Dragii mei ambitiosi si perseverenti pasionati ai artei gastronomice, pana va ajunge reteta mea sa fie vizualizata (caci, olfactivul si gustativul se induce doar savurand deliciile noastre culinare, nu?!), etapa comerciala a postului, respectiv al bunatatilor Pascale vor fi deja lipsite de actualitate… Tocmai de aceea, m-am gandit, in prag de nou sezon al estivalelor trairi, sa recurg la “ramashitzele” din camara/pivnitza noastra: muraturi! Poate suna deloc actual, dar, credeti-ma, in loc sa renuntzam la delicioasele acrituri – cu atat sarg si timp si energie – puse la borcan/butoi, indraznesc sa va sugerez/recomand un deliciu sublim; MUSACA DE MURATURI (pt. 6-8 persoane)
AVEM NEVOIE DE: circa 1kg. resturi de muraturi (pot fi castraveciori, varza, morcovi, gogosari, ceapa, broccoli, lebenicioare… orice amestec), 600 gr. carne tocata (amestec porc/vita/miel), vreo 300 gr. de sunca afumata (sau pastrama desarata), vreo 300 gr. muschiulet porc/vita afumat, 2-3 cepe medii, 200 ml. pasta rosii, 2-3 linguri pasta ardei, ceva mustar, cimbru, piper negru proaspat macinat, chilli (sau boia de ardei iute), scortisoara macinata. Pentru sos: 2 oua, zeama supa de legume (sau 2 pahare apa fiarta cu DELIKAT Legume si racita), 300 ml smantana degresata (sau 500 gr. iaurt degresat), putin hrean ras.
PREPARAREA: – daca muraturile sunt prea sarate, parfumate sau picante, le odihnim in apa, apoi le scurgem si presam lichidul excedentar; – ceapa maruntita (sau tocata) o calim in ulei de floarea-soarelui (sau ulei de masline extra-virgin), adaugam carnea tocata si afumaturile taiate chinezeste (julienne), pasta de rosii si de ardei, iar la final asezonam cu mustar si mirodenii, respectiv condimente; – din oua, lactate si supa de legume incropim un sos omogenizat cu hrean ras.
ASAMBLAREA: ungem o tava cu unt/ulei si tapetam cu pesmet din abundenta; punem un strat uniform de muraturi, amestecul de carne si afumatura, un alt strat de muraturi si decoram cu falsul sos bechamel. Introducem in cuptorul preincalzit, iar dupa circa 15 minute, domolim intensitatea focului, lasand “bijuteria” culinara sa se intrepatrunda. Stingem focul si mai ingaduim, (fara sa “violam” intimitatea generoasei savori), vreo 15 minute sa se “aseze” musacaua.
COMPLEXITATEA RETETEI: mai mult decat simpla!
Sfat: Sugerez innobilarea acestui senzual-apetisant si delirant-gustos amestec gastronomic “trivial” cu piure de cartofi (dulci) si rizotto. Sugestie: Aceasta musaca poate fi servita si racita, pe post de salata, alaturi de ceva masline verzi umplute cu pimento, ceva samburi de fistic, boabe de porumb dulce si, NEAPARAT ceva felii de paine de secara (sau graham, sau neagra, sau multicereal). POFTA BUNA!!!
:-p Am si eu cateva retzete 🙂 le pastrez secrete 😆 pofta mare…
ioi fratilor k anu asta am dat-o in bara cu o galeata de muratura asortata am pus la sare de ioiiiii mama dar atunci cand am pus-o nu mi sa parut chiar asa sarata.of la naiba.o zi buna tuturor.