copiii sunt extrem de vulnerabili la idei care nu le aparțin, dar pe care și le însușesc repede din teribilism. Trist este că acest mod infam de a scoate copiii la înaintare (făcându-i pe cei mici exponenți ai unor idei pe care părinții lor le nutresc, dar pe care le e frică să le abordeze între ei deschis și sincer, ca între adulți) face numai rău copiilor. E un gen de martiraj infantil care amintește, într-un fel, de metodele disperate specifice acțiunilor teroriste de sensibilizare a opiniei publice. Sper ca România să fie ferită de astfel de practici, dacă nu vrem să ajungem să batem iarăși la porțile Orientului.

  😎

 5. Fata respectiva nu avea ce sa caute cu bentitza vietzii la scoala de 15 martie. E la fel de sfidator precum maghiarii care poarte banderola neagra de 1 decembrie (de acord cu A.S.).

  Dar sa faci ceva “imoral” si sa faci ceva ilegal, sunt doua chestii diferite. Gestul fetei nu il vad ca un gest moral, insa gestul profesoarei si autoritatilor in general, il vad mai degraba ilegal.

  Iar faza cu opresiunea minoritatilor si asa mai departe, e un mare fas… Marea majoritate a minoritatilor nationale (mai putin cea roma) se simte foarte bine merci. Problema cetateanului cea mai mare a cetateanului, ca e de etnie maghiara sau romana, nu este daca numele strazii pe care locuieste este nume roman sau maghiar. Problema cetateanului este daca pe acea strada are canalizare, iluminat public, asfalt, si altele… Schimbarea numelor strazii si fluturarea steagurilor in mod bezmetic mi se pare la fel de ridicol precum faptul ca schimbam constitutia odata la 4 ani, in timp ce Anglia, SUA si multe altele, au aceleasi constitutii de sute de ani.

  Mama mea e de etnie maghiara, tata de etnie romaneasca, ambii cetateni romani. Eu sunt cetatean roman, si nu ma simt mai atasat de o etnie decat de alta. Vorbesc la fel de usor romana ca si maghiara. Ce ma deranjeaza insa e ca suntem membri UE din 2007 si inca avem nevoie de permis de munca in multe tari europene. Si nu dau vina pe respectivele tari europene ci pe trogloditii din diferitele guverne care s-au succedat in ultimii 20 de ani si care au trimis sa ne reprezinte in vest, ambasadori, ministri si diferite autoritati care nu stiu vorbi corect nici macar romaneste, sa nu mai vorbim de cunostintele lor de engleza, de comportament, de studii, etc…

  Asta ar trebui, cred eu, sa ne preocupe mai mult decat bentitzele vietzii…

   

 6. @grid

  Actiunile teroriste vor sa sensibilizeze opinia publica?! Eu stiam ca teroristii vor ca oamenii sa se infricoseze, vor sa transmita sentimentul de frica opiniei publice, vor sa terorizeze nu sa sensibilizeze. Cunosti vreo actiune terorista care sa fi sensibilizat opinia publica?

 7. @Sic transit gloria mundi, tie ti se pare stupid punctul de vedere pe care l-am prezentat vis-a-vis de acest subiect, iar mie mi se pare stupida dorinta arzatoare a autoritatilor de a fugi dupa cel care ii ura fetei moarte. Stai linistit, si mie mi s-a urat moarte pe internet, asta nu inseamna ca daca as fi facut plangere la politie, acestia ar fi facut pe dracu in patru sa aplice legea, la fel cum n-ar fi facut-o nici pentru aceasta Sabina daca nu se strangea o Politie Facebook, la fel cum n-au facut nimic in cazul celor agresati vara trecuta pentru ca au prezentat o piesa de teatru ce avea ca tema homosexualitatea, la fel cum n-au facut nimic fata de cei care au aratat semne naziste la MTR, etc.
  Sunt in cunostinta de faptul ca nici ungurii nu sunt painea lui D-zeu, ca nu au dreptul sa transforme doua judete in Ungaria II, asta e singura problema. Ca vor sa iti vorbeasca in maghiara… e treaba lor. Nu vad de ce ar fi obligati sa vorbeasca in romana.
  Tot scandalul a fost parca dirijat de la pornirea acestuia pana in acest moment. Nu stiu cat de mult i-a insuflat parintii spiritul patriot, sau o ura mocnita fata de maghiari. Se pare asta este reteta succesului- un copil dragut si inocent, il bagi la inaintare si toata tara va fi sensibilizata. Ce a rezultat? O ura si mai mare intre maghiarii si romanii de acolo.
  In final, ce ma deranjeaza este ipocrizia romanilor. Daca un magiar a strigat “moarte”, alti 100 de romani au strigat la fel.

  Cat despre a iesi in lume sa strig ca sunt gay, cred ca nu s-ar lasa cu bine. Ce am facut eu pentru comunitatea gay? Am schimbat mentalitatea catorva oameni, cel mai mult am avut de muca cu mama, care de la “biblia spune ca vei arde in Iad”, a ajuns la “spune-i lui Alex ca il iubesc si ca il consider al treilea fiu al meu”. Daca si tu ai facut la fel, bravo. Din zecile de mii de barbati gay din Romania, daca fiecare ar reusi sa schimbe mentalitatea a doi, trei oameni din jurul lor, s-ar simti o imbunatatire masiva.

 8. Plus ca, din punct de vedere feshan, bentita in 2013 este ceva deplasat! Eu cred ca doar pentru asta a primit amenintari din partea cuiva care stie mersul lucrurilor din punct de vedere vestimentar, la nivel global, cu privire la accesoriile de purtat pe cap. E clar ca fatuca habar nu are de noile trenduri 😀 Ca s-a nimerit sa fie cu tricolor pe ea, e putin relevant. Putea sa fie si cu Hannah Montana, cum sa mai poarte bentita!? 😀

  Serios vorbind, all this RO-HU thing e deplasata. Tara arde si baba se piaptana (pe sub bentita sau nu)

 9. @Michel-Angelo

  E de discutat cum ar putea deveni purtatea si afisarea steagului Romaniei pe teritoriul Romaniei sfidare. De fapt nu inteleg de ce s-ar simti sfidati anumiti cetateni romani indiferent de etnie de steagul tarii ai caror cetateni sunt? Nu sunt si ei tot cetateni romani? Atunci cum poate sa-i sfideze steagul Romaniei? Se simt sfidati de catre steagul pe care-l au pe propriul buletin?

 10. A.S. ~ (re: # 6)

  Nu înțeleg de ce inducerea fricii în populație nu e o formă de sensibilizare a opiniei publice?! Care e scopul terorii, dacă nu obținerea unei reacții din partea celor terorizați, deci o sensibilizare a acestora față de o problemă nerecunoscută drept problemă? Eu înțeleg terorismul ca o reacție de extremă durere, un urlet de protest destinat unor urechi surde. El este menit să sensibilizeze la extrem, dar nu prea are obiect, întrucât funcția care se dorește a fi sensibilizată e deja moartă. În această situație, sensibilizarea se produce prin apelul la moarte, singurul care mai poate mișca pe cineva cu desăvârșire înțepenit, însă încă viu…

  Terorismul este o formă de sacrificiu simbolic. În termeni socio-antrpologici, comunitățile umane funcționează după principiul darului (expus de Mauss). Primind un dar și răspunzând acestuia prin altul, cel puțin la fel de valoros, se păstrează coeziunea socială. În momentul în care un dar făcut cuiva este atât de copleșitor încât nu mai ai cu ce să-i răspunzi pe măsură, darul făcut devine o povară și o ofensă. În această situație, numai darul propriei vieți (moartea proprie) mai poate compensa datoria simbolică contractată prin acceptarea cadoului prea valoros, pe care nu l-ai putut refuza. Moartea este, deci, singurul răspuns pe care cei cei care primiseră mai mult decât puteau duce îl pot oferi în contrapartidă.

  Terorismul reprezintă recuperarea unei forme străvechi de moarte sacrificială, bazată pe credința că numai moartea ne unește în fața lui Dumnezeu. E evident că urechile modernilor sunt surde la astfel de mesaje, în condițiile în care civilizația însăși e o formă de respingere necondiționată a morții, precum și de asumare a propriului destin în numele (și de pe poziția) lui Dumnezeu. Totuși, iritarea lăsată în urmă de fiecare act terorist dovedește că și rănirea e o formă de sensibilizare, ultima de care până și surzii pot beneficia. Putem face cu toții pe mortul, pretinzând că nu se întâmplă nimic, însă numai până când ne confruntăm cu moartea adevărată, de care oricine fuge câtă vreme e încă viu.

  😎

 11. Sick transit gloria mundi: ” A purta bentita neagra de ziua Romaniei e o adevarata sfidare facuta de cei care acum 110 de ani desconsiderau natiunea romana, pe care o caracterizau ca “inapoiata”. ”
  Sa inteleg ca aceeasi unguri de acum 110 ani inca traiesc????
  Eu de 1 decembrie sarbatoresc Ziua mondiala anti-sida!!! Inapoiati suntem ACUM, nu acum o suta de ani, daca ne mai lasam dusi in astfel de manipulari politice.

 12. Robertcj şi pe mine m-a tentat o secundă “glumiţa”  căreia tu văd că nu i-ai rezistat . Nu prea e frumos…

  Poate ungurii ăia de acum 110  ani nu mai trăiesc, dar atitudinea lor ar putea supravieţui . Şi e la fel de nejustificată pe cât e de deplasată atitudinea opusă,  ” noi suntem aici pe veci stăpâni”.  Ai dreptate , lumea e manipulată , datoria noastră e să rezistăm.

  Sic tranzit, sunt în total dezacord cu tonul tău. Nu ai nicio cădere să califici paralelele amicului Adi ca stupide.  Le poţi discuta,  poţi contraargumenta, dar nu cu jertfele strămoşilor noştri ( Carol şi Ferdinand…).Dacă nu le vezi tu , nu înseamnă că sunt prosteşti.

  NU există vreo datorie, nu TREBUIE să nimic în discuţia asta.  Sunt mândru de ce îmi provoacă mie admiraţia, dacă apare vreo lege care să îmi impună standarde de mândrie naţională   voi fi primul care va plăti amendă , pentru că îmi e imposibil să mă prefac.

   

 13. A purta bentiță cu steagul țării în care ești, de ziua internațională a unei anumite etnii, nu echivalează în niciun fel cu purtatul doliului de ziua națională a unui stat, iar dacă cineve crede contrariul înseamnă că găsește statul al cărui steag este reprezentat pe bentița respectivă drept aducător de moarte.

  Că fetița numită Sabina s-a gândit să poarte alt steag decât al Ungariei de ziua maghiarilor de pretutindeni nu este absolut deloc greșit. Însă, declarațiile ei ulterioare (despre care nu sunt sigur că au fost publice), respectiv că urăște ungurii, sunt, desigur, deplasate. Să nu uităm și că e doar o fetiță, poate că a avut parte de un tratament rău la școală din partea colegilor (care, bănuiesc, sunt majoritatea unguri) iar acum răsfrânge ura asupra unei întregi categorii de oameni.

  De fapt, dacă stau să mă gândesc, e dreptul ei să urască pe cineva, doar să nu generalizeze și să nu militeze împotriva drepturilor maghiarilor ce li se cuvin, la fel cum și homofobii au tot dreptul să ne urască, dar să ne lase naiba să ne căsătorim în pace.

  Eu urăsc britanicii și rușii. N-are nimeni ce-mi face.

 14. Pana la urma toti suntem rasisti, homofobi, discriminatori, intr-o forma mai multa ori mai putina.

  Si eu sunt un rasist … urasc pisicile desi am alergie la caini.

  Niste lideri se bat pe ciolan si implica masele ce le platesc ciolanul, iar saracele mase nici parte de mirosul ciolanului pe care l-au platit nu au parte.

  Divide ut regnes!

Comments are closed.

Vezi si...

Prayers for Bobby …

N-am văzut multe filme LGBT-themed, cred că mi-ar ajunge degetele de la o mână dacă mă pun să le enumăr, dar Prayers for Bobby este unul care chiar mi-a rămas întipărit în memorie. A apărut anul trecut, prin primăvară, şi a făcut furori la vremea aceea pentru că trata...

Articole din aceeasi categorie