Mai sunt câteva zile până la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014, zi în care românii își vor alege cei 32 de reprezentanți români din legislativul Uniunii Europene. Așadar, dacă în primele două articole [(1) (2)] am făcut scurte prezentări ale principalelor patru partide politice din competiția electorală (nu am considerat necesar să vorbesc și despre UDMR), în acest articol voi vorbi despre doi candidați independenți relevanți pentru noi.
Iulian Capsali este un teolog și jurnalist creștin-ortodox, are 9 copii și declară că urmărește să ofere „un model de familie creștină numeroasă care trebuie reafirmat în societatea noastră”. Într-un interviu pentru România Liberă recunoaște că și-a adunat semnăturile necesare pentru depunerea candidaturii „cu ajutorul preoților și oamenilor din parohii”, deși Sfântul Sinod al BOR interzice implicarea în activitatea politică partinică. În același interviu din RL se poziționează în mod clar pe o nișă creștin-conservatoare:
R.l.: Vorbiți despre „o ideologie homosexuală”.
I.C: S-a făcut din această destructurare a familiei o ideologie la nivel global. Sunt foarte mulți adepți ai acestei ideologii care nu sunt homosexuali.
R.l.: Sunt cei care vor ca homosexualilor să li se acorde niște drepturi.
I.C.: Ei vor să le acorde niște drepturi lovind în drepturile noastre. Ale familiilor creștine. Este celebrul raport Lunacek, care susține că un copil nu se naște cu o identitate clară. Că e ceva fluid așa. Că famlia, cultura, mediul impun sexualitatea unui copil, ceea ce e o aberație. Ei spun că băieții trebuie îmbrăcați în fustițe. Sunt deja grădinițe în Occident unde se evită această identitate de gen. Copiii sunt educați ca să fie orice. Asta e o temă pe care acești ideologi ai homosexualității o îmbrățișează. Iar pentru mine asta e o aberație.
R.l.: Ce părere aveți despre curentul feminist?
I.C.: Mi se pare foarte bizar ca o femeie să fie bărbat.
R.L.: Feministele nu susțin asta.
I.C.: În loc să fii cum a zis Dumnezeu, tu vrei să fii altceva. E ca și când o vulpe vrea să fie elefant. Eu am un respect necondiționat pentru femei pentru că văd această jertfă a lor zilnică pentru a crește copii. Pentru că noi, bărbații, suntem mai activi, mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră.
Așa cum putem observa din răspunsurile de mai sus, domnul Capsali urmărește să umple o nișă electorală oarecum neglijată, aceea a electoratului ultra-conservator, pios și care frecventează săptămânal slujbele religioase din parohiile Ortodoxe. Are șanse suficient de mari de a câștiga, având în vedere mașinăria BOR.
Sorin Ioniță, într-un articol de pe Contributors.ro spune chiar că:
(…) Capsali are aerul că împinge anti-occidentalismul și anti-modernitatea dincolo de poziția uzuală a BOR, care, în contextul est-european al bisericilor-surori, una mai isteric-naționalistă decât alta, pare chiar o instituție moderată și uneori timid-liberală. Fiind un polemist temperamental, zice-se (vezi și critica deplasată la adresa jurnalistei care i-a luat interviul, altfel unul uzual şi neutru) noul candidat al ortodoxismului conservator împământenește și la noi la trendul la modă în regiune: acela de a fuziona tradiționalismul religios cu valorile post-moderne ale ecologiei radicale și anti-corporatismului tip occupy, într-un melanj cu care estimez că ne vom confrunta tot mai des de aici înainte. (…)
Iulian Capsali reprezintă o răbufnire a conservatorismului creștin-ortodox român la reformele și evoluția socială occidentală, o încercare de limitare, subțiere și blocare a oricăror reforme care să ducă la o egalitate în drepturi sau la o evoluție socială care să submineze dogmele Bisericii Ortodoxe Române. Faptul că a fost ajutat de parohiile BOR în procesul de strângere a semnăturilor îmi spune că conducerea Bisericii îl susține, iar atitudinea lui refractară față de greco-catolici, aparenta indiferență față de legionarism și atacul fulminant asupra drepturilor femeii îmi repugnă. În privința naționalismului-ortodox pe care îl propagă, mă văd nevoit să citez alt conservator român, pe Adrian Papahagi, care afirmă că Capsali:
Nu înțelege că naționalismul e incompatibil cu universalismul creștin, și a căzut pradă unui filetism deranjant. Antieuropenismul său îl aruncă în tabăra filorusă. A fost de partea puciștilor în vara lui 2012, lucru pe care îl consider o gravă orbire.
Ideea enunțată de acesta referitoare la homosexualitate, cum că ar exista o „ideologie homosexuală”, este o noutate în spațiul public românesc, dar deja extrem de veche în mediul public și politic american, unde chiar de curând conservatorii acuzau și existența unei „mafii a homosexualilor”.
S-a hotărât să intre în competiția electorală pentru Parlamentul European în momentul în care Peter Costea, un neoprotestant stabilit în SUA, a decis să candideze pentru un loc în Parlamentul European. Acesta a declarat pentru RL că a decis să candideze „când a văzut că dumnealui [Peter Costea n.a.] candidează, am zis, totuși, o țară ortodoxă ar trebui să aibă și un reprezentant ortodox”
Peter Costea este un român care a emigrat în Statele Unite în 1978, practicând avocatura în Huston, Texas (nucleu republican, conservator), este unul din liderii Alianței Familiilor din România și cel mai bogat candidat la alegerile de duminică. Acesta duce o campanie „pro-familie” și având sloganul „Speranța prin valori, o șansă pentru România”.
Într-un articol pentru Gândul, Costea declara:
Îmi dau seama de consecințele acestei revoluții sexuale care a luat lumea cu asalt. Pot să vă spun că în ultimul an foarte mulți politicieni care au favorizat această revoluție sexuală încep să regândească tot ce au votat și promovat. Consecințele nu sunt tocmai bune, și în SUA sunt mulți oameni care gândesc ca mine.
Pe website-ul lui se pot găsi și o serie de note de protest către diferite ambasade din București, ambasade care au sprijinit în mod public marșurile diversității, iar la 28 ianuarie 2014 a transmis un memoriu către Parlamentul European prin care explică motivele pentru care Raportul Lunacek ar trebui respins de către Parlamentul European.
Costea importă din mediul ultra-conservator neoprotestant american, din inima Bible Belt-ului american, discursul anti-avort, conservator, politic-religios specific. Exportul mesajului ultraconservator american este o obișnuință a mediilor religioase din Statele Unite, ele fiind printre cele vinovate pentru revirimentul legislațiilor homofobe din Africa, loc unde aceștia au găsit un mediu propice pentru răspândirea mesajelor lor ultraconservatoare și discriminatorii. România nu este cu mult în fața acestor state.
Felicitari pentru o serie reusita de articole foarte informative!
Imi place foarte mult fragmentul de interviu din RL pentru ca reuseste sa reveleze o caracteristica des intalnita la personajele de tipul Capsali, si anume, discursul cvasiautist folosit pentru a masca incongruentele si lacunele logice:
R.L.: Ce părere aveți despre curentul feminist?
I.C.: Mi se pare foarte bizar ca o femeie să fie bărbat.
R.L.: Feministele nu susțin asta.
I.C.: În loc să fii cum a zis Dumnezeu, tu vrei să fii altceva. E ca și când o vulpe vrea să fie elefant.
In continuare ma minunez cum suporterii unor astfel de oameni pot inghiti galusca nemestecata fara sa le stea in gat…