No menu items!

Idealul iubirii

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Ce e iubirea? Răspunsul la întrebarea aceasta va fi diferit de la persoană la persoană, nu suntem la fel și nu avem aceeași filosofie despre viață. Unii văd iubirea ca pe ceva efemer, alții drept ceva intangibil, iar alții drept rostul vieții lor, după cum afirma eroina principală din opera „Antigona” a lui Sofocle.

Unii au tendința de a spune foarte ușor „Te iubesc!”, fără să mediteze la semnificația acestei fraze extrem de puternice. O declarație de iubire – cred eu – nu trebuie făcută foarte ușor, trebuie să vină din suflet, din adâncul nostru și trebuie făcută cu dăruire, cu tact. A spune „te iubesc” nu e la fel ca a spune „bună ziua” sau „salut”, este – cel puțin pentru mine – o frază puternică. Am avut mereu rețineri în a spune „te iubesc”, am preferat mereu să o arăt decât să o declar, poate că am greșit că nu am declarat iubirea mai des și mai vocal, poate că am considerat că a arăta iubirea e mai important decât a o declara, poate am considerat vorbele prea sărace pentru a exprima ceea ce simt cu adevărat.

Cei care au beneficiat de aceste cuvinte magice ar trebui să știe că nu au ieșit ușor și sunt din suflet, sunt aproape sacre, vin de puține ori. Acum îmi pare oarecum rău că nu i-am declarat mai des iubirea pe care i-o port, dar mă pot mulțumi că i-am arătat-o și sper că știe cât îl iubesc.

Mi-a reproșat uneori că nu îi spun cuvintele magice „te iubesc” atât de des pe cât o face el, însă trebuie să înțeleagă că acel „te iubesc” pe care îl tot repetă și-a pierdut din farmec, nu mai are aceiași intensitate ca prima dată. Știu că mă iubește, mi-o arată din plin, dar frazele magice nu mai au același efect, au fost diluate.

Probabil că mulți care vor citi aceste rânduri mă vor considera un ciudat, că nu îmi place să mi se declare sau să declar dragostea. Poate că sunt un ciudat, prefer să rămân ciudat decât să diluez spiritul unei fraze atât de dulci.

Revenind la idealul iubirii, pot afirma cu tărie că nu există o rețetă clasică a iubirii ori fericirii, fiecare o găsește și o prepară în modul caracteristic, după propria personalitate și după propriile trăiri. Rețeta iubirii adoleșcentine este total diferită de cea a unui adult sau a unui om bătrân, trecut prin viață.

Trecând prin viață, avem parte poate de mai multe tipuri de iubire, de la iubirea părintească, la iubirea prietenească și până la iubirea pură, iubirea față de alesul inimii. Toate acestea creează de obicei un cerc perfect dar pot lua și o formă mai puțin înțeleasă de alții.

Iubirea, așa cum considera și Eminescu, este o necesitate spirituală, este un ideal ce odată găsit va duce la fericire, dar poate duce și la dezamăgire cruntă dacă nu este administrată cum trebuie. George Călinescu afirma că „iubirea este un leagăn de gingășii erotice”, are în parte dreptate, iubirea constă și într-o doză de erotism. Conversația, îmbrățișarea, sărutul și actul sexual sunt parte a expresiei erotice a iubirii. Victor Hugo afirma că „Iubirea înseamnă a fi doi și a nu fi decât unul (…)”. Mi-a plăcut mereu relația dintre Cosette și Marius din cartea „Mizerabilii” a lui Hugo.

Adevarata misiune a iubirii este de a face nemuritoare ființa iubită, de a o sustrage realmente morții și degradării, de a o regenera definitiv în frumusețe. — Vladimir Soloviov, în “Drama vieții lui Platon”

 

16 COMMENTS

 1. A iubi inseamna sa mori pentru persoana pe care o iubesti daca e nevoie. E sacrificiul suprem, o iubire mai mare ca aceasta nu exista.

 2. Ei bine Avocatus, nu sunt de acord cu tine. Așa cum spuneam, fiecare are o viziune diferită asupra lumii si iubirii.

 3. MARIO nu trebuie sa fii de acord cu mine, trebuie sa o pui in practica. Glumesc. E normal fiecare are propria lui viziune.

  “Teoria ca teoria dar practica ne omoara”.

 4. IUBIREA pentru mine este ceva foarte complex. Este cea mai grea misiune ce implica sacrificii extrem de mari dar si satisfactii orgasmice . Cred ca procesul de iubire dintre 2 persoane e sa te modelezi/ imbini cu persoana de langa tine. Sa creezi un intreg din 2 bucati separate.(metaforic vorbind)

 5. Mda…iubirea, un mare cacat! Nu inteleg de ce sunt atatea articole despre iubire, despre cum sa iubesti, despre ce inseamna sa fi iubit etc.

  Fratilor, de ce scrieti atatea articole inutile, cand majoritatea au in cap doar pula?!? Sincer, sunt satul sa vad cum toata lumea sufera ca nu este iubita, ca nu are un iubit ca pula mea, iar daca ajung sa dea de un tip ok online, care nu vrea doar sex, ii da cu jet, ca dupa sa inceapa sa se planga ca o pizda cum ca vezi doamne e solo…
  Reveniti-va!!!

  Iar imi vor sari multi in cap, ca sa nu generalizez, ca nu toti sunt asa, ca exista dragoste printre noi…exista un cacat! Sa va vad cati dintre voi sunteti intr-o relatie de lunga durata ( nu de astea de cateva zile/maxim 6 luni), si cati dintre voi cei care sunteti intr-o relatie, sunteti loiali, nu aveti n conturi pe diferite site-uri si etc…stiti voi ce vreau sa zic. De cand citesc blogul asta…am cam vazut 2-3 tipi care au ceva ce se poate numi relatie… restul, au o pula, dar draga, ei sunt indragostiti.

  Hai sariti acuma cu gura, voi atotstiutori, atotcunoscatori, omniprezenti si omniscienti ca nu e asa!

  PS: comentariul nu are nicio legatura cu autorul articolului.

 6. Cam ai dreptate, TLC. Si ca sa completez ideea, credeam ca a fi gay inseamna a avea mai mult bun-simt decat restul pentru ca life is hard for everyone dar se pare ca nu e cazul.

 7. Este foarte prost inteles termenul de gay la noi. Toti se ascund dupa scuza ca “suntem gay, nu trebuie sa ne comportam ca heterosexualii”. Ok, de acord. Dar atunci nu mai urla in pula mea in gura mare ca vrei sa te accepte lumea! Esti gay, ok, tot om esti, iar o RELATIE, e mai mult decat pot multi din mica noastra tara sa ofere.

  De n ori aveam chef doar sa stau sa vorbesc cu cineva, sau sa ies la un suc, ca nu prea sunt o persoana care are multi prieteni, dar poti?!? Ai cu cine? Nu ai cu cine dom’le la noi. Toti au doar pula in cap si atat, dar in acelasi timp, au impresia ca daca vor spune ca ei cauta iubit, par mai interesanti.

  Nu sunt un tip care arata bine, dar nici de aruncat la gunoi nu sunt. Nu sunt atat de dotat ca altii, dar nici microscopica nu o am. Iar pentru ca nu sunt asa (si nu numai eu), nu prea ai sanse sa iesi nici macar la un suc cu careva.

  All in all… la noi lumea este frustrata din cauza faptului ca nimeni nu prea poate fi out si isi cam varsa frustrarea asta in sex. Doar sex. Astfel, uita ca exista lucruri mai importante decat sexul in viata si uite asa se cam fute tot…

 8. Cat de adevarate si de directe sunt mesajele tale, TLC. Rar vezi gay care sa vrea ceva diferit de sex.

 9. Nu e asa! Eu caut dragostea adevarata, inocenta, sa fim unul si-acelasi, sa ne plimbam in parc tinandu-ne de mana, sa mancam amandoi o macaroana, sa imi aduca flori, sa aiba bani, masina, si casa cu piscina (da’ astea sunt mai putin importante)…varsta nu conteaza, ca dragostea nu are limite!

  Astept mesaje! zero sapte cinci doi trei unu patru doi unu sapte..

 10. Îhâ, deci uite un alt model de „ideal al iubirii” des întâlnit: „să aibă bani, mașină, și casă cu pișcină”, probabil si peste 60 :), ca să nu aibă dorințe perverse.

 11. marea majoritate a oamenilor nu au rabdare unii cu altii , au rabdare doar cu ei insisi . nu lasa de la ei nimic . vor doar ei sa fie intelesi , nu sa faca eforturi sa il inteleaga si pe cel de langa ei.nu am simtit ca facem nici noi exceptie . eu incerc sa constientizez faptul asta si sa fiu atent .dar daca cineva care imi place cat de cat imi cere sa ma cunoasca , admit cu tot dragul . dar prima etapa este trecerea de bariera netului; si ma stradui sa nu-l judec superficial pe celalalt.

Comments are closed.

Vezi si...

It was rough.

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris, vreo doi ani. Tot de pe atunci a intrat si blogul in "moarte cerebrala" dar nu sper ca articolul acesta il va readuce printre cei dragi- vechii autori/cititori. Acum, ca lucrurile sunt in regula in viata mea, pot vorbi...

Articole din aceeasi categorie