No menu items!

Azaleea rosie, de Anchee Min

Acelasi autor

Schimb echivalent

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Haide, haide...

Pareri monocromatice

Imi propusesem astazi sa scriu pentru mine, imi propusesem, dar… acum chiar nu mai stiu ce vroiam sa zic. Oh, vroiam sa ma descarc...

Nu știu cine sunt…

Sa incep cu detalii irelevante despre cine sunt si cum sunt nu cred ca ar interesa pe cineva, totusi am sa vorbesc despre mine...
Zircon
Zircon
Nimic nu e etern . ^_^

Poate am eu ce am cu cultura asiatica, dar orice as face si oricum as privi tot ce tine de ea intotdeauna o sa mi se para superior. Si nu vorbesc neaparata de China – care sincer, nu ma incanta foarte mult la unele aspecte – vorbesc in general, dar revenind la subiect.

Azaleea rosie (de Anchee Min) are nucleul in China maoista si este un roman autobiografic. Autoarea vorbeste despre copilaria, adolescenta si tineretea ei si viata in acea perioada in care oamenii erau pur si simplu terorizati de partid. Sunt prezentate cele mai mari si mai crude umilinte si dureri prin care oamenii au putut trece in acea perioada. Evident, se ilustreaza si norocul care ori vine, ori pleaca.

Ce m-a atras pe mine si m-a uimit in perioada cand am citit-o a fost aventura scriitoarei cu o alta fata, in acea perioada dragostea in China era ceva… greu de discutat, dar nu atat de imposibil, ce sa spun despre dragostea intre doua persoane de acelasi sex? Totusi, situatia nu e atat de albastra pe cat as fi vrut eu sa fie.

Azaleea Rosie

Anchee si Yan trec impreuna prin momente dificile, iar relatia lor, desi intensa la inceput, intr-un final se destrama, sentimentele din decursul acestei perioade fiind prezentate intr-un mod pur si sincer. Amandoua ajung sa tina foarte mult una la alta, iar relatia dintre ele pare atat de profunda si sincera, incat eram sigura ca este vorba de iubire, poate m-am inselat, nici acum nu stiu sigur, dar prefer sa cred ca nu. Asa cum in inima autoarei, Yan, a ramas si astazi – cred eu – si in inima mea relatia dintre ele doua ajunsese sa atinga iubirea. In roman se vorbeste destul de mult despre acest subiect si este foarte bine structurata aceasta relatie.

Ceea ce duce spre destramarea relatiei este si faptul ca la un moment dat Anchee este aleasa sa joace intr-un film, care culmea, se numeste chiar ‘’Azaleea rosie‘’, film care urma sa fie realizat de cinematograful doamnei Mao, dar intre timp Mao moare, iar sotia lui devine oaia neagra a Chinei, cei care o sustineau fiind in aceeasi oala cu ea, chiar daca nu dorinta lor era aceea de a fi de partea ei.

Totusi romanul se incheie cu speranta, Anchee primind ajutor de la o prietena si ajungand in America scapand din acea lume pe care totusi, nu a uitat-o nici in ziua de azi si nu cred ca o va uita vreodata.

M-a impresionat foarte mult modul in care autoarea aborda subiectele si cum reusea sa creeze personajele, unele mai puternice decat altele. Oricum, in centrul cartii se afla chiar ea, istorisindu-si viata. Pe mine cel putin m-a socat la inceput ceea ce citisem si intr-un fel m-a impresionat ea, dar m-a si dezamagit. Poate din cauza ca ea, ca si personaj principal, era departe de perfectiune, iar defectele ei erau accentuate destul de mult. Oricum, cartea este relatata intr-un mod simplu si direct, fara ocolisuri si fara prea multe de spus pe langa subiect.

Adevarul de cele mai multe ori doare si… socheaza.

 

*Tin sa mentionez ca mi-am reimprospatat memoria citind cate ceva despre aceasta carte de la editura Polirom.


Previous article
Next article

2 COMMENTS

  1. Spuneai ca personajul te-a impresionat si te-a dezamagit. Eu cred ca asta il face credibil. Si mie imi place sa citesc carti care au tenta sau sunt autobiografice.

    😀

  2. Cand destui oameni vor intelege ca nu trebuie sa fi ceea ce vor ei, ci ceea ce esti tu iar defectul tau se transforma intr-o calitate cand creeaza grija celulilat, care doreste sa-l indrepte.

Comments are closed.

Vezi si...

Secretele Bucatariei BIO EURO 5+

Ok, ca sa nu se lase impresia ca pe DarkQ exista doar o singura familie, eu, Rafael, cu Laurentiu, si a noastra iubita bisexuala, Pussycat, ne-am decis sa va dezvaluim cateva din secretele culinare ayurvedice. Noi preferam sa gatim in casa, insa nu pentru ca nu ne-am permite sa mancam...

Articole din aceeasi categorie