Am zis ca desi au trecut 3 ani de la moartea regretatului George Pruteanu, e bine sa nu ramana in uitare. Respectul meu pentru acest strasnic aparator al limbii romane si al romanismului in general m-a determinat sa mai trec din cand in cand pe situl inca activ al dansului. E destul de interesant ce gasesti acolo: de la lucruri amuzante, la analize serioase sau povestioare de viata care descriu situatii precum cea pe care o sa v-o citez imediat.
Exact cum o spune titlul, evenimentul se petrece in anul 2003 , intr-o scoala roamneasca din Ardeal.
“Am fost, zilele trecute, într-un sat din Ardeal. Un sat vechi, atestat de pe la etc. etc. Eram invitat (în calitatea mea oficială, de vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţămînt a Senatului) la un “Bal al Bobocilor”, bobocii fiind nişte proaspăt intraţi la o şcoală profesională. Ghirlande, confetti, muzici, veselie. Sala plină cu săteni, părinţi, profesori, elevi.
După un lung moment, în care vreo 7-8 cupluri elev-elevă au fost întrebate de prezentator “care e idolul lor preferat” (şi ei răspundeau că idolul lor preferat e Madonna sau formaţia locală “Hali” sau unul Ricky Nuştiucum), a apărut pe scenă un alt elev, care ne-a anunţat că ne va spune glume.
Contorsionîndu-se, strîmbîndu-se şi rîzînd singur de ceea ce zicea, elevul a emis la microfon următorul banc (îl citez… textual):
“-Mărie, vino să te regulez în ureche! -Ba nu, că oi rămîne surdă! -Da’ ce, după ce am făcut ieri, ai rămas mută?”
Sala (părinţi, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădeşte de rîs.
Încurajat de succesul orbitor, elevul de pe scenă continuă, hîţînîndu-se şi bălăngănindu-se mereu, cu un fel de scheci, al cărui text era cam aşa:
“Mărie, tu să mă apuci de pu… lpana de la palton, şi să mă tragi de coa… te, şi eu am să te caut la pi… tpalac într-un copac, şi după aia am să te fu… găresc prin curte”etc.
Sala (părinţi, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădeşte de rîs.
Eu scriu acest text, mă întreb pe ce lume trăiesc şi am sentimentul că n-am să fiu crezut. Şi totuşi asta s-a întîmplat deunăzi, în aprilie 2003, în România, într-un sat, în Ardeal. Într-o şcoală de ţară, în Ardeal.”
Interesant, nu? Sunt intr-o dilema: sa ma afiliez celor care au considerat ca bacalaureatul din acest an a fost foarte greu? Sau celor care considera ca actualele masuri sunt cele mai bune pentru a separa graul de neghina? Pana la urma nu toti trebuie sa facem facultati. Poate tocmai de asta n-am putut fi nicidoata de acord cu titlul unui articol pe care l-a scris Alina Mungiu Pippidi la moartea lui Pruteanu: “A murit un clovn” .
bravo Rauss. Esti la inaltime pentru faptul ca aduc in actualitate un maresal al limbii romane. Poate domnia sa era prea dur atunci cand corecta pe altii! Avem nevoie de asemenea oameni.
Bacul nu a fost mai greu anul asta. Doar nu s-a mai copiat masiv. Eu am dat bacul acum 2 ani si-un pic la cel mai bun liceu din Bucuresti si pana si acolo s-au strans bani pentru comisii/supraveghetori, s-au ascuns carti/copiute la wcuri, cosuri de gunoi, etc. A fost un soc pentru mine, care chiar ma strofocasem cu bacul.
Cea mai socanta faza a fost la ultima proba, supraveghetoarele nu primisera niciun ban si au inceput sa se crizeze inainte sa primim subiectele. Copiii s-au sesizat si-au inceput sa stranga de cheta, dar cativa am refuzat sa dam bani. Pe la mijlocul examenului, supraveghetoarele au inceput sa treaca pe la fiecare banca si sa intrebe daca am dat sau nu spaga; cand au ajuns la mine mi s-au luat toate ciornele de pe banca, pe care apucasem deja sa rezolv tot si le-a primit un spagar. Pe langa asta, spagarii au avut voie sa scoata copiute/carti/memoratoare pe banci, sau sa vorbeasca intre ei si altele asemenea.
Asa ca, dupa ce-am vazut eu in anul meu, chiar ma bucur fiindca s-a facut ordine anul asta si sper sa continue!
Ar fi fost bun BACul 2011 daca ar fi existat aceleasi conditii in toate centrele de examen si daca subiectele erau mai gradate, asa incat unul care stie de 6 sa ia 6, unul care stie de 8 sa ia 8, etc.
Asa…unele licee au avut camere de supraveghere, unele nu. De exemplu un var de-al meu, care s-a hotarat sa dea si el BACul dupa vreo 2 ani de stat prin baruri (si care e un imbecil cu note de 1,2,3 la alte examene), a luat o medie de 8.50 (ghiciti cum, sigur nu pentru ca a invatat) si a intrat la Poli la Timisoara…jenant.
Nu vad nici o lipsa de compatibilitate intre sclipirea intelectuala si puslamalacul politic. Caci domnul Pruteanu a fost si intelectual rafinat, dar si luptas neinfricat in partidul domnului Vadim Tudor. Asta e, ce sa-i faci.
Si ca sa inchei pe un ton mai obiectiv, adaug, fara comentarii, un text pe care domnul Pruteanu l-a atasat personal la site-ul dumnealui, text care mi-a sarit in ochi.
http://www.pruteanu.ro/9ultima/homo-duca.htm
Eu, unul ma declar pro reformei initiate de Funeriu dar mi-as dori, asa cum Non_Lose a precizat, ca aceleasi conditii de examinare sa fie peste tot. Daca ar fi fost asa in toate liceele/colegiile, procentul de promovabilitate ar fi fost considerabil mai mic dar ar fi reflectat trista realitate.Cartile sunt depasite, ramasite ale unei epoci ante-internet, limba romana e “outdated”, nu mai e la moda, ca sa pari “cool(t)” trebuie sa o “arzi” in americanisme. Ne lipseste cultura. Valori avem dar nu le promovam deoarece sunt “booring”. Mult mai importante sunt pseudo-vedetele, fiinte plasticizate cu un comportament rudimentar, venite direct din stal ca sa grohaie in ecran. De-ar vedea fratii Lumiere cum e folosita inventia lor! Oricum sunt sigur ca plang din pamant. Nu folosim mass-media cum trebuie, asta trebuie schimbat intr-o prima faza.
Referitor la domnul Pruteanu, il respect enorm si mai ales dorinta sa de a schimba ceva, dorinta care pe parcurs a fost diluata, infectata de microbul politicii asa cum si doamna Mungiu Pippidi cu profunda tristete observase. Articolul e unul dur dar nu ai cum sa nu remarci tenta de mahnire care o incearca pe autoare. Sfarsitul iti provoaca un zambet in coltul gurii, un zambet ironic, gandindu-te tu, ca cititor, la o paralela cu faimosul personaj al lui Cervantes.
Nu ai cum sa schimbi politica, numai un naiv ar putea crede asta.Iar cultura si politica sunt ca apa si uleiul.Avem zilele acestea exemplu actorului Mircea Diaconu, ale carui discursuri despre teatru si arta in general sunt politicizate. Alt exemplu, regretatul Paunescu , o data cu intrarea intr-un partid credibilitatea sa a avut de suferit.
A schimba ceva in politica nu e imposibil doar improbabil. Cativa nu pot schimba nimic acuma, sa speram ca reforma aceasta va produce oameni care vad, aud si simt singuri.
Mie mi s-a parut de bun simt ceea ce au scris domnul Pruteanu si celalat domn, al carui articol era pe site-ul respectiv…mai putin partea in care zicea ca homosexualii ar vrea sa se casatoreasca doar din motive sentimentale, sau ceva de genul asta – eu cred ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe latura materiala a mariajului.
Intr-un mediu homofob, e de inteles pana la urma ca homosexualii insisi devinhomofobi. Numai astfel s-ar putea explica cum o persoana gay ar putea adera la un text care sustine ca ¨prin ei înşişi, homosexualii nu pot construi altceva decît monumentele de kitsch reprezentate de “carele alegorice” sau costumaţiile cu care mărşăluiesc plini de mîndrie la manifestările de tip gay-pride.¨ Sau cum ar putea avea nostalgia lui Paunescu, un personaj de o homofobie infecta.
Ok, nu sunt de acord nici cu generalizarea aia, trecusem peste ea. Dar tre’ sa recunoastem ca are un sambure de adevar in ea, sau cel putin asta e imaginea pe care o avem.
Ok, constat ca deviati de la subiect. Ideea era sa comentati pe marginea intamplarii nu despre homosexuali si Pruteanu. Multumesc 🙂
Mi-a placut articolul Alinei Mungiu Pipidi (nu cunosc foarte bine persoana, insa am urmarit-o in interviuri si imi place foarte mult modul articulat si limpede in care isi exprima punctul de vedere)!
Inca tin minte fragmente din emisiunea lui George Pruteanu de la TVR 1; azi am 22 de ani, a trecut ceva timp.
Nu o spun cu superioritate, insa auzind de anumiti colegi din liceu care au intrat la facultate, oricare ar fi aceasta … incercarea de a pune studiile superioare intr-un loc cat de cat respectabil imi place!
Nu credeam ca voi pomeni despre asta, dar mi-a placuta tare articolul.
Am lucrat in invatamant, la sat chiar, doi ani si ceva si am fugit de acest domeniu ca drecu’de tamaie.
Asa ca nu ma mira absolut nimic, la tara am vazut si mai rele,spre ex: elevi care intra cu toporul in clasa si bate alti colegi in timpul orei, directoarea care ii protejeaza si te ameninta daca apelezi la politie, etc. Mi-e greata sa mai povestesc ceva din acea experienta, dar ce pot spune este ca intr-adevar sunt niste profi f prost pregatiti care nu prea au chef de ore-mai degaraba ar sta in cancelarie sarbatorind in fiecare zi pe cate un coleg si sufera din cauza asta toti elevii, iar daca vrei sa-ti faci meseria esti ca intr-o menghina sociala ce striveste pe oricine este altfel-adica vrea sa faca adecatie. Si ai impotriva ta pe toti incepand de la director si parintii betivi si batausi pana la colegii nemultumiti vesnic de salarii dar care nu-si fac meseria.
Ce e de mirare cu Bac-ul? Sa fim realisti: a fost singurul an in care a fost un examen cinstit! si da, astea sunt rezultatele. Asta este realitatea si nu ar trebui sa ne mire atata timp cat pana acum treceau toti examenul, indiferent daca stiau sa scrie sau nu- numai sa iasa scoala respectiva bine si doamne feri’sa lasi vreun corijent, indiferent cat de paralel este cu materia.
No, anul asta s-a vazut pe bune cine a invatat si cine astepta sa treca de mila sau ca lasa masa niste “flori” la fosta diriga’…
Deci nu putem decat sa ne bucuram. Poate s-o schimba ceva.
Pai am mai adaugat si pe langa subiect doar asa, sa mai creasca popularitatea postului. Si sa vada cat mai multi cat il regretam pe domnul Pruteanu, cel al carui partid, ajuns la putere, ar fi lichidat prompt acest blog.
Un articol foarte interesant si totodata iti da de gandit, unde s-a ajuns daca si in scolile de la tara unde se credea ca scoala inseamna altceva.
Admiral Rauss, dupa cum l-am cunoscut la prima intalnire a DarkQ-istilor de la Sinaia, este un tip inteligent, de care imi pare rau sincer ca a renuntat sa mai scrie pe DarkQ.