No menu items!

1 din 20 de gay din Romania este seropozitiv!

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

După cum s-a mai spus în multe articole infecția cu HIV este una din marile probleme cu care se confruntă homosexeualii din România. În fapt, nici nu este corect să ne referin doar la homosexuali, ne putem referi la grupuri de risc.

Problema bolilor cu transmitere sexuală, vrem sau nu, este una care trebuie să preocupe pe toată lumea, gay sau nu, mic sau mare, femeie sau bărbat.

E inutil să mai menționez problemele cu care se confruntă cineva infectat cu HIV. În schimb, vă îndemn să folositi prezervativul atunci când faceți sex. Nu vă lăsați amăgiți de texte precum “hai să o facem fără”, “prefer fără” etc. O decizie de-o clipă vă poate costa liniștea.

Organizațiile și fundațiile LGBT din România luptă constant pentru a conștientiza comunitatea gay (și nu numai) de riscurile la care se expun printr-o viață sexuală promiscuă.

Astfel, s-a năcut proiectul “1 din 20”. Initiativa este a programului Eu sunt! Tu? in colaborare cu Soho si cu Club Delirio din Cluj. Nu este o campanie mare sau costisitoare dar are un scop important, si anume acela de a face cunoscut comunitatii care este prevalenta HIV in randul barbatilor care au relatii sexuale cu alti barbati. Constientizarea asta poate sa duca la discutii foarte diverse intre oameni, si unele din directiile astea le-am semnalat deja in imagini: faptul ca unii din prietenii nostri pot fi seropozitivi HIV si noi nici nu stim asta, faptul ca pentru multi dintre noi e adevarat dpdv statistic ca deja am avut un contact sexual cu o persoana infectata (practic, depinde de noi sa ne protejam), faptul ca este o problema a noastra a tuturor, nu doar a celor infectati, faptul ca e cazul sa ne facem un test HIV daca nu am facut asta in ultimele 6 luni.

Proiectul “1 din 20” se bazeaza pe cele doua studii care au urmarit asta anul trecut, studiul facut de Accept in care s-au colectat date bio-medicale, deci a fost un studiu de prevalenta adevarat, si studiul EMIS, cel de pe Internet, la care s-a participat in numar asa de mare (bravo noua!) si care duce spre acelasi numar ca SIALON, desi cu o metodologie cu totul diferita. (T. Kovacs)

1 din 20.

Așadar, dacă 1 din 20 de potențiali parteneri este HIV+, îți permiți să faci sex neprotejat?

33 COMMENTS

 1. Mi se pare o formulare idioata ‘titlul’ acestei campanii; se putea gasi altceva care sa nu tipareasca in mintile maselor ca daca esti gay ai sanse mari sa ai HIV. Pe ce baza s-a facut studiul si numar participanti? Citisem anul trecut in EVZ un raport al Ministerului Sanatatii cum ca dintre cei infectati cu HIV, abia 1% ar apartine din randul comunitatii gay.

 2. Ne putem inscrie ca voluntari in acest proiect, sau in oricare campanie LGBT? (ca la Crucea rosie sau in cazul fundatiilor care se ocupa cu protejarea drepturilor animalelor). Daca da, as fi incantat sa particip, sa contribui cu ceva.

 3. de unde si pana unde 1 din 20 ? se stie cate persoane gay sunt in romania ? unde se pot gasi datele exacte ale acelor studii ? mie mi se pare putin tras de coada acest procent dar in fine….poate asa este .
  si ca o gluma, trebuie sa incep sa tin o agenda de-a lungul timpului? 🙂

 4. Poate se-ntampla sporadic sau ocazional; dar tot risc implica… E usor sa analizam de afara, dar in realitate este dezarmant de usor sa gresim. Intrebarea este “de ce se-ntampla?”.

 5. @Adrian, accepti sau nu, barbatii care sex cu alti barbati fac parte dintr-un grup de subiecti cu sanse mai mari de infectare decat heterosexualii (in primul rand gandeste-te doar la faptul ca sexul anal este mult mai dur decat cel vaginal, prezervativele se pot rupe mai usor, etc.)

  In Romania au existat doua studii care sa aproximeze cati din barbatii care au relatii sexuale cu alti barbati sunt infectati cu virusul HIV. Primul studiu numit SIALON a fost in 2009, coordonat de Asociatia Accept, iar al doilea a fost studiul EMIS din 2010, coordonat de PSI Romania. Ambele studii au aratat prin metode de calcul diferite ca aproximativ 1 din 20 de barbati care are relatii sexuale cu alti barbati in Romania traieste cu HIV.

  Studiile propriu zise, nu stiu pe cati subiecti au fost facute, datele le vazusem mai demult dar nu am salvat graficele.

  Nu stiu de ce va mirati asa… 5% vi se pare minciuna? Chiar credeti ca partenerii ocazionali pe care ii avem fiecare sunt toti sanatosi? Ca mie, tie, noua nu ni se poate intampla? Stop Dreaming!

 6. Oricâți am fi, ideea e ca 1 din 20 poate fi infectat și cu asta-basta. Procentul se datorează numărului mare de inconștienți, care, voit sau nu, transmit virusul. Deci aveți grija la următoarele 19 contacte sexuale! 😎
  Nu trebuie sa ne hazardam, dar ma bucur ca avem parte de proiecte în acest sens.

 7. Serios, la cate avertizari, proiecte, mesaje, pliante, reclame, vorbe sunt pe tema asta cu protejarea, prezervativele si HIV… inca mai exista oameni care nu se protejeaza? In mintea mea deja s-au corelat doua lucruri: sex = prezervativ. Ma bucur ca este atat de dezbatut subiectul, chiar am invatat multe.

 8. In cazul persoanelor cu HIV este moral a folosi prezervativul. A transimite HIV in mod volunatar este o crima.

  @Robert, si tu ai parteneri ocazionali? Credeam ca ai un singur partener. Felicitari pentru articol. Ai dreptate in ceea ce spui. Esti mereu inaltime. (un gay inteligent).

 9. Mi se pare un procent mic si ma tem sa nu creasca; in SUA de pilda am auzit de estimari de 10%. Si legat de moralitatea folosirii prezervativului: e moral intotdeauna. Ba mai mult, sexul gay este mai moral decat cel hetero, pentru ca nu conduce niciodata la avort.

 10. Ce face mai exact proiectul ăsta? Că dacă doar spune, arată postere şi exemplifică aplicarea prezervativului pe banane, e puţin şi inutil. Pentru că situaţia asta de acum are în spate 20 de ani de proiecte de acelaşi tip. După 20 de ani de afişe, prezervative şi geluri gratuite, rezultat 1 in 20…

  Cunosc un tip care era nelipsit de la acţiuni de genul ăsta, împărţea prezervative, dădea sfaturi, etc. Acum este seropozitiv, adică avea informaţia, avea materialele, i-a lipsit hotărârea de a le folosi.

  Avocatus, n-aş spune moral. Aş spune responsabil . Dacă ar fi doar imoral consecinţele ar fi doar morale, lumea te-ar privi chiorâş. Dar transmiterea HIV cu bună ştiinţă este un gest penal , se riscă libertatea.

  Robert, nici eu nu înţeleg de unde a apărut 5 %. Câtă vreme în România nu se cunoaşte nr de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi şi nici numărul de seropozitivi care au fost infectaţi ca urmare a relaţiilor sexuale cu parteneri de acelaşi sex. Nu poţi calcula un procent în lipsa acestor date.Şi atunci bazând o campanie pe date atacabile este o idee bună?

  Sau se cunosc ? Ar fi o veste uluitoare…

  Problema în schimb este reală

 11. CM, 🙂

  Sigur nu se cunosc, dar banuiesc ca ei au facut niste studii pe un anumit numar de subiecti, de ordinul sutelor… uite ma voi interesa, si iti voi spune.

  Si cred ca s-a presupus “daca se estimeaza ca numarul barbatilor care fac sex cu alti barbati este… X% din pupulatie, si daca noi am gasit HiV+ la Y% din subiectii testati… atunci…”. Asa se fac statisticile, si daca se fac cum trebuie, marja de eroare e foarte mica. la fel se face si campaniile electorale. 😉

  Am zis cred. Nu stiu cum au facut ei. Am inteles ca au fost doua metode diferite si le-a dat aprox. acelasi rezultat.

  Vezi ce scrie cu alb, in josul bannerului.

  Ah, faptul ca ca DarkQ apare in acel banner, aceasta nu inseamna ca am stat io sa numar… bannerul a fost facut “pentru DarkQ” si d’aia apare asa tzantzos. 🙂

 12. Da, şi tare credibile sunt rezultatele obţinute în urma sondajelor din campaniile electorale…
  @ Corneliu . Ai redactat cea mai tare frază pe care am citit-o în ultimul timp. Ar trebui să o folosim în campanii
  ……” Sexul gay este mai moral decât cel hetero” …..
  :yes:

 13. @Corneliu. Hai sa nu ne imbatam cu apa rece! E o gluma buna. Nu pot sa fiu de acord cu tine. Din doi gay nu rezulta un copil.

 14. @ Avocatus.
  Nu e glumă, e o demonstraţie inteligentă. Absurditatea enunţului demonstrează absurditatea echivalentă a enunţului contrar. Cu alte cuvinte fraza spune cam aşa: comparând din punct de vedere moral cele două tipuri de sex, ambele sunt la fel de morale şi imorale în acelaşi timp
  …părerea mea…(vorba lu nea Nicu Văcăroiu)

 15. Peter te feresti la 19 contacte si la al 20-lea te molipsesti ca-i scuturat trandafirul neprotejat.

  Corneliu este o idee interesanta. Sexul gay e mai moral decat cel hetero.
  OARE?

 16. @CM nu de fiecare data insa in urma unui contact sexual intre doi barbati sau doua femei nu exista nici o sansa.

  ACTUL SEXUAL TREBUIE SA FIE DESCHIS VIETII. OMUL A FOST CREAT PENTRU A PROCREA.

  Voi ce credeti este adevarat?

  Se intampla sa vad un baiat simpatic si in interiorul meu sa spun: ce baiat frumos.

  De aceea va iubesc: sunteti inteligenti, liberi si sinceri. In fata voastra nu trebuie sa ma ascund.

 17. @Avocatus…you’re so gay and you don’t even like …penis! 😐 (fara suparare 🙂 )

 18. @Adi, explica-mi te rog ceea ce ai vrut sa-mi spui. Stau cam prost la capitolul engleza. Chiar daca am gasit o traducere as dori sa aflu si varianta ta.

 19. Avocatus, sunt nevoiet să explic mai pe şleau de ce consider fraza respectivă interesantă. Şi o fac uşor dezamăgit, e ca şi cum ar trebui să explic poanta unui banc. Şi cred că ai înţeles ce am vrut să zic, dar nu-ţi place să recunoşti.
  “Sexul gay e mai moral decât sexul hetero” atrage imediat atenţia, fiind o sentinţă uşor absurdă, de sute de ani suntem îndoctrinaţi în direcţia contrară.Cu siguranţă vei spune ” ba nu e aşa” şi vei începe să argumentezi contrariul( acţiune pe care ai şi început-o) . Atunci îţi voi atrage atenţia supra grosolăniei argumentelor tale care cu siguranţăvor fi “trase de păr ” şi vom ajunge amândoi la concluzia că niciuna dintre afirmaţiile noastre nu este validă. Luate la modul general, nu putem stabili care dintre cele două tipuri de sex este moral şi care nu.
  Aş fi foarte curios cum explici , în condiţiile suprapopulării evidente,fraza “omul a fost creat pentru a procrea”. Ăsta să fie singurul scop, sau cel mai important? Atunci mi s-ar părea logic ca bărbatul să fi fost creat cu nişte testicule imense, mai multe penisuri răspândite peste tot pe suprafaţa corpului, iar femeile ar fi fost un fel de mătci cu membre atrofiate( la ce bun creierul, la ce bun limbajul, ce atâta filozofie ?)Detaliind explicaţia m-a izbit comparaţia folosită, după tine bărbaţii ar trebui să fie nişte trântori , ei sunt creaţi pentru a procrea nu?
  Eu nu ştiu pentru ce au fost creaţi oamenii, dar îmi vine să cred că pentru a popula planeta cu idei , cu zâmbete, cu filozofie. Cineva trebuia să aprecieze frumuseţea răsăritului , cred că Dumnezeu savurează discuţia noastră , chiar şi argumentele mele nesuferite , nu mai spun de strădania ta de a-i face pe plac…

 20. @Oscar E buna intrebarea. Pentru mine nu e valabil enuntul. M-am “autocondamnat” la castitate asa ca trebuie sa ma multumesc cu fii spirituali.

  @CM Daca as fi de acordul cu instinctul din mine as fi de acord cu tine. Rational si profesional nu pot.

  CM Pentru tine as vrea sa compun o poezie:

  AM FOST UN ACCIDENT

  Sunt inca spirit
  Si caut lumina, omenii, locuri,
  povesti si aventuri.

  Ma opresc la un han
  Un tanar mahmur se uita
  La hangita violand-o cu privirea

  Nu vreau sa ma nasc dintr-un betiv
  si-o aventura
  Asa ca plec mai departe

  In calatoria mea
  D-au de 2 baieti frumosi
  II spun unuia la urechea inimii
  Ajuta-ma si pe mine sa vad lumina zilei
  Imi raspunde: nu pot partenerul meu
  n-are uter.

  Bat la o alta usa unde
  Erau deja doi prichidei
  Ea imi spune gafaind:
  Doi copii ajung traim vremuri grele.

  Ma intrebam trist
  Mai am sanse sa fiu dorit_
  Vad deodata doi tinerei zburdalnici
  Erau fericiti si inconstienti
  Beti de prezentul inocent.
  Cresc in pantecele mamei
  Si vad in sfarsit lumina zilei.

  Ce se-ntamplase?
  Se rupse prezeervativul.

 21. @ Avocatus, mă dezamăgeşte discuţia aşa că până la apariţia unor argumente mai serioase mă retrag. Eu chiar mă adresam raţionalului din tine .
  Cât despre poezia cu pricina se spune că nu e frumos să cauţi la dinţi calul primit în dar, aşa că nu o să o fac deşi mă abţin cu maare greutate. Cu prima ocazie cu care vei mai simţi că merit un cadou să ştii că mă bucur enorm de o mână întinsă prieteneşte, sunt convins că zâmbeşti mai frumos decât scrii versuri.
  A bon entendeur, salut!
  :-))

 22. @CM imi pare rau ca te-am dezamagit. Insa tin sa-ti amintesc ca si arta poetica e un mod de a dialoga care are un mesaj mai mult sau mai putin ascuns.

  Cred ca uneori te contrazici atunci cand folosesti aceste expresii: pe de o parte: “grosolaniei argumentelor” iar pe de alta parte “chiar mă adresam raţionalului din tine”.

  Dragul meu orice dialog presupune o mica doza de respect altfel se aluneca in polemica. Ratiunea se manifesta in libertatea gandirii fara a se folosii de sentimente pentru a rani. Ranirea adversarului vine din dorinta de a domina.

  E posibil sa fii de acord cu mine: OMUL A FOST CREAT PENTRU A IUBI.

  CM eu insumi traiesc intr-o contradictie: daca ar fi sa ascult de limbajul instinctului ti-as da dreptate, daca insa ascult limbajul constiintei atunci ma vad nevoit sa te contrazic. Si nu pentru ca nu vreau, dar pentru ca asa am fost format. Inca mai lupt cu mine insumi. Nu stiu daca voi reusi, dar focul de a ma stradui inca nu s-a stins.

 23. Mai întâi te asigur de toată simpatia şi bunăvoinţa mea. Cel puţin partea asta din învătăturile creştine îmi este naturală, am o dragoste de oameni aşa la modul general. Pe faptele lor, sau pe mesajele lor mă mai supăr câteodată( la fel de exigent sunt şi cu mine însumi)
  Acum despre dialogul nostru, respectul pe care ţi-l port sper să fie dincolo de îndoieli. Am mai spus, dacă nu aş respecta pe cineva nu mi-aş toci vârful degetelor într-o discuţie prelungită .Poate că sunt mai vehement împotriva unor afirmaţii sau în apărarea altora, dar alea sunt vorbe, cu ele am eu treabă nu cu preopinentul.
  Nu mă contrazic, evaluarea grosolăniei unor argumente este în sarcina raţionalului din tine. Dacă ăla doarme sau se ocupă cu alte prostii e clar că mândria ( şi alţi diavoli mici)pun mâna pe enunţ şi fac ce vor ele. Nu ţi-am insultat argumentele. Dacă doreşti îţi voi explica ce am vrut să spun , dar numai într-un mesaj personal, mă tem că am abuzat de spaţiul public cu demonstraţiile mele.
  Dacă aş lua discuţia la fel de personal cum o faci tu aş fi iritat de exemplu pentru că sugerezi că nu aş asculta de limbajul conştiinţei . Sau m-ar supăra implicaţia moralei poeziei compuse pentru mine şi anume aceea că aş fi născut ca urmare a ruperii unui prezervativ. Vezi cât de facilă e alunecarea pe poziţii adverse când dai frâu liber mândriei ? Stai liniştit, mândria mea trece dincolo de pragul ăsta , ştiu exact care este nivelul conştiinţei personale , iar motivul naşterii mele îmi este pe deplin cunoscut: lumea avea nevoie de spiritul meu, omenirea avea nevoie de privirea mea blândă, inteligentă … 😀
  Omul a fost creat pentru a iubi zici tu acum? Nu pentru a procrea cum spuneai ieri?
  Mai degrabă aş accepta scopul ăsta cu iubirea dacă ar fi la alegerea mea. Şi ce eşec fenomenal până acum ! Om fi fost creaţi pentru a iubi, dar uite că nu prea ne iese. Iubim puţin şi pe alese, urâm în schimb consistent şi categorii compacte . O fi defect de fabricaţie?
  Avocatus, îţi respect străduinţa, îţi admir lupta şi mai ales curajul de a intra în cofetărie atunci când faci cură de slăbire.Şi mă uimeşte inconştienţa cu care vorbeşti frumos despre feliile de tort…
  Dar te rog eu mult, nu mai încerca cu poezii ,cel puţin până găseşti o muză mai eficientă,eu mă dovedesc a fi una ratată, îmi pare rău că dezamăgesc…

 24. Draga CM,

  ti-am savurat fiecare cuvant. Fara a fi ironic pot spune ca ai vocatie de retoric. Cuvintele tale se scurg asemea unui rau limpede dacand in muzicalitatea lui dulceata gandurilor tale.

  Atunci cand citesti ceva, intreaba-te daca nu cumva se ascunde un mesaj codificat. Suntem in era vitezei si luam lucrurile cam in pripa.

  Mi-as dori din toate inima sa inveti un lucru din acest discurs. Intreaba-te mereu care a fost intentia celui care a scris. Iti spun cu mana pe inima: nu m-am gandit la tine atunci cand am afirmat (se ruspse prezervativul). Un poet are nevoie de imaginatie. M-am transpus in sufletul acelui copil dornic de a se naste. Nu a fost un gest de mandrie, caci mandria vine de la cel rau. Pana la urma un om spiritual trebuie sa fie mereu un om modest.

  Te citesc cu placere.

 25. Avocatus, mulţumesc pentru aprecieri. Dar te rog, “dulceaţa gândurilor” ? Eşti sigur că despre gândurile mele vorbeşti? Eu mai degrabă aş simţi o combinaţie de lime şi mentă…

  Am înţeles ce vroiai să spui cu poezia ta, exemplele date de mine se refereau la ce s-ar fi întâmplat dacă…

  Nu îţi împărtăşesc admiraţia în privinţa modestiei. Un om inteligent nu trebuie să fie modest, un om lucid e dator să respecte darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu. Modest fiind le-ar trece sub tăcere, când ele trebuiesc afirmate slăvind astfel pe Cel de la care provin.

  În încheiere îţi spun un secret, şi eu îmi citesc frazele cu plăcere… :laugh:

 26. CM vezi ca putem fi prieteni, chair daca avem idei diferite?

  Modest. nu as spune ca trebuie sa se ascunda, ci dimpotriva trebuie sa recunoasca (de la cine le-a primit) si sa le ofere celorlalti. (a nu ingropa talantii).

  Ultima fraza suna un pic a narcisism.

 27. Avocatus,mă bucur că ai ajuns în sfârşit la această idee.
  Ultima ta frază mă previne că nu detectezi ironiile chiar dacă ele sunt devoalate de emoticoane, ai ceva de lucru în privinţa asta…

Comments are closed.

Vezi si...

Vise

M-am împrietenit cu oameni. Le-am dat tot ce aveam mai scump și mai curat: încrederea. I-am ascultat când totul era prea greu și complicat, i-am ridicat când greutățile le oboseau umerii, i-am susținut cu vorbe sincere, i-am iertat pentru că îmi păsa.M-am împrietenit cu oameni. Oameni pe care îi...

Articole din aceeasi categorie