No menu items!

Tudor Kovacs despre concursul “Marea Cautare”

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

România nu este o țară care să iasă în evidență prin te miri ce (nu avem arme nucleare, nu noi am inventat Facebook-ul și nici măcar extratereștrii nu ne fac vizite), însă, din când în când (foarte rar ce-i drept) apar oameni care prin ceea ce fac reușesc să fructifice dorințe și idei. Ceea ce mie unul, mi se pare extraordinar pentru că am impresia că realmente avem puterea de a nu merge mereu în marșalier. Ei, stropul acesta de magie mă fascinează.

Un astfel de om este Tudor Kovacs de care cred că (aproape) fiecare homosexual a auzit. Acest nume este deja corelat cu comunitatea gay (LGBT) din România, Tudor Kovacs fiind manager de program la fundatia PSI Romania. Din acest… cocktail s-a născut și “Eu Sunt! Tu?”.

Ieri, echipa “Eu Sunt! Tu?” a lansat un concurs numit “Marea Căutare” (detalii si inscriere aici), un concurs care încearcă să coaguleze (puțin mai mult) comunitatea gay autohtonă. Ideea în sine și modul de desfășurare (intuiesc cam despre ce va fi vorba) al acestei acțiuni sunt foarte interesante și ies puțin din sfera obișnuitului, îndeajuns de mult încât să reușească să spună ceva, altceva decât în ce club gay se va ține următorul chef de sâmbătă seara. Din acest motiv s-a născut ideea acestui articol.

Nu am dorit să ne dăm cu presupusul, asa că mai jos Tudor vă descrie mai pe larg ce este “Marea Căutare” dar și scopul acestui concurs, proiect.

Cum s-a născut ideea concursului “Marea Cautare”?

A fost un proces destul de lung, dar primele idei au apărut când citeam despre diferite aplicații pentru telefoane mobile smart, care îmbinau localizarea cu internetul, și cu realitatea din jurul celui care are telefonul. Apoi am început să citesc despre jocurile pervazive pe Internet, despre campaniile pervazive pe care le-au facut cei din spatele filmului CLoverfield, sau din spatele serialului Lost, despre jocurile implementate de agenții de turism din Londra și din orașe din Germania, si despre faptul că, se pare, nimeni până acum în lume nu a implementat un joc pervaziv cu un scop social. Se spune ca au un potential enorm în marketing, în turism, dar pot pot fi exploatate și în campanii sociale.

În afară de scopul coagulativ, care este evident, ce își propune, care este scopul acestui concurs?

Pentru că este, probabil, prima oara când cineva în lume face un astfel de joc în scop social, la momentul acesta, nu vreau decât să facem un experiment. Poate el va reusi, poate nu (deși eu sper să reuseasca).

Tudor Kovacs speră că “Marea Cautare” va coagula comunitatea gay


Unul din scopurile lui principale este cel coagulativ, așa cum ai dedus foarte bine. În afara de asta, poate fi o posibilitate de a expune membrii comunității la mesaje la care multi dintre noi am devenit imuni, poate prea cinici ca să mai reacționam. Un alt scop este acela de a vedea dacă putem să redevenim mai sociali, și să iesim puțin din spatele calculatoarelor, ca să avem curajul și dorința de a ne cunoaste față în față. Și, în final, și acela de a ne distra într-un mod constructiv.

Cat timp s-a lucrat la interfața web pusă la dispoziția vizitatorilor?

Cred că în total vreo 3 zile. Nu e absolut nimic sofisticat. Promit că, daca acest prim experiment funcționează și are cât de cât succes, eu o sa ma dau peste cap sa fac rost de interes de la finanțatori ca să facem ceva mai spectaculos. Din păcate, în Romania, destul de puține persoane au telefoane smart, așa că va trebui sa ne bazam doar pe tehnologie SMS, Internet, și fotografie digitală.

Cții bani s-au dizlocat pentru creare, advertising și premiile pe care le implică concursul?

Sumele care merg către premiu și advertising sunt relativ mici, comparate cu bugetul total al proiectului nostru. Asa cum am scris, premiul va fi in valoare de 1500 euro. Advertising-ul costă relativ puțin, pentru că locurile în care putem face advertising în comunitatea LGBT sunt de fapt limitate. Ce costă mai mult de fapt, ca timp și fortă de lucru, este planificarea din spatele jocului.

Spune-mi, pe scurt, care vor fi pasii (cum se va derula) “Marea Cautare”?

Aici da-mi voie sa nu spun nimic 😉 Toti cei inscrisi vor afla in curind…

De ce se pot înscrie doar trei concurenți într-o echipă?

Ne-am gandit că ar fi mai dinamic să avem cât mai multe echipe în concurs. De asemenea, deoarece vorbim de un experiment și pentru ca nici unul din noi nu a mai facut așa ceva pâna acum, nu cred că mai multe persoane într-o echipa ar fi interactionat prea intens. Cred că a fost o idee pe care pur si simplu o vom testa acum, e posibil sa nu fi fost o idee buna, dar rămane de vazut.

Am văzut ca ati lansat si un alt concurs aici cu tema “Trăind cu HIV – Prietenie, solidaritate, sănătate”. Ce poti
spune comunitatii gay Romania despre acest proiect?

Acesta a fost un concurs pe care l-au inițiat voluntarii nostri din grupul GAYpozitiv, care este prima rețea de sprijin destinată barbaților gay sau bisexuali infectati cu HIV din Romania. Prin concursul acesta, s-au strâns mai multe materiale media pe care le vom posta pe site-ul nostru, în asa fel încât cât mai mulți dintre noi să învețe ce înseamnă a trai cu HIV în comunitatea gay. Știi, până acum, în Romania, a fi gay sau bi și a avea HIV era un lucru tabu, iar aceștia deveneau imediat invizibili. Situația asta nu o sa mai dureze mult. Așa cum e și in vestul Europei și în SUA, persoanele gay/bi seropozitive o să devină din ce în ce mai vizibile, și sperăm să îi învețe pe ceilalți să privească o persoană infectată cu HIV fară teamă.

Ce alte proiecte sunt rezervate pe 2011 gay-ilor din Romania?

Despre asta e posibil sa nu am vești foarte bune. Din păcate, ca și mulți alți colegi de-ai nostri din sectorul non-profit, criza economică și statutul Romaniei de membru în UE cauzează absența din ce în ce mai serioasă a finanțatorilor, iar guvernele noastre nu vor finanța programe pentru comunitatea gay înca multă vreme de acum încolo, mă tem. Așa că din păcate, nu îți pot spune ce vom mai face in 2011. Promit că voi reveni la voi cu vești, de îndată ce vom afla de rezultatul unor cereri de finanțare la care asteptam raspuns zilele acestea.

Aici te poți înscrie la concursul “Marea Căutare”. Opinii și păreri via comentarii. 😉

10 COMMENTS

  1. Poate sa explice cineva de ce nu pot folosi un telefon cu abonament? de ce exista limitarea pt prepay. sa inteleg ca daca imi pot permite sa trimit oricate mesaje si sa vorbesc pe mobil oricat, nu sunt eligibil? alta explicatie nu vad.

Comments are closed.

Vezi si...

“Naked”

Salut tuturor ,primul meu post, ce sa mai...  sunt o epava in aces moment, ma gandesc ca eu sunt singurul "Nebun" intr-o lume de normali, singurul "handicapat" intr-o lume de "sanatosi" singurul nor int-un desert "copt" de soare (intelegeti unde bat) ... de multe ori ma intreb de ce...

Articole din aceeasi categorie