No menu items!

Annie Leibovitz: o viață în fotografii

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Am căutat mai multe informații despre Annie Leibovitz, fotografa care a surprins acele instantanee pentru Vanity Fair, și mi-a placut enorm ce am găsit.

Annie Leibovitz, născută în 1949 în Waterbury, Connecticut, s-a înscris la San Francisco Art Institute pentru a studia pictura. Interesul pentru fotografie şi l-a descoperit după anul 2 de studiu, în urma unei călătorii în Japonia, călătorie întreprinsă împreună cu mama ei. În toamnă, la întoarcerea la San Francisco, a început să asiste la cursuri serale de fotografie. Timpul petrecut într-un kibbutz izraelian i-a permis să-şi perfecţioneze talentul în continuare.

În 1970 Leibovitz l-a abordat pe Jann Wenner, editor fondator al revistei Rolling Stone, pe care o lansase recent. Wenner, impresionat de portofoliul lui Leibovitz, i-a dat prima sarcină: să-l fotografieze pe John Lennon. Portretul Beatle-lui, în alb-negru, a reprezentat coperta numărului din 21 ianuarie 1971. Doi ani mai târziu Leibovitz era numită forograf-şef al revistei Rolling Stone.


Când revista a început să apară color, în 1974, Leibovitz a urmat-o. La şcoală nu am învăţat nimic despre lumină, mi s-a predat numai alb-negru, aşa că a trebuit să învăţ color de una singură. Printre modelele ei din acea perioadă se numără Bob Dylan, Bob Marley şi Patti Smith. Leibovitz a fost şi fotografa oficială a turneului mondial al trupei Rolling Stones din 1975. În timpul călătoriilor cu formaţia, Leibovitz a realizat celebrele-i portrete ale lui Keith Richards şi Mick Jagger, fără tricouri şi prăfuiţi.

Annie Leibovitz

În 1980 Rolling Stone o trimite pe Leibovitz să-i fotografieze pe John Lennon împreună cu Yoko Ono. Cei doi îşi lansaseră recent albumul Double Fantasy. Leibovitz îşi imaginase că cei doi vor poza nud. Lennon s-a dezbrăcat, însă Ono a refuzat să-şi scoată pantalonii. Leibovitz a fost oarecum dezamăgită, potrivit Rolling Stone, şi i-a spus lui Ono să-şi păstreze hainele pe ea. Am făcut o poză, a spus Leibovitz, şi toţi trei am ştiut că e profundă din prima.

Imaginea îl arată pe John Lennon dezbrăcat şi încolăcit în jurul unei Yoko Ono complet îmbrăcate. Câteva ore mai târziu Lennon a fost împuşcat fatal în faţa apartamentului său. Fotografia a apărut pe coperta ediţiei comemorative John Lennon a revistei Rolling Stone. În 2005 Societatea Americană a Editorilor de Revistă a numit-o cea mai bună copertă de revistă din ultimii 40 de ani.

Annie Leibovitz: Photographs, prima carte a fotografei, a văzut tiparul în 1983. În acelaşi an Leibovity a început colaborarea cu Vanity Fair (vezi coperta iunie 2010) şi a devenit prima fotografă colaboratoare a revistei. La Vanity Fair a devenit cunoscută pentru portretele provocatoare de celebrităţi. Cele mai celebre dintre acestea sunt cel al lui Whoopi Goldberg într-o cadă cu lapte şi Demi Moore dezbrăcată, ţinându-şi burta de femeie însărcinată.

Această fotografie, iniţial refuzată de Tina Brown, editor Vanity Fair, a devenit a doua cea mai bună copertă a ultimilor 40 de ani. De atunci Leibovitz a fotografiat celebrităţi de la Brad Pitt la Mikhail Baryshnikov. A fotografiat-o pe Ellen DeGeneres, staff-ul lui George W. Bush, pe Michael Moore, Madeleine Albright şi pe Bill Clinton. Leibovitz le-a fotografiat pe Scarlett Johannson şi Keira Knightley nud, cu Tom Ford într-un costum; pe Nicole Kidman în ţinută de bal în lumina reflectoarelor; şi recent pe Suri Cruise împreună cu părinţii Tom şi Katie. Portretele ei au apărut în Vogue, The New York Times Magazine şi The New Yorker, precum şi în campanii publicitare pentru American Express, Gap şi Milk Board.

Printre alte distincţii, Annie Leibovitz a fost “decorată” Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres de către Guvernul Francez şi a fost decretată Legendă Vie de către Biblioteca Congresului. Primul ei vernisaj într-un muzeu Photographs: Annie Leibovitz 1970-1990 a avut loc in 1991 la National Portrait Gallery in Washington, D.C. şi a continuat cu un turneu mondial, neîntrerupt timp de 6 ani. La vremea aceea, era singurul fotograf şi unica femeie care a avut o expoziţie avizată de această instituţie.

Aceeasi, Annie Leibovitz
Aceeasi, Annie Leibovitz

Leibovitz a întâlnit-o pe Susan Sontag în 1989 în timpul unei şedinţe foto în care o poza pe autoare pentru cartea ei AIDS and its Metaphors. Îmi amintesc cum mergeam la cină cu ea şi transpiram de-mi udam hainele, deoarece credeam că nu pot să vorbesc cu ea, mărturisea Leibovitz într-un interviu pentru The New York Times. Sontag i-a spus: Eşti bună, dar ai putea fii mai bună. Cu toate că cele două au continuat să locuiască în apartamente diferite, relaţia lor a durat până la moartea lui Susan Sontag, în 2004.

Influenţa lui Sontag asupra lui Leibovitz a fost profundă. În 1993 Leibovitz a călătorit la Sarajevo în timpul războiului din Balcani, o călătorie pe care recunoaşte că n-ar fi întreprins-o fără implicarea lui Susan Sontag. Printre fotografiile făcute atunci se numără Fallen Bicycle of Teenage Boy Just Killed by a Sniper, o fotografie alb-negru cu o bicicletă căzută pe un pavaj mânjit cu sânge. Sontag, care a scris eseul însoţitor, a şi conceput iniţial cartea lui Leibovitz Women (1999). Cartea cuprinde imagini atât cu oameni celebri cât şi cu alţii mai puţini cunoscuţi. Vedete precum Susan Sarandon şi Diane Sawyer împart spaţiul cu mineri, soldaţi în echipament simplu şi dansatoare de cabaret cu şi fără costumaţie.

Cea mai recentă carte a lui Leibovitz, A Photographer’s Life: 1990-2005 cuprinde portretele cu celebrităţi, care au făcut-o celebră. Dar în ea se găsesc şi fotografii personale din viaţa lui Annie Leibovitz: părinţii ei, fraţii, nepoţii şi Susan Sontag. Leibovitz, care a numit cartea nişte memorii în fotografii, a fost impulsionată să o “asambleze” în jurul moţii lui Susan cât şi a tatălui ei, decese care s-au succedat la o diferenţă de câteva săptămâni. Cartea include şi imagini cu Leibovitz însăşi, cum ar fi cea care o înfăţişează nud şi însărcinată în opt luni. Fotografia a fost făcută în 2001, cu puţin înainte ca Leibovitz să o nască pe Sarah. Fiicele ei, Susan şi Samuelle, botezate în onoarea lui Susan şi a tatălui ei, sunt născute de o mamă surogat.

Leibovitz a făcut aceste fotografii personale cu materialele pe care le-a folosit la începutul carierei ei: un aparat de 35 de milimetri şi film alb-negru Tri X. Nu am două vieţi, scrie în introducerea cărţii. “Asta e o singură viaţă, iar imaginile personale, precum şi munca de colaj sunt toate parte a acestei vieţi. Această carte e cea mai intimă, spune cea mai frumoasă poveste şi ţin la acest lucru.”

[nggallery id=10]

3 COMMENTS

  1. Geniale fotografiile, chiar are talent! Preferata mea e cea cu nr. 22

    Cred ca au facut un cuplu pe cinste, daca Leibovitz facea fotografiie si Sontag facea review-urile.

    • Da, e superba aia. Cand ii vazusem fotografiile feeling-ul pe care mi l-a lasat a fost ca tipa poate surprinde sentimente cu aparatul de fotografiat, ceea ce doar un geniu poate face. Ah, si io prefer 2 si 10. 🙂

  2. Într-adevăr, Annie Leibovitz este genială. Am mai cautat fotografii de-ale ei, toate superbe, însă preferata mea este portretul lui Nicole Kidman, pe care Leibovitz a surprins-o într-o rochie exuberantă, cu luminile reflectoarelor căzându-i din spate. Absolut… magistrală!

Comments are closed.

Vezi si...

Chestii, trestii, socoteli…

Zilele trecute m-a contactat un tip, André, student la o universitate din Bruxelles. Tipul e gay și fost în România prin Noiembrie să facă o cercetare asupra politicii si societatii civile. A descoperit DarkQ și acum a dorit să îl ajut cu câteva răspunsuri legate de drepturile gay-ilor in...

Articole din aceeasi categorie