No menu items!

SSUB și homofobia studenților de azi

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Societatea Studenților din Universitatea din București, o asociație studențească secundară (față de ASUB) care se vrea reprezentanta intereselor studenților din Universitatea din București, lansează o publicație în cadrul unei conferință, miercuri, 18 februarie 2015.

Această Societate a Studenților, care prin statut își asumă respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, susține lansarea unei cărți care se numește sugestiv „Fața nevăzută a Homosexualității”, în cadrul unei conferințe cu denumirea „Tulburarea identitatii de gen si viitorul omenirii”.

Cartea în cauză, contrar a ceea ce se spune despre ea pe site-ul SSUB, este doar o lucrare prin care se urmărește discreditarea persoanelor aparținând minorităților sexuale și care urmărește validarea prin argumente pseudo-științifice și cercetări dubioase teoriile homofobe cu privire la homosexualitate și dezvoltarea identității de gen, precum și un atac la mișcarea LGBTQ+.

Afirmând teza că homosexualii își aleg orientarea sexuală, autorii găsesc tot felul de cauze și probleme medicale care, cică, ar fi asociate direct cu „alegerea” homosexualității. De la probabilitatea ca un homosexual să dezvolte cancer anal este de 38,8 ori mai mare decît în cazul unui heterosexual și până la descoperirea „științifică” că homosexualii, în anul 1993, trăiau cu 35 de ani mai puţin decît bărbaţii heterosexuali, iar lesbienele trăiau cu 34 de ani mai puţin decît femeile heterosexuale. Nimeni nu prea știe în baza căror metodologii au fost făcute aceste studii care par atât de hilare.

Îi invit pe cei care sunt în București să meargă la această conferință și să pună niște întrebări realiste și concrete pe marginea datelor din această publicație. Astfel de publicații ar trebui să aibă un răspuns direct și profund din partea comunității LGBTQ+, mai ales atunci când sunt organizate de organizații ale studenților de la cele mai importante universități din țară.

Later edit: Vreau să fiu clar. Nu susțin anularea organizării evenimentului, este dreptul lor la liberă exprimare. Însă tot libertatea de exprimare ne permite nouă să criticăm denaturarea adevărului științific prin studii publicate în jurnale și edituri obscure.

 

 

35 COMMENTS

  1. Sper să reuşesc să merg. Are cineva un fluier de împrumutat? Sau o vuvuzelă? Mulţumim pentru ştire!

  2. Tudor ai de gand sa tulburi ” succesul” acestei deja controversate carti ?
    Nu cred ca e nevoie de fluier, simpla afirmare a orientarii sexuale te va scoate in evidenta (si probabil din sala) :))
    Domnul asta George( George, Georgeee, bonus noi iti oferiiim) pare un om tare cumsecade; zic sa-i oferim o lansare de neuitat!

  3. Articolul ar fi fost si mai interesant daca aduceai argumente solide in sprijinul aprecierilor tale, altfel nu faci altceva decat sa te discreditezi si sa creezi suspiciuni, lucru care inrautateste imaginea comunitati.

    Stiinta nu discrediteaza, analfabetismul da!

  4. Ca de-obicei, n-ati citit cartea, nici nu va intereseaza argumentele sau contra-argumentele stiintifice, ci sariti direct cu ideologia: homofob!

    Penibil…

  5. În mare știu ce scrie în respectiva carte, paragrafe din ea se găsesc și pe internet.

    Cartea asta e atât de științifică (chiar dacă poate are o metodologie) pe cât sunt eu preot.

  6. Cum or fi aparut brusc asa trei persoane toate in decurs de vreo ora care sa apere cartea aia? lol.

    Ma intreb daca nu cumva genul asta de manifestare organizata chiar de SSUB si editura in cauza nu ar trebui sa constituie subiectul unei mici anchete CNCD. Mie unuia nu mi se pare normal ca o societate a studentilor sa sustina o conferinta, ca nu-i vorba doar de lansarea cartii, in care o minoritate sexuala este destul de clar discriminata. Ma rog, nu ma pricep la ce anume ar constitui un subiect ce s-ar putea afla in vizorul CNCD.

    Intre timp Universitatea in sine se spala pe maini de subiect, am vazut in comunicatul citat cu link de Alex, in schimb nu pare sa doreasca sa sanctioneze in vreun fel SSUB-ul asta.

    Ah si saraca pisica e smotocita si aruncata-n curtea Ministerului tineretului, ca a lui e casa de cultura unde se desfasoara faimoasa lansare si conferinta. Halal tara mai avem.

  7. Cred ca ar trebui sa mearga cineva la lansarea in cauza (am inteles ca e maine) si, in momentul in care se iau intrebari din sala, sa-i intrebe pe autori daca ei cred ca orientarea sexuala este o alegere. Pe urma sa ii roage sa spuna cam cand si-au ales-o pe a lor.

  8. @Petrache, penibile sunt urmatoarele :
    1: titlul cartii.Eventual, acest titlu m-ar convinge sa cumpar tot stocul de carti dintr-o librarie (daca va ajunge in vreuna) si sa le duc la reciclat! Ar iesi la suluri de hartie igienica incat as asigura tot viitorul omenirii ! Bonus, asa asigur un scop si-un viitor cartii!
    2: denumirea conferintei.Atata inspiratie gasesti si la un analfabet,ca tot pomeneai de ei.
    3: comentariul tau.
    Concluzia: Cartea asta te face sa-ti doresti sa fi fost un analfabet!
    Ati vazut cat de groasa este baieti? Pe bune acum, nu poti nici s-o tii bine in(tre) maini:))

  9. Ce-mi place ca toti sfertodoctii sunt oameni de stiinta mai nou. Astia si cu Olivia Steer. Hai, sictir!

  10. Am pomenit de fluier şi vuvuzele ca să se mai streseze puţin să-şi găsească un paznic pentru bunii creştini care vor veni la lansare. Eram sigur că vor descoperi postarea la căutarea după termeni cheie şi că vor vedea comentariul meu şi am zis să le stric puţin planurile şi să mai cheltuie nişte bani în plus. Totuşi, nu aveţi de unde să ştiţi dacă merg sau nu băieţilor, aşa că mai bine vă luaţi un bodyguard care, la nevoie, să mă ia pe sus din sală!

    Aveţi nume şi mailuri de postaci, cum a fost în campanie, aţi făcut bani de o excursie măcar?

  11. Tudor, este mai usor de notofocat politia locala. Vezi tu, traim intr-o tara libera, daca vrei sa auzi propaganda lgbt mergi la evenimentele Accept, daca vrei sa auzi alta parere, vino, asculta, intreaba.

    • Adrian, nu există propaganda gay cum nu există nici propagandă creştină. Vorbim despre un lucru foarte simplu: voi nu cunoaşteţi persoane gay. Sau dacă le cunoaşteţi şi sunt prietenii voştri sau fac parte din familia voastră, nu vă vor spune acest lucru pentru că deja cunosc preconcepţiile voastre. Tu o să zici, nu nu-i adevărat, cunosc persoane gay, de fapt ex-gay, care s-au vindecat de acest “urâcios păcat”. Există întradevăr persoane cu alte orientări sexuale care caută un ajutor în biserică şi credinţă atunci când trec prin etapa de acceptare. Este o etapă foarte dureroasă pentru multe persoane, chiar depresivă, şi unii ajung să facă sau să spună orice pentru a nu mai simţi ruşinea şi pentru a se elibera de durerea respectivă. A profita de slăbiciunea acestor oameni şi a te mândri cu vindecări miraculoase după ce le-ai sucit minţile şi i-ai făcut de nerecunoscut nu e ceva creştinesc, din contră. Aşa că ştiu cum arată cartea voastră înainte să o citesc, pentru că ştiu ce materiale folosiţi: Ce spune Biblia şi rezultatele unor terapii odioase şi medievale. Plus că nu înţeleg nevoia voastră de a scrie o astfel de carte. Sunteţi gay? Mă rog, pun aceastră întrebare autorilor. Pe cine reprezintă această lucrare, în numele cui vorbeşte? În numele unor hateri sau a persoanelor gay. Citiţi şi voi o carte de comunicare interculturală să vedeţi ce înseamnă o lucrare serioasă, care să aducă ceva valoros pentru toată lumea ştiinţifică, şi nu una care să nască şi mai multă ură şi discriminare. Păcat, chiar aveţi impresia că faceţi ceva bun! Nu e deloc aşa!

  12. Este de apreciat faptul că nu ești pentru boicotarea conferinței! Și cred că este foarte recomandat să veniți, dacă aveți perspective și date diferite.

    În general, un discurs care abuzează de etichete și acuzații de “pseudo-științificitate” etc. este suspect. Orice studiu poate fi criticat în ceea ce privește metodologia și interpretarea, și acest lucru se face și de o parte și de alta. Este important, și onest intelectual, să fim conștienți că aceasta ține de natura studiilor sociologice în general și să nu triumfăm că am descoperit adevărul obiectiv când un studiu pare că ne dă dreptate.

    Cred că este important de avut în vedere faptul că vorbim despre comportament și despre psihologie. Și, în ceea ce privește psihologia, nu există până acum nicio legătură 1 la 1 între genetică, adică structura noastră înăscută, și psihologie. Nu suntem automate. Iar în ceea ce privește chestiunile etice, cu atât mai mult suntem subiectivi.

    Faptul că comunitatea LGBT etichetează fără milă ca “homofobi” pe cei care consideră homosexualitatea ca fiind greștiă dpdv etic, ar trebui să dea de gândit. Cred că diversitatea de opinii este la ea acasă în chestiunile morale. Chiar dacă avem în comun norme etice de bază, cum ar fi să nu ucizi, să nu lovești, există o paletă largă de norme în care pur și simplu nu suntem de acord, din diverse motive, religioase sau nu.

    Sper să nu apară incidente neplăcute. Ar fi o pată neagră pe noi ca societate. Și sper că Ambasada SUA nu se va grăbi să pună în catastif evenimentul ca fiind “discriminatoriu” și “homofob”. Corectitudinea asta politică a făcut deja prea multe victime ideologice, până la nivel de CEO Mozilla.

  13. @AlexP – linkul respectiv nu merge. Cel putin, nu-mi merge mie.

    Mi-ar fi placut sa pot ajunge si eu la un astfel de eveniment, desi ma voi ocupa personal in a face reclama acestei publicatii, odata ce o voi citi. Poate chiar aici pe blog am sa revin cu o recenzie.

    O simpla cautare Google arata cat de putini sunt dispusi sa promoveze aceasta lucrare online. E evident din start ca se pleaca de la o premiza gresita: ‘Credem că numai adevărul poate să-i ajute pe cei căzuți în această cursă să depășească uriașa suferință pe care le-o provoacă stilul de viață homosexual la care s-au lăsat atrași.’

    Si da, ar trebui anuntate autoritatile. Atat timp cat aceasta conferinta se tine altundeva decat in beciul autorului, se considera un eveniment public care nu numai ca discrimineaza, dar si dezinformeaza.

    Acceptul ce face? Doarme? Unde e replica la aceasta conferinta si carte, promovata si sustinuta de SSUB intr-o locatie publica?

  14. Mda, se pare ca am facut o mica prostie. S-au folosit de acest articol ca sa isi promoveze conferinta pe anumite grupuri de Facebook si astfel sa incite lumea sa vina sa auda ce spun prea-sfiosii “psihologi si oameni de stiinta”.

    Cu toate acestea, recomand, celor care pot si vor, sa mearga si sa arate multele gauri din teoriile aplicate si sa ii intrebe pe autori despre metodologia aplicata.

  15. Riiight, au facut eventul mai privat intre timp. Ideea e ca exista un grup de oameni LGBT friendly care vor participa la lansare, deci nu veti fi singuri daca mergeti. O sa reproduc aici si niste pagini din carte plus un comentariu relevant.

    “Salut.
    Am promis ieri că vin în întâmpinarea voastră cu un pdf în care să vă rezum conținutul volumului în cauză și să vă pun în temă cu privire la cele ilustrate, astfel încât fiecare să puteți lua cuvântul în funcție de care-cum vă puteți alinia la cuprins.

    Parcurgând a enșpea oară volumului, am clacat sub volumul exagerat de statistici fraudate și argumentări bazate pe doctrine religioase&co și nu vă ajută în niciun fel, în timpul scurt rămas până la event, să vă pun în fața unui document de douăzeci-și-ceva de pagini de rezumat.

    Am ales, în schimb, să punctez titlurile esențiale și să vă rog să vă pregătiți argumente clare în dimensiunea propusă de ele (cu alte cuvinte, cartea asta adună la loc toate aberațiile anti-gay debitate vreodată, deci dacă ați trecut prin vreo experiență similară, sigur e acoperită în carte):
    Comportamentul homosexual nu are cauze genetice
    Homosexualitatea se poate trata
    Modificări psihopatologice aferente homosexualității
    Homosexualii, abuzurile sexuale și pedofilia – mai multe victime decât pedofilii heterosexuali
    La homosexuali, mariajul sporește riscul de boală
    Copiii homosexualilor nu vor fi, oare, tot homosexuali?
    De ce homosexualii cer dreptul să se căsătorească?
    Dispariția monogamiei
    Scoaterea creștinilor în afara legii
    Asociația Psihiatrică Americană falsifică adevărul
    Crime în serie și ucideri în masă

    Repet și garantez din nou că toate statisticile și graficile prezentate omit intenționat compararea cu populația totală analizată sau populația straight, astfel încât e ușor de conferit impresia că toate aspectele negative sunt cumulate în rândul populației gay. Adăugați la asta contrazicerea studiilor Asociației Psihiatrice Americane, motivând că aceștia au fost intimidați, de-a lungul ultimilor 30 de ani, de către acțiunile activiștilor pro-gay din anii 80. Plus argumente bazate pe interpretări subiective și eronate din Biblie.”

  16. Inca un lucru, desi respect pe oricine are curajul de a merge la conferinta pentru a contesta ideile vehiculate, ar fi iresponsabil sa nu va amintesc ca grupari homofobe extremiste se asteapta la aceasta interventie. Daca in trecut au fost atacuri violente din partea lor in perimetrul unui muzeu si al unei universitati, la un eveniment organizat de ei nu pot fi excluse reactiile violente chiar si fizic. Deci aveti grija de voi 🙂

  17. Tot timpul când văd atâtea cifre vehiculate îmi amintesc de vorba lui Mark Twain: există trei feluri de minciuni: mici, gogonate şi statistice.

  18. Update de ultima ora: conferinta-lansare de carte a fost mutata in sala de conferinte a unui hotel din apropierea Casei de Cultura, in conditiile in care aceasta si-a retras gazduirea.

    Citat de pe un site de stiri (cu caracter homofob):

    La presiunile grupurilor de asalt pro-homosexualitate, gazdele conferinței „Tulburarea identităţii de gen şi viitorul omenirii” nu au mai dorit să pună Casa de cultură a studenților la dispoziția organizatorilor. În aceste condiții, conferința și lansarea de carte vor avea loc la aceeași oră, la Hotel Siqua, situat tot pe Calea Plevnei, la 100 de metri „Preoteasa”

    Pot spune ca sunt placut surprins de reactia prompta a autoritatilor de a se delimita de un eveniment cu caracter clar discriminatoriu, ce incurajeaza propagarea urii. Este timpul ca legile antidiscriminare sa fie si puse in practica, nu sa existe doar in teorie. Este strigator la cer ca astfel de evenimente sa fie girate de institutii de invatamant sau guvernamentale.

    In acelasi timp, le multumesc si ii felicit pe cei care au avut initiativa si au sesizat autoritatile in drept. Acestia au dat dovada de responsabilitate sociala si perseverenta, lucruri fara de care putem astepta schimbarea sociala mult si bine.

    Voi ce credeti despre cursul evenimentelor? este aceasta o victorie? este cenzurarea unui astfel de discurs intr-o institutie un lucru bun sau rau?

  19. Personal am sunat la Ministerul Tineretului si Sportului si i-am intrebat de ce se organizeaza un asemenea eveniment intr-o institutie publica de sub administratia lor. Raspunsul lor a fost unul sincer, desi deloc satisfacator: Ei nici nu stiau despre ce e vorba pana n-au fost informati. Drept urmare, aplaud viteza de reactie a lor prin interzicerea unui astfel de eveniment sa se desfasoare intr-o institutie a statului, care pana una-alta, e stat laic. Si, la fel ca AlexP, bravo celorlalti care au sunat la MTS – se pare ca au fost ‘destui’.

    Pentru ca despre asta vorbim, intr-un final. Despre religie. Cartea e scrisa pe un fundal puternic ‘crestinesc’. Dar lasand asta la o parte – evident ca e o victorie! E o lansare de carte, tiparita la o editura privata, care – coincidenta ori ba – tipareste carti religioase si publica autori simpatizanti ai Noii Drepte (editura Christiana, dati un Goagle sa va convingeti de oamenii cu care aveti de-a face).

    Exista si alte locatii, precum holurile unor hoteluri private, unde acest eveniment ar putea avea loc, si s-ar putea strange toti iubitorii de Iisus, sa discute despre stiinta din spatele homosexualitatii.

    Dar revin la o intrebare postata mai sus. Accept Romania? Alo? Nici macar un comunicat de presa prin care sa va insusiti aceasta victorie in mod nedrept? Poate ar trebui sa bookmark-uiti DarkQ, sa fiti si voi la zi cu stirile.

  20. “grupuri de asalt pro-homosexualitate” WOW, just WOW. Ma intreb asa intr-o nota mai relaxata cu ce am putea sa-i asaltam…cred ca ne putem lua niste lansatoare de dildouri, pusti cu gloante de jeleu, bombe cu confetti in culorile curcubeului si pistoale cu lubrifiant. Sa vezi grup de asalt atunci :)))))

    Calduroase felicitari lui Roy si celor care au mai sunat la minister. Accept cred ca doarme cu fata in niste perne roz, de ce sa-i deranjam, saracutii. Cred ca n-am mai auzit de accept pe la televizor de foarte multi ani. La un moment dat erau prezenti pe ecrane cu diverse ocazii acu parca au amutit, nu am auzit de ei nici macar cand a propus Cernea legea parteneriatului civil. Daca au aparut pe sticla si i-am ratat sa ma scuze dar din cate stiu aveau capul bagat in nisip ca strutul.

    @Alex Eu cred cu siguranta ca e o victorie. E adevarat ca s-ar putea lua in discutie libertatea de exprimare. Insa din punctul meu de vedere institutiile unui stat laic trebuie sa sustina pluralismul de idei, libertatea de exprimare, drepturile si libertatile omului si fiindca nu poate patrona in mod echilibrat manifestari din toate taberele trebuie sa-si mentina impartialitatea. Mai pe scurt, da cred ca cenzurarea sau refuzul de a gazdui intr-o locatie proprietate a unei institutii publice a unei manifestari propagandistice de orice fel este foarte buna. In limitele decentei, cu respectarea drepturilor si integritatii individului, orice manifestare poate avea loc in orice cadru si locatie privata.

    Ma amuza ultimul punct – crime in serie si ucideri in masa…Nu inteleg, niste homosexuali au fost criminali in serie de temut sau au facut genocid? Nu prea stiu istorie dar pare-mi-se ca Hitler nu era homosexual. Sau…?

    Chiar ca riscul de a exista si grupari homofobe la astfel de evenimente exista. Eu recunosc, mi-ar fi frica, de batut nu stiu sa ma bat, chiar de-as sti, cine stie cati din tabara adversa ar fi acolo…asta e, poate altora nu le e frica. Si in definitiv, lasand asta la o parte, chiar crede cineva ca oamenii astia pot fi convinsi cu argumente? Sau ca vor lua vreodata in seama niste intrebari ale noastre? Cred ca majoritatea vor continua sa creada bazaconiile astea absurde, iertata-mi fie mentiunea – mai ales fiindca sunt crestini habotnici probabil. Oamenii echilibrati, fie ei si credinciosi, mai pot fi convinsi sau macar sa li se schimbe gradul de aversiune, exista fireste si homosexuali credinciosi, departe de mine gandul sa fac vreo delimitare stricta, dar habotnicii cu idei fixe cred eu ca raman cu ele pe tartacuta cat or trai.

  21. La ora la care scrisesem comentariul, nu era nimic la ei pe site. Le-a luat ceva, dar ne bucuram ca au percutat. Better late than never, I guess.

  22. Da, pe langa asta au mai postat pe facebook reactia UB, insa si eu am avut senzatia ca au ajuns cam tarziu la party. Din cate informatii am reusit sa gasesc, asociatia Transform a tras prima semnalul de alarma, iar patronul unui club a facut grupul de facebook care isi propunea sa participe la eveniment. Noah, Acceptul n-a reusit niciodata sa intretina o relatie buna, sa comunice cu comunitatea LGBT, deci cazul actual mi se pare tipic, insa in ultimii ani observ o ameliorare la nivel de PR, parca parca incearca sa fie mai comnicativi (ca dovada noul site si pagina de facebook destul de des actualizata).

  23. De asta îmi place mie DarkQ-ul, are tipi cu boașe, dar cea mai mare surpriză mi-o face Roy Cohn, sincer nu mă așteptam.

  24. Multumim Roy! Eu unul chiar eram curios sa vad cum a decurs aceasta conferinta. Sunt un pic dezamagit de reactia asociatiilor LGBT care au contracarat opiniile autorilor doar cu prezenta lor…

  25. Pe mine, personal, nu ma mira. La o adica, iti cam tremura chilotii cu spectatori Noua Dreapta si fanatici religiosi in jurul tau. Dar nici macar asta nu cred ca a fost problema.
    E destul de clar pentru mine, cat si probabil pentru ei la timpul respectiv, ca nu aveai cu cine vorbi. Efectiv, orice ar fi fost spus, ar fi fost inlaturat ca fiind o tiranie impotriva normalitatii propuse de ei.

    Si asta nu-i neaparat de condamnat, fiindca trebuie sa retinem ca e vorba de o lansare de carte a unui pseudo-om de stiinta religios, care clar are o parere deloc obiectiva asupra unui lucru pe care nu-l poate intelege, daramite sa pretinda ca ar stii ceva la modul serios despre el. Alta ar fi fost o dezbatere publica cu acesti domni, care din conferinta, imi par absolut abjecti la nivelul cunostiintelor dar si la nivel de prezentare, argumentare, etc. Puteau fi puse ATAT de multe intrebari care i-ar fi facut de rusine, dar fara un public care poate aprecia asta, probabil ca si daca stateau intrebarile pe limba cuiva, n-avea rost sa fie rostite in cadrul respectiv.

  26. Mulțumim Roy și Tudor.
    Oamenii aceștia cred că nu pot trăi fără să urască, ura lor le dă acel sentiment de putere care să le acopere complexe de inferioritate.

  27. Nu m-ar mira ca acea … Uniune Studenteasca, Societate, sa fie compusa din studenti ai Teologiei.

Comments are closed.

Vezi si...

PE declară căsătoriile între persoane de același sex drept fundamental

Breitbart informează că Parlamentul European a adoptat Raportul Anual privind Drepturile Omului în Lume pentru anul 2013. În raport, dreptul egal de căsătorie al persoanelor de același sex și avortul sunt declarate drept drepturi fundamentale ale omului. Textul Raportului declară că Comisia Europeană ar trebuie să „ridice subiectul drepturilor LGBTI...

Articole din aceeasi categorie