No menu items!

Mici ajustări la DarkQ, enjoy!

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

În ultimele câteva zile am lucrat un pic pentrua implementa câteva chestii de care am tot vorbit. Așadar, ce e nou și cum vor afecta aceste schimbări experanța voastră pe DarkQ.

 1. Posibilitatea de urcare de imagini prin intermediul comentariilor
 2. Editarea ultimului comentariu propriu este accesibilă tuturor utilizatorilor, chiar și neînregistrați, timp de 10 minute după trimitere.
 3. Un formular de trimitere a comentariilor îmbunătățit (pentru editori și administratori)
 4. Sistemul de puncte – Karma.

Hai să vorbim mai pe larg despre toate aceste schimbări.

Posibilitatea de urcare de imagini prin intermediul comentariilor

Uneori vreți să atașați o imagine în comentarii. S-a mai cerut acest lucru mai demult, mereu am zis să mi se trimită mie imaginea pe mail, o puneam samd. Chestia asta era nu era foarte OK. Așa că, acum oricine poate atașa o imagine comentariului.

 • Mărime maximă: 1 Mb.
 • Număr maxim de imagini: 1 (acum sunt 6 pentru proiectul cu A fi gay în România – O zi din viața mea!, dar o să schimb pentru că nu am pus aceasta funcție ca să ne punem poze cu curu’ sau cu chiloțeii. Nu. L-am implementat pentru a ușura munca voastră și a mea atunci când se postează ceva și o fotografie ar fi de mare folos pentru a întregi tabloul descris de text).
 • Imaginile vor fi automat ajustate ca mărime.
 • E foarte simplu de utilizat, nu cred că vor fi nelămuriri, vezi video-ul de mai jos:

 

 

Editarea ultimului comentariu propriu este accesibilă tuturor utilizatorilor, chiar și neînregistrați, timp de 10 minute după trimitere.

Tot așa, de multe ori trimiteți un al doilea (și al treilea unii dintre voi) comentariu, după cel inițial ca să corectez diverse greșeli gramaticale, erori de punctuație ș.a. Eu ce fac? Corectez, șterg comentariile în care mi se spunea ce să fac… și-așa.

 • ORICINE (în afară de administratori) își poate edita comentariul postat, inclusiv cei neînregistrați
 • Timpul disponibil pentru corectură este de 10 minute
 • După cele 10 minute, comentariul nu va mai putea fi editat
 • Întotdeauna, doar ultimul comentariu va fi editabil (ca să preîntâmpinăm modificările de comentarii după ce alții au comentat peste)
 • Înaintea butonului de editare veți avea un timer, care va arăta timpul cum se scurge, de la 10 minute, la 0 minute. Asta ca să știți cum vă încadrați în timp.
 • Utilizarea e floare la ureche, dați click pe Editeaza, se va deschide o fereastră, faceți corecturile, Salveaza sau Renunță.

 

Exemplu:

Editare comentariu test

 

Un formular de trimitere a comentariilor îmbunătățit (pentru editori și administratori)

Aici nu e nimic complicat, e vorba de câteva unelte utile în plus disponibile.

 

Sistemul de puncte – Karma

Acest sistem este un sistem bazt pe puncte Karma. Cum funcționează sistemul?

 • Fiecare user nou înregistrat pornește de la 0 (zero) puncte Karma
 • Pentru fiecare pas pe care îl face pe blog (articole scrise, comentarii primite pe articol, comentarii scrise la alte articole, vizite zilnice, calitatea celor scrise) primește niște puncte, adică îi crește Karma.
 • Nu era corect să începem de la zero, așa că am ajustat sistemul să calculeze câte articole scrise are fiecare, câte comentari etc.
 • Așa se face că acum, userii înregistrați au deja o Karma echivalentă cu acțiunea lor pe blog, din 2007 pănă acum.
 • Valoarea Karma nu e vizibilă decât dacă suntem logați.
 • Valoarea Karma e vizibilă la comentarii, lângă data comentariului.

 

Exemplu:

Ce p... Karma mea?

 

Care este utilitatea sistemului Karma?

Uneori, când ne dăm cu părerea tindem să nu dăm importanță unor texte. Mie mi-ar plăcea să cred că fiecare poate învăța ceva din toate subiectele pe care le discutăm noi acili ‘șa. Bun. Karma arată de fapt vechimea unui user, activitatea sa pe blog și calitatea părerilor/articolelor sale.

De exemplu, dacă cineva postează articole, comentează, scrie articole și comentarii de calitate, intră zilnic pe blog va avea o Karma mai mare decât cei care intră mai răruț sau nu prea au activitate. Astfel, când în dreptul unui comentariu vom vedea că cineva are o Karma mare, vom ști că acel user știe ce zice când zice ceva, astfel mă gândesc că vom tinde să citim cu atenție acel comentariu.

Karma se va tot aduna și va crește. Pe viitor, cu aceste puncte veți putea cumpăra diverse chestii (nu știu ce, habar n-am… chestii funny oricum) de aici, de pe DarkQ. De exemplu, dacă cineva a acumulat o Karma de 5000 – va primi ceva. Sau, cel care are Karma cea mai mare în decursul unei luni, va primi o vacanță gratis undeva. :airplane:  Vedem, astea pe viitor. :beauty:

Pe scurt, sistemul Karma va stimula un flux continuu de informație de calitate.

 

Cum se câștigă Karma?

 • Pentru fiecare comentariu lăsat la articole primim 3 Karma.
 • Dacă comentariul este șters, pierdem 3 Karma.
 • Pentru fiecare comentariu primit la un articol scris de noi, primim câte 1 Karma (de exemplu daca grid scris un articol, si are 45 de comentarii la el, grid va primi 45 de karma).
 • Pentru fiecare articol scris și publicat, primim 25 Karma.
 • Dacă vizităm DarkQ zilnic (trebuie să ne logăm în cont), primim 10 Karma.
 • Articolele care depășesc 25 de LIKE-uri FB, primesc 50 Karma. :star:

 

36 COMMENTS

 1. RobertG – Am o intrebare!
  Mi-a aparut un buton pe care scrie CubePoints si dupa ce am dat click scrie Rank – Tuturel.
  Nu ma prea pricep!
  Are vreo semnificatie?

  • Da, are. Implementez niște chestii noi. O sa scriu imediat un articol în care voi explica ce și cum.

   Aceste două comentarii le voi muta acolo.

 2. Faină treabă ! Mă declar impresionat 🙂

  Am de făcut doar câteva mici observații.

  (1.) E necesară avertizarea utilizatorilor care decid să încarce imagini (sau fișiere video) asupra necesității de a respecta dreptul de copyright pentru imaginilie postate și de a se asigura că au acordul subiecților fotografiați pentru publicarea acelor imagini.

  (2.) Pentru claritate, subtitlul “Editarea de către oricine, chiar și utilizatori neînregistrați, unui comentariu după ce acesta a fost trimis (10 minute)” ar trebui modificat astfel: “Editarea ultimului comentariu propriu este accesibilă tuturor utilizatorilor, chiar și neînregistrați, timp de 10 minute după trimitere.” (E adevărat că se explică în secțiunea respectivă despre ce e vorba, însă în forma actuală subtitlul poate induce ușor în eroare, dând impresia că oricine poate edita comentariile oricui.)

  (3.) Sistemul de puncte Karma fiind un sistem automat și oarecum impersonal, ar trebui să rămână la latitudinea administratorului ajustarea Karmei oricărui utilizator în cazul în care se constată abuzarea sistemului (de exemplu, prin adăugarea de comentarii multiple, monosilabice sau nerelevante),

  De asemenea, dat fiind că raportul karmic de 3:1 între comentariile postate de către un utilizator și cele… suscitate de către acesta prin publicarea unui articol este un raport aleator cu consecințe imprevizibile, punctele Karma câștigate fără legătură directă cu articolul publicat ar trebui să poată fi retrase. (De exemplu, celebrul articol “Scrisoare către Moș Crăciun” a adunat în timp comentarii aiuristice, adresate nu subiectului articolului ci direct lui Moș Crăciun !)

  (4.) Pe viitor, având în vedere și precedentul creat cu nu mai puțin celebrul buton de răspuns direct la un anumit comentariu, ar trebui implementată numerotarea în clar a fiecărui comentariu postat, astfel încât cel care răspunde unui anume comentariu, al unui anume utilizator, să o poată face prin referire directă la numărul comentariului vizat.

  😎

 3. Bravo Robert!
  Fain să văd schimbări la site-ul tău, şi foarte faine funcţiile.

  Grid,
  Foarte bune observaţiile. La 2) şi eu am crezut (şi me se părea ciudat) că oricine poate edita comentariile oricui (!).

  P.S. Robert, după ce se editează comentariul acesta este pus in aşteptare pentru a fi moderat???

 4. Risc urmatoarea profetie legata de sistemul de puncte karma. O parte din utilizatori vor incepe sa devina impatimiti de propriul punctaj, cu rezultatul ca va creste zdravan activitatea pe blog (presupun ca asta a fost si scopul sistemului cu puncte). Deci, cantitativ va fi bine. Cum va evolua insa calitatea comentariilor/posturilor, aici ma abtin sa fac vreo predictie, desi am o banuiala.

 5. Non_Lose, da, e utila functia.

  grid,

  1. În termeni și condiții spune că fiecare e responsabil de ceea ce scrie, ceea ce urcă. O să pun o mică precizre referitoare la copyright sau model release, acolo sub buton.

  Oricum, nu văd de ce cineva ar posta neapărat poze cu alții. Uneori e utilă chestia dar sper că nu se va face abuz de ea în sensul că “Uite ce am pozat la chef!” (ceea ce nu e coie că e spațiu privat, by the way, și fără acordul scriss al conducerii n-ai voie să faci poze) sau chestii defăimătoare nu vor fi aprobate oricum, indiferent de la cine vine.

  2. Am modificat. Păi da, era vorba de comentariile proprii, evident… uneori mă exprim greu dar ideea îi acolo.  🙂

  3. Eh, e o jucărie, am ascuns-o de ochii lumii, o vedem doar noi –  cei înregistrați. Vedem cum va evolua, și ori o lăsăm, ori o scoatem. Păi Karma se ajustează și cu bonus-uri pentru calitate că doar sistemul nu știe ce îi bun și ce nu-i bun. Karma este gândit ca să arate implicarea unui user și să creeze un mediu mai stimulant (desi nu cred ca poate fi forba de asa ceva pe DarkQ). De asemenea, e vorba și de un pic de originalitate. În timp, cei cu Karma mare vor fi răsplătiți cumva, găsesc eu o soluție. În natură o fi bine?

  4. O să pun azi numerotarea respectivă, ar trebui să fie simplu.

  Fireman,

  Recunoaște că ai lăsat comentariul dpar ca să mai câștigi 3 Karma. :-*

  Essentials,

  Firește. Așa e normal. Ideea e că oricine, în afară de admini și editori care se presupune că nu au (atâtea) greșeli, își poate edita preț de 10 minute propriul comentariu. Dar acesată funcție nu afectează nu nimic permisiile de dinainte indiferent de numărul de corecții aplicate de către user comentariului.

  Corneliu,

  Nu, nu se va întâmpla acel lucru pentru că sunt oameni care se uită pe comentarii și articole. Niciodată articolele care nu aveau nimic de spus nu au fost aprobate, la fel și cu comentariile. Aici, pe DarkQ cantitatea nu a fost niciodată o problemă, dar am vrut ceva care să spună despre un user înregistrat că are o anumită autoritate (a nu se lua ad-literam), greutate pe blog.

  Se presupune că dacă X are Karma ridicat, i-au fost aprobate multe comentarii și a scris articole de calitate, a citit pe blog (vizitele zilnice) și cineva i-a dat bonus-uri pentru calitate. Pe viitor poate implimentez și posibilitatea ca un user să poate citi, dacă dorește, doar articolele scrise de useri cu Karma peste un anumit nivel.

  Sistemul Karma nu trebuie să sperie că va scădea calitatea blogului. Până la urmă tot factorul uman intervine în aprobările articolelor și/sau comentariilor.

 6. Este placut sa observi cum karma asta, confirma intr-o oarecare masura, valoarea unui utilizator/persoana, valoare pe care eu am afirmat-o demult despre unii dintre noi, iar singura multumire pentru mine, este sa vad recunoasterea geniului lui GRID, UN GURU AL VIETII si demonstratia valorii lui Robert, INTELEPTUL familiei DarkQ.
  Sunt multi utilizattori destepti, inteligenti aici in familia DarkQ, unii cu experienta scolii, alti cu experienta vietii sau cu experienta in devenire/definire.
  Dar indiferent de experienta sau nivelul la care este fiecare, aici pe DarkQ, toti isi aduc contributia experientei lor si aceast lucru este benefic pentru noi toti, dar si pentru acei oameni care au nevoie pregnanta de aceste informatii, uneori vitala pentru viata lor.

  Si acest lucru este realizarea cea mai mare pe care o poate aduce DarkQ.

  Insa acest sistem al karmei, nu da corect adevarata valoare a unui utilizator, ci doar inregistreaza un punctaj, in functie de anumite criterii subiective.

  Inchipuiti-va ca Grid ar intra o data pe luna si lasa un singur comentariu la un articol pe care el il considera unicul de valoare in acea luna.

  Ar fi GRID mai putin valoros?

  L-am luat pe GRID ca etalon, fiindca el este masura maxima de valoare acum pe DarkQ, iar acesta valoare este recunoscuta de toti, chiar daca mai exista carcotasi.

  Deci intreb, poate acest sistem de concurenta sa dea calitate unui utilizator/persoane si sa-i arate ADEVARATA VALOARE?

 7. Nu stiu ce e mai penibil: sa postezi mesaje fara continut pentru “karma”, sau sa te temi ca s-ar putea ca sistemul asta sa nu produca o ierarhie corecta..?

  • Nu va fi cazul mă. Ideea din spatele conceptului e alta. Nici până amu’ nu erau aprobate prostiile, nici de-acu’ nu vor fi.

   Apropos, cum stai cu O zi din viața mea?

 8. Hai sa ne jucam atunci si vedem pe parcurs ce iese. Oricum imi plac jocurile si sunt deschis oricarui joc nou.

 9. eu propun ca popii sa plece din start cu -50000 karma 🙂 (i`m very bad person, i know. but i caaaan`t help it)

  Și uite îmi veni o idee încă: ce-ar fi ca din toata karma sa poti darui zilnic 10 din karma ta? Sau 50, nu știu. În felul ăsta s-ar elimina și impresia de concurență asiduă pentru un cititor înregistrat nou cât și impresia acestuia că nu va avea răbdare să scrie într-atât încât să ajungă la karma celor vechi. Un alt aspect frumos al chestiei ar fi că am funcționa ca o gașcă… mai degrabă decât ca o scară ierarhizată, „elderii” având însă un cuvânt de spus în trebile importante ale turmei. 🙂 Până la urmă un om mai vechi care înjură popii nu e chiar așa de apreciat în fața tuturor precum un „bebeluș” care acaparează atenția cu o idee genială. Ce ziceți?

 10. Care e chestia cu karma? Inca nu m-am prins. Scuza mea- e ca, is cam tired dupa 3 episoade consecutive de Grey’s anatomy (online) 🙂

  Ps – Robert, misto noile ajustari! Chiar aveam cateva idei, ti le spun alta data!

 11. Foarte faine ajustarile…dar asta cu karma m-a dat pe spate. Totusi, nu cred ca sistemul de conversie a activitatii de pe blog in puncte karma e functional 100%. Cel putin in cazul meu da cu virgula. In fine, asta conteaza mai putin. 🙂

  Cele mai importante modificari, sau mai bine spus, cele care mi se par mie cele mai utile, sunt editarea de comentarii si uploadul de fisiere. 😀

 12. Fireman, se poate și aceea dar nu știu dacă ar ajuta cu ceva. Mi-e teamă să nu încurce lucrurile și ideea Karmei. mai degrabă le resetăm la 0 pe toate, hmm?

  Adi & Rediam, Karma este o valoare care reflecta activitatea ta, ca user înregistrat pe blog. Cu cât vei face mai multe chestii (articole, comentarii, vizite, etc) cu atât vei avea karma mai mare.

  Eu am băgat acest sistem din 3 motive:

  1. Să dea un fel de “insight” referitor la useri. Adică, eu dacă aș fi începător și dacă Grid sau Fireman (care au fost pe blog de la începuturile lui) ar opina la ceva, as tinde să mă gândesc mai bine la ce au scris ei (pentru că se presupune că longevitatea lor pe blog, articolele și comentariile scrise, aprecierile pe care le-au primit – le dă o anumită “greutate”).

  2. Mi-ar plăcea enorm să recompensez cumva pe cei care merită acest lucru. La un moment dat, dacă o să reușesc cumva să obțin bani pentru chestia asta, userii care au obținut cel mai mult Karma în decursul unei perioade de timp, vor fi recompensați cu diverse (Voucher de cumpărături, o excursie, diverse obiecte etc). De exemplu, cândva voi spune “Top 3 useri care au Karma cea mai mare obținută între 1 ianuarie 2012 și 1 iulie 2012 primesc câte o vacanță la mare!”.  Și atunci voi calcula Karma pe cele 6 luni și așa. Valoare întreagă a Karmei NU ARE RELEVANȚĂ în acest caz pentru că așa mereu grid cu Fireman s-ar juca cu puța în nisip. Dar valoarea Karmei lor are relevanță pentru ce am scris la punctul 1.

  3. Din motive de marketing. Dacă sistemul va funcționa așa cum sper, utilizatorii DarkQ pe lângă faptul că ar putea îmbina utilul cu plăcutul, ar fi și stimulați să facă labe zilnice la neuroni. Că asta este DarkQ.

  Concluzie: Ideea karmei dacă va funcționa, va fi una frumoasă. Dacă nu, aia e. N-am pierdut absolut nimic.

 13. Oricum, dacă aveți sugestii, anytime… anything… spuneți-mi. Le evaluăm împreună și vedem ce se poate face!

 14. @Robert

  Nu mă. Era doar o idee venită din spiritul meu misionar, care se pare că nu a murit 🙂 Chestiile făcute sunt foarte faine.

 15. Robert, mi se pare o idee buna ceea ce vrei sa faci, dar este posibil sa intervina spiritul de competitie chiar foarte puternic si omul sa nu mai participe si sa scrie din suflet ceea ce are de scris si sa participe cu scopul de a castiga acea excursie sau acel voucher… pentru ca este gratis nu ?

  Oricum… eu sincer nu cred ca Karma ar trebui resetata la 0, este intradevar o metoda buna de a iti da seama cine si ce stie si daca stie ce vorbeste, insa dupa cum ai spus, chiar si un utilizator nou care abia sa inregistrat pe DARKQ, poate avea cunostinte vaste despre viata, cultura, si chiar daca are Karma mica si ceea ce scrie, are o noima si e scris cu cap si acea persoana poate fi luata in calcul ca inteligenta.

  Oricum chiar mi se pare interesant si chiar imi plac ajustarile pe care le-ai facut 😉
  Good Job :-*

 16. Mary, aia cu castigurile trebuie perceputa ca o chestie FUNNY! Ca asa si este. Si-apoi, stai linistit ca nu sunt Loteria Romana. :))

  Am dat exemple doar de cum ar putea sa fie, bunaoara  ar merge si cate o ciocolata si un buchet de flori. Nu? :-*

  Va fi misto, ai sa vezi. M-am pus pe facut ceva, care va va permite sa va cheltuiti Karma intr-un mod amuzant. Dar nu va zic nimic, inca, va fi o surpriza!

 17. Robert dai bataie si fa ce simti tu sa faci si din partea noastra, a amandorura, ai tot sprijinul.
  Simt un mare entuziasm in ce faci cu adaptarile aceastea si chiar nu conteaza acum sa punem problema, daca o sa mearga sau nu.
  Insa sunt tare curios la surprizele ce le pregatesti si iti urez sa-ti iasa mai bine decat te astepti tu acum.

  Cu mult drag iti uram amandoi succes si week-end placut.

 18. @Robert :laugh: … da cine a zis ceva de loteria Romana ??? Eu nu 😛
  Eu sunt ferm convins ca o sa fie misto. Eu sunt unul din cei doi mentionati de Cristymaykei 😛 .

 19. @RobertG, am inteles din prima algoritmul de acordare a punctelor. In comentariul meu anterior ma refeream la faptul ca sistemul care calculeaza punctele e posibil sa aiba ceva erori, pentru ca mie ieri imi arata ca am 6 puncte Karma si acum am peste 1000. De aia ziceam ca da cu virgula si ca (inca) nu e functional 100%. Voiam doar sa semnalez o problema tehnica si nu sa-mi arat scepticismul fata de Karma. 🙂

  Inca o data, multumim pentru noile functii! 😀

 20. Rediam, aia a fost pentru ca te-am uitat.

  ideea e ca sistemul nu calcula by default activitatea fiecaruia de la inceput. Asa ca o a trebuit sa le calculez si sa atribui valorile respective manual. Si pe tine te uitasem, imi cer scuze. Dar de acum inainte e totul perfect. Sistemul adauga Karma pe masura activitatii fiecaruia.

  🙂

 21. Oricum Robert, ai facut o treaba buna si chiar imi place plac imbunatatirile pe care le-ai adus, iar sistemul Karma sunt sigur ca din spiritul competitiei de a strange cat mai multa Karma , vor incepe sa comenteze cat mai multi si vor fi comentarii care mai de care mai veritabile si mai placute, atat cu un gram de inteligenta cat si umor, drama, experienta de viata si toate cele .

  Sunt tare curios cum vor evolua lucrurile ! :-*

 22. Am scos temporar funnctia de editare (aia cu 10 minute) pentru ca am descoperit ca uneori, in cazuri foarte rare, intra in conflict cu functia de baza de editare.

  Asa ca, sorry. Vad ce pot face.

  • Vedem, în aia nu cred că se poate. Quick edit-ul ala nu trebuia sa apara la admini la fiecare comentariu, ca e enervant si in plus aparea edit-ul normal.

Comments are closed.

Vezi si...

Mie nu mi-e frică să-i spun că-l iubesc! (5)

... nici nu-mi vine să cred că am ajuns deja la finalul poveștii!  După experiența petrecută cu câteva zile în urmă, m-am trezit deodată acasă, decis să fac ceva. Dar ce? Mă gândisem intens dacă și cum să mă mărturisesc lui. De fiecare dată, singura idee care-mi năvălea în minte...

Articole din aceeasi categorie