No menu items!

Bogdan Istrate, PR-ul organizatiei ACCEPT, despre GayFest 2011

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Daca in urma cu cateva zile vorbeam cu Tudor Kovacs despre “Marea Cautare”, concursul organizat de echipa “Eu Sunt! Tu?”, acum am decis sa povestim cu Bogdan Istrate, PR (si coordonator de servicii) al organizatiei ACCEPT. Pentru ca GayFest-ul este un eveniment foarte important pentru comunitatea LGBT din Romania dar si pentru ca mai este putin pana cand evenimentul va “fi in floare” (30 mai – 4 iunie) am considerat ca ar fi util de parcurs opinia directa a organizatorilor legata de acest eveniment atat de controversat – GayFest Romania 2011.

De cand lucrezi la ACCEPT si ce a determinat dedicarea pentru imaginea gay-ilor din Romania?

In ACCEPT am ajuns prin 2005 si asta pentru ca i-am cunoscut pe Florin Buhuceanu si Irina Nita la un seminar organizat de ARAS – Asociatia Romana Anti Sida, organizatie pentru care am inceput sa lucrez din 2004.

Daca in 2006 se aruncau cu diverse din blocuri, acum, de la aceleasi balcoane, oamenii ne fac cu mana.

In prima perioada si anume, intre 2005 si 2007, la ACCEPT, m-am implicat destul de mult in activitatile adresate voluntarilor. M-am ocupat de reprezentarea organizatiei la numeroase evenimente internationale adresate tinerilor (zeci), majoritatea organizate cu ajutorul programului Comisiei Europene – Youth in Action. Imi amintesc ca erau perioade in care plecam chiar si de 2 ori pe luna si asta se intampla in timp ce lucram pentru ARAS.

A fost foarte greu dar mi-a placut atat de mult incat nu a mai contat nimic, nici oboseala, nici banii, chiar nimic.

In 2008, ACCEPT a scos la concurs postul de PR si pentru ca imi doream foarte tare sa lucrez pentru aceasta organizatie, am aplicat. La vremea respectiva lucram pentru INTEGRATION – organizatie neguvernamentala din Romania care lucreaza cu consumatori de droguri. Pana la ACCEPT, am lucrat pe rand pentru ARAS, RHRN – Romanian Harm Reduction Network (o retea de organizatii), INTEGRATION si am ajutat, in limita timpului disponibil, si asociatia Sens Pozitiv – asociatie care lucreaza cu persoane care traiesc cu HIV.

In martie 2011, am implinit 3 ani de cand sunt PR-ul Asociatiei ACCEPT iar motivele pentru care am venit nu s-au schimbat foarte mult ci au capatat nuante, au evoluat. Am venit pentru ca doream sa fac ceva si nu neaparat sa vorbesc despre ce as putea face. Am vrut sa ajut pentru ca aceasta societate sa ajunga sa fie un loc in care sa nu iti fie frica sa spui ca esti gay, les, bi sau trans, in care sa te poti tine de mana pe strada fara sa fii agresat fizic sau verbal, un loc in care sa putem trai si noi. Stiu ca este mult de munca ca sa ajungem sa avem toate astea dar mai stiu ca asa cum ma zbat eu, se mai zbat si altii iar noi toti la un loc chiar avem o voce puternica!

 

Cand a avut loc primul Gay Fest in Romania si ce s-a schimbat de-alungul timpului in cadrul acestui aveniment?

Primul GayFest a avut loc in 2004, un eveniment care nu a inclus si Marsul Diversitatii. Primul mars a avut loc in 2005. Suntem deja la a 8 a editie a GayFest si la a 7 a de mars. In timp s-au schimbat multe: look-ul acestuia, conceptul, evenimentele din cadrul sau, numarul partenerilor, etc.

Astazi putem sa ne laudam cu un eveniment care include numeroare happening-uri si anume, de la proiectii de filme de calitate la concerte de muzica clasica, de la dezbateri la lecturi publice, de la cursuri de dans la unele de desen, de la Living Library la Quiz Pub-uri, de la expozitii de arta contemporana si fotografie la piese de teatru, etc

Mai mult decat atat, de anul acesta, GayFest, prin programul Q-ulture (Queer Culture), va sustine artistii LGBT si non-LGBT dar care creeaza pe tematica.

In concluzie, vorbim despre un eveniment traditie care include foarte multe evenimente sociale si culturale si care are drept scop atragerea atentiei asupra dificultatilor cu care persoanele LGBT se confrunta dar si asupra inegalitatii in drepturi din acest moment din Romania.

GayFest 2011, intre 30 mai – 4 iunie

 

Ce aduce nou editia din acest a Gay fest-ului?

Noul din acest an este reprezentat de Q-ulture si Q-ulture! 🙂

1. Q-ulture – program prin care sustinem artistii LGBT dar si pe cei non-LGBT dar care creeaza pe tematica;

2. Q-ulture – eveniment din cadrul GayFest care va fi organizat la KULTURHAUS si care va include: un preview pentru o expozitie de arta contemporana ce va fi prezentata integral publicului in toamna acestui an (by Sorin Oncu), un film de scurt metraj romanesc pe tematica (in regia lui Alexandru Tudor), cel mai vechi film gay (1919, alb-negru, mut) si un concert electro.

Pe langa acestea doua, ti-as mai povesti si despre filmele ce urmeaza sa fie prezentate la GayFest caci sunt filme premiate la premiile Teddy de la Berlin si la SUNDANCE, despre un living library – REVOLUTION dar si despre o lectura publica. Dar cel mai bine asteptati lansarea programului, program care va cuprinde foarte multe informatii despre tot ce se va intampla.

 

Este grea organizarea unui Gay Fest? Ne poti explica cam ce presupe organizarea unui eveniment de anvergura Gay Fest-ului?

Procesul este extrem de dificil si asta pentru ca resursele organizatiei sunt limitate. Cand spun asta ma refer la resurse financiare si umane. Fiind la al 4 lea GayFest pot sa spun ca evenimentul este destul de greu de organizat. De cele mai multe ori nu am avut parte de foarte mult ajutor si a trebuit sa muncesc cate 12-14 ore pe zi ca sa pot sa ajung sa am un program bun, parteneri multi, etc. Daca ar exista o echipa de 5-6 oameni care sa lucreze atunci evenimentul ar fi si mai bun. Din pacate, asa cum am spus mai sus, resursele organizatiei sunt limitate asta insemnand ca, in acest moment, nu se pot angaja inca 3-4 oameni. Cat despre procesul de organizare, as putea sa iti vorbesc cam 3-4 zile! 🙂

In concluzie, al dracului de greu!

 

Cine finanteaza de regula Gay Fest-ul?

Nu exista un finantator traditional. In timp, au existat mai multi: Astraea Lesbian Foundation for Justice, OSI, CEE TRUST, Fondul Global, etc

Din pacate, nu exista un loc unde sa aplici pentru fonduri pentru organizarea GayFest-ului. GayFest-ul a fost inclus in diverse proiecte, bugetul acestuia fiind numai de cateva mii de euro.

 

Exista sponsori pentru editia de acest an a Gay Fest-ului?

Daca prin sponsori te referi la companii care produc diverse sau ofera servicii, nu, nu avem sponsori! Companiile din Romania nu fug sa se asocieze cu ACCEPT-ul, cu comunitatea sau cu miscarea pentru drepturi a acesteia. Mai mult decat atat, atunci cand sunt abordate nici macar nu raspund la solicitari.

Scopul Gayfest-ului este de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta persoanele LGBT din Romania prin activism cultural si politic.

Mi-as dori sa se intample ca in Franta sau Olanda unde companiile mari isi fac reclama in timpul paradei dar deocamdata nu pot decat sa ma gandesc la asta si sa fac pasi mici in aceasta directie.

 

Care este scopul GayFest-ului, in general?

Scopul acestuia este de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta persoanele LGBT din Romania prin activism cultural si politic. Este o manifestara prin care vorbim, prin care povestim majoritatii despre ce ne doare si prin care demonstram ca suntem la fel ca toti ceilalti.

 

A existat vreodata o colaborare intre ACCEPT si alte organizatii LGBT in sensul organizarii GayFest?

Desigur ca a existat si mai mult decat atat, exista chiar si in continuare!:) Am colaborat si colaboram cu programul Eu sunt!Tu? al fundatiei PSI Romania. Ne-au ajutat foarte mult, in 2010 acoperind in proportie de 70% cheltuielile pentru sonorizarea de la mars dar si pe cele legate de prestatia lui Dj Pagal. Vom colabora si pentru editia din acest an si acest lucru nu ma face decat sa ma bucure. In afara de ACCEPT si PSI, in Romania, nu mai exista si alte organizatii LGBT ci grupuri informale.

 

Din punctul tau de vedere, o tara cum este Romania, este capabila sa priveasca un mars gay ca pe un lucru pozitiv?

Cred ca societatea a mai evoluat un pic in timp. Daca in 2006 se aruncau cu diverse din blocuri, acum, de la aceleasi balcoane, oamenii ne fac cu mana.

Deci, in concluzie, cred ca Romania este capabila sa inteleaga scopul acestui eveniment si mai mult decat atat, este capabila sa evolueze, sa se informeze, sa se educe, etc. Toti trebuie sa facem un efort in acest sens: si noi prin activitati de informare/educare si prin vizibilitate dar si ei prin disponibilitatea de a se informa/educa.

 

Se stie ca de regula nu participa foarta multa lume (din randul comunitatii gay) la Gay Fest. Care crezi ca ar fi explicatia?

Nu exista o explicatie pentru aceasta situatie. Pot exista niste presupuneri si anume, ca nu vor sa fie vazuti, ca le este frica, ca nu cred in aceasta forma de activism, ca nu le pasa, etc. Ideea este ca suntem putini si asta vazut din afara (de politicieni, de societate) nu arata foarte bine.

In general, nu cred ca romanii sunt foarte motivati sa lupte pentru drepturile lor si atunci, nu cred ca aceasta lipsa de interes este neaparat o caracteristica a comunitatii LGBT. Cert este ca fiecare trebuie sa contribuie cu ceva, sa faca ceva, asta daca ne dorim ca societatea sa evolueze si sa ajungem sa putem si noi sa traim. In cei 3 ani petrecuti la ACCEPT am vazut foarte multe persoane care vorbesc mult si nu contribuie cu nimic. Mai mult decat atat, critica DAR NU OFERA SI SOLUTII SAU ALTERNATIVE LA CE SE INTAMPLA. E ok sa critici (nu am nimic cu critica) dar incearca sa o faci constructiv.

 

Crezi ca modul in care Romania priveste homosexualitatea (religie, traditionalism etc) are vreun efect asupra numarului de participanti si implicit a succesului pe care il are in target Gay-Fest-ul?

Asa cum iti spuneam mai sus, nu putem decat sa ne dam cu presupusul cand vine vorba despre numarul redus de participanti. Pot exista foarte multe motive care sa te faca sa nu participi, aici intrand si contextul social nefavorabil. Important este sa vii sa lupti pentru egalitate in drepturi si pentru persoanele LGBT care intampina in fiecare zi diferite dificultati: discriminare la scoala, la job, la angajare, agresivitate verbala si fizica, batjocura si multe, multe altele.

 

Din punctul tau de vedere, cam care crezi ca ar trebui sa fie mentalitatea unui gay oarecare legata de Gay Fest?

Sa isi zica asa: “Merg acolo pentru mine, pentru ca imi doresc un loc mai bun pentru mine si partenerul meu, pentru ca vreau sa ma tin de mana pe strada, pentru ca vreau sa iau cina cu partenerul meu in oras fara sa fim batuti, pentru ca vreau sa ma sarut pe strada, pentru ca vreau sa nu mai imi fie frica cand merg pe strada, pentru ca m-am saturat sa fiu numit poponar, pentru ca nu mai vreau sa imi fie frica cand merg in cluburi, pentru ca vreau sa ma fac auzit/a, pentru ca NU MAI VREAU SA MA MAI ASCUND”.

 

Ne poti spune cate ceva despre programul Gay fest 2011?

Nope!:)
Inca putin si va fi facut public!

 

In afara de Gay Fest, concret, ce anume mai face ACCEPT-ul pentru comunitatea gay din Romania?

ACCEPT-ul face multe! Problema este ca, din lipsa de resursa umana si TIMP, nu apucam sa promovam chiar tot ce facem.

Servicii directe pentru comunitate:

 • oferim consiliere juridica pentru persoanele discriminate sau pentru persoanele trans care doresc sa isi schimbe actele, sa obtine o hotarare judecatoreasca pentru demararea procedurii pentru operatia de reatribuire a sexului. Pe langa consiliere, ACCEPT poate pune la dispozitie si avocati; consilierea este GRATUITA!;
 • consiliere psihologica;
 • consiliere pentru sanatate;
 • distribuire de materiale informative si prezervative;
 • testare HIV sau ITS-uri;
 • butonul HELP – serviciu prin care poti sa vb direct cu noi pe mess;
 • serviciu de raportare a infractiunilor motivate de ura;
 • InfoAccept – serviciu de informare prin telefon;
 • moderare a unui e-group adresat persoanelor trans;
 • realizarea de materiale specifice;
 • grupuri de suport; (In acest moment, la fiecare 2 saptamani, organizam o intalnire cu membrii comunitatii la care vorbim despre numeroare lucruri: homofobia in scoala, diversitatea cuplului, servicii gay-friendly, etc. Intalnirile sunt  posibile datorita sprijinului financiar primit de la fundatia celor de la GAYROMEO si anume, PLANET ROMEO FOUNDATION.)
 • biblioteca ACCEPT;
 • GayFest.
 • organizare de evenimente internationale;
 • referire catre servicii gay-friendly;
 • workshop-uri de dezvoltare personala;
 • site-uri de informare: www.accept-romania.ro, www.gay-fest.ro, www.antidiscriminare.ro, www.transgen.ro, www.senspozitiv.ro si alte subpagini.

Servicii indirecte:

 • cursuri adresate specialistilor: medici, psihologi, asistenti sociali, stundenti;
 • cursuri adresate politistilor;
 • numeroase evenimente la care suntem invitati si la care povestim despre comunitate, organizatie sau despre noi, ca persoane LGBT;
 • GayFest;
 • advocacy si lobby;
 • obtinerea sprijinului din partea ambasadelor si a institutelor culturale;
 • evenimente: expozitii, dezbateri, filme, etc – pe care le organizam in afara GayFest-ului;
 • parteneriate cu diverse institutii pentru ale lor evenimente;
 • luare de pozitie atunci cand exista cazuri de discursuri homofobe sau situatii similare;
 • mers la CNCD pentru sanctionarea celor care discrimineaza pe criteriul orientarii sexuale sau al identitatii de gen;
 • organizare de piese de teatru si multe altele!

 

Merg acolo pentru mine, […] pentru ca vreau sa ma tin de mana pe strada, […] pentru ca vreau sa ma sarut pe strada, pentru ca m-am saturat sa fiu numit poponar.

Cum crezi ca ar trebui sa se raporteze la Gay Fest blogurile, site-urile tematice romanesti?

Cred ca dincolo de parerea noastra persoanala despre eveniment exista o nevoie care este si a noastra dar si a unei comunitati. Nevoie este aceea de a vorbi, de a povesti despre ce ne doare, de a iesi in strada, de a fi vizibili, etc. Atunci cand ai un blog sau un site trebuie sa fii constient de faptul ca poti influenta comunitatea asa ca, daca tot o faci ar fi util sa motivezi, sa prezinti problemele, sa organizezi campanii (online), sa stimulezi participarea la mars, etc

GayFest este evenimentul nostru al tuturor si orice sprijin inseamna enorm pentru aceasta lupta pe care o dam de zeci de ani. Mesajul este foarte simplu – Lupti pentru tine, lupti pentru noi!

IMPORTANT este…..SA LUPTI!

15 COMMENTS

 1. Consider ca PR-ul abordat de “Accept” este greoi si nu atinge tinta “in linii mari”. Nu integele gresit, faci o treaba minunata insa simplificarea duce la complexitatea impactului. Simultan, ignoranta este cel mai mare aliat al unui PR “person” – sunt convins ca deja ai inteles unde bat, insa nu e nimic imoral in a indrepta audienta spre un artificiu social.
  Regards,
  Keep up the good work.

 2. Toate bune si frumoase la prima vedere. 
  Nu contest activitatea lui Bogdan, chiar a facut mult, foarte mult pentru miscarea gay din Romania. Si-a daruit anii tinereti si inca o mai face desii are de intampinat multe oprelisti, bariere, obstacole. Tot respectul pentru Bogdan si a altora ca el care chiar fac ceva pentru minoritate.
  Totusi de ce spun  ca sunt toate si frumoase la prima vedere? 
  Pentru un singur motiv si care este dupa parerea mea principalul motiv pentru care miscarea gay nu reuseste s-a adune in jurul ei marea masa a gaylor.

  –  UNITATEA   –

  O spun ferm din experienta mea persomala, de acum trei ani cand voiam sa ma implic activ in miscarea gay atat moral cat si material si care mi-a lasat un gust amar, intelegand in final ca fiecare doreste gloria numai pentru el nedorind s-o imparta cu nimeni.

  NU intelegeti gresit, NU contest meritele acelor cativa putini care chiar au facut ceva pentru noi, printre care Bogdan are un loc fruntas, dar cred ca a veenit timpul  cand fruntassii, conducatorii, formatorii acestei minoritati sa dea mana lasand la o parte orice arivism, egoism, invidie si sa se sprijine reciproc, dand un mesaj tuturor, in special celor de pe margine in care sa se afirme clar si dincolo de orice suspiciune,   NOI SUNTEM AICI PENTRU VOI, ARATATIVA, VENITI ALATURI DE NOI !!!

  NUMAI PRIN UNITATE VOM REUSI SA DEVENIM O FORTA !!!

 3. De ce cred ca GayFest este doar un freak show? Din pacate nu vad esenta acestui mars. Poate fi din cauza lipsei de bun gust de care da dovada. Mi-ar placea sa aud cateva pareri/motive bune pentru care un individ ar participa la acest eveniment opulent.

 4. @sun.of.gun

  Scopul GayFest-ului “este de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta persoanele LGBT din Romania prin activism cultural si politic.“, dupa cum spune si Bogdan.

  Ideea sta in felul urmator: poate ca sunt unii care stiu ce sunt, stiu ce vor, stiu cum sa obtina ce vor. Dar sunt si altii care nu stiu, care cred ca homosexualitatea e o boala psihica, acel om poate avea impresia ca e singur, nu stie mai nimic etc. Pentru aceia e foarte util GayFest-ul.

  De asemenea, chiar daca orientarea sexuala este o particularitate intima, a fiecaruia, traim intr-o societate in care cuvantul HOMOSEXUAL este de multe ori pus langa cel de PEDOFIL, Biserica ne pune la perete, extremistii de dreapta si mai toti romanii. Ei, aici iarasi e foarte util GayFest-ul, pentru ca prin GayFest dovedin altora ca EXISTAM, ca nu suntem niste criminali… si cand ma refer la noi, ma refer la intreg conceptul de HOMOSEXUALITATE. Nu la mine, la tine, la el… ma refer LA NOI, ca la un intreg.

  Ideea e ca nu e foarte bine sa gandim mereu la EU, la persoana intai… hai sa vedem homosexualitatea in ansamblul ei, cu bune si rele.

 5. Bun. Domnule Robert, din explicatiile dumneavoastra detaliate inteleg ca pentru a demonstra ceva este necesar un mars. Sa fie necesar acest tip de mars care nu face decat sa promoveze lipsa bunului gust, un mars plin de oameni care doresc sa se afirme printr-un mod “zgomotos” ? Cred ca aceste evenimente trebuiau altfel abordate caci produc prejudicii de imagine.
  Atentia persoanelor care se confrunta cu probleme poate fi atrasa si subtil, consider.

  Dar este normal, caci aceasta este rezolvarea gasita de reprezentantii comunitatii gay din Romania.
  Homosexualitatea este un subiect delicat pentru aceasta “minunata” tara pentru toata lumea si cum educam noi populatia Romaniei? Facand un mars. Care ce demonstreaza? Ce explica? Ce arata?
  Ce intelege heterosexualul frustrat/sau nu care sta in fata televizorului? Ca ce? Ca ne place …. .
  Pentru ca procesul de educare porneste prost, atat din familii cat si la scoala.

  Cat despre existenta, scuza-ma te rog, dar sa-mi spui ca este nevoie de GayFest pentru a demonstra ca existam e ca si cum ai vinde rahat frumos ambalat. Apreciez intentiile bune.

  Demonstram ca suntem ceea ce are nevoie Romania.
  Nu facem decat un show trist pentru noi gay-ii si amuzant pentru unii.
  Nu asa se demonstreaza ca esti criminal, pedofil.

  Credeti ca acest mars reprezinta ansamblul comunitatii? :)) Ma amuzati, din pacate.
  Intr-adevar homsexualitate, bune/rele; dar asa ne promovam? Pardon, demonstram ca existam, aratam ca nu suntem criminali/pedofili sau ca homosexualitatea este o boala psihica, ca suntem uniti si nu in ultimul rand ca ne mandrim ca suntem homosexuali.

  Din pacate prea multe nevoi de etichetare .
  Astept reactia dumneavoastra 🙂 .
  Ugh. Cat m-am agitat 😛

 6. @sun.of.gun, hai sa ne “tutu”-im 😉

  Fiecare om are convingerile lui.

  Daca e sa iau in doar considerare propria-mi persoana un mars gay nu ma ajuta cu nimic. Sunt gay, nu m-a deranjat vreodata, nu ma deranjeaza, consider homosexualitatea (cuvantul) o simpla eticheta. Nu am simtit niciodata nevoia sa mi-o trag in public, nici macar sa ma sarut, considerand lucrurile acestea laturi intime ale vietii mele.

  Nu m-am simtit niciodata discriminat, niciodata nu a facut misto cineva de mine pe baza orientarii sexuale. Nici macar prietenii hetero nu s-au schimbat fata de mine cand le-am spus (pentru mine orientarea sexuala nu este printre atributele principale, asa ca nu practic scena aceea penibila “Hi, I’m Adam and I’m gay!”.

  Lucrurile stand asa, normal ca nu am nevoie de ceva sau cineva ca sa ma emancipeze pe mine.

  Cam asta sunt eu, acum.

  DAR

  Imi povesteau unii cum era in perioada comunismului, inainte de ’89. Imi povesteau cum se ascundeau, cat de rusine le era de faptul ca erau homosexuali, cum vorbeau in soapta sa nu fie auziti si cum trebuiau sa se casatreasca vrand-nevrand daca aveau un job mai ok.

  Poate ca stii si tu povestile unor oameni de valoare care au fost inchisi, batuti sau chiar ucisi pentru ca… erau gay.

  Vezi ce se intampla cu homosexualii prin Asia (mai putin Japonia, Coreea de Sud), in special in Iran. Vezi ce se intampla in SUA in urma cu 100 de ani, vezi cum erau vazuti negrii pe atunci (acum de exemplu presedintele SUA e un negru) si exemplele pot continua.

  Lucrurile nu s-ar fi schimbat daca nu ar fi fost niste oameni care sa se sacrifice din anumite puncte de vedere. As fi ipocrit sa spun ca oamenii ar fi acceptat homosexualitatea ca pe o alternativa fara ca homosexualii sa fi ridicat mana si sa zica “Hey, existam si noi…!” sau “Hey, nu suntem bolnavi psihici…” samd.

  Deci, la asta ma refeream.

  Am fost in Olanda la GayFest-ul lor, un spectacol cu batrani si copii, homosexuali si lesbiene, politisti si targoveti. Lucrurile nu au evoluat de la sine. Toleranta nu a venit nici ea de la sine.

  Dar acum, as fi ipocrit daca nu as admite ca ma bucur ca pot sa intalnesc alti gay cu care pot sta cu prieteni hetero la aceeasi masa, ca mi rupe de ce zic vecinii cand ma mai ciondanesc cu jumatatea conjugala, sau ca pot merge la un restaurant si sa-mi privesc iubitul asa cum vreau, fara a-mi fi frica ca vine cineva sa ma salte sau sa imi dea in cap. Ei, toate astea au venit ca urmare a miscarilor care promoveaza drepturile omului si egalitatea. Si aici se incadreaza si a fi gay. Pentru ca nu e corecta discriminarea pe baza orientarii sexuale.

  In alta ordine de idei, nici mie nu-mi convine sa iasa Naomi la TV sau sa danseze pe strada. Dar asta e un alt capitol. Poate peste 20 de ani, va fi si la noi ca in Olanda.

  • Mai, ca se-ntampla sau nu… mie mi-e egal. Viata mea nu se va schimba nici daca heterosexualii vor fi minoritate pentru ca pentru mine sexualitatea nu e un criteriu de catalogare a oamenilor. Dar pentru cei care nu stiu pe ce lume traiesc si sunt dusi de parinti la nush ce manastire la exorcizat (da, sunt cazuri)… sper sa fie altfel peste 10-20 de ani.

 7. La nivel personal nici eu nu pot să zic că am nevoie de Parada Gay în sine, pentru că România încă are niște probleme mari, însă trebuie avut în vedere faptul că până la urmă acea paradă este un mesaj concret prin care se spune „EXISTĂM ȘI NOI”, cu problemele cu care sunt. 

  Ce-i drept, nu mă reprezintă, nici nu merg, dar nici nu o condamn neapărat. Este ceva care se face pentru a fi vizibili, pentru ca lumea să se obișnuiască, chiar dacă unii dintre cei de la paradă nu fac o imagine neapărat bună. 

  Tot așa, să nu vă imaginați că primele parade din țările unde acum sunt acele petreceri incendiare la care vin o groază de str8 pentru că e mișto au fost din primul moment așa. Chiar și olandezii au avut problemele lor, la fel și alte țări din lumea asta, au avut și ei un început la orice. 

  Cum România e în urmă la infrasctructură cu 20 de ani, la mentalitate, la ns ce altceva, așa și parada este ceva mai old fashion 

  Oricum Gay-Fest-ul conține multe alte evenimente frumoase, parada fiind ceva de final și nu neapărat punctul forte al evenimentului per ansamblu.  Anul ăsta ar trebui să iasă chiar ceva frumos!

 8. @ toti

  Ca toata lumea sa fie multumita avem nevoie de:

  1. Infanterie – si nu ma refer la poponarimea care defileaza in paiete – care sa promoveze valorile umane si dreptul la alegere – e doar firesc – insa motivatia trebuie sa vizeze toate entitaiile componente societatii.

  2. Servicii secrete homosexuale, care discret sa “altereze” factorii.. non-fortuni.

  3. O banca pentru homosexuali (Doamne, ce buna ar fi).

  There. The New World Gay Order.

 9. Mi-a placut emisiunea lui Carmen Avram ,,Viata sub curcubeu,, unde a prezentat un cuplu de baieti, unul de fete si un trans, toti cu problemele si framantarile lor din momentul constientizarii faptului ca sunt diferiti. Astfel de reportaje ar trebui sa apara la TV in care sa fiti descrisi corect, si care sa explice oamenilor simpli cum sta treaba cu homosexualitatea, ca nu este o boala, nu este o alegere.

  Din punctul meu de vedere sunteti contrabalansati (daca pot spune asa) de multe calitati: inteligenta, moralitate, si un psihic tare ca sa puteti face fata frustarilor de care va loviti (mai ales la inceput). Lumea pune semnul egal intre comunitatea gay si Naomi si asta nu este corect. Singura persoana de care noi heterosexualii stim ca este gay este Mircea Solcan (si el nu este un exemplu chiar excelent, este putin excentric dupa parerea mea).

  Un parinte de gay.

Comments are closed.

Vezi si...

De ce sa îmi pese?

In comunicarea publica e imperios sa avem o viziune ce va da coerenta miscarii LGBT. Fara viziune nu poti crea un standard al excelentei, nu poti sa motivezi oamenii implicati. Avand o viziune, stii  clar care este tinta, poti sa iti impui obiective,  fiecare om implicat isi cunoaste sarcinile. Dar...

Articole din aceeasi categorie