No menu items!

Despre travestiți, transsexuali și homosexuali

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

O să transform în articol două comentarii pentru că ideea e mult prea importantă pentru a rămâne ascunsă. Este vorba de o discuție între mine si Voyager_3, discuție născută din postul acesta și continuată mai apoi pe baza unui interviu pe care l-am dat Ghimpelui.

Întrebarea/constatarea lui Voyager_3:

Robert, dude, si eu cred ca nu ne intelegem Smile asa ca hai sa o luam metodic. Eu nu vreau sa te conving ca tie ar trebui sa-ti placa travestiii sau transexualii. Legat de transexuali iti aduc aminte de interviul pe care l-ai dat acum ceva vreme pentru Ghimpele in care spuneai:

….Sunt bărbaţi în toată firea. Ei bine, aceştia sunt homosexualii adevăraţi, din punctul meu de vedere. Bun. Nevoia unora de a se îmbrăca în femei cred că ia naștere din nesiguranța acestora vizavi de calitățile lor ca bărbat. Nu? Că dacă a fi homosexual se referă la un bărbat căruia îi plac bărbații, nu văd de ce cineva s-ar simți mai atrăgător într-o fustiță.

Ce e aia homosexual adevarat? Ce il face pe acel homosexual sa fie adevarat? Exista criterii, se da un concurs pentru asa ceva?

Revenind la ce ai scris tu, senzatia mea este ca nu-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce spui, pentru ca daca ti-ai asuma-o ti-ai da seama si care este impactul afirmatiilor tale. Mi s-a parut ca ai reactionat precum un copil rasfatat si rebel de genul “cine ma vrea ma place asa si pot sa zic sa fac ce vreau eu”. In momentul in care ajungi sa ai un blog foarte popular si citit, iti asumi un rol de lider de opinie si ai grija ce afirmatii faci pentru ca influentezi oameni si atitudini.

De altfel, libertatea de exprimare nu este nelimitata asa cum spune si Constitutia Romaniei: art. 30, alin. 6 și 7) arată că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Cu alte cuvinte, dreptul la liberă exprimare nu protejează un limbaj și o atitudine ofensatoare și jignitoare față de comunități care de altfel se bucură de protecție legală în România.

Sau CEDO care spune Articolul 10 al Convenției explică limitele libertății de exprimare, prin care se enumeră protecția demnității, reputației sau a drepturilor altora.

In cazul de fata tu n-ai fost cu nimic mai prejos fata de Becali care a declarat in vara ca toate femeile sunt curve si ca barbatul e smecher daca se culca cu 50 de femei. Becali a fost sanctionat de CNCD la momentul respectiv.

Plus de asta este absurd sa faci generalizari grosolane de genul, femeile sunt asa, barbatii sunt asa, homosexualii asa, si tot asa mai departe. Are vreo logica si vreo ratiune sa spui ca nu-ti plac femeile in general? Ai cunoscut toate femeile de pe planeta sau cum?

Imi pare rau ca sunt atat de caustic, insa cred cu tarie ca nu asa ajungem sa avem vieti mai bune si sa evoluam ca fiinte umane si ca societate. Si nici n-am zis vreodata ca trebuie sa fii vreun luptator pe baricade, insa in momentul in care tu vorbesti de protejarea drepturilor homosexualilor sau despre limitarea discriminarii, e ipocrit sa pui titluri de genul “De ce nu-mi plac mie femeile” in care sa le spurci dupa bunul plan, indiferent de ce fac ele.

Răspunsul meu este:

Voyager_3, da îmi aduc aminte de acel interviu. Si da, îmi susțin în continuare afirmația deși nu știu de unde ai tras tu concluzia că nu-mi plac transsexualii!.

Întrebarea și răspunsul din Ghimpele sunt acestea:

Mădălina Ion: Foarte puţini oameni fac diferenţă dintre un gay şi un transsexual; pentru ei, toţi gay-ii se îmbrăcă în fete. Ce anume le-ar schimba gândirea?

Robert: E bine de ştiut că transsexual se referă la un individ care nu se identifică cu sexul biologic. Transsexualitatea nu trebuie confundată cu homosexualitatea.

Legat de îmbrăcatul în femei… homosexualii sunt şi ei oameni, aşadar nu se aplică acum un tipar universal. Însăşi termenul ne spune de atracţie sexuală între aceleaşi sexe. Adică un bărbat este atras de un alt bărbat şi o femeie de o altă femeie. Majoritatea homosexualilor nu au absolut nimic ieşit din comun dacă ne referim la aspectul fizic. Sunt bărbaţi în toată firea. Ei bine, aceştia sunt homosexualii adevăraţi, din punctul meu de vedere.

Bun. Nevoia unora de a se îmbrăca în femei cred că ia naștere din nesiguranța acestora vizavi de calitățile lor ca bărbat. Nu? Că dacă a fi homosexual se referă la un bărbat căruia îi plac bărbații, nu văd de ce cineva s-ar simți mai atrăgător într-o fustiță.

Părerea mea este mass-media ar trebui să promoveze și imaginea reală a homosexualilor. Sunt foarte mulți artiști, scriitori, pictori – oameni de valoare – care au o greutate în ceea ce spun, dar probabil că ei nu sunt la fel se senzaționali ca unii care au fost tunși, bătuți… etc.

Dragă Voyager_3, întrebarea reporterului: “Foarte puţini oameni fac diferenţă dintre un gay şi un transsexual; pentru ei, toţi gay-ii se îmbrăcă în fete”, era una eronată. Dânsa pesemne că nu făcea diferența dintre transsexual si îmbrăcatul in femeie, e clar că avea impresia ca transsexual e una cu travesti-ul.

A fi transsexual e o neindentificare a individului cu sexul biologic pe care acesta îl are, ei vor să fie femei din toate punctele de vedere (unii se gândesc de două ori la tăierea țuțurelului din considerente care țin de orgasm). În schimb, homosexualii n-au nici o problemă cu faptul că sunt bărbați, ei nu vor să fie femei, se simt împăcați cu ce le-a dat natura. Homosexualii sunt bărbați/femei care sunt atrași de bărbați/femei. Așadar, transsexualitatea e una, homosexualitatea e alta. Faimosul LGBT e o umbrelă care ține sub ea și transsexualitatea, e drept, dar această formă a sexualității se distinge foarte mult de LGB.

Așa că în prima parte a răspunsului meu, îi explicam doamnei, într-un mod diplomat, că întrebarea e greșită și că nu trebuiesc confundați între ei termenii. Mi nu mi se pare că am zis că aș avea ceva cu transsexualii.

În a doua parte a răspunsului, încercam să explic că travesti-ul, aka. îmbrăcatul în hainele sexului opus, nu are nici ea ceva cu homosexualitatea. Chiar reprezentanți ai PSI-ului spuneau că travesti-ul e o artă, e show și că travesti-ul se întâlnește și în teatru, film etc. Ba mai mult, spuneau că sunt și bărbați heterosexuali care se îmbracă în femei de dragul artei și a divertismentului.

Deci, în aceste condiții nu putem spune că homosexualii sunt reprezentati de travestiți. Homosexualii sunt reprezentați de bărbați care sunt atrași de alți bărbați. Mie nu îmi convine ca opinia publică să facă confuzii și să își imagineze că homosexualii sunt niste ciudați care nu sunt siguri dacă îs bărbați ‘au ba, niște oameni care au ei toți un fetish ascuns în a se îmbrăca în femei, seara în casă. Știe oricine că nu este adevărat.

Și-atuci, de ce să-i băgăm pe travestiți în aceeași oală cu homosexualii? Doar pentru că unii homosexuali sunt și travestiți, sau pentru că unii travestiți sunt și homosexuali? Alexandru Arșinel nu e homosexual și totuși s-a travestit.

Cum sună titlurile din ziare sau știrile de la TV când se spune “Comunitatea gay din România își alege frumoșii” și se arată vreun concurs de Miss Travesty? Ție îți convine? Îți plac? Că pe mine mă îngrețoșează. C’mon… e o porcarie!!! Nu ar fi mai corect “Bărbați care se îmbracă în femei!”, subînțelegându-se că acei bărbați poa’ să fie și bărbați heterosexuali?

Înțelege și tu, că e eronată acestă concepție vis-a-vis de traveti și homosexualitate, nu trebuie să existe o legătură între cele două concepte. Sau dacă nu, acceptă faptul că Naomi si alte două-trei distruse apar la TV și vorbesc nestingherit de comunitatea pe care o reprezintă. Ce comunitate reprezintă ele? Cea a transsexualelor/transsexualilor? A acelora care se travestesc?

Nu știu care comunitate, ca pe cea a homosexualilor unde mă încadrez atât eu cât și majoritatea celor pe care îi cunosc, nu o reprezintă. Și exact din această cauză oamenii de valoare, capabili, care chiar ar avea ceva de spus… preferă să nu iasă la înaintare pentru că dacă te amesteci cu lăturile te mănâncă porcii.

Așa că, judecă de două ori înainte să lași să-ți zboare pe gură vrăbiuța. Întotdeauna e mai înțelept așa. Că e ușor a vorbi… da’, mnoah, depinde o țâră și ce.

P.S.: Nu cred că am lezat demnitatea niciunui om care e capabil să judece și să lege două idei între ele. A explica argumentat și logic niște concepte nu e nici o lezare a demnității. Din nefericire gay-ii din România au fost învățați să se îmbete cu apă rece, folosindu-se niște afirmații și concepte pe care cei care le lansau nu le stăpâneau. Ți-am zis, cea mai mare grosolănie pe care am auzit-o vreodată a fost că dacă nu îți plac travestiții esti homofob. LOL. Dar, între timp, du-te liniștit la CEDO sau sau la Costituția României, sau la ONU sau EU sau HAGA sau oriunde și spune-le că RobertG de pe DarkQ nu crede că travestiții sunt reprezentativi pentru homosexuali și că a fi homosexual nu înseamnă a te îmbrăca în femeie.

Previous article
Next article

65 COMMENTS

 1. Bun articolul, e logica argumentarea lu’ Robert, cred ca Voyeur era un pic ingrijorat, sa nu se raspandeasca homofobie si in cadrul comunitatii.
  Dar PLEASE, schimba poza aia de pe topic !!!!!!!!!!!!! E pur si simplu oribila poza !

 2. Eu cred ca LGBT este doar o limitare generica a catorva categorii de oameni cu preferinte netolerate de o majoritate. Abrevierea are in spate mai mult decat niste litere; pana la urma e un simbol al libertatii si al egalitatii.

 3. Cred că trebuie făcută diferența între a-i tolera pe ceilalți și a-i plăcea. Fiecăruia îi place ceva, iar asta nu schimbă nici dracu cu nicio argumentare, însă atunci când e vorba de toleranță, cred că ar fi ideal să nu existe probleme.

  Totuși, trebuie făcută diferența între travestiți și gay, în așa fel încât percepția publică să nu fie afectată, așa cum este în prezent. Că prea i-am băgat la înaintare în dezlănțuială, iar când lumea vorbește de gay alătură poze cu Naomi, ceea ce, repet, e total deplasat.

  Am convingerea că noi, homosexualii, milităm pentru drepturi și toleranță, nu pentru a fi admirați și venerați de către lume. Scopul e să fim pe picior de egalitate, nu să ne placă o lume întreagă. Atât timp cât avem drepturi și nu suntem discriminați, sincer nu am nevoie să aud: vai, homosexualii sunt niște oameni deosebiți, îi ador pur și simplu, etc.

  Cunoscându-l pe Robert destul de mine, nu cred că e vorba de discriminare, însă are dreptul să nu-i placă ceva.

  UN MARE PLUS: Darkq, la fel ca Idei de Gay, cum sunt și alte site-uri similare, REPET PENTRU A NU ȘTIU CÂTA OARĂ, sunt blog-uri personale (colective sau individuale) în care fiecare are dreptul să-și spună părerea. Nu discriminăm, însă nici nu trebuie să spunem că ne place ceva doar că așa vrea lumea să audă.

  Nici eu, cum cred că nici Robert, nu manifestăm vreun comportament intolerant, însă cred că se exagerează cu venerarea travestiților.

  Sunt curios dacă ar milita atât de mult pentru travestiși unii, în condițiile în care ar fi asistat la un circ pe care l-am văzut eu într-un autobuz la Brașov, în care strigau în autobuz cât sunt ele de femei și gen „taci fă în pizda mea” sau, spus unui moșneag ”auzi, l-ai omorât pe Ceaușescu, acum bagă nasul între țâțele mele și linge”. Asistați la așa ceva și apoi mai vedem cum priviți UNII travestiți.

  Totodată, repet că sunt și travestiți de calitate, care fac lucrurile de acest gen într-o manieră plăcută, cu bun-simț, stil și mai ales decență în comportament, fără să hărțuiască pur și simplu pe cei din jur.

  • Alex, așa e futui… mereu lângă un articol despre homosexuali de prin ziare se pune o poza cu un travestit, de parcă asta ar fi definitoriu pentru noi.

   N-au decât să se travestească până nu mai pot, n-am nimic cu ei, dar asocierea aceasta e bolnăviciasă și reprezintă o ghiulea de plumb atașată imaginii pe care heterosexualii o au despre homosexuali. Aproape orice heterosexual căruia i-am spus că sunt gay, mă întreba instant “Și te îmbraci în femeie???”.

   Și m-am săturat de aâta incompetență, ipocrizie și nonșalanță cu care se dezbat niște concepte care lovesc foarte puternic imaginea noastră, a homosexualilor. Și după aia ne mai mirăm de ce un scriitor, un om politic sau un actor gay nu iese “din dulap”.

 4. E perfect Robert! Pe bune, poza aia era prea hidoasa. (Ala e Dima Bilan, un rus despre care s-s zvonit ca e gay).

  Multi BARBATI (care se intampla sa fie homosexuali) nu ies din dulap catre familie, prieteni sau oameni cu care aru ceva in comun cum ar fi job-ul sau scoala. Si in conditiile in care cate un travestit se afiseaza in public (si aici ma refer la mass media), cum sa nu fie perceputa toata comunitatea asa?

  Eu cred ca travestitii insisi “triseaza” ca sa spun asa, se ascund in spatele unui machiaj slinos (de cele mai multe ori) si rochii colorate, pantofi cu toc de la mana a 7-a plus dresuri in forma de sarma de rapit (ca la prostituate). In realitate despre ei stiu putine persoane, in general prietenii apropiati, dar nu am vazut pana acum nici un travestit care sa vina la TV imbracat barbateste si fara machiaj, si sa spuna “uite, in timpul meu liber imi place sa fiu travestit, sa imbrac haine de femeie si sa dau spectacole in stilul divelor”. De ce? Pentru ca adevaratii travestiti sunt foarte putini, dar in rest sunt prea multi cei care se comporta ca niste stoarfe. E libertatea lor, poate eu inteleg gresit ideea de libertate, nu stiu.

  Stiu ca eu am cel putin cei 7 ani de acasa, iar daca eram travestit, probabil i-as fi pastrat.

 5. Foarte bine Robert.

  Imi pare foarte bine ca ai punctat niste lucruri asa cum trebuie. Ar fi cool daca ar iesi oameni ca tine in fata sa spuna adevarul despre toate aceste erori pe care le face societatea cand e vorba de homosexuali.

 6. Goe, nu mă tentează câtuși de puțin. Lucrurile s-ar rezolva dacă unii ar gândi câta’ drept. În plus sunt atâtea cărți de specialitate (în limba engleză ce-i drept) despre psihologia sexualității, homosexualitate, sociologie… trebuiesc doar citite.

 7. Robert, la cat se citeste la noi?! Poate doar Can-can si alte bullshiturie mai determina romanii sa nu uite sa citeasca. De ce sa citeasca despre homosexualitate, cand e mai usor sa o condamne, sau intr-un caz usor mai fericit, sa o perceapa pe baza informatiilor venite din jur.

  Mie mi se par simpatici travestitii, atunci cand degaja un usor parfum artistic. Cum ziceati si voi, nu-mi place asocierea homosexual = travestit.

  Intr-o anumita masura este si vina noastra, a majoritatii. Travestitii dau dovada de o oarecare lejeritate in a iesi in fata, noi suntem mai retinuti. Si pe buna dreptate “ce-mi trebe mie sa stie cutarescu ce orientare sexuala am”. Insa intr-un moment (istoric as zice) in care suntem in proces de afirmare intr-o societate nu prea primitoare, recunoasterea orientarii sexuale de catre noi toti nu poate fi decat benefica si incurajata. Trebuie sa schimbam fotografia din ziar a unui travestit, cu a unui “guy next door”.

 8. Robert am inteles punctul tau de vedere si ti-l respect, si evident ca nici eu nu cred ca travestitii sunt reprezentantivi pentru homosexuali si ca exista o distinctie intre cele doua categorii.

  Totusi cred ca mi-ai raspuns trunchiat, problema mea se refera la discriminarea de gen practicata de tine prin titlul articolului intitial “De ce nu-mi plac femeile” si in care ocaresti o femeie de o nu mai spala Dambovita.

  “O capră de femeie, cocoțată pe niște tocoace de țîșpe mii de țoli, genu’ ăla de tocuri de “dansatoare la bară” (Nu li se zice curve ratate, li se zice frumos, finuț – dansatoare la bară. Parte mai nasoală e că ele și cred.).

  Și mergea ea cu încă una, ceva mai brează ai’laltă și cu un pic mai mult bun simț, toată crăcănată, cocoșată, teleghidată și mai cum vreți voi pe pietrele cubice. Da’ nu pietrele erau baiu’!!! Nuuuu!!! Capu’ ei era, capu’ ei de imbecilă care o îndemnat-o să se încalțe în dita’ tocurile pe care nu le poate stăpâni”

  Cum crezi ca s-ar simti femeia aia daca ar citi ce ai scris tu? Tie nu iti place ca opinia publica sa confuzeze travestitii cu homosexualii. Mie nu-mi place ca opinia publica (si tu faci parte din ea) sa arunce cu rahat gratuit intr-un post extrem de misogin, care nu face decat sa polarizeze si sa stigmatizeze.

  Eu inteleg ce zici tu, incearca sa inteleg ce zic eu si mai mult de atat gaseste empatia prin care sa te pui in locul femeii pe tocuri daca ti-ar citi randurile. Atat tot. E un exercitiu greu, dar cred ca o sa reusesti 🙂

  • Voyager_3, nu zic, poate acolo am exagerat cu titlul, l-am corectat ușor ulterior să nu jignesc femeile, în general. Am explicat la ce categorie m-am referit. Mai mult, DarkQ fiind un loc care stimulează părerile personale, mă exprim cât de metaforic vreau, unii înțeleg, alții nu. Nora, spre exemplu, a înțeles exact la ce mă refeream. Dar, la drept vorbind, e strict treaba mea ce păreri am, dacă îmi place sau nu maioneza, planeta Marte, să mă machiez sau și bunăoară… femeile (sau bărbații) proaste care nu au simțul penibilului.

   Dacă ar fi să fiu misogin (măcar dacă aș fi), e dreptul meu să fiu așa și nu consider că trebuie să revizuiesc ce-mi place și ce nu pentru că sunt gay și homosexualitatea se cere la rându-i acceptată sau că site-ul pe care-l administrez a devenit cel mai citit site LGBT din România. Știu că uneori tind să scriu foarte ironic, că sunt arogant… dar asta e prima impresie. Cei pe care i-am target-at se simt onorați că mă pot citi. Așa că…

   Ideea unui blog colectiv, deschis oricui este exprimarea subiectivă a părerii depre diverse. Rolul unui blog nu e site de știri, nu e site de propagandă (cum îs alea de partid) și nici de bancuri. Părerile fiecăruia trebuiesc tratate ca păreri personale. Acum, dacă unii sau alții simt că au aceleași păreri e iarăși altă poveste. De lucrurile oficiale, care “trebuie să de bine pe sticlă” se ocupă (sau nu) PR-ii și jurnaliștii. Uită-te pe blogurile de interes general să vezi că orice blogger care știe ce face, își exprimă părerea personală depre fotbal, guvern, femei, gay, bani, diverse filme samd. Asta este/face un blog.

   Apoi tu ai sugerat prin analogie că aș avea ceva cu transsexualii și cei care se travestesc aducând ca și argument un interviu pe care l-am dat Ghimpelui. Eu ți-am demonstrat că nu e așa și că reporterul a formulat greșit întrebarea pe care am corectat-o elegant prin răspunsul dat, făcând disticția clară între transsexualitate, travesti și homosexualitate. Ceea ce nu a însemnat că aș avea ceva cu transsexualii sau travestiții. Că mie, personal, nu îmi place ideea de travesteală ca și mijloc de propagandă a unei sexualități, asta e partea doua. Cred că am dreptul să îmi placă sau nu ceva, cum spuneam mai sus.

   Ah da, să fiu foarte sincer… nu, nu-mi pasă deloc ce părere au femeile și bărbații (alea cu neuronii pe tocuri, ca să zic în clar text, tot o metaforă fiind) despre mine, respectiv DarkQ.

 9. Ah, si tot ca exercitiu: trimite postul cu tocurile, femeilor pe care le cunosti si intreaba-le cum le face articolul sa se simta doar atat. Eu am intrebat cateva femei si crede-ma ca n-ai primit laude. Risti sa-ti pui in cap multe femei, ma rog, asta daca-ti pasa cumva de parerea pe care au femeile despre tine si blogul tau.

 10. Intr-un muzeu celebru din lume, o domnisoara slaba tzar, dar eleganta, draguta, cu niste ochelari cam mari pentru fetisoara ei cu tenul foarte fin,
  – priviti acest tablou care este considerat inceputul unui stil nou si revolutionar de tratare a formelor. Constatati renuntarea la modul clasic de prezentare a chipului uman prin renuntarea artistului la modele, pictand din imaginatie, daruindu-ne o pictura nemaivazuta pana la acel moment, contrariind criticii si publicul obisnuiti ai modului clasic existent pana atunci.

  Domnisoara se transforma, prinde un rosu aprins in obraji, ochii devin de un verde intens luminos ce par ochi de felina prin acei ochelari imensi, parca se inalta, iar vorbirea devine mai iute soptita, insa cu o voce clara patrunzatoare ce infioara pielea de pe sira spinarii.

  -Priviti acest tablou al lui Picasso, cununa “perioadei primitive” care a dus la aparitia cubismului, uitati-va la formele acestor femei ce par prinse intr-un dans senzual, chiar lasciv, provocarea privitorului la um moment erotic, atatator, incitant ce trezesc simturile trupului oricui priveste, percepeti aceste culori ce dau forta formelor sa prinda animatie, nuantele de albastru, de la cel tern inchis pana la acel bleo luminos, varietatea cromatica a rosului ce pune in valoare pielea catifelata a femeilor ….

  In acelasi timp un domn in varsta cam ridat dar foarte dichisit, casca zgomotos plictisit de vorbaria domnisoarei. Bineinteles ca domnisoara se opreste socata din expunere, iar dupa trei secunde de liniste se adreseaza oripilata din varful buzelor, domnului dichisit dar plictisit.

  – Domnule acesta pictura a lui Picasso, Domnisoarele din Avignon, este un tablou care a inspirat nenumerosi artisti ai stilului cubist si … domnul o intrerupe ferm dar eelegant.
  – Domnisoara nu ma certati ca nu percep aceasta pictura la adevarata ei valoare si nu ma condamnati ca nu pot face asta.
  – De ce domnule?
  – Sunt daltonist domnisoara.

  Asa se intampla in viata reala, nu toti oamenii vad, percep, inteleg aceeasi situatie la fel si chiar vad nuantele culorilor asa cum sunt ele sau chiar daca le sesiseaza nu stiu a le denumii.
  Putini sunt acei oameni care si percep toate nuantele si cunosc denumirea fiecareia, mai ales ca industria culorilor deja a schimbat acele nume in coduri, coduri pe care nu cred ca exista nici un om care sa le stie pe din afara din memorie, dar avem masini pentru asta, NU?

  Insa nu trebuie sa ne scandalizam ca unii percep, ceea ce noi nu putem percepe, in fond suntem destui de daltonisti chiar noi in varii situatii.

 11. Alex si Robert acest comentariu va este dedicat cu toata simpatia din toata inima mea pentru voi doi.

 12. @ Voyager

  Mie mi se pare că Robert a specificat în mare amănunt despre care tip de femeie vorbea (o capră de… nu mai repet citatul) şi mai punea şi o poză. Caz în care nu înţeleg cum pui articolul în categoria “discriminare de gen”, n-are legătură cu femeia în general ci cu acea femeie (şi cele ca ea ). Misogin ar fi dacă Robert ar fi tras cumva concluzia că aşa sunt toate femeile sau că aia e ţoapă din simplul motiv că e femeie, dar iarăşi, eu NU am rămas cu această impresie.

  Aş aprecia o poziţionare clară a ta în chestiunea “politically correctness”, mi-ar fi mai uşor să înţeleg care e nemulţumirea ta.

 13. Voyager_3
  Tu ai dreptate in conceptia ta si e bine ca-ti expui punctul de vedere si chiar ma afiliez idei ca titlul este prea dur, dar hai sa-ti spun ce gandesc eu, adica nuanta mea, care este diferita de a ta, sau mai exact unde fiecare vede sau nu mai vede cu empatie sau fara empatie nuanta celulilat.

  Titlul mi s-a parut dur, dar aducandu-mi aminte de toate proastele si fitoasele care misuna prin jurul meu, mai ales in trafic dar nu numai, m-a racorit articolul lui Robert.
  Acum ca eu consider ca in afara de acele putine femei cu adevarat femei din viata mea restul le percep ca pe niste patachine care jignesc cuvantul si sensul de femeie.
  De ce te deranjeaza perceptia mea?
  Si faptul ca o spun pe un blog al meu, al nostru?
  Crezi ca trebuie mereu sa fim elevati, superiori ca asa vrei tu sau asa vor altii?
  TE-AI GANDIT CA DORIM SA FIM NATURALI CU BUNE SI RELE?

 14. Robert, rationezi si dai prea mult explicatii 🙂 Eu te-am invitat la un exercitiu uman, de empatie, si sa te pui in pielea personajului pe care tu o faci “imbecila” fara sa o cunosti si o judeci prin prisma unei efuziuni emotionale de moment.

  Si repet, libertatea de exprimare nu este nelimitata si netarmurita, asa cum poate crezi tu. Daca nu e compensata de responsabilitate duce atunci nu mai e libertate.

 15. Off-topic: nu exista posibilitatea sa editez comentariile dupa ce dau “submit”? am obiceul (tampit) sa mananc cuvinte / litere sau sa adaug.

 16. PS: era un post pe blog acum ceva vreme cu un video cu un tip si care spunea ceva de genul “nu ma judeca inainte sa ma cunosti”, era un tip cu tatuaje sau ceva de genul asta si daca nu ma insel de tine era postat. Si materialul video invita oamenii sa nu traga concluzii pripite doar pe baza aparentelor, ceea ce tu din pacate ai facut din plin. Iarasi, avem de-a face cu “double standards”. E ok maica, dar hai sa o recunoastem…

  PS: ok, great, abia astept sa le pot edita 🙂

  • Voyager_3: Io am explicat cam mult ca să se înțeleagă. Îmi place nespus să explic, mai ales atunci când știu că am dreptate.

   Da știu video-ul ăla, dar dacă ar fi să îl aplicăm în viața de zi cu zi, ar însemna să nu mai avem nici o părere. Ceea ce nu se poate.

 17. N-ai dreptate, dar e ok, te inteleg, stiu cum e cu dorinta asta nebuna de a avea dreptate 😛

  Hai sa o ascultam pe doamna cum canta si sa ne mai descretim fruntile in aceasta dupa amiaza intunecata de noiembrie. :chic:

  http://www.youtube.com/watch?v=WO4wcNVbYOQ

  Io mi-am incheiat pledoaria!

 18. ah stai ca nu mi-am terminat pledoaria, ca n-am vazut ultima ta remarca. Pai si atunci care-i faza cu video-ul ala? Ca ma faci sa rad tare 🙂 🙂 unde sa aplicam daca nu in viata de zi cu zi? In viata de apoi? Cu alte cuvinte mesajul din video vorbeste la pereti ? :))

  • Morala poveștii aceleia este că fondul de ten derma(nuștiucum) e foarte bun și că oamenii pot ascunde orice sub un strat de “vopsea”. Dar până nu dai cu șpaclu ai voie să îți dai cu părerea despre puterea de acoperire a vopselei. 🙂

 19. Ura si ignoranta
  Intr-un avion de pasageri, zburau pentru prima data impreuna un pilot evreu si copilotul care era chinez. Dupa o buna bucata de timp evreul rupe tacerea:
  – Sa stii ca eu va urasc pe voi chinezii…
  – De ce? il intreaba surprins chinezul.
  – Pentru ca i-ati atacat pe americani la Pearl Harbor !
  – Nu noi am fost, aia au fost japonezii!!!
  – Chinezi, japonezi, vietnamezi, pentru mine sunteti toti o apa si-un pamant!
  Chinezul inghite in sec dar nu spune nimic. Dupa o noua perioada de tacere, chinezul spune:
  – Si eu va urasc pe voi,evreii!
  – De ce? ??ntreaba jignit evreul.
  – Pentru ca din cauza voastra s-a scufundat Titanicul!
  – Ce prostii vorbesti, Titanicul s-a scufundat pentru ca s-a ciocnit de un iceberg!!
  – Iceberg, Goldberg, Spielberg, pentru mine sunteti toti o apa si-un pamant!

 20. Pacatosule 🙂 🙂

  Hmmm, interesant punct de vedere! Pai si cum ajungi sa dai cu spaclu? De exemplu in cazul femeii cu tocuri, cum o vei putea spaclui?

  • Voyager_3, am și eu păcate, multe chiar, nu neg. 🙂

   Hmmm, întrebarea ta e foarte catchy. Vezi tu, uneori în viață sunt lucruri care te lovesc fix între ochi și nu prea mai ai timp să reacționezi și odată cu duca’ timpul de reacție dispare și dorința de a mai șpăclui, mai ales dacă ai fost și… zidar într-o viață anterioară.

 21. Voyager, mi se pare ca te detașezi prea repede de ce ai zis în prima parte a comentariului tău. Cred că ți s-a demonstrat clar despre ce era vorba cu transexualitatea. Acum o tragi cu constituția.

  Libertatea de exprimare e de ambele părți și analiza a ce prejudiciază imaginea, onoarea etc a unei persoane e mult prea subiectivă pentru a fi luată de bună în comentariul tău. Chiar dacă e doar părerea unuia sau altuia vis-a-vis de orice, întotdeauna se găsește unu să se simtă lezat și rănit în orgoliu de ce s-a spus/făcut și-atunci poate să invoce articolul 30 din constituție imediat. Cred că absolut toți românii consideră că articolul 30 ăsta este încălcat flagrant de toți din conducerea țării, de zeci de ani. Fiecare cu argumentul lui legat de ce prejudiciu anume i se aduce.

  Legat de travestiți eu consider că asocierea de către media, persoane publice și persoane obișnuite a lor cu a mea (adică prin a considera injust travestiul o parte integranta a homosexualitatii, deși nu au legătură) îmi aduce un prejudiciu de imagine, demnitate, onoare, instigă la discrimnare și violență publică și îmi prejudiciază viața personală, fără nici o glumă. Deci cam tot din ce scrie la articolul 30, iar asta indiferent de părerea mea personală despre travestiți și travesti, care este una chiar destul de bună. Chiar îmi place să văd așa ceva pe stradă, la un bar, club, show. Mi se pare că aduce o pată de culoare și înveselește atmosfera. Dar doar atunci când este făcut chiar pentru spectacol.

 22. And then what? The world is doomed? Fara exercitiul empatiei si al reflectiei rationale dupa ce a trecut furtuna emotionala, cred ca nu putem avea un viitor stralucit ca omenire. O data ce au trecut reactiile de moment, generalizarile grosolane, cred ca putem “spaclui” noi in mintea noastra si sa incercam de ce am ajuns sa judecam intr-un anume fel. Pentru ca altfel n-avem cum. Suntem 7 miliarde de oameni, si n-avem cum sa-i cunoastem pe toti, insa pe noi avem cum sa ne cunoastem si asta cred io ca-i solutia.

 23. Gaybriel, pai e GayParade e si un spectacol pe langa un act civic. Ideea e sa fim incluzi si acceptanti in interiorul comunitatii LGBT, daca noi vrem sa fim acceptati de majoritate. Dar daca noi la randul nostru marginalizam, n-avem sanse, te asigur.

 24. @Voyager

  Ai dreptate, în general tagma LGBT e mai tolerantă decât media pentru că știu cum e să fii discriminat și hulit la rândul tău. Dar cu ce nu sunt de acord e inferența că automat eu fiind gay nu mai pot să judec pe altcineva când face ceva de-aiurea, fiind considerat automat că discriminez. Cred eu că Robert chiar asta a făcut: a judecat-o pe femeia aia pentru că arata ca naiba. Atâta tot. N-a discriminat tot genul feminin și se vede clar asta din toate articolele pe care le-a scris de-a lungul timpului. Chiar de curând zicea pe undeva că singura persoană pentru care ar da tot nu-i maica’sa, nici prieten’su ci o prietenă

  E drept că in “comunitate” găsești mulți care se îmbracă în femeie. Și la fel de drept e că nu e bătut în cuie cu ce trebuie să se imbrace un bărbat și cu ce trebuie să se îmbrace o femeie, ci doar o problemă de percepție. Uite spre exemplu mie soldații romani (nu români) mi se par foarte sexy, cu treburile alea care aduc cu niște fuste în ziua de azi dar care li se potrivesc natural și nu știu, chiar îți imprimă o idee de potență și masculinitate, forță. Dar populația (română în speță) percepe travesti-ul ca pe o dorință interioară de a FI femeie sau de a te comporta in public sau în pat ca o femeie. La fel consideră și ștoarfele din autobuzul amintit de Idei de gay și multe alte ștoarfe care au impresia că dacă fac ce le taie capu’ automat au vreo legătură cu comunitatea gay. Nu au. Gay nu înseamnă “tot ce nu-i acceptat” și “tot ce e ciudat”. Și-atunci în loc să plec capul pentru că vezi doamne eu ar trebui sa fiu ultimul care sa judece, o zic pe-a dreaptă: eu nu-s ca ei. noi nu suntem ca ei.

  Cred că cea mai potrivită comparație e asta: un țigan are tot dreptul (și ar trebui să facă gură ca și noi) să se simtă lezat pentru că majoritatea îl consideră un infractor, cerșetor etc automat și fără nici o urmă de îndoială.

 25. Gaybriel, hai ca ne intelegem pana la urma 🙂 Filosofia mea: judeca actiunile omului, nu persoana in sine. E greu, recunosc, dar incerc de fiecare data cand am derapaje sa-mi aduc aminte de acest dicton.

 26. Aproape fiecare dintre voi ati vorbit despre libertate, v-ati sustinut opiniile cand bazandu-va pe suportul juridic, cand pe cel logic sau, mai simplu, doar vi le-ati expus, insa eu va intreb ceva: Ati fost vreodata cu adevarat liberi ca sa vorbiti despre libertate?…A fost omul, in istoria sa, liber vreodata? Libertatea, indiferent sub ce aspect este privita, nu impune nicio limitare, pe cand omul, ca o categorie generica, nu a gustat din “dulceata” acestul cuvant. Dupa parerea mea singura care se poate bucura de libertate, in adevaratul sens al cuvantului, este vointa noastra interna, insa cand aceasta se exteriorizeaza se va cenzura.

 27. Vb despre travesty, transexuali??
  Iaca doi travestiti de succes in DK.

  Unu de mare succes in USA, care face si RuPaul`s Drag Race, trei sezoane finalizate.

  Transexual de renume in USA dar si in EU.

  Transexual finalizat de mega renume in Europa Occidentala.

  Sa mai pomenesc de Dana Intercontinentala?

  Intrebare, ascultati piesele si o sa va dati seama ca sunt cute! Chiar funny unii dintre ei!

 28. @CM, foarte misto! 🙂 şecşi !

  @ aka. m-am simit liber de multe ori. asta cu ce inseamna libertatea de fapt e o discutie filosofica, insa eu ma refeream la libertatea de zi cu zi, aia pragmatica si concreta. uneori nu ma simt liber, alteori nu, insa c’est la vie!

  PS: gagiilor, iote asea http://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc

 29. Libertatea noastra tine pana intr-acolo unde intervine libertatea celor de langa noi…deci nu e libertate, e doar o iluzie.Insa ai dreptate e o discutie filozofica, dar la un moment dat trebuie purtata…ca nu vom ajunge la o concluzie si cu atat mai putin sa fie si comuna… 🙂 …asta e partea a doua!

 30. Hop şi io în vârtejul polemicii, deşi nu ştiu cât de mult în “topic”.
  De fapt, ce vreau să spun e că ce a spus Gaybriel este o propoziţie care ar trebui să stea scrisă pe neuronul oricărei persoane gay şi nongay:
  Gay nu înseamnă “tot ce nu-i acceptat” și “tot ce e ciudat”.
  Super spus!

 31. Bineînțeles că aceste erori în înțelegerea termenilor pornesc de la lipsa unei simple documentări. Cauza este una simplă și din păcate reală: mulți văzând homosexualitatea ca pe un lucru infect, nu se deranjează în obținerea unui minim de informații. Mai este și frica de a fi descoperiți făcând acest lucru. Ei bine, atunci, orice termeni aparent și în mod eronat asociati cu semnificația homosexualității “suferă” aceeași lipsă de documentare mai temeinică. Adică: știu pe scurt că un travestit se schimbă din bărbat în femeie (în cele mai multe cazuri populare) => (eroare!): travestit = homosexual (în mintea multora: păi, nene, te schimbi în femeie, înseamnă că-ți place să fii una și că iubești sexul opus lor -> error 402!). Când vine vorba de transexualitate, lucrurile devin mai complexe. Precum menționa și Robert în materialul său de excepție, cel din urmă “inculpat” adus în discuție, se identifică în mod aparte cu sexul opus. Nedumerirea mea este: dacă un transexual iubește pe cineva având același sex cu sexul prin care se identifică (conform definiției din eseul lui Robert), ce denumirea va avea, prin raportare la natura sa de bază. Pentru a fi mai exact: daca esti baiat, dorind să fii femeie și iubești o femeie, vei fi heterosexual sau homosexual (lesbiană)? Repet! La origine a fost băiat! Vă mulțumesc pentru eventuale răspunsuri !

  • Castillo, in primul rand iti multumesc pentru cuvintele de lauda si mai apoi imi cer scuze ca scriu fara diacritice insa scriu de pe telefon.

   Intrebarea pe care ai pus-o nu are fundament. Vezi tu, transsexualii nu se idintifica din punct de vedere al genului (masculin, feminin) cu cel al sexului avut (barbat, femeie). Un baiat care este transsexual va dori/se va identifica sa fie/ca si femeie si ii vor placea barbatii iar o fata trans se va identifica ca si baiat si ii vor placea femeile. Asadar, daca esti baiat si faci tranzitia (asa se numeste procesul de transformare care implica hormoni, diverse operatii, silicoane) spre femeie 100% sigur nu iti vor placea femeile.

   Practic, transsexualitatea nu are absolut nimic de-aface cu homosexualitate pentru ca e o chestie ce tine de identificarea, apartenenta psihica la genul opus celui pe care l-ar dicta organul genital, pe cand homosexualitate e o orientare sexuala.

   Asa ca scenariul descris de tine nu prea are cum sa existe, dar daca prin absurd ar exista, ele (ca vorbim deja de doua femei) ar fi… lesbiene, chiar daca cea care a fost candva baiat mai are sau nu cocoselu’.

 32. Cand va finaliza Robert pagina pentru filme cu tematica gay, voi posta un review al unui documentar despre o trupa de travesti. E genial. Si va ilustra foarte bine ceea ce cred eu ca inseamna travestiul ca arta. Orice confuzie a transexualilor sau travestitilor cu notiunea de gay va fi ilogica in urma viizonarii acelui documentar.

  Hai Robert, cand faci pagina?

  • Pti scrie review-ul si pune-l in categoria Filme cu tematica gay. Ce se va pune in categoria aia, va aparea pe pagina de review-uri de filme.

 33. WHAT?! Nici Ultra Nate Wyche si nici Medina nu-s trans :).

  Oh, btw, cred ca faptul ca eu cu Robert ne intelegem foarte bine si iesim atat de des la cafele si la o barfa este o dovada incontestabila a faptului ca n-are nimic cu trans/trav/whatever.

 34. P.S.: Mica lectie, daca mi se permite.

  Transsexual finalizat suna aiurea rau de tot. Cred ca e evident la ce duce cu gandul sintagma (or is it just my sick mind?). Exista transsexuala pre-op si post-op. Apoi, corect este “femeie transsexuala”, pentru male-to-female transsexuals.

  Dana International, Candis Cayne, Harisu, Isis King sau Miriam Rivera sunt doar cateva dintre femeile transsexuale frumoase, dar si faimoase pe plan mondial.

 35. @Robert, sunt foarte multe transsexuale male-to-female care aleg sa fie lesbiene. E o chestiune de preferinte. Stiu ca suna greu de inteles, dar sunt foarte multe trans lesbian in lume.

  Castillo, iti pot zice cum ma definesc eu, ca femeie transsexuala care traieste 100% ca femeie (si sunt si foarte passable as a girl). Pur si simplu sunt femeie, si relatia pe care o am eu cu prietenul meu este una heterosexuala, sau close to that point. De ce? Pentru ca atunci cand merg pe strada cu el de mana, asta suntem, un cuplu format dintr-o femeie si un barbat. Si asta suntem si in toate celelalte aspecte ale relatiei noastre.

  Te poti intreba, probabil, cum e posibil sa ma raportez la relatia mea ca fiind una heterosexuala, in conditiile in care anumite parti anatomice n-au fost “retusate”. Well, ma raportez asa deoarece NU sunt de parere ca o pula(excuse my “french”) te face barbat, asa cum nici feminitatea unei femei nu sta in ceea ce are intre picioare. Este un ansamblu de factori, ansamblu ce defineste un barbat ca fiind barbat, si o femeie ca fiind femeie.

  • Persona non grata, pai da, exact asta e ideea. O persoana transsexuala nu este homosexuala decat in cazut in care dupa tranzitie ar fi atras de acelasi sex (gen). De ex. daca tie ti-ar placea femeile, ai fi lesbiana. NU?

 36. am eu o intrebare la topic: de ce transexualitatea si travestiul la noi merge mana in mana cu prostitutia? ca asta nu o spune pe fata nimeni.
  germania.. italia.. avem de dat si la export..

  si sa nu sara cei doi trei care nu intra in categorie..

  si in plus.. da in plus.. multi travestiti nu inteleg diferenta dintre travestiti si transexuali..

 37. Cum sa inteleaga heterosexualul needucat, amator de bere si tzuica din alcol metilic, fineturi de genul acesta care sunt greu de inteles si pentru unii dintre noi?

  reporter DarkQ ia interviu unui grup de sapatori in asfalt, sant facut pentru netul metropolitan de mare viteza in banda larga.

  – Vreti sa raspundeti la cateva intrebari legate de sexualitate?
  Ce? Ce zice aia? Intreaba un muncitor, careia se vede ca ii place domnisoara blonda cere are un decolteu ce lasa sa i se vada sanii superbi si fermi. Zice daca le avem cu sexul, raspunde un tanar muschiulos, dezbracat la bustul gol pe care curge transpiratia si care este constient de frumusetea lui, zambind cu toata gura aratand niste dinti albi care in contrast cu pielea arsa de soare ies in evidenta intr-un zambet ca un sarut.

  – Da domnisoara ne pricem la secsuala asta, eu sunt cel mai bun pe piata.
  – Ok, zambeste domnisoara si intreaba, stiti a face diferenta intre o transsexuala pre-op si o transsexuala post-op? Cand devine ea femeie transsexuala?

  Sapatorul mai in varsta incepe sa-si schimbe atitudinea, sa se uite ciudat. Cel tanar incantat ca stie subiectul,
  – Cum sa nu frumoaso, sa nu stiu, e artistele lesbience ce se imbraca sexi si canta frumos, ce le-as mai canta si eu la ele. O noapte sa fie cu mine si le-ar trece lesbiana. Nu cumva esti tu domnisoara, lesbiana de aia? Ca prea esti frumoasa si pefecta.
  – Nu sunt lesbianca, sunt domnisoara transsexuala pre-op.
  – Adica o fata care e ce?
  – Transsexuala pre-op
  – Adica o domnisoara virgina?

Comments are closed.

Vezi si...

Orfanul de pe zebră

Un mesaj m-a trezit. De obicei pe perioada somnului activez modul silenţios al telefonului, dar de data asta renunţasem la micul meu tabiet. Nu mai ţin minte când am făcut-o ultima oară, însă cert este că avusesem un sentiment plăcut, aveam impresia că sunt mai odihnit decât de obicei...

Articole din aceeasi categorie