Un colegiu de “prestigiu” dintr-un judeţ, în nord-vestul ţării. Un oraş nu prea mare – reşedinţă de judeţ. Un colegiu în care tot ceea ce deranjează direcţiunea este dat la o parte. De dragul “prestigiului”. Până şi sigla liceului are un curcubeu care a iscat discuţii acum câţiva ani când aceasta a fost propusă. Profesori cunoscuţi, profesori bătrâni – un cerc închis – o mare familie. 🙂
Trecând la treburi mai serioase, care e diferenţa între constituţia din 1866 şi cea din 1923? Dar cea din 1923 şi 1991? Excluzând constituţiile comuniste în care drepturile omului au fost lăsate pe dinafară în mare parte. Dar ceva diferenţe între constituţia din 1991 şi cea din 2003, modificată, există?
În opinia unui anume profesor de istorie, cea mai democrată constituţie pe care România a avut-o a fost cea din 1923 – fiind totodată una din cele mai democrate din Europa. Nu contest faptul că aceea a fost cea mai cea. Într-adevăr, acorda drepturi minorităţilor. Fie ele cele etnice, religioase, ori altele “mai mult sau mai puţin importante”
Citez din memorie – “Este una din cele mai democrate constituţii (cea din 1923) – însă păcat că după căderea comunismului în Romania nu s-a vrut trecerea înapoi la monarhie constituţională. […] Consider că în România se oferă şi prea multe drepturi minorităţilor. Fie că sunt ungurii care ne conduc, fie că sunt… depravaţii mintal… ăia de îşi fac marşul gay. Unora le place, unora li se pare scârbos. Pe mine mă îngrozeşte. Au şi prea multe drepturi. Nu am nimic cu ei, dar nu vreau să-i văd pe stradă că umblă ţinuţi de mână sau să-i văd făcând cine ştie ce-or face ei… măcar să nu părăsească cei 4 pereţi ai camerei şi să trăiască aşa cum ştiu ei mai bine, atât homosexualii cât şi lesbienele… . Să primească şi minorităţile mai mult sau mai puţin “fondate” drepturi, însă fără să atenteze la siguranţa majorităţii prin afişare în societate. Păcatul este că încep să devină din ce în ce mai vocali, mai vizibili şi asta mă deranjează. Le mai lipsesc acuma căsătoriile între ei şi o sa fie perfect. Să li se ofere drepturi, însă fără a deveni discriminare pozitivă, fiindcă eu unul nu îi vreau lângă mine”.
În primă instanţă am deschis gura, având pe limbă “nu e discriminare pozitivă ci drepturi aproape egale”, dar am închis-o repede, el fixându-mă (eu fiind în prima bancă).
În clasă era linişte însă. Oricât ar fi încercat el să agite spiritele printre colegi (şi nu pentru prima dată) – odată cu viziunile lui de partid privind o Europă ultra-naţionalistă, unde extremiştii de stânga ori dreapta vor conduce fiecare ţară, care evident, vor avea “porţile” închise pentru orice străin – unde din păcate România nu se regăseşte. De agitat spiritele, nu a reuşit. Cel puţin nu de data asta ori nu în clasa mea.
Nu am venit să fac politică aici însă mi-am pus o întrebare. Ştiam din ce partid făcuse parte profu’ (de unde şi viziunile despre Europa, sistemul de conducere, valorile etc.) – deci e de înţeles de unde părerile…
Nu înţeleg de unde frica de “atentare la siguranţa majorităţii” la fel cum nu înţeleg rostul afişării în public a afecţiunii a oricărei persoane – fie că e de acelaşi sex au ba. Tind să cred că oamenii asociază imaginea unui homosexual cu cea a unui pedofil, necrofil, zoofil orice-altfel-de-fil. Însă, dacă ar fi să fiu mai catolic decât papa, aş zice că din moment ce majoritatea este heterosexuală, majoritatea abuzurilor asupra copiilor sunt săvârşite de heterosexuali.
Dacă din nou aş fi mai catolic decât papa, aş zice că din moment ce majoritatea este heterosexuală, majoritatea abuzurilor în familie sunt săvârşite de heterosexuali.
Majoritatea avorturilor sunt rezultatul unor decizii proaste / proastei informări a unui cuplu de heterosexuali. Care, nu-i aşa, e împotriva bisericii ortodoxe (şi nu numai) pe care majoritatea românilor o preaslăvesc şi pupă fiecare roată de la merţanu’ sfintelor feţe bisericesti poala a feţelor bisericeşti de fiecare dată când se spovedesc.
Ori cele mai multe divorţuri sunt în căsătoriile de acelaşi sex…
Dar nu asta e ideea. Continuând lecţia, am fost întrebaţi de “cel mai cel” drept cetăţenesc, ăla care e musai de respectat într-un stat de drept este “respectul şi garantarea proprietăţii”, fără de care, vezi doamne, ne-am putea trezi una-două cu o nouă naţionalizare. Dar dreptul la viaţă, educaţie, opinie, muncă, nivel de trai decent; libertatea cuvântului, persoanei, presei şi libera iniţiativă chiar nu sunt mai importante. Chiar şi fără ele, Republica România ar fi… cel mai cel stat de drept.
Ptui, o fi o altă conspiraţie a homosexualilor…
Nu-mi place să mă etichetez nici gay, nici straight, nici bi. Consider că nu doar faptul că îmi plac persoanele de acelaşi sex mă defineşte. Sunt mult mai mult decât atât.
Că a noastră dulce “comunitate” duce lipsă de modele e nu aşa de trist cât pe cât e de normal… multora nefiindu-le pe “plac” asocierea cu comunitatea gay. Am cunoscut oameni foarte faini, care nu se regăsesc în “comunitatea” gay şi preferă compania “oamenilor” frumosi (indiferent de orientare). Am găsit şi oameni în extrema cealaltă, care preferă DOAR oamenii din comunitatea gay, considerându-i pe ceilalţi inferiori/einteresanţi/inutili/încăpăţânaţi.
Fiecare pădure cu uscăturile ei. ÎNSĂ ţine de noi să ne “rezolvăm” modul în care suntem priviţi în societate/să ne potrivim atitudinea – lăsând la o parte extravaganţele şi pretenţiile nefondate.
Însă îmi pare rău că şi în şcoli se întâmplă ca elevilor să le fie băgate pe gât părerile unora influenţate de “viziunea de partid”. Fie că mai fac sau nu parte din fiece partid. 🙂
Şi nu ar fi primul caz de “discriminare” din partea profesorilor. Defapt profu’ meu nu ar fi la prima abatere pe faţă. Pe lângă evrei, ţigani, manelişti, asiatici, americani…
… măcar nu în şcoală ar fi cel mai bun lucru posibil 🙂
… părerea mea
Frumos spus. Să ne mai scrii câte ceva din când în când.
FACEINTHECROWD infrunti multimea si nu ai putut sa dai peste bot unui profesor rasist? Intreb retoric, nici eu nu as fi facut-o la ani tai.
Din pacate educatia azi conteaza exact cat sa obti o diploma.
NU profesorul este de vina ci sistemul care ii permite sa-si imprastie otrava si asta datorita acceptarii tacite a oamenilor locului care ar fi trebuit sa ia atitudine.
Si profesorul si tu sunteti la fel de vinovati, iar pe langa voi si eu si noi care nu reusim sa ne inchegam ca o comunitate puternica ce ar putea schimba ceva.
Bine spus! Chiar imi place articolul tău. Dar asta este nu ai ce să le faci. Pe lăngă profesorul tău, mai sunt mulți alti și nu doar profesori.
@FACEINTHECROWD
Nu sunt de acord cu drepturi mai favorabile pentru heterosexuali. Cred în egalitate totală.
Ce? Dacă suntem gay bi sau lesbi gata…acum trebuie să fim inferiori și să ne acceptăm situația? Toți suntem oameni și aparținem aceleiași specii așa că eu cred că toți ne merităm drepturile. Am scris despre asta într-un articol care trebuie să apara!
În rest tot ce ai scris este frumos! Felicitări!
@ cristymaykei
da, înfrunt mulţimea şi nu am putut să-i dau peste bot profului. unu la mână, mai am un semestru în care chiar trebuie să nu îmi umplu capul cu prostii. bacul şi admiterea îs mai importante/destule. doi la mână, profu făcând parte din Noua Dreaptă, nu vreau să îmi iau in cap clasa şi restul şcolii, proful avand antecedente – a îndreptat tot liceul împotriva unui “profesor trăznit de filosofie”.
@ 1aftereighteen
nu am spus ca nu trebuie sa fim egali cu heterosexualii, in schimb e nevoie de o schimbare de atitudine a “comunitatii” :).
Nu numai in licee exista astfel de ideei militante( la care, nu de putine ori, se asteapta si o aprobare tacita sau expresa…depinde de situatiune),ci si in facultati…si nu orice facultate…de catre nu orice cadru universitar, chiar un profesor, profesor doctor…si nu doctor in orice-in drept-…dupa ce ca e profesor, profesor doctor, este si judecator…si nu orice judecator de pe la nu stiu ce tribunal sau judecatorie. Domnia sa adoptase o atitudine de indignare extrema fata de faptul ca, dupa ce ca isi permit sa existe pe fata pamantului, acesti homosexuali mai si vocifereaza!Grav nu era daca isi mentinea opinia pt sine, insa si-a expus-o si a devenit extrem de grav! Am luat atitudine si….repercusiunile probabil…adica mai mult ca sigur, le voi vedea in sesiune 🙂
@FACEINTHECROWD
Scuzele mele! Nu am văzut că citasei pe cineva :)) Am crezut că textul acela îți aparține.
Deci artiolul tău cu al meu este destul de apropiat. Felicitări încă o dată! O să apară sper și o să vezi că am spus cam același lucru numai că am dat anumite exemple și idei pentru schimbarea mentalității!
@1aftereighteen
imi citasem dragul profesor de istorie, multumesc. astept! eu am mai scris un articol anul trecut “Rosu, galben si albastru”. ti-l recomand. din cate stiu am facut anumite sugestii acolo.
@anka
eu “am luat o data atitudine” in fata profesorului de religie, anu trecut (faceam religie pentru medie) iar el ma intrebase ce e casatoria si fara sa-mi dau seama i-am spus ca e “uniunea intre doua persoane in fata lui d-zeu”. dupa aceea s-a certat cu mine. insa, m-am declarat ateu la receinsamant.
Deci din cate am inteles profesorul acesta de istorie cu gandire rudimentara e membru al Noii Drepte. Urmeaza cumva sa predea si perioada interbelica in viitorul apropiat? Daca da, atunci eu as proceda in felul urmator: la o teza sau o lucrare de control as face o analiza scurta (si dura) a ideologiei barbare a Miscarii Legionare si a liderilor ei (Zdrelea Codreanu si ceilalti alienati, care sunt acum idolii Noii Drepte). Profesorul in cauza se va infuria probabil – eu personal as avea o mare satisfactie sa-i dau o asemenea lectie, mai ales ca nu ar putea sa-mi faca nimic, caci daca ar incerca sa provoace un scandal el va fi cel care pierde.